Organizația Code 4 Romania, care dezvoltă site-uri și platforme utile pentru simplificarea vieții în țară și pentru promovarea democrației a lansat site-ul Redirectioneaza.ro, care chiar asta face. Te ajută să-ți dai seama ce ONG-uri sunt disponibile și poți descărca formularul pentru a-l trimite la ANAF.

Suntem în România, iar sistemul nu este automatizat. Așa că trebuie să trimitem hârtii la ANAF sau la ONG-ul către care vrem să donăm 2% din impozit.

Cei de la redirectioneaza.ro au scris într-o postare de după lansarea platformei, care a avut loc pe 10 aprilie, că “În fiecare an, fiecare cetățean poate alege să redirecționeze 2% din impozitul pe venit către o cauză în care cred și pe care vor să o susțină să meargă mai departe. Cu toate aceste, majoritatea nu o fac niciodată din două motive: un proces greoi și lipsa informațiilor centralizate cu privire la ONG-urile pe care le-ar putea susține. Mai mult, și ONG-urile se confruntă cu dificultatea de a transmite mesajul legat de redirecționare către audiențe foarte largi, într-un mod simplu, fără consum de resurse suplimentare.”

Ei au digitalizat formularul 230 și, în momentul în care alegi un ONG din cele din listă, e completat automat cu datele acestuia. Ulterior printezi formularul după adăugarea cu pixul a CNP-ului și îl trimiți orice către unitatea ANAF de care aparții, prin recomandată, sau prin curier sau poștă la adresa ONG-ului către care donezi.