Timpurile în care te angajai într-o companie doar pentru a munci acolo 35-40 de ani s-au schimbat. În prezent, trăim într-o eră în care tehnologia a evoluat rapid și competiția a crescut în absolut toate industriile. Prin urmare, ești obligat să te adaptezi la contextul economic actual, să-ți dezvolți seturi specifice de abilități, să fii flexibil și deschis la provocări profesionale. Motivele pentru schimbarea carierei sunt diverse, de la reducerile de personal, la tot felul de oportunități profesionale sau financiare.

Când este momentul oportun pentru o schimbare în carieră?

Reorientarea poate avea loc oricând te simți pregătit și nu există o anumită vârstă care să dicteze asta. Cei mai mulți aleg o reorientare la început de carieră când, după 1-2 ani într-un anumit domeniu, constată faptul că nu vor să continue pe același traseu. Însă se poate întâmpla și mai târziu.

Faptul că ai același job de multă vreme nu înseamnă că te reprezintă. Poate te îngrijorează lipsa oportunităților de promovare sau meseria nu mai este la fel de căutată ca în anii precedenți. Oricum ar fi, nu te împiedică nimeni să alegi o ramură de activitate mai rentabilă sau care să aibă legătură cu pasiunile tale, ceea ce te va motiva mai mult și îți va stimula productivitatea. Deși va fi nevoie de curaj în prima fază, cât timp există implicare, rezultatele nu vor întârzia să apară. În plus, crești exponențial șansele ca după o anumită perioadă să ți se deschidă mai multe uși.

Care sunt primii pași în reconversia profesională?

În primul rând, fă o evaluare a situației tale curente și stabilește care sunt aspectele care te nemulțumesc. Dacă există doar unul singur, orientează-te către altă companie, pe o poziție similară cu cea de acum. Însă, atunci când muncă nu se aliniază cu valorile tale și nici cu interesele personale, măsurile care se cer luate sunt altele.

Creează o lista cu mai multe cariere alternative, în funcție de hobby-urile sau abilitățile pe care le ai și cercetează piața. În urma unei analize detaliate, vei afla ce joburi sunt disponibile, ce caută angajatorii și care sunt atuurile tale pentru a putea răspunde cerințelor. În măsura în care este posibil, acumulează cunoștințe și experiență pentru a putea fi pregătit atunci când îți depui CV-ul, fie prin cursuri pe care le poți face online, fie prin diversificarea atribuțiilor la actualul loc de muncă.

Uneori, reconversia profesională presupune un efort financiar. Dacă nu ai un buget de economii care să îți susțină această schimbare, poți solicita credite pentru nevoi personale. Nu amâna să îți pui planul în aplicare doar pentru că nu vrei să împrumuți bani. Până la urmă, nu îți schimbi jobul în fiecare zi și nici nu știi dacă vei mai găsi curând motivația să o faci. Un sprijin financiar sub formă de credite pentru nevoi personale poate fi soluția potrivită.

Spre ce joburi te poți orienta?

Printre cele mai profitabile industrii actuale se numără domeniul IT. Așadar, poți învață diverse limbaje de programare pentru a te angaja ulterior într-o companie sau pentru a lucra pe cont propriu.

Cursurile în domeniu pot fi destul de costisitoare și e posibil să nu dispui de toți banii necesari odată. Utilitatea unui împrumut se dovedește din nou. Poți aplică pentru credite online nebancare, iar banii pot ajunge la tine în 48 de ore pentru a putea începe cursul imediat. În toată această perioadă, menține-te motivat și, de ce nu, rezervă-ți câteva ore după muncă sau în weekend, pentru proiecte proprii. În felul acesta pui în practică noțiunile învățate și beneficiezi de un venit în plus. Poți plăți astfel ratele, iar creditul nu îți va mai părea un efort financiar.

O altă alternativă, mai creativă de această dată, este meseria de hairstylist sau graphic designer. Însă, și pentru ele ai nevoie de calificare și experiență.

Reconversia profesională îți oferă posibilitatea să îți încerci norocul într-un domeniu nou. În contextul economic generat de pandemia de Covid-19, acest proces poate fi considerat chiar o necesitate. Fie că ți-ai pierdut jobul, veniturile tale au suferit modificări sau pur și simplu crezi că e momentul să faci o schimbare, un loc de muncă diferit te poate ajută să treci peste vremurile de criză sau să simți în sfârșit că te dezvolți profesional.

Sursă Foto - Pexels.