Nova Go este răspunsul ASUS și Microsoft la dispozitivele de tip Chromebook. Adică laptopuri dedicate elevilor, studenților și cei care vor un dispozitiv cu autonomie mare și destul de ieftin pentru călătorii. Nova Go e un pariu riscant și trebuie judecat din perspectiva caracteristicilor tehnice.

Review ASUS Nova Go

Toate ca toate, dar să vedem cum arată acest laptop.

Designul este unul obișnuit pentru Asus și se remarcă prin atenție la detalii și elemente care atrag ochiul. Culoarea carcasei este un gri spre albastru, cunoscut și de la alte dispozitive, iar pe margine există o bandă cromată. Elementele cromate sunt cele care scot în evidență dispozitivul - logoul Asus, dar și balamalele.

Laptopul nu este foarte gros, având 1,49 centimetri și o greutate de 1,39 de kilograme. Pe margine ai toate mufele utile, ceea ce am apreciat. În partea stângă sunt două mufe USB 2.0 și cea de alimentare. În partea dreaptă sunt butoanele de home, volum, mufa de căști, cea HDMI și, prima surpriză, tăvița pentru cartela SIM. Pentru că da, acest laptop este 4G, că doar nu degeaba are procesor de telefon.

Per total, dacă-l comparăm cu alte laptopuri din zona Chromebook, de exemplu, Nova Go iese în evidență, deși e construit în totalitate din plastic, iar tastatura nu e de cea mai bună calitate.

Ei bine, performanțele sunt cele care fac din acest laptop o achiziție complicată.

Procesorul este unul de mobil - Qualcomm Snapdragon 835, disponibil și pe Samsung Note 8, de exemplu, tactat la 2,6 Ghz. Grafica e asigurată de un Adreno 540. Memoria RAM disponibilă pentru cel testat de mine a fost de 6 GB, iar capacitatea de stocare e de 128 de GB de flash.

Ce te aștepți de la acest laptop? În primul rând, varianta testată avea Windows 10 Pro, pe când în standard laptopul vine cu Windows 10S, o variantă mai lejeră a sistemului de operare pe care nu se pot instala programe de pe internet, ci doar din magazinul de aplicații al Microsoft. Așadar, e un laptop cu performanțe medii spre slabe, dar trebuie să știi pentru ce-l folosești.

Este un dispozitiv foarte bun pentru cei care călătoresc mult și au nevoie de un portabil ușor care să aibă autonomie mare. L-am testat în browsing și încercați să nu-l duceți în mai mult de trei taburi. E drept că am folosit Opera, nu Edge. În cadrul sistemului de operare programele instalate pornesc cu o mică întârziere și trebuie să ai răbdare cu el. Nu e un laptop pe care să-l folosești la muncă, de exemplu. Dar l-aș recomanda unui student care are de scris în Word și vrea să intre pe internet câte puțin, cu ajutorul cartelei 4G.

Ecranul are 13,3 inci, rezoluție Full HD și un unghi de vizualizare de 178 de grade.

Pot spune că mi-a plăcut mult ecranul, pentru că are luminozitate foarte bună, culori saturate și foarte bine evidențiate. Pentru că laptopul este pentru drumuri, excursii și facultate, aș putea spune că e un dispozitiv multimedia foarte bun.

Sunetul este chiar bun pentru prețul laptopului. Se aude bine peste o sufragerie. La volum maxim laptopul vibrează puțin și sunetul se distosionează fin.

Autonomia laptopului este punctul pe care-l promovează intens Asus. Teoretic autonomia este de 22 de ore de redare video, dar din testele noastre, în folosire mixtă, în browsing și YouTube am ajuns la peste 8 ore. Probabil că dacă ați sta să vă uitați la filme în permanență, fără internet, ar avea o autonomie de peste 15 ore lejer. Ceea ce e impresionant față de alte laptopuri din această clasă și poți să ai încredere în el chiar și dacă iei rapidul București-Timișoara.

Prețul dispozitivului nu e decât o estimare și probabil va fi 2.600 de lei. Cel mai posibil, datorită conexiunii 4G, vom putea găsi laptopul la operatorii de telefonie mobilă ca ofertă la un abonament mai bun, așa că va fi redus considerabil.

Plusuri ASUS Nova Go

  • Prețul este unul foarte bun
  • Calitatea ecranului permite folosirea sa în contextul filmelor
  • Autonomie foarte mare
  • Securitatea e asigurată prin amprentă

Minusuri ASUS Nova Go

  • Performanțele tehnice sunt totuși limitate
  • Tastatura are un joc prea mare și emană prea mult plastic
  • Mousepad-ul este de nefolosit fără un mouse dedicat

Concluzia mea? Asus Nova Go este un laptop foarte bun pentru un părinte la început de drum în folosirea internetului, pentru un elev sau student, pentru cei care vor portabilitate și autonomie mare. De asemenea, ar putea fi un laptop bun în vânzări.