Lumea când aude de un telefon de gaming strâmbă din nas, de obicei. Și poate pe bună dreptate. Te poți juca tot ce găsești în magazinele Google Play și în AppStore pe modelele de top. De ce ai nevoie de un telefon dedicat pentru asta? Pentru 90% din cazuri nu ai nevoie, dar pentru celelalte 10% ROG Phone 7 și ROG Phone 7 Ultimate sunt singurele modele viabile. Diferențele dintre cele două modele sunt mici, Ultimate având mai mult RAM pe varianta de bază și un ecran mic pe spate pentru afișarea unor animații.

Aici nu vorbim despre un telefon pe care să te joci casual ceva din seria Candy Crash, ci pe care să rulezi titluri cu grafică complexă, titluri competitive. S23 Ultra, iPhone 14 Pro, Honor Magic5 Pro și alte telefoane flagship pot rula astfel de jocuri, dar niciunul nu o face la fel de bine ca ROG Phone 7 Ultimate.

De ce un telefon de gaming?

De multe ori, problema cu telefoanele de top este că au componente performante, dar nu sunt suficient de bine răcite. Până la urmă aceste dispozitive sunt subțiri (în jur de 8 mm) și compacte și greu de răcit și ținute sub control. Atunci când te joci titluri cu o grafică complexă precum Genshin Impact, Diablo Immortal mai mult de 15 minute vei vedea o diferență.

Poate numărul de cadre pe secundă scade sau poate telefonul se încinge prea tare. ROG Phone 7 Ultimate cu sau fără coolerul extern atașat face o treabă foarte bună. Nu înseamnă că produsul este rece ca gheața, dar nu la fel de încins ca alte modele și cu o performanță mai bună.

De exemplu, în stress testul cu 3DMark, ROG Phone 7 Ultimate are o stabilitate de invidiat. Cel mai bun rezultat este de 3776 de puncte, fiind numărul 1 de pe piață, iar cel mai slab 3731 de puncte. Se încinge ce-i drept, nițel cam tare la 49 de grade celsius, însă niciun alt smartphone testat de mine nu a menținut acest punctaj excelent de-a lungul celor 20 de teste. De obicei, rezultatul scade cu fiecare test în parte deoarece telefonul nu poate face față căldurii.

Această versiune Ultimate vine și cu un cooler extern care poate fi atașat dispozitivului ce anul acesta are și o portiță ce se deschide atunci când coolerul este activat. Astfel se introduce direct în telefon aer rece. În același stress test, rezultate au fost și mai bune cu scoruri cuprinse tot între 3734 și 3722, dar temperatura a fost de 40 de grade celsius.

Toate lucrurile acestea pot părea prea mult pentru un cineva care doar se joacă atunci când nu are ce face în metrou. Dar dacă ești pasionat de Call of Duty Mobile, dacă vrei să fii cel mai bun în PUBG sau Fortnite atunci îți pasă de performanță, temperaturi și fiabilitate.

Anul acesta, coolerul a primit un upgrade semnificativ. Acum acesta este și un subwoofer pentru smartphone-ul tău, iar ROG 7 Ultimate are cel mai bun sunet de pe piață, fără îndoială. Ai volum foarte mare, bass puternic și un sunet plin. Astfel ROG Phone 7 Ultimate mi se pare excelent pentru gaming, pentru vizionat filme, seriale, clipuri pe YouTube atunci când nu folosești căști.

Am jucat cu și fără cooler atașat jocuri precum Mighty Doom, Diablo Immortal, Call of Duty, Genshin Impact, Torchlight: Infinite, PUBG Mobile și Honkai: Star Trail. Toate jocurile au fost foarte stabile în sesiuni de gaming de 30 de minute cu o fluctuație mică a FPS-ului între 58 și 60 pe setări grafice ridicate. PUBG pe ultra high am avut 39-40 FPS, altfel a stat confortabil la 60 fps. Singurele jocuri din cele încercate de mine care a urcat peste 60 aufost KartRider: Drift și Brawl Stars, unde am avut în jur de 120 FPS.

Din ce am văzut, temperatura maximă în gaming a fost de cam 39 de grade celsius și 37-38 de grade celsius cu coolerul activat. Marele beneficiu al coolerului este faptul că răcește mult mai bine telefonul la suprafața și astfel e mult mai confortabil să te joci mai mult pe telefon.

Display-ul este unul bun cu o rată de refresh cuprinsă între 60 și 165Hz și se schimbă în funcție de conținutul afișat. Este luminos și excelent pentru gaming și pentru consum media. Ce mai trebuie să știi despre acest telefon este că este printre singurele care mai au port jack pentru căști. De asemenea, are două porturi de încărcare UBS-C și i se pot atașa diferitele accesorii pentru gaming.

Autonomia este excelentă, iar bateria de 6000 mAh rezistă fără probleme o zi și jumătate sau două, în funcție de regimul de utilizare. Nu are încărcare wireless, dar se încarcă pe fir la 60 de wați cu încărcătorul din cutie.

La departamentul camere foto s-au efectuat câteva modificări și avem o cameră principală de 50 MP cu senzorul Sony IMX f/1.9 , un ultrawide de 13 MP f/2.2 și o cameră de macro. Acum ce pot să zic, ROG Phone 7 Ultimate face poze bune cu camera principală și decente cu cea ultrawide. Poate nu impresionezi cu pozele făcute, dar nici nu te faci de râs. Camera de selfie este de 32 MP f/2.5 și care poate filma doar FHD, din păcate. Filmare pe camera principală este ceva mai bună, camera fiind capabilă de înregistrare video 4K la 30 sau 60 FPS și 8K la 24 FPS, fără limită de timp.

Realitatea este că ROG Phone 7 Ultimate este un telefon foarte bun pentru nișa sa. E singura mea recomandare pentru cei care vor un telefon pentru gaming. Din păcate pentru Asus, nu foarte multă lume vrea un smartphone pentru gaming, ci ar dori unul bun la toate.

Da, mobile gamingul crește. Da, mobile gaming-ul reprezintă cea mai mare bucată din industria de gaming ca revenue, depășind piața de gaming PC sau console. Însă majoritatea smartphone-urilor pot rula majoritatea jocurile mobile bine nefiind nevoie de un produs foarte specializat precum ROG Phone 7, cu mici excepții, bineînțeles.

ROG Phone 7 este disponibil la eMAG în versiuni cu 12 sau 16 GB RAM la prețuri de 5300 și 6000 de lei. ROG Phone 7 Ultimate este disponibil la PC Garage la un preț de 7100 de lei.

Nișa de gameri care au nevoie de astfel de dispozitive există, este mică, dar în creștere, iar pentru ei nu există un dispozitiv mai potrivit decât ROG Phone 7 și ROG Phone 7 Ultimate.