Mihaela Rotaru este trainer make-up și fondatorul Școala Rottaru, care oferă cursuri acreditate de calificare. Am aflat de la ea cum a evoluat în aceste luni numărul cursanților care au optat pentru reconversia profesională.
Mihaela Rotaru are o experiență de peste 10 ani în domeniul beauty, ca trainer și make-up artist. Școala Rottaru a fost înființată la finalul lui 2018, cu o investiție de 45.000 de euro și oferă cursuri acreditate de machiaj, cosmetică, stilism vestimentar și masaj.
Cifra de afaceri în 2019 a fost de 60.000 de euro, iar anul acesta Mihaela Rotaru estimează o creștere de 35%, chiar dacă activitatea școlii a fost complet suspendată vreme de aproape două luni din cauza stării de urgență și a pandemiei de coronavirus.
”Am reluat după 1 iunie, iar specificul nostru – de cursuri la care participă un număr limitat de persoane și respectând măsuri de igienă stricte - , ne-a ajutat să ne reluăm activitatea destul de apropiat de nivelul normal”, povestește Mihaela, precizând faptul că, pe perioada stării de urgență, dar și după, au rămas activi.
Mai mulți oameni care vor o calificare nouă
”Am creat mai mult content pentru rețelele de socializare, atât pe zona B2C, cât și B2B. Am făcut live-uri de specialitate, care au vizat cursanții în pregătire și nu numai, dar și materiale pentru cei care doreau să-și creeze o rutină de îngrijire, mizând pe nevoia de wellbeing și deconectare de la contextul stresant evident. Am rămas astfel activi și conectați, iar parte din cursanții noi ai perioadei de acum practic în perioada stării de urgență au aflat despre Școala Rottaru”, adaugă ea.
Astfel, odată cu reluarea cursurilor, numărul cursanților a crescut cu 15-20% față de perioada anterioară contextului pandemic, iar cei care se înscriu sunt mult mai orientați spre beneficiile obținute în urma calificării.
Potrivit fondatoarei Școala Rottaru, fiecare curs oferă diplomă acreditată, iar interesul pentru obținerea acestei acreditări profesionale s-a dublat.
”Mai mult, cursanții ne solicită inclusiv asistență vizavi de obținerea unui loc de muncă după calificare, într-un procent mult mai mare decât înainte. Cele mai solicitate cursuri sunt cele de cosmetică, masaj, manichiură”, spune Mihaela Rotaru.
În cadrul școlii Rottaru sunt 9 cursuri în desfășurare în acest moment, toate în domeniul beauty.
”Cererea a fost foarte mare încă de la ieșirea din starea de urgență. Cei mai mulți cursanți au înțeles că este important să știe să facă și altceva, în afara meseriei de bază. Avem și foarte mulți cursanți – aproximativ 40% - care și-au pierdut jobul sau sunt nesiguri în privința lui - și atunci nevoia de reconversie profesională a crescut proporțional”, precizează Mihaela Rotaru.
Din datele Școala Rottaru reiese faptul că, peste o treime dintre cei care se înscriu la cursuri acum sunt tineri, 15-25 de ani, care doresc să își exploreze un hobby, dar și să obțină o diplomă acreditată și un venit constant, fiind la început de drum în zona profesională.
Un nou business sau un venit suplimentar
Totodată, un segment important de noi cursanți, aproximativ 40%, este reprezentat de persoane cu vârsta între 30 – 45 de ani, care își doresc o reconversie profesională, să deschidă un business în domeniu sau să obțină un venit suplimentar pe lângă cel de bază.
”Diferența o reprezintă segmentul celor fac aceste cursuri pentru că sunt pasionați de domeniu, neavând o intenție bine stabilită la înscrierea la curs”, spune fondatoarea Școala Rottaru.
În cei doi ani de activitate, peste 800 de persoane au absolvit Școala Rottaru – Cursuri de Calificare acreditate.