Remus Rădvan a fost invitat pe scena Tigers Summit pe 28 mai, evenimentul dedicat inovației românști, pentru a arăta antreprenorilor alte metode de finanțare, testate pe piețele mature.

Remus Rădvan este un fost antreprenor în România și UK. În prezent conduce echipa de strategie și investiții la Wayra UK, divizia de investiții a gigantului telecom Telefonica. Remus lucrează la intersecția dintre fondatori, investitori și corporații, accelerând colaborarea comercială, tehnologică și de capital dintre cele 3 părți.

În trecut, Remus a mai lucrat cu Entrepreneur First, un family office, a deschis biroul Qualitance din Londra și a fost parte din corpul profesoral de venture capital de la UCL, unde a absolvit Technology Entrepreneurship. Este pasionat de sprijinirea creșterii ecosistemului românesc cu cunoștințele și rețeaua formată în Londra.

Remus Rădvan a discutat despre Corporate Venture Capital. Veți citi mai jos sau veți auzi în discursul lui despre asta.

Corporate Venture Capital, prescurtat CVC, este o metodă prin care marile corporații investesc în startup-uri. De obicei startup-urile căutate sunt cele care au o legătură conexă cu activitatea corporației și care o pot ajuta să se dezvolte. CVC nu înseamnă că o corporație cumpără un startup, dar are o influență mare asupra acesteia.

Tigers Summit nu a fost un eveniment despre viitor, ci despre prezent. Și ne-am dorit să găsim o metodă diferită de a prezenta concluziile fiecărui panel. Așa că ne-am aliat cu Vatis Tech, un produs prin care poți să ai o înregistrare audio și să-ți genereze un transcript în diferite limbi. Cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și cu multă inteligență umană, facem rezumatul discuției pe care o poți urmări mai sus.

Pe scurt despre cum folosim AI pentru acest articole:

Pentru prima oară în cadrul unui eveniment, start-up.ro și compania românească Vatis Tech, vor genera ideile principale ale evenimentului cu ajutorul inteligenței artificiale.

Vatis Tech este o companie ce are un produs ce poate face transcrieri automatizate dintr-o sursă audio. Chiar pe 28 mai, în ziua evenimentului Tigers Summit, organizat de start-up.ro, Vatis Tech a lansat noi unelte cu inteligență artificială pentru utilizatori: rezumate automate, dar și posibilitatea de a dialoga în scris cu AI-ul pentru a găsi informații într-un text.

Fiecare panel din Tigers Summit va fi integrat în Vatis Tech și concluziile vor fi prezentate după ce au fost generate de AI și verificate de către echipa redacțională start-up.ro.

Iată principalele lucruri pe care le afli de la Remus Rădvan dacă urmărești clipul de mai sus:

Modele de Corporate Venture pe piață

  • Corporate venture, adică investițiile din partea marilor companii, poate ajuta cele trei tipuri de actori principali: startup-urile, corporațiile și fondurile de venture capital.
  • Corporate venture este o strategie prin care corporațiile colaborează cu startup-uri pentru a accelera inovația și creșterea. Aceasta se face prin diverse metode, cum ar fi dezvoltarea și testarea produselor, accelerarea transformării digitale și explorarea de noi piețe.
  • Există mai multe modele de corporate venturing, precum hackathoane, venture client, incubatoare, venture building, acceleratoare și corporate venture capital.
  • Hackathoanele și evenimentele contribuie la introducerea corporațiilor în ecosistem. Venture client presupune că acele corporațiile devin cei mai buni clienți pentru startup-uri, adaptându-și procesele pentru a colabora eficient.
  • Incubatoarele și venture building-ul oferă startup-urilor un mediu de creștere și dezvoltare, corporațiile beneficiind de IP-uri noi și soluții inovatoare.
  • Acceleratoarele, deși concentrându-se pe verticalizări tehnologice sau industriale, joacă un rol crucial în educație și alinierea așteptărilor între start-up-uri și corporații.
  • Corporate venture Capital se referă la investițiile directe ale corporațiilor în startup-uri, de obicei în faze mai avansate decât seed-stage.

24% din totalul investițiilor în startup-uri au venit de la CVC

  • Datele arată că investițiile în startup-uri abordate de CVC-uri constituie 24% din totalul investițiilor de venture capital din ultimii cinci ani.
  • Importanța CVC pentru ecosistemul românesc este esențială, deoarece ajută startup-urile să își găsească product-market fit local și să evite emigrarea pentru resurse.

Recomandări pentru fondatorii de startup-uri în raport cu CVC-urile

  • Pentru fondatorii de startup-uri, se recomandă să nu confunde procesul tradițional de fundraising cu cel de CVC. Este crucial să se concentreze pe business case și avantajele strategice oferite corporațiilor.
  • Fondurile de investiții de risc trebuie să creeze relații cu corporațiile și să participe la discuții strategice, aducând astfel investitorii și corporațiile împreună.
  • Corporațiile trebuie să recruteze talente cu experiență în produse și startup-uri, să se educe continuu și să pregătească bugete pentru testări, așa-numite proof of concepts