Sustenabilitatea e un element esențial pentru producătorii de dispozitive electronice în momentul de față. Dar trebuie să recunoaștem că multe dintre ele sunt doar o iluzie. Doar pentru că nu mai ai un cap de încărcare în pachet și se folosește carton reciclat nu înseamnă că acel brand e sustenabil.

Acer încearcă să aducă sustenabiliatea mai aproape, iar Vero e un experiment de etică. 100% plastic reciclat, 85% hârtie reciclată în cutia laptopului și posibilități de modificare pe termen lung a laptopului ca să nu îl schimbi așa de des.

Acesta este review-ul nostru pentru Acer Aspire Vero, un laptop care merge contra curentului ca să-ți arate, de fapt, cum va arăta lumea în viitor. Și hai să începem cu sustenabilitatea și de ce acest dispozitiv cu ecran de 15,6 inci e responsabil.

Acer Aspire Vero - un dispozitiv etic

În momentul când scoți Aspire Vero din cutie știi că ai de-a face cu un laptop diferit. Nu e din aluminiu, din plastic șlefuit sau vopsit. E dintr-un plastic reciclat gri cu amprente galbene, care e în același timp stilat, dar transmite și faptul că nu avem aici un dispozitiv normal.

Pentru a se adapta trendurilor actuale, Acer utilizează 30% PCR, adică plastic reciclat postconsum la șasiu și reduce cu 21% emisiile de carbon. Practic, materialul din care e creat e unul rugos și care oferă o senzație interesantă la atingere. E fabricat din rășini post-consum și plasticul este mai durabil. De asemenea, și tastele sunt create 50% din PCR pentru a reduce amprenta de carbon.

Sustenabilitatea e transmisă și în modul în care vrea Acer să folosești acest laptop, adică pe timp îndelungat, fără să fii nevoit să-l înlocuiești când componentele nu mai sunt destul de puternice pentru tine. Laptopul are șuruburi standardizate pentru a putea fi deschis cu ușurință și pentru a putea să schimbi componente. De asemenea, nu se folosește niciun tip de vopsea pe șasiu. În plus, laptopul are și un mod Eco+ de economisire a bateriei, prin funcții critice care sunt dezactivate.

Designul laptopului

Laptopul are un design tradițional, cu margini dreptunghiulare, dar per total transmite o eleganță interesantă. Ecranul de 15,6 inci este înconjurat de margini medii ca grosime, iar în partea de sus ai și camera web.

Combinația de culori e una de gri cu verde, plasticul, după cum spuneam, nefiind vopsit. Trackpadul este amplasat în aceeași linie cu butonul de spațiu și conține și butonul de deblocare prin amprentă. Greutatea este de 1,8 kilograme, la limita unui laptop mediu, nu e prea greu și poate fi ușor transportat. Grosimea este de 1,79 centimetri.

E un laptop bine dotat cu porturi. Ai mufa de încărcare, mufă de Ethernet, HDMI, două USB-uri și o mufă USB C pe partea stânga. În partea dreaptă ai mufă de căști, încă un USB și un Kensington lock dacă-l folosești ca laptop de birou și pentru siguranță suplimentară.

E un laptop curat ca design și care-și servește scopul, elementele de galben, verde și gri trimițând ușor cu gândul la un dispozitiv ecologic.

Specificații tehnice

Laptopul poate fi achiziționat cu un procesor Intel Core i5 Tiger Lake cu 4 nuclee tactat la 2,5 Ghz și procesor grafic integrat Intel Iris Xe Graphics.

Capacitatea memoriei RAM este de 8 GB și e de tip DDR4, iar stocarea se face pe un SSD de 512 GB. Laptopul vine direct cu Windows 11 Home.

Camera web de pe laptop este HD, difuzoarele sunt stereo și Acer a adăugat două tehnologii suplimentare pentru videoconferințe, Acer Purified Voice și Acer True Harmony.

Display-ul de pe laptop e un Full HD IPS de 15,6 inci, suficient de mare pentru majoritatea userilor care au nevoie de un laptop de zi cu zi. Display-ul este Anti Glare și am apreciat asta. Per total, display-ul arată foarte bine atât în lumina soarelui care bate în biroul de acasă, dar și seara, iar culorile sunt foarte reușite și destul de saturate.

Autonomia este de până la 7,5 ore, dacă folosești modul de economisire Eco+. În folosirea curentă poți să-l duci lejer la 4-5 ore, ceea ce e suficient dacă navighezi internetul și faci muncă de birou. Pe el fix asta am făcut. Am folosit un browser, m-am uitat la clipuri, am deschis documente în Microsoft Word și Exel și perfromanța procesului i5 Tiger Lake a fost exact așa cum mă așteptam. E un laptop middle pentru birou care-și face treaba și nu a avut probleme. Faptul că a venit cu Windows 11 Home a fost o adiție foarte bună.

Preț și disponibilitate

Acer Aspire Vero e un gadget statement, dincolo de faptul că este un dispozitiv foarte bun pentru birou și pentru munca de acasă. Pentru cei responsabili cu mediul și interesați de sustenabilitate, poate fi un laptop foarte bun.

În momentul de față Acer Aspire Vero poate fi achiziționat de pe eMAG la 3.700 de lei, redus de la 4.200 de lei.

Pentru un laptop de 15,6 inci, care are și avantajul unei amprente de carbon foarte mică este un preț corect și își face treaba dacă ai nevoie de el pentru birou sau pentru a lucra de la o cafenea și a bea dintr-un pai care nu este din plastic.

Concluzia noastră

În concluzie, Acer Aspire Vero e un experiment care arată cam ce pot face acum producătorii pentru a transmite un mesaj de sustenabilitate. E un laptop produs din plastic reciclat, care se poate repara ușor, care are un design plăcut. Nu trebuie să-l compari cu nimic de pe piață, pentru că e pur și simplu diferit, iar variațiuni pe tema aceasta tot vor mai apărea și Acer acum doar tatonează terenul.

Dacă ai Tesla, colectezi selectiv și nu-ți place să folosești paiul de plastic la cafenea, atunci laptopul acesta poate însemna ceva pentru tine și pentru ceea ce vrei să transmiți.