Acesta este realme 11 Pro +, iar în modulul de cameră este ascunsă o cameră foto de 200 MP cu stabilizare optică și cu zoom 4x. Aceasta folosește senzorul foto Samsung ISOCELL HP3, cu o dimensiune de 1/1.4 inch și pixeli cu o dimensiuni de 2,24 μm și o deschidere a diafragmei de f/1.69.
S23 Ultra folosește tot un senzor de 200 MP, de data aceasta ISOCELL HP2, ce are pixelii ceva mai mari și asta îi permite să capteze ceva mai multă lumină, dar în esență, cei doi senzori sunt foarte similari. În perioada de test cu realme 11 pro plus nu am avut acces și la un S23 Ultra că ar fi fost interesant de văzut o comparație.
Camere foto
În fine, alături de camera asta de 200 MP mai are o cameră foto ultrawide de 8 MP f/2.2 și una macro de 2 MP. Camera de selfie are și ea mulți megapixeli, 32 la număr.
Revenind la camera principală poți realiza fotografii de 200 MP cu multe detalii și pe care o poți crop-ui cum dorești tu fără să pierzi calitate. De fapt, telefonul nu are senzor telefoto, dar poate trage la zoom 2x și 4x fără pierdere a calității, potrivit realme, tocmai datorită acestui senzor cu mulți megapixeli.
În mod normal camera foto realizează fotografii de 12,5 MP în mod implicit. Fotografiile realizate pe timpul zilei sunt de calitate, imaginile au multe detalii, nu avem parte de zgomot și suficient contrast și o gamă dinamică mare. La zoom 2x, calitatea rămâne la fel de bună și nu am observat diferențe între imaginile realizate la 1x și cele la 2x. Apoi la 4x se poate vedea o mică diferență și ceva mai mult zgomot în imagine, însă calitatea rămâne bună.
În modul Street Photography este o chestie destul de cool care se numește Auto-Zoom Mode și când apeși pe un subiect face zoom in în imagine pentru o încadrare mai bună. Practic, te scutește pe tine să faci crop în imagine la editare și te scutește să mai faci zoom cu degetele.
Și fotografiile low light sau nocturne ies bine cu acest telefon cu modul de fotografiere nocturn care se activează doar pe 1x. Modul funcționează și pe camera ultrawide, însă pozele nocturne realizate cu aceasta nu sunt grozave. Pozele portret ies și ele bine cu o separare bună a subiectului de fundal și cu culori realiste.
Camera ultrawide se descurcă bine în timpul zilei și telefonul procesează imaginile la fel ca pe cele de pe camera principală, deci nu vei observa diferențe între două fotografii realizate cu cele două camere la nivel de culori sau balans de alb. Selfie-urile după cum îți poți imagina au destul de multe detalii datorită senzorului de 32 MP.
Pe partea video, camera principală poate filma doar 4K la 30 FPS, deci fără 4K la 60 fps sau 8K la 24 sau 30 FPS, lucruri rezervate flagship-urilor, însă probabil nici nu ai nevoie de aceste moduri de filmare în viața de zi cu zi. Altfel filmarea 4K la 30 FPS are multe detalii, culorile sunt bine redate și are un contrast bun.
Mie realme 11 pro+ îmi arată că nu ai nevoie de un flagship pentru a face poze bune în majoritatea situațiile.
Ecran & performanță
Telefonul are un ecran de 6,7 inci OLED cu o rată de refresh de 120 Hz și o rezoluție FHD+, lucruri standard până acum, însă impresionant pentru această categorie de preț este faptul că are un raport corp ecran de 93,6% și o luminozitate maximă de 950 de niți. Are margini negre foarte mici de 2,3 mm și uniforme, deci nu avem „bărbia” sau partea de jos mai mare decât restul și faptul că este ușor curbat îl face mai ușor de prins și de folosit.
E un ecran foarte ok pentru pentru jocuri, pentru consum media și are certificare HDR10+ și acoperă 100% din gamutul de culoare P3. De asemenea, este și suficient de luminos pentru zilele acestea însorite de vară. Display-ul este de tip punch-hole și are două difuzoare ce redau un sunet bun, nu extraordinar, dar nici nu-ți țiuie urechile când crești volumul la maximum.
Realme 11 Pro + este disponibil în trei variante de culori cu nume fistichii precum Sunrise Beige, Oasis Green și Astral Black. Cel din imagini este Astral Black și arată bine, nimic extraordinar. Prin alte piețe există și o versiune cu piele ecologică pe spate și cred că arată mai bine. Altfel telefonul nu este greu la 183 de grame și are o grosime potrivită de 8,7 mm.
Ecranul este protejat de sticlă, dar spatele și cadrul sunt din plastic și nu avem niciun fel de certificare pentru protecție împotriva apei sau prafului. Nu ar fi o problemă pentru mine, însă e ceva de care poate vrei să ții cont. Este un telefon care se manevrează ușor și cu un ecran mare.
Pe partea tehnică avem de-a face cu un telefon cu procesor Mediatek 7050, 8,12 GB RAM și un spațiu de stocare de 256 sau 512 GB și o baterie de 5000 mAh. Ce trebuie să știi despre acest procesor este că nu este cel mai rapid, dar suficient de bun pentru utilizarea normală a unui telefon și nu am simțit că mă ține din a face ceva sau că agață atunci când trec dintr-o aplicație în alta.
Dacă vrei niște cifre, în 3DMark a obținut 2300 de puncte când flagship-urile au în jur de 3500-3800 de puncte, iar în Geekbench 5 avem 825 de puncte single core și 2098 de puncte pe multicore. Telefoanele de top obțin un punctaj aprope dublu atât single core, cât și multicore. Concret, în Brawl Stars am avut în jur de 60 FPS în mai multe meciuri.
În ceea ce privește autonomia am stat fără griji cu o zi de utilizare sau un screen on time de cam 4 ore și jumătate, însă ca alte telefoane realme și acesta beneficiază de încărcare super rapidă la 100 de wați și în cam 30 de minute ajungi de la 0 la 100%.
Interfața este realme UI 4.0 și se apropie stock Android cu modalități de personalizare și funcții speciale precum split screen, smart sidebar sau kid space. Are mult bloatware, dar poți să ștergi aplicațiile care vin preinstalate. Atlfel nu am de ce să mă plâng la nivel de software și navigare.
realme 11 pro + : concluzie, preț, concurență
Seria realme 11 Pro va fi disponibilă în România din data de 21 iunie. realme 11 Pro+ are un preț recomand de 2399 de lei, însă beneficiază de o reducere de preț la lansare și îl poți achiziționa cu 2199 de lei. Fratele mai mic realme 11 Pro are un preț recomandat de 1999 de lei, dar la lansare îl găsești cu 1799 de lei.
Deci prețul bun, cameră de 200 MP bună, ecran de calitate, autonomie destul de mare și încărcare rapidă. Realme 11 Pro+ e ușor de recomandat, dar în acealași timp, competiția e mare și în aceași zonă de preț găsești Poco X5 Pro, Samsung A54 sau Redmi Note 12 Pro +, cam cu aceleași specificații și puncte forte.