Asus ROG Phone 6 Pro este flagship-ul Asus când vine vorba de smartphone-uri și pe lângă faptul că este cel mai performant telefon de pe piață, este probabil și cel mai „rece” flagship la acest moment. Înainte să intrăm în detalii vreau să vă vorbesc despre design și accesoriile pe care le poți achiziționa pentru acesta.

Asus ROG Phone 6 Pro este un telefon pentru gameri, pentru pasionații de jocuri mobile și pasionații de tehnologie, iar asta se vede imediat. Îți vei da seama că nu ai de-a face cu un telefon mainstream datorită spatelui alb sau negru, ce are tot felul de dungi, un ecran secundar, elemente grafice și accente de culoare. Cu acest model cred că Asus a atins o balanță destul de fină între un design care poate atrage gamerii, dar care nu-i sperie pe ceilalți. Nu avem logo-uri RGB, luminițe și alte brizbrizuri și cred că punctează unde trebuie.

ROG Phone 6 Pro este un telefon mare și greu, este total opusul telefoanelor compacte cu o greutate de 239 de grame și o grosime de 10,3 mm, dar la fel au fost și modelele anterioare. Însă ceea ce s-a schimbat față de anii trecuți este faptul că ROG Phone 6 Pro are certificare IPX4 de rezistență la apă, prima astfel de certificare pe un telefon de gaming. Nu vei înota cu el în piscină, însă dacă se stropește nu ar trebui să ai probleme cu el.

Ecranul AMOLED are o diagonală de 6,78 de inci cu o rezoluție FHD+ și aceasta este acoperit de sticlă Gorilla Glass Victus. Gorilla Glass 3 acoperă spatele, unde mai vedem un al doilea display secundar OLED de 2 inci, pe care sunt afișate notificări, ora sau alte animații atunci când primești apeluri, mesaje sau când aprinzi ecranul. Nu te dă afară din casă cu utilitatea sa, dar e nice to have deoarece mai arunci o privire și vezi când ai primit un mesaj pe messenger sau poți apăsa pe butonul de pornire pentru a vedea ora.

ROG Phone 6 Pro are marginile rotunjite pe spate, iar asta oferă o prindere mai bună, însă telefonul este destul de greu de utilizat cu o singură mână. Îmi plac accentele de culoare albastre de pe butonul de pornire și de pe sertarul SIM. Apropo de asta, telefonul este Dual-Sim, dar nu are suport pentru card microSD. În schimb, are două porturi de încărcare USB-C și mufă de căști. La fel ca și modelele anterioare și ROG Phone 6 Pro are două zone sensibile la atingere pe lateral pe care le poți folosi în jocurile mobile.

Revenind la ecran, acesta este un AMOLED cu o luminozitate maximă de 1200 de niți și cu o rată de refresh variabilă de până la 165 Hz. Astfel, telefonul poate trece de la 60 la 90, 120, 144 sau 165 Hz în funcție de conținut, de joc și de modul de performanță selectat. În același timp, touch sampling rate-ul este de 720 Hz, iar asta face ca experiența de utilizare să fie extrem de lină în browsing, gaming sau navigare. Am avut cea mai bună experiență de gaming în jocuri precum Subway Surfers sau Brawl Stars.

Ecranul este excelent pentru utilizarea afară datorită luminozității ridicate, dar și pentru filme și YouTube datorită faptului că este calibrat din fabrică, iar Asus ne garantează un Delta-E mai mic decât 1, ceea ce înseamnă că acesta afișează culori corect și precis. Experiența multimedia este completată de cele mai bune difuzoare pe care eu le-am auzit pe un telefon: oferă foarte mult volum, fără să distorsioneze și un sunet de calitate. De asemenea, există și un audio wizard prin care poți personaliza sunetul după cum dorești tu.

La capitolul design mai vreau să menționez faptul că nu are notch sau perforație, ci două bare mari destul de groase pentru 2022 în partea de sus și de jos a display-ului, dar are un LED pentru notificări și un modulul de cameră de pe spate este destul de discret.

Gaming și performanță Asus ROG Phone 6 Pro

Și acum să trecem la partea de specificații și de performanță. Asus a adus pe acest telefon cel mai nou și mai performant procesor de la Qualcomm: Snapdragon 8+ Gen 1 cu opt nuclee, iar unul poate atinge o frecvență mare de 3,2 Ghz, iar alături are numai puțin de 18 GB memorie RAM DDR5 și un spațiu de stocare de 512 GB UFS 3.1. The best of the best de pe piață.

Potrivit inginerilor de la Asus, acest procesor ar trebui să fie cu cel puțin 10% mai performant decât Snapdragon 8 Gen 1 și cu 30% mai eficient din punctul de vedere al consumului de energie. Asta m-a încântat deoarece poate se rezolvă problema cu telefoanele flagship care se încing prea tare datorită procesoarelor Qualcomm.

Pentru a ține în frâu această performanță, Asus își folosește expertiza în materie de răcire de pe laptop-uri și aduce pe ROG Phone 6 un sistem de răcire cu o cameră de vapori mai mare, cu foițe de grafit uriașe și cu un nou material conductiv. Asta se traduce într-un telefon cu un raport performanță/răcire foarte bun, poate cel mai bun al unui smartphone de tip flagship.

Pentru a-l testa am instalat vreo 10-15 jocuri, iar printre ele și titluri cu grafică complexă precum Diablo Immortal, Genshin Impact, Apex Legends, Wild Rift sau Call of Duty Mobile. Telefonul poate funcționa în trei moduri: X-Mode, adică un mod în care forțează la maxim componentele pentru un număr de FPS cât mai mare și mai stabil, mod Dynamic în care balansează eficiența și performanța și un mod de prelungire a bateriei.

Am testat jocurile în X-Mode și Dynamic și am avut parte de o experiență excelentă de gaming cu un număr de FPS stabil cuprins între 58-60 FPS, cu scăderi scurte la 40 FPS în anumite situații, dar este probabil telefonul cu cel mai stabil FPS de pe piață. În același timp, răcirea este destul de bună și am văzut un maxim de 45 de grade celsius după 30 de minute de Genshin Impact cu modul X-Mode activat și pe setări grafice high.

Această temperatură nu este una neapărat mică, însă felul în care Asus a aranjat componente la interior și faptul că procesorul se află fix în mijloc, departe de degete nu se simte la fel de fierbinte ca alte modele de telefoane. În alte jocuri temperatura, a fost mai redusă și în Diablo Immortal am văzut cam 41 de grade celsius, iar în Asphalt 9 39-40 de grade, după 15-20 de minute de joc. Nu este chiar sistemul de răcire la care mă așteptam, dar e suficient de bun.

În ceea ce privește testele sintetice, ROG Phone 6 Pro se descurcă excelent cu o medie de cam 1300 de puncte single core și peste 4000 de puncte pe multi-core. În 3D Mark Wild Life Extrem, ROG Phone 6 Pro a înregistrat constant peste 2700 de puncte, fiind cel mai rapid telefon Android din clasament, doar iPhone 13 Pro și Pro max depășindu-l cu 3000 de puncte. Și în PCMark s-a descurcat excelent cu peste 17.000 puncte fiind al doilea în clasament sub Motorola Edge S30, dar nu înțeleg de ce deoarece acela are un procesor mai slab și mai puțin RAM. În fine, promit că nu ai văzut un Android la fel de rapid ca acesta.

Accesorii ROG Phone 6 Pro

Pentru că Asus e companie de gaming serioasă, a lansat odată cu acest telefon și un cooler extern numit AeroActive Cooler 6 pe care-l poți atașa pe spatele acestuia pentru a oferi o răcire și mai bună. Iar aici lucrurile se schimbă și după 20 de minute de Genshin Impact am văzut 38 de grade celsius, un telefon mult mai rece, iar degetele sunt aerisite de aerul redat de ventilator. De asemenea, faptul că este răcit extern crește și mai mult stabilitatea frame-urilor și nu o să vezi la fel de multe scăpări de cadre în scenele cu acțiune intensă. Și dacă asta nu era de ajuns, ventilatorul are și patru butoane pe spate ce pot fi folosite în joc pentru ce comenzi dorești tu.

Dacă te gândești serios la ROG Phone 6 Pro atunci îți recomand să cumperi și ventilatorul care are și un mic stand și poate ține astfel telefonul pe masă pentru privit filme și pentru cloud gaming cu un controller wireless. La fel ca și în cazul laptop-urilor cu răcire activă, și aici vei avea parte de zgomot, însă nu foarte deranjant, în opinia mea. Acesta are patru moduri de răcire, iar unul necesită alimentare externă pentru momentele când vrei cea mai bună răcire, cea mai bună performanță și ai și o priză lângă tine.

Ce mi-ar fi plăcut ar fi fost ca modul de răcire smart să oprească ventilația după o anumită temperatură, dar nu ventilatorul se învârte încontinuu până când îl oprești tu sau până când închizi ecranul telefonului. Spre deosebire de telefon, acesta are luminițe RGB și chiar sunt mișto.

Al doilea accesoriu despre care trebuie să vă vorbesc este controllerul Kunai 3 Gamepad, care poate fi atașat pe lateralele telefonului folosind o carcasă dedicată sau poate fi folosit separat de telefon, ca un controller obișnuit prin conexiune bluetooth. E un controller arătos, plăcut de ținut în mână și îmi place acest design minimalist și culoarea albă.

Din păcate, acesta nu este recunoscut de multe dintre jocurile încercate de mine, chiar de jocurile sugerate de Asus că ar merge. Am folosit Kunai 3 cu succes în Diablo Immortal, Asphalt 9, Dead Cells sau Action Squad, dar nu în Apex Legends, Wild Rift sau Brawl Stars.

Un asemenea controller este binevenit pentru anumite jocuri precum Dead Cells sau Diablo Immortal, însă dacă nu ești dispus să plătești extra pentru acesta, telefonul are și acele laterale sensibile la atingere pentru un control mai bun, astfel poți seta ca o atingere în stânga să facă ceva și o atingere în dreapta să facă altceva. Mai eliberezi din degetele de pe ecran și are și un sentiment satisfăcător atunci când folosești aceste butoane.

Revenind la gaming pe telefon, și software-ul ajută foarte mult și printr-un swipe dintr-un colț ai acces la tot felul de funcții și poți vedea date în timp real, poți seta un buton virtual pe ecran pentru capturi video, poți folosi butoanele sensibile la atingere de pe lateral. E super cool.

Ca să sumarizez, ROG Phone 6 Pro oferă cea mai bună experiență de gaming pe un telefon, fără niciun dubiu, mai ales dacă alegi și accesoriile. Nu se încinge în nicio situație obișnuită, doar în gaming când este forțat la maximum și când nu este folosit coolerul extern.

Vreau să rămânem puțin la software deoarece este un Android 12 curat dacă dorești, însă-l poți personaliza și cu theme de gaming, iluminare pe accesorii sau diferite animații pe al doilea ecran. Are un sertar virtual pe care-l poți pune unde dorești tu și pe stânga și pe dreapta și acolo poți alege anumite aplicații pe care le vrei la îndemână. Apropo de mână, telefonul are implementat și un mod de folosire cu o singură mână bun și printr-un swipe în jos ecranul se înjumătățește și astfel ajungi facil oriunde. Armory Crate este un software unde poți alege jocurile, poți să umbli în toate setările legate de accesorii, iluminare și așa mai departe.

Un alt element important la ROG Phone 6 Pro este bateria, iar acesta are două de 3000 mAh cu o capacitate totală de 6000 mAh, ceea ce înseamnă că ai o autonomie de cam două zile de utilizare moderată.

Dacă-l rupi pe jocuri cum am făcut-o eu în această perioadă de test ține o zi, însă într-un regim normal de utilizare eu cred că majoritatea dintre voi vor reuși să-l folosească două zile cu o singură încărcare. Dacă ești într-un loc și ai acces la o priză și nu vrei să se consume bateria îl poți pune la încărcat, însă frumusețea este că telefonul e suficient de deștept încât să nu încarce bateria și astfel să genereze căldură extra atunci când te joci, ci folosește energia doar pentru a alimenta telefonul. Încărcarea este foarte rapidă la 67 de wați și în 30 de minute telefonul ajunge de la 0% la 81%.

Camere foto

Mai departe să vorbim despre camerele foto, un departament unde nu aveam mari așteptări, dar ROG Phone 6 Pro m-a surprins plăcut și aici. Camera de 50 MP f/1.8 scoate poze foarte bune pe timpul zilei cu multe detalii, culori aprinse și oferă dynamic range foarte bun. Mai mult, camera scoate fotografii foarte bune și pe timp de noapte, bine iluminate și fără zgomot în imagine. Nici la capitolul filmare nu stă mai prejos și telefonul poate filma 8K cu senzorul principal și 4K până la 60 fps și imaginile surprinse sunt de calitate, iar stabilizarea foarte bună atât în modul standard cât și super steady.

Camera ultrawide este una decentă cu poze bune pe timpul zilei, dar cei 13 MP își spun cuvântul și nu e la fel de sharp la colțuri precum alte cadre ultrawide obținute de telefoane cu senzori cu mai mulți MP.

A treia cameră este cea macro și e degeaba. Mai bine o scoteau și implementau un senzor wide mai mare sau poate făceau loc pentru o răcire mai bună, orice, dar nu un senzor macro pe care nu-l folosești aproape niciodată. Nici Asus nu crede că o să-l folosești neapărat și modul macro e în meniul de more al camerei foto.

Pe partea de selfie, telefonul este decent, dar nu neapărat de nivel de flagship ca la alți producători. Acestea fiind zise cred că este timpul să vedem care sunt punctele pro și contra pentru Asus ROG Phone 6 Pro, apoi să vorbim despre preț și să tragem o concluzie.

Puncte Pro

  • Design gameristic, fără să te sperie
  • Construcție de calitate, solidă, certificare IPX4 pe telefon de gaming
  • Cele mai bune difuzoare pe un telefon
  • Autonomie excelentă și încărcare rapidă
  • Ecran foarte bun
  • Cea mai bună performanță, răcire bună
  • Accesoriile și funcțiile pentru gaming
  • Fotografii bune pe timp de zi și noapte cu camera principală

Puncte Contra

  • Nu are slot microSD
  • Camera macro
  • Greu de manevrat cu o mână
  • Necesită utilizarea coolerului pentru cea mai bună experiență

Preț Asus ROG Phone 6 și ROG Phone 6 Pro

Înainte de final vreau să precizez că există și ROG Phone 6, fără Pro, iar diferențele sunt mici: Pro are acel ecran secundar pe spate și este echipată cu 18 GB RAM, pe când versiunea non-pro poate avea 12 sau 16 GB RAM și 256 sau 512 GB stocare.

Telefonul de gaming ROG Phone 6 este disponibil la precomandă pe piața locală în două configurații (12GB RAM/256GB stocare, 16GB RAM/512GB stocare) și în cele două culori Phantom Black și Storm White. Prețurile pornesc de la aprox. 5099 lei, respectiv de la 5799 lei. Totodată, până pe 7 august, poți beneficia de oferta Early Bird pe magazinul online Asus unde fiecare achiziție de telefon va fi însoțită de AeroActive Cooler 6.

Modelul ROG Phone 6 PRO, cel prezentat în acest review, va fi disponibil în România la sfârșitul lunii august, prețul configurației cu 18GB RAM și 512GB stocare pornind de la 6599 lei.

Drept concluzie ce pot să zic decât că este cel mai bun telefon pentru gameri, clar, însă vestea bună este că e bun și pentru cei care nu vor neapărat să se joace dar vor un telefon cu ecran mare, cu autonomie excelentă, performanță cât cuprinde și nici nu se încinge din senin în timp faci browsing. Camerele foto puteau fi mai bune și designul și dimensiunile telefonului nu vor fi pe placut tuturor.

Mi l-aș cumpăra? Deși îmi place foarte mult nu cred doarece jocurile mobile nu sunt o prioritate pentru mine și pentru un telefon pe care l-aș folosi zilnic aș vrea un model mai micuț, mai subțire și un sistem de camere mai performant, însă dacă Brawl Stars, PUBG sau Wild Rift sunt viața ta, atunci nu mai sta pe gânduri și cumpără ROG Phone 6 Pro. Dacă ești undeva la mijloc atunci ți-aș recomanda ROG Phone 6 simplu cu 12 GB RAM și 256 GB stocare deoarece are un preț bun de 5099 de lei.