Asus nu a denumit această consolă Ally 2 și pe bună dreptate, pentru că nu este chiar o consolă nouă, ci un refresh cu modificări importante totuși. La nivel de aspect nu foarte multe lucruri s-au schimbat, dar Ally X e pe negru, dacă nu-ți plăcea albul lui Ally. A fost înlocuit portul proprietar de încărcare cu unul USB-C și acum consola are două astfel de porturi pentru încărcare sau pentru conectare la un monitor. De asemenea, portul microSD a fost mutat și astfel nu ar trebui să mai existe acele probleme din trecut cu care s-au confruntat utilizatorii de Ally.

Dimensiunea produsului este cam aceeași, doar colțurile au fost puțin mai rotunjite pentru o utilizare mai confortabilă. În rest, avem același ecran, același butoane și același aspect. Ceea ce nu este un lucru rău deoarece consola este destul de ergonomică, micuță și ușoară. Totuși, Steam Deckul deși mai mare, mi se pare în continuare mai confortabil de utilizat.

Cele mai importante schimbări au fost făcute la interior. Deși avem același procesor AMD Z1 Extreme, pe Ally X avem mai mult RAM și mai rapid, 2 module de 12 GB LPDDR5, un spațiu de stocare mai mare 1 TB NVMe SSD, și o baterie de aproape 2 ori mai mare, 80Wh. Dacă treceau și la OLED atunci era perfect. Este același display IPS de 7 inci FHD și cu o rată de refresh de 120 Hz, care în sine e un display foarte bun, însă OLEDUL aducea mai multă profunzime. În continuare este un dispaly glossy, ceea ce înseamnă că într-un mediu cu multă lumină te vei lupta cu reflexiile, el este destul de luminos la 400 de niți și protejat de sticlă Gorilla Glass Victus.

Acestea fiind zise cred că este cazul să trecem să vorbim despre performanță și autonomie. Faptul că are o baterie de 80Wh este super tare deoarece asta înseamnă că te poți juca mai mult și astfel rezolvă călcâiul lui Ahile al originalului Ally. Cu acela puteai să te joci cam o oră, poate o oră și puțin un joc cu cerințe ridicate ca Cyberpunk 2077, acum poți să te joci două ore sau mai mult în modul turbo la 25W. Cu Alte jocuri care consumă mai puțină baterie poți extinde perioada de joc la 3-4 ore.

Eu am jucat o oră de Neon White blocat la 60 de FPS și s-a scurs din baterie 30% în modul performance la 17W. Dacă joci ceva și mai ușor precum Vampire Survivors atunci poți să te joci în modul silent la 13W și ai putea să te joci 5-6 ore etc. Ideea este că acum nu mai simt că este o problemă autonomia la acest dispozitiv. Depinde și de tine ce jocuri te joci și la ce profil de performanță. Încărcarea completă se face cam în aproape două ore, dar pentru că e fast charge la 65 de wați poți să o lași 30 de minute și apoi să mai ai suficientă baterie pentru niște game time.

Performanța a fost îmbunătățită, însă nu cu mult. Până la urmă este același procesor, însă avem mai mult RAM și asta ajută la fluiditate, atunci când navighezi prin meniuri, dar și în jocuri pentru că este nițel mai rapid. O să pun niște rezultate din diferite jocuri încercate de mine pentru a vedea cam cum se descurcă, însă dacă vrei așa o propoziție despre cum rulează jocuri: Cam asta avem cel mai bun pe piață în acest moment și poate rula cam orice joc nou, dar cu anumite ajustări de grafică sau rezoluție. Vă ziceam că am jucat Cyberpunk 2077 o oră și pe presetul Steam Deck la rezoluție FHD am văzut fluctuații între 30 și 60 de FPS, în funcție de mediul înconjurător și de situație. PEr total, experiența a fost foarte fluidă, fără stuttering sau alte probleme. Neon White rulează excelent și se duce la peste 100 de FPS.

O chestie pe care cred că Steam Deckul o face mai bine decât orice altă consolă cu Windows este să ruleze jocuri indie cu o putere mică. În anumite jocuri cu cerințe mici poți să ai 60 de FPS cu un profil de putere de 10W, pe când la Ally X am văzut o scădere mare când treceam de la profilul de 17W la cel silent de 13W, înjumătățind performanța în jocul Dungeons of Hinterberg de la 50-60 de FPS la 30 de FPS, fiind totuși o diferență de doar 4W. În același timp trecerea de la 17W la 25W nu a adus mare lucru în plus la performanță în același joc. De asta recomand Steam Deck celor care nu vor neapărat să joace cele mai noi jocuri video în mod handheld.

Totuși, cred că aceste console sunt cel mai bine utilizate cu jocuri mai vechi, jocuri indie sau jocuri care nu sunt genul blockbuster cu mult accent pe grafică. Rulează și acelea, dar cea mai bună experiență e pe alt gen de jocuri. Însă tot timpul ai opțiunea de cloud gaming pe handheld dacă ai o conexiune la internet.

La experiența de gaming ajută și faptul că acum nu am văzut bug-uri, Windows-ul a mers bine, Asus a adus îmbunătățiri pentru Armoury Crate și e mai simplu de utilizat decât a fost Ally la lansare. În continuare, aș vrea să văd o versiune de Windows dedicată pentru acest gen de dispozitive, fără prostii precum Teams, Office și alte lucruri care nu au ce căuta pe un astfel de produs.

SteamOS al Valve este excelent din punctul ăsta de vedere și-l prefer experienței de Windows pe handheld. Dar acolo avem alte probleme de compatibilitate cu anumite jocuri, de instalare de titluri din diferite platforme care nu sunt Steam și așa mai departe. Acum e mai ușor să instalezi jocuri de pe Epic Games Store sau GoG pe Steam Deck decât în trecut, însă pe Ally X e mai bine și mai facil deoarece e ca orice PC cu Windows.

Din păcate, această nouă versiune Ally vine și cu o creștere de preț și consola Asus se vinde cu 4500 de lei acum.

Acum în loc de încheierea clasică o să răspund la câteva întrebări pe care le-ai putea avea:

  • Ally sau Ally X?

Aici este o dilemă destul de importantă. Pe o parte văd că ROG Ally se vinde acum la 3000 de lei în timp ce ALly X e 4500 de lei. Pentru 1500 de lei în plus primești o baterie dublă, o performanță ușor îmbunătățită și o ergonomie puțin mai bună și o selecție mai bună de porturi. Îmi place foarte mult autonomia extinsă și dacă aș avea buget mi-aș lua Ally X.

  • Să-mi schimb Ally cu Ally X?

Dacă ai luat deja ROG Ally și te întrebi dacă merită să schimbi. Eu aș zice că depinde. Depinde cât iei pe ea pe OLX și cât de mult te joci astfel încât să conteze acea autonomie extra. Dacă te joci doar așa 30-60 de minute și nu ai drumuri lungi în care să folosești consola atunci nu cred că merită neapărat. Dacă zbori des sau vrei să nu o încarci atât de des și ai banii da bagă. Pe partea de software bănuiesc că și Ally a primit aceleași îmbunătățiri ca și ROG Ally X.

  • Ally X vs Legion Go?

Aici îmi este greu să te sfătuiesc deoarece Legion Go l-am testat în ianuarie și sigur a primit îmbunătățiri pe partea de software. Ca performanță sunt similare deoarece au același procesor. Pe partea de autonomie, clar Ally X câștigă că are o baterie mai mare, dar și Legion Go e decent cu o baterie de aproape 50 Wh. La Legion am apreciat că are suport inclus și faptul că se poate detașa controllerele. Dacă vrei să te joci multe shootere pe o astfel de consolă Legion Go mi se pare mai potrivit. Dacă nu atunci Ally X cred că ar fi o alegere mai bună pentru că nici diferența de preț nu e mare. Legion Go cu 1 TB e 4300 de lei

  • Consolă Windows sau Steam Deck OLED?

Steam Deck sau consolă cu Windows? Depinde mult și de tine ce vrei să faci cu acest produs. Aș zice că dacă te joci mai degrabă jocuri noi care au nevoie de mai multă performanță atunci Ally sau Legion Go sunt opțiuni mai bune, dar ține cont de sistemul de operare. Steam Deck OLED are avantajul ecranului OLED și a faptului că este mai ieftin și se pretează mai bine la jocuri indie. Îmi place foarte mult sistemul de operare SteamOS, însă pentru mine personal cred că aș fi mai inclinat să aleg o consolă mai performantă.

  • Merită să-mi iau o consolă portabilă?

Nu cred că este un dispozitiv must have și nu poate înlocui un PC bun pentru jocuri. Eu mi-am luat Steam Deckul și la început l-am folosit mult, dar pe măsură ce trece timpul din ce în ce mai puțin deoarece atunci când mă joc acasă prefer să o fac la PC sau la PS5, iar Steam Deckul a rămas mai mult pentru deplasări sau când merg cu trenul sau mașina și nu conduc. În același timp e mișto faptul că poți să te joci 10-15 minute, lași jocul faci ceva prin casă apoi îl reiei sau începi a doua zi. E o metodă bună de a te juca puțin câte puțin fără să-ți dedici o oră-două în care faci doar asta.