Dacă vezi vreodată în magazine dispozitive de la Acer care au la final terminația Vero înseamnă că ai ajuns la linia lor dedicată sustenabilității.
Ele sunt parte a unei inițiative numite Earthion, prin care taiwanezii vor să ajungă la emisii de carbon zero în 2050, iar 80% din furnizorii lor importanți să fie dedicați obiectivelor de climă, la fel cum până anul viitor vor să folosească 20-30% plastic reciclat post-consum și să consume cu 45% mai puțină energie față de 2016. Iar Vero e gama de testare a acestor cifre, cu multe lucruri care vor inspira ulterior linii obișnuite Acer.
Acer Aspire Vero 16 e un laptop pentru acasă sau pentru birou cu un ecran extins de 16 inci și de o calitate excelentă care e făcut din plastic reciclat, arată diferit și care nu e un sacrificiu.
Design și Sustenabilitate Acer Aspire Vero 16
Laptopul are un ecran de 16 inci dimensiune, ceea ce mi-a plăcut din start, vorbim mai târziu despre caracteristicile sale. Ce vezi atunci când îl scoți din cutie este un șasiu gri, cu câteva puncte verzi, care-l separă ca design de altele. Asta înseamnă că e făcut din plastic reciclat. Laptopul acesta e făcut din sticlele voastre, practic. Te duci să lași ambalaje la Mega Image și iese un laptop. Nu funcționează chiar așa, dar înțelegi tu ideea. Avem un laptop fabricat din 60% materiale de plastic reciclat, dublu față de linia originală lansată în 2021.
Pentru un dispozitiv de dimensiunea aceasta greutatea este una bună, de doar 1,8 kilograme și o grosime de 1,6 centimetri, ceea ce nu îl face cel mai compact laptop din lume, că nu suntem în acea categorie, dar unul care nu îți rupe spatele de la birou în sala de ședință. Display-ul este înconjurat de margini de plastic negru, iar tastatura este una care are chiar și numerică, deși pe o dimensiune mică și un touchpad pe o treime, pe care poți să vezi și un senzor de amprentă. Ca design, vei observa elementele care arată suplimentar despre ce e Vero, adică tastele E și R care sunt inversate, pentru a sugera sustenabilitatea.
Am apreciat colțurile rotunjite, dar forma dreaptă a marginilor dispozitivului, care-mi aduce aminte foarte puțin de MacBook Pro.
La design laptopul e unul vesel, mi-a plăcut, chiar dacă e un laptop simplu pentru acasă sau pentru birou. Ceea ce aș fi vrut să fie îmbunătățit este mecanismul balamalei, care este un pic prea brutal din punctul meu de vedere, în sensul că după coborârea acestuia se închide destul de brusc.
Pentru că vorbim de un laptop care îmbină folosirea de acasă cu folosirea la birou, deși nu este unul neapărat dedicat corporației, avem o colecție de porturi excelentă pentru 2024. Pe partea stângă ai două USB-C dintre care unul, extrem de important, e pentru încărcare. O mufă HDMI și un USB-A completează line up-ul, în timp ce pe partea cealaltă avem mufa de căști. USB-A și un port Kensington pentru securizarea fizică la birou a dispozitivului. Nu mă așteptam la altceva la această dimensiune a laptopului, deci e o colecție corectă de porturi.
Performanțe și utilizarea zilnică
Varianta testată de mine a venit cu procesorul Intel Core Ultra 5 125 U, adică un procesor i5 tactat la 1,3 Ghz. Am avut 16 GB de RAM și 512 GB de stocare. Versiunea testată de mine avea Windows 11 Pro, dar pe piață vei găsi mai degrabă variante cu Windows 11 Home. La nivel de performanță, am folosit laptopul pentru munca de birou, nu te vei juca de pe el. Astfel, am folosit un browser, un Spotify, mail app, WhatsApp, Telegram, Zoom, Discord și Slack.
Laptopul nu mi-a făcut niciun fel de dificultate și e o experiență fluidă de folosire. Dincolo de aceste limite ale folosirii de productivitate, împreună cu documente și Excel-uri, laptopul nu mai este în zona sa și nici nu trebuie.
Punctele mele bonus la nivel de performanță se duc către display. E un display anti-glare cu rezoluție 1920 x 1080 de pixeli, IPS și surprinzător de vesel. Am zis de dimensiune, iar orientarea este 16 pe 10. Luminozitatea este 374 de niți și este vizibil în condiții diverse. Ce mi-a plăcut e coloristica sa care este foarte saturată și clară. Acoperă 86% din spectrul de culori DCI-P3, ceea ce înseamnă că redarea culorilor este aproape de cea naturală, dar vorbim de un laptop totuși de buget. Display-ul e bun.
De asemenea, camera este una la 1440p, cu zăvor de privacy pentru cei care vor să aibă intimitate. Dacă la nivel de calitate aceasta este foarte bună, inclusiv la nivel de luminozitate stă bine, uneori însă caută lumina destul de mult cu ajutorul funcțiilor "smart". Boxele nu sunt de petrecere, dar sunt destul de potente pentru un sunet destul de clar atunci când ai nevoie.
La nivel de funcții speciale în Windows ai Copilot, bineînțeles, cu tastă dedicată. De asemenea, Ai Acer PurifiedView, care îmbunătățește calitatea imaginii din call-uri și oferă un blur mai natural decât cel pe care-l vezi în Teams, Meet sau Zoom, dar ai și noise reduction cu AI pentru a elimina zgomotul de fond și bormașina vecinului.
E clar - un laptop de folosire zilnică acasă pentru toată familia, un laptop de birou, cu funcții bune pentru call-uri și care rezistă la suita Office și la un browser. De asemenea, eu aș zice că e un laptop care nu folosește doar Acer, ci companiilor care promovează sustenabilitatea.
Alte aspecte sustenabile pe care nu le vezi într-un review țin de folosirea pe termen lung. Laptopul este foarte reparabil. Șasiul se deschide cu o șurubelniță obișnuită și pot fi înlocuite componente, iar atunci când laptopul își atinge finalul vieții îl poți recicla la partenerii Acer.
Tastatură și touchpad
Acum câțiva ani recunosc că nu-mi plăceau tastaturile și touchpad-urile de la Acer. Consideram că au un joc prea mare, că touchpad-ul nu este responsiv. Din experiența cu Vero tocuhpad-ul este unul excelent, degetele alunecă bine pe acesta și este responsiv atât la touch, cât și la apăsare. Click-ul este în zona mai "hard" a gamei, deși nu se apasă greoi, dar îl simți. De asemenea, touchpad-ul are un feeling bun la atingere, deși personal aș fi mutat senzorul de amprentă din acel loc în butonul de pornire, așa cum este pe alte laptopuri ale companiei.
Tastatura este una bună, cu tastele așezate corect, cu butoane de săgeți mari pentru stânga dreapta. Personal aș fi simțit nevoia unei dimensiuni cu câteva procente mai mare a tastaturii, nu ar fi încurcat touchpad-ul. Jocul este unul stabil, sunetul tastaturii este unul discret și feedback-ul corect. Singurul lucru pe care nu îl apreciez este cumva orientarea concavă, în lipsa unui cuvânt mai bun, al tastelor de pe Acer, care te provoacă să testezi cu mai multă intenție decât ai face-o pe o tastatură de la alți producători sau una externă. Într-un test de scriere cu tastatura mea personală.
Un Keychron Q3 Pro am obținut 106 cuvinte pe minut, în timp ce Acer Aspire Vero 16 a ajuns la 97 de cuvinte pe minut, singura dificultate fiind aceasta a tastelor puțin concave la care trebuie să fii mult mai atent pentru a scrie corect. Nu e o tastatură rea, dar am spus-o din perspectiva preferințelor mele personale.
Preț și concluzie
În momentul de față versiunea pe care am testat-o noi în acest review costă 3.600 de lei, un cost excelent în zona medie a laptopurilor, mai ales dacă iau în calcul performanțele aduse de către procesorul Intel Core i5 și ecranul extins.
Vorbim de un laptop de preț mediu pentru birou sau pentru folosirea în familie, cu un design nițel diferit și cu performanțe în linie cu piața. În funcție de configurații și dimensiunea ecranului vei găsi laptopuri și mai ieftine, dar și mai scumpe, dar Aspire Vero 16 nu iese din tiparele costului, având un raport calitate/preț foarte corect.
Unele produse sunt făcute să te impresioneze. Unele țipă la tine. Unele sunt de gaming și au design flashy. Altele sunt foarte business. Acer Aspire Vero e o combinație interesantă. E un laptop de familie. Sau un laptop de muncă. E un laptop normal, dar și e un laptop pentru cei care vor să fie responsabili cu mediul. E o nișă momentan, dar una care deschide câteva provocări interesante pentru alți producători, mai ales că utilizatorii din Gen Z încep să-și pună mai multe întrebări decât ne-am pus noi despre materialele din care e fabricat un dispozitiv electronic. Și vor și reparabilitate, dincolo de performanțe.