Cred că nu mai este nicio surpriză pentru nimeni că Asus face probabil cele mai bune telefoane de gaming de pe piață, însă întrebarea pentru mine este dacă poate duce aceste produse într-o zonă mai de mijloc care ar putea atrage și oameni care nu caută neapărat să se joace. Hai să vedem.
Cred că am testat toatele telefoanele ROG Phone până acum și concluzia a fost cam aceeași cu fiecare model: telefoane cool, performante, dar nișate. Cu ROG Phone 8 Pro lucrurile par să se schimbe și ne dăm seama de asta chiar de la design.
Design
Fie că-ți plăceau sau nu, modelele ROG Phone din trecut aveau o estetică aparte, de gaming cu accente îndrăznețe care ieșeau în evidență și-ți spuneau de la o poștă că ești gamer. Anul acesta nu e chiar așa și ROG Phone 8 Pro are un design mai cuminte, mai convențional, iar dacă ai elimina acest AniME Vision de pe spate poate că nici nu ai realiza că e un telefon de gaming.
Eu zic că e o mișcare înțeleaptă, similară cu cea făcută de Asus, dar și de alții în zona laptop-urilor de gaming. De exemplu, Asus Zephyrus G16 sau G14 nu țipă gaming, la fel cum nici acest telefonul nu o face. Poate singurul element care-l dă de gol este acest modul de cameră cu tăieturi mai agresive. Până și logo-urile sunt destul de discrete și abia se văd. Îmi mai place că nu mai e la fel de gros ca în trecut, iar acest model are o grosime de 8,9 mm.
Altfel e un smartphone care se încadrează în tendințele actuale cu ecran plat, colțuri rotunjite, ecran cu margini negre mici și perforație în ecran. Deci dacă ești unul dintre cei care nu vor un ecran cu perforație singura alegere a rămas Sony.
Cu ce vine în plus este că are un al doilea port USB-C pe lateral și mufa de căști pe care o mai găsești doar pe telefoanele Sony pe segmentul de flagship.
Spatele arată mat cumva, dar este foarte alunecos și ți-aș recomanda o husă. Vestea bună este că în pachetul primit de mine am primit și o husă minimalistă care arată bine și protejează unde e nevoie telefonul, încărcător, dar și coolerul extern.
Coolerul extern pe smartphone este valabil doar pentru cele de gaming. Anul trecut mi-a plăcut că îndeplinea și o a doua funcție, acea de subwoofer, aducând și mai mult bass. Anul acesta nu mai este cazul, însă coolerul extern este mai mic și păstrează în continuare 2 butoane programabile pentru jocuri. Acesta are menirea să răcească telefonul, dar și să facă mai confortabile sesiunile lungi de gaming deoarece vei simți o ușoară briză la degete.
Asus a umblat și la sistemul de răcire și a trecut de la un sistem de răcire prin convecție, la unul prin conducție. Fără să intru prea mult în detalii tehnice, Asus susține că a găsit o metodă de răcire mai bună și în același timp să realizeze un design rezistent la apă. În trecut, telefoanele de gaming aveau o certificare IP54, acum acesta are IP68, fiind primul telefon de gaming care are această certificare.
Display
Display-ul este unul mare de 6,78 de inci AMOLED și cu o rată de refresh mare de 165 Hz. Este unul de tip LTPO și trece de la o 1 Hz la 120 H. În jocuri poți alege și rata de refresh de 165 Hz dacă ai nevoie. De asemenea, maximum de luminozitate este de 2500 de niți, adică în linie cu alte flagship-uri de pe piață.
Este un ecran frumos și excelent pentru gaming sau consum media mai ales că e însoțit de un sunet cu volum mare și de calitate. De asemenea, pentru o experiență de gaming fără cusur ai putea să folosești și cele mai noi căști de gaming in ear, ROG Cetra True Wireless SuperNova, însă despre ele o să vorbesc într-un alt material.
Deci Asus oferă un pachet complet și designul acestui telefon este unul mai cuminte, mai mainstream, fără să-și piardă identitatea de telefon de gaming.
Performanță și jocuri ROG Phone 8 Pro
Acum hai să vorbim și despre performanță și gaming. Ca majoritatea flagship-urilor de anul acesta, ROG Phone 8 Pro are procesorul Snapdragon 8 Gen 3, însă vine cu 24 GB RAM și 1 TB stocare UFS 4.0. Procesorul are o frecvență maximă de 3,3 Ghz și telefonul are și un mod dedicat de performanță numit X Mode.
Am instalat mai multe jocuri și am căutat titluri cu grafică impresionantă pentru a forța telefonul. Am instalat chiar și jocuri cu ray tracing precumWar Thunder Mobile. Am Genshin Impact, Honkai Star Rail, GTA Vice City, Arena Breakout, PUBG, Carx Street sau Diablo Immortal. Cam toate jocurile au rulat pe setări grafice High la 60 FPS fără probleme, altele la 120 precum Brawl Stars sau Call of Duty Mobile. Singurul cu care ROG Phone 8 Pro a avut probleme a fost CarsX Street, unde framerate-ul a variat între 40 și 50 de FPS, ce-i drept pe setări grafice maxime.
Jocurile arată excelent pe acest display, mai ales cele cu grafică realistă precum Arena Breakout, care arată fantastic pentru un joc de telefon. Ușor încep să apare jocuri cu ray tracing și pe mobile, însă mi se pare încă un segment foarte nișat, deci nu mi se pare așa de interesant.
M-am jucat Genshin Impact 30 de minute și nu am văzut să scadă sub 60 de fps, iar temperatura a urcat de la 32 de grade celsius la 38 de grade. Adică abia am simțit că s-a încălzit. În 3D Mark Wild Life Extreme am văzut scoruri de peste 5200 de puncte mai mult decât oricare alt dispozitiv de pe piață din acest moment. Am testat în aceeași perioadă și S24 Ultra care a ajuns la scoruri de 5000, poate 5000 si ceva dar nu 5200.
În stress test cu 3D Mark am văzut un maximum de 51 de grade celsius, însă telefonul ține performanța mai ridicată pentru mai mult timp, iar cu coolerul atașat acea temperatură maximă a scăzut la 45 de grade.
Software și autonomie
Pe partea de software pentru gaming are niște funcții interesante anul acesta cu X Sense 2.0. Astfel în Genshin impact poți activa automove, autopick-up, fast forward la conversații și auto press to escape. Mi se par utile ca să nu mai stai să alegi fiecare floare în parte sau să ții degetul apăsat pe ecran pentru mișcare. Din păcate, aceste funcții nu sunt suportate în toate jocurile.
O funcție utilă în toate jocurile este cea de AI Grabber: îți apare un dreptunghi pe ecran care e capabil să detecteze textul din imagine și astfel poți să cauți rapid pe internet. Această funcție poate fi utilă atunci când vrei să cauți o rezolvare a unui quest și nu mia trebuie să scrii manual toate denumirea misiunii.
Mai are și alte funcții mișto precum abilitatea de duce jocul picture in picture. Poate că ai nevoie să scrii un mesaj și nu vrei să ieși din joc sau funcția numită background running care face ca jocul să nu se închidă și să ruleze în fundal. Nișate, dar bune pentru gameri.
Și software-ul permite o personalizare destul de mare și poți să-l faci foarte gaming sau foarte generic Android și poți schimba iconițele, culorile și așa mai departe.
Telefonul are 2 baterii de 2750 mAh, deci un total de 5500mAh și se încarcă foarte rapid la 65 de wați, însă și wireless la 15W. Se încarcă repede de la 0 la 100 în cam 40 de minute și autonomia este foarte bună cu cam 2 zile de utilizare în regim moderat. Asus ne spune că poți obține până la 22,7 ore de Netflix streaming sau 14,4 ore de TikTok streaming. În testul PCMark am avut un scor de 19,5 ore de utilizare. În realitate, am avut cam 2 zile de utilizare cu o singură încărcare. Dacă te joci mai mult atunci autonomie de duce o zi, însă eu zic că e foarte bine.
Coolerul extern nu este necesar pentru gamingul obișnuit, de zi cu zi, însă dacă te joci mai mult ar putea fi util pentru tine deoarece permite o performanță și mai ridicată în testele sintetice și o temperatură mai scăzută. Personal nu cred că e musai și poți trăi și fără.
Camere foto - cum face poze un telefon de gaming
Și pe partea de camere foto se face o trecere mai în mainstream cu un asamblu de camere complet și destul de bun. Avem de-a face cu un senzor de 50 MP Sony IMX890 cu acel sistem de stabilizare de tip gimbal al Asus care și-a făcut debutul pe Zenfone. Mai are o cameră ultrawide de 13 MP f/2.2 și de data aceasta are și un senzor telefoto de 32 MP cu un zoom optic 3x. E primul ROG Phone cu cameră telefoto și eu zic că e bine deoarece o astfel de cameră e foarte utilă într-o varietate de situații. Are zoom optic 3x, dar poate merge până la 10x digital, are stabilizare optică și poate fi folosită în modul de noapte.
Datorită acelui sistem de gimbal pentru stabilizare pe video ai clipuri foarte smooth în mișcare, însă nu mi se pare că e mult mai smooth decât o filmare cu Samsung sau iPhone doar cu stabilizare optică. Există și un mod Super HyperSteady cu filmare și mai smooth dar la rezoluție FHD. Apropo de rezoluție, din păcate, telefonul poate filma 4K la 30 FPS doar pe ultrawide și pe camera principală, nu și pe cea telefoto. Filmează 8K 24 FPS pe camera principală.
Și când vine vorba de poze e decent cu culori naturale, contrast bun, însă pe camera telefoto am văzut un sharpness exagerat. Portretele ies destul de bine pe camera principală și pe cea de selfie.Nu are mod portret pe video, însă are mod slowmotion, timelapse sau light trail, dar și moduri pro.
Camera de selfie a fost ușor îmbunătățită cu un unghi de captare mai larg, astfel încât selfie-urile cu prietenii să fie mai ușoare, însă tot e limitat la filmare FHD.
E un pachet destul de bun pentru foto și video, însă nu la nivel de flagship, dar suficient de bun încât să nu fii dezamăgit de acest telefon sau să fie un motiv pentru care nu l-ai cumpăra.
Ca să fac și o concluzie, ROG Phone 8 Pro este cel mai bun telefon pentru gaming, însă mai mult este cel mai apropiat ROG Phone de mainstream. Este un telefon pe care și cei care nu sunt neapărat pasionați de gaming îl vor vrea deoarece e foarte performant, ceea ce înseamnă că va ține mai bine în timp, ecranul e mare și de calitate, iar designul nu este neapărat de gaming.
ROG Phone 8 Pro cu 16 GB RAM și 512 GB stocare e 6000 de lei, iar versiunea aceasta cu 24 GB RAM și 1 TB stocare ajunge la 7500 de lei.