Lectură de 4 min

REVIEW Apple Watch Series 9 - puține motive de upgrade

Abonează-te pe  
Acesta este review-ul start-up.ro pentru Apple Watch S9, un smartwatch bun, însă nu vine cu suficiente noutăți pentru a face ca utilizatorii de Series 7 sau Series 8 să facă upgrade.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Ceasul, la fel ca și iPhone 15, cu care a fost testat a fost oferit pentru review de către iStyle. Înainte de toate cred că ar trebui să vorbim de principalele noutăți aduse de Apple cu acest nou ceas.

Toate lucrurile noi sunt la interior deoarece la exterior acest ceas arată la fel de câțiva ani încoace. Probabil nu ți-ai da seama că e nou dacă-l vezi la cineva pe mână. Ceasul are la bord un procesor care este mai performant și mai eficient energetic. Dar asta nu înseamnă o autonomie mai bună.

Tot trebuie să-l încarci zilnic din păcate. În cazul meu cel mult am reușit să-l folosesc cam 32 de ore cu o singură încărcare și mi-a monitorizat 2 nopți și o zi de activitate. S9 la fel ca și ceasurile anterioare este genul de gadget pe care-l pui la încărcat când ajungi acasă și înapoi la încheietură când te culci, dacă vrei să-ți monitorizeze somnul.

Performanța se traduce în animații mai rapide și o într-o conectivitate mai bună cu Siri. Acum îi poți da comenzi vocale chiar și când ești în modul avion sau nu ai internet. Nu știu câtă lume folosești Siri pe la noi ca această caracteristică să fie importantă. De asemenea, ar trebui să aibă o performanță mai bună la transcriere. Din nou, nu știu cât e de utilă aici.

Ecranul este mai luminos de până la 2000 de niți, adică nu vei avea nicio problemă să vezi datele de pe ecran atunci când alergi. Însă următoarele două noutăți mi se par cele mai importante.

Ceasul are un cip nou care te ajută la localizarea precisă a iPhone-ului tău. La fel ca în cazul airtag-urilor, îți apare o săgeată pe ecran care te direcționează către telefon. Eu tot timpul am problema asta și-mi las telefonul în tot felul de locuri apoi nu-l mai găsesc și m-ar ajuta.

Următoarea noutate este acest gest. Double tap cum îi zice Apple te ajută să folosești ceasul când ai mâinile ocupate. Funcționează prin detectarea modificărilor fluxului sanguin și a mișcării încheieturii mâinii prin intermediul senzorilor accelerometru și giroscop. Double Tap vă permite să redați/încetiniți muzica, să amânați alarmele, să vă deplasați prin widget-uri, să răspundeți sau să închideți apeluri.

Funcția nu este disponibilă în acest moment și va veni în octombrie. În alte țări Apple a inserat această funcție în dispozitivele pentru review. La noi acest lucru nu este valabil, însă am putut vedea cum funcționează prin utilizarea unei funcții de accesibilitate. În Settings, accessibility există o funcție numită assistive touch și activează ceva numit Double Pinch.

În acest moment funcționeză să dai dismiss la mesaje sau să controlezi muzica sau playerul de YouTube. E un fel de preview a ceea ce va urma să vină. O funcție cool, dar nu neapărat una să mă facă să trec de la S8 la S9, de exemplu.

Cum v-am mai zis, pentru foarte mult timp, un telefon Android a fost principalul meu dispozitiv și am folosit ceasuri de la alte branduri precum Samsung, Huawei, Fitbit, Garmin și alții. Nu neapărat Apple, ce funcționau doar cu iPhone. Așadar vreau să menționez niște lucruri, din perspectiva utilizatorului de Android, înainte să închei. Îmi place că este mic (41 mm), dar premium. Poți să-l porți zilnic, dar și la somn și nu deranjează.

Se simte plăcut la atingere și arată destul de bine. Spun destul pentru că nu este forma mea preferată și acest model nici nu-mi place fiind Product Red. Vreau să menționezi fantasticul sistem de punere a curelelor și nu înțeleg de ce nu l-a copiat nimeni. E foarte ușor să pui curele și să le dai jos și astfel chiar ai putea avea un sigur ceas pentru mai multe ocazii.

Fețele de ceas, always on display, animațiile sunt de top și foarte puțini producători de ceasuri ajung la acest nivel. Modelul de față are o folie protectoare peste și nu știu dacă e din cauza acesteia, dar mi se pare că ceasul răspunde greu la atingeri și nu-mi place că nu are suport pe swipe dreapta sau stânga.

Apreciez funcțiile de sănătate precum avertizarea că te afli într-un mediu zgomotos, detectarea căderilor și așa mai departe, dar și integrarea bună cu iPhone. E și normal. Poți interacționa altfel cu notificările, poți vedea pozele trimise pe platformele de mesagerie și așa mai departe.

De asemenea apreciez precizia monitorizării ritmului cardiac și al somnului. Ceasul și Oura Ring 3 au fost 1 la 1 în ceea ce privește somnul, iar în cazul bătăilor inimii au fost mici variațiuni. Din ce știu și de la alți revieweri este unul dintre cele mai bune dispozitive de acest fel pentru ritm cardiac și somn.

Mi-aș lua Watch S9? Nu cred deoarece nu-mi place designul și nici faptul că trebuie să-l încarc zilnic. Dacă ar fi să-mi iau un Apple Watch pentru sănătate și conectivitate mi-aș lua un SE.

Ca să închei, dacă ai un Apple Watch mai vechi eu zic că nu există prea multe motive pentru care să vrei să faci un upgrade deoarece toate sunt la fel de precise în ceea ce privește monitorizarea sănătății. Alege modelul care are funcția de care ai neapărat nevoie, de exemplu.

În același timp ai putea să mai aștepți un an deoarece S10 marchează 10 ani de la lansarea primului Apple Watch și am putea vedea ceva total diferit. Eu sunt Florin Cașotă, acesta a fost review-ul start-up.ro pentru Apple Watch S9 și nu uita să te abonezi. Pe data viitoare.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: