Un grup de 30 de tineri care lucrează la Paris, în IT, au decis să formeze o comunitate prin care să ajute specialiștii români de pretitudindeni să-și transforme proiectele în realiatate. Am vorbit cu Oana Bouraoui, unul dintre fondatorii grupului, despre intențiile Romanian IT.

romanian-it

Romanian IT s-a născut la Paris. Am început să căutăm comunități în care să ne împărtășim ideile și în care să regăsim valorile pe care doream să le promovăm. Nu am găsit asta, așa că ne-am imaginat o comunitate internațională a românilor din IT și am decis să o construim”, povestește Oana Bouraoui, de meserie front-end developer, care locuiește la Paris. Grupul de inițiativă de la Paris are peste 30 de membri, dintre care 10 activi, iar aceștia au înființat și un ONG la Cluj-Napoca. Obiectivul principal: “Să creăm un context care să permită consolidarea comunității românești de tech la nivel global”, spune Oana.

Specialiștii români sunt peste tot. Îi întâlnești în Silicon Valley, la New York, în Germania sau în Franța. În România avem vreo 70.000 de specialiști în domeniul IT, iar această industrie e una în permanentă creștere, cu aproximativ 20% în fiecare an.

Reunesc specialiștii

Pe lângă specialiștii din străinătate, Romanian IT vrea să aducă la un loc și studenți, antreprenori și investitori în IT, pentru ca aceștia să poată colabora facil. În plus, au avut un gând foarte interesant.

"Vrem să eliminăm paradigma de gândire în care există Diaspora și România. În IT nu există granițe", spune Oana.

Romanian IT vrea să creeze o rețea de centre la nivel internațional, reprezentate prin puncte fizice în fiecare oraș unde există comunități semnificative de specialiști IT. "La nivelul acestora vor avea loc evenimente de networking, meetup-uri pe tematică tehnică și conferințe", a explicat Oana Bouraoui.

Un avantaj al comunității va fi că va putea îndruma studenții veniți la studii și specialiștii IT care s-au relocat sau au venit să lucreze pentru o perioadă în străinătate. "Pentru companiile din România, aceste centre pot deveni sursă de informare, adevărate ambasade IT pentru sectorul tech".

Vrem să dezvoltăm proiecte cu impact social și să promovăm cultura și modul de colaborare open exchange, open source și open participation

Proiecte open source

Pe site-ul proiectului, romanianit.com, specialiștii pot propune proiecte și se pot implica în altele.

"Vrem să dezvoltăm proiecte cu impact social și să promovăm cultura și modul de colaborare open exchange, open source și open participation. Ne dorim un viitor mai bun pentru România și credem că acest lucru se poate realiza cu ajutorul tehnologiei și cu suportul unei comunități bine închegate", spune Oana.

aaeaaqaaaaaaaallaaaajdq1zdbmzgmzlwfiotgtndzmoc04zdhiltg2mgu0ntk2yjviyw

În momentul de față, comunitatea are peste 300 de membri și se conturează principalele centre de dezvoltare pentru Romanian IT. De altfel, comunitatea așteaptă și implicarea startup-urilor din România, pe care le poate ajuta prin conexiuni și facilitarea accesului la resurse umane și surse de finanțare.

România pe harta IT a Europei

"Momentan activitatea pe piața locală este coagulată în jurul orașelor cele mai importante din țară, București, Cluj, Brașov, Iași, Timișoara, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș. În fiecare centru au fost dezvoltate la nivel local hub-uri și clustere însă se vede o tendință clară de omogenizare la nivel național. Astfel de inițiative ce au ca scop consolidarea structurilor deja existențe vor întări poziția României în top 5 cele mai importanți jucători pe piață IT în Europa", spune Oana.

De asemenea, ea crede că ecosistemul românesc de startup-uri se îndrepată în direcția bună. În plus, o provocare este să faci România să treacă de la statutul de furnizor de outsourcing la cel de creator de proprietate intelectuală

Trendul de outsourcing e încă puternic, însă companiile autohtone încep să realizeze că trebuie să depășească nivelul de simplu furnizor de servicii și să pună mai mult accentul pe produse, consultanță și servicii.

"Trendul de outsourcing e încă puternic, însă companiile autohtone încep să realizeze că trebuie să depășească nivelul de simplu furnizor de servicii și să pună mai mult accentul pe produse, consultanță și servicii", spune Oana Bouraoui.

"Se fac eforturi pentru a păstra și de a readuce resursele valoroase în țară. Un exemplu concret e programul Repatriot. Există dorința de a omogeniza lucrurile la nivel național. În rândul tinerilor antreprenorilor din tech, ne bucurăm să observăm un interes crescut pentru investiții în piața locală și un spirit civic tot mai pronunțat. Exact acestea sunt valorile pe care le promovăm și încercăm să le transmitem prin Romanian IT: nevoia de consolidare, dezvoltarea spiritului civic și antreprenorial", spune fondatoarea Romanian IT.

Oana crede că, deși avem 5.000 de firme în software și IT, ne lipsește spiritul antreprenorial în domeniul tehnologiei. "Studenții din domeniul tech reprezintă o parte importantă a comunității pe care o construim. În acest sens ne bucurăm că proiectul nostru a prezentat interes pentru LSRS - Liga Studenților Români din Străinătate - și că-i avem parteneri", explică Bouraoui. Romanian IT vrea să aibă și o parte importantă de educație și mentorat. Ei vor să integreze o platformă care să permită studenților și specialiștilor să se dezvolte targetat, pe baza nevoilor reale, prin participarea la proiecte concrete.