Lectură de 7 min

REVIEW Asus ROG Strix Scar 18 - cel mai bun laptop de gaming în 2023?

Abonează-te pe  
Astăzi vorbim despre Asus ROG Strix Scar 18, probabil unul dintre cele mai performante laptop-uri pe care-l poți cumpăra în acest moment.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Hai să intrăm direct în pâine. ASUS ROG Strix SCAR 18 G834JZ18 este echipat cu cele mai puternice componente din prezent.

Specificații și performanță

Modelul de anul acesta are un procesor Intel Core i9-13980HX cu 24 de nuclee și 32 de fire de execuție cu o putere de până la 65 de wați, un plus consistent față de puterea lui Intel i9-12900H de 45 de wați de pe modelul de anul trecut. Procesorul este similar cu i9-13900Hx, cel testat pe Legion 7 Pro. Au același număr de număr de nuclee și aceeași frecvență, doar că acesta are o frecvență turbo mai mare de 5,6 Ghz pentru nucleele de performanță și o frecvență turbo mai mare pentru cele eficient de 4 Ghz.

Și la departamentul grafic au fost făcute îmbunătățiri, iar anul acesta avem modele cu plăci video din seria RTX 40. În cazul de față vorbim de un model RTX 4090 cu o putere maximă de 175 de wați, adică ce este mai performant de pe piață în acest moment.

Însă Asus a vrut să obțină și mai multă performanță și în modul Turbo, procesorul Intel i9-13980HX are o putere de 55W, în timp ce RTX 4090 este îmbunătățit până la o putere maximă de 175W. Atunci când este configurat în modul Manual, procesorului i se pot aloca încă 10W, pentru o putere totală a sistemului de 240W.

În ceea ce privește ecranul nu s-au schimbat foarte multe față de modelul de anul trecut. Avem tot un panel IPS cu o rată de refresh de 240 Hz și un timp de răspuns de 3 ms, însă de data aceasta avem o luminozitate puțin mai ridicată la 400 de niți, față de 300 de niți, iar modelul de 16 inci are un panel miniLED QHD de 240 Hz. Cel de 18 inci are tot IPS. Bateria a rămas la fel de mare de 90 Wh, însă adaptorul de anul acesta este ceva mai puternic la 330W.

Asta înseamnă că laptop-ul poate rula fără probleme orice joc lansat în acest moment, indiferent de setări grafice. La fel ca și în cazul laptop-ului Lenovo cu RTX 4080 pe care l-am testat anterior și aici am încercat aceleași jocuri video în modul turbo, cu laptop-ul conectat la priză și la rezoluția nativă a display-ului.

Am vrut să ce poate să ofere un asemenea laptop. În continuare o să las pe ecran grafice cu numărul de FPS-uri înregistrat în jocuri și programe. Pe scurt, RTX 4090 e foarte performant și poate bate un desktop cu o placă video RTX 2080, de exemplu.

În medie, acest model a obținut performanțe mai bune în jocuri și în teste sintetice cu 5-15% mai mult decât Lenovo 7 Pro cu RTX 4080.

In testele sintetice cu 3DMark ASUS ROG Strix SCAR 18 G834JZ18 s-a descurcat bine cu scoruri ce au fluctuat in jurul a 19.800 de puncte, fiind in topul celor mai bune laptopuri de pana acum. Și pe rezoluție 4K se descurcă excelent acest laptop. În testul 3DMark am obșținut un punctaj de 10187 de puncte, maximum fiind 11526, cu o medie de 66 și 59 FPS. Și în testul de ray tracing, laptop-ul s-a descurcat foarte bine cu cu o medie de 69,7 FPS la rezoluție QHD.

În testul FurMark am avut o medie de 253 FPS la rezoluție nativă și 57 FPS la rezoluție 4K. Temperatura s-a situat la 74 de grade celsius în ambele cazuri.

Dar cum stăm cu partea creativă și productivitate? În PCMark 10 am obținut un scor de 11688 după cum puteți vedea, adică the best of the best.

Am testat și Premiere Pro și am umblat intr-un proiect cu clipuri 4K, tranzitii și elemente grafice si nu am intampinat probleme, iar laptop-ul a exportat clipul de 10 minute in 5 minute si 55 de secunde. Pe baterie în modul performance, același clip a fost exportat în 8:22 de minute.

Am testat și SSD-ul, ce este unul Samsung și am obținut viteze de citire excelente in jurul a 7200 MB/s și viteze de scriere ok de cam 3300 MB/s. Am repetat testul de mai multe ori și am obținut rezultate similare.

Când vine vorba de autonomie să nu te aștepți prea mult de la acest laptop. În modul office de browsing și editare texte nu ai mai mult de 4-5 ore de funcționare, iar cu o baterie plină poți să te bucuri de cam 60-90 de minute de gaming, depinde de ce titlu joci și la ce setări grafice. Pe de altă parte, cu masivul acumulator de 330 wați încarcă destul de rapid și am obținut 50% în 30 de minute.

Răcire & Zgomot

Ca și modelul de anul trecut, și acesta folosești metal lichid pentru răcire, însă sistemul de ventilație a fost modificat, iar lamelele ventilatoarelor sunt mai subțiri și astfel emit mai puțin zgomot. Asus promite un air flow mai bun cu 35% pentru procesor și cu 21% mai bun pentru placa video, iar zgomotul fiind redus cu 2 db.

Sesiunile prelungite de gaming pot face ca tastatura să fie caldă la atingere. Pentru a vă păstra degetele reci, Asus a implementat mici orificii de aerisire în jurul tastelor WASD permit ventilatoarelor să tragă aer rece în șasiu. Într-adevăr, singurele zone încinse fiind lângă display.

Într-o sesiune de gaming de o oră la setări grafice maxime am văzut un maxim de 85 de grade celsius pentru procesor, iar pentru placă video un maximum de 80 de grade. Deci nu ar trebui să ai probleme în gaming sau utilizarea normală. Am testat sistemul cu Cinebench R23 și FurMark și temperatura procesorului și a plăcii video s-a stabilizat la 80 de grade celsius, în timp ce frecvența procesorului fluctua în jurul a 2,7 Ghz și ce a plăci video în jurul a 2300 Mhz.

În ceea ce privește zgomotul, Asus face progrese, dar asemenea laptop-uri tot fi zgomotoase, însă având în vedere performanța mai treci cu vederea (sau cu auzul în cazul de față). În gaming în modul performance am văzut valori cuprinse între 50 db și 52 db.

În modul balanced e destul de liniștit, iar în modul quiet abia îl mai auzi. Dacă îți dorești un balans bun între performanță, temperatură și zgomot atunci îți sugerez să folosești modul balanced de performanță și să activezi hybrid mode, care permite laptop-ului să treacă de la placa video integrată la cea dedicată în funcție de sarcină.

Design și experiență de utilizare

La nivel estetic, da, acest laptop va striga imediat GAMING. Avem o bandă RGB în față și în spate, logo-ul de pe carcasă este și el iluminat. Chiar și cu aceste lumini oprite nu vei păcăli pe nimeni că ai un laptop de business. Dacă vrei asta atunci uită-te la seria Legion de la Lenovo. Dacă vrei să le arăți tuturor cât de gamer ești atunci acest model de laptop este unul potrivit.

Ce este interesant și anul acesta este faptul că marginile laptop-ului sunt realizate dintr-un plastic translucid. Aceeași estetică se află și în zona tastaturii, doar că aici sub forma unui gradient care devine tot mai translucid pe măsură ce se apropie de display, dezvăluind astfel o parte din componente. E cool. Asta îmi place. Scoate laptop-ul în evidență, dar nu într-un mod țipător.

Conectivitatea e bună pe acest laptop, nu extraordinară și avem pe partea stângă portul de încărcare, portul ethernet pentru conexiune la internet pe fir, port USB-C Thunderbolt 4 cu suport pentru displayPort 1.4, un alt port USB-C, un port HDMI 2.1 și mufă de căști/microfon. Pe partea dreaptă avem 2 porturi USB- A 3.2 pentru mouși, tastaturi, stickuri etc.

Display-ul este unul uriaș pentru un laptop, 18 inci, dar asta îl face bun pentru gaming, productivitate și consum media. De notat că intră într-un ghiozdan obișnuit, însă nu în compartimentul de laptop, unde un model de 16 inci încape fără probleme. Revenind la ecran, pentru mine e puțin cam mult 18 inci pentru portabilitate, dar excelent dacă plănuiești să-l folosești mai degrabă ca un desktop replacement.

Ecranul este destul de luminos la 400 de niți și are suport HDR dacă dorești să te joci astfel. E un ecran frumos și plăcut de folosit în jocuri și filme. În plus este foarte rapid cu 240 Hz și are suport pentru Nvidia G-Sync. Însă dacă vrei un RTX 4090 de laptop și pentru altceva decât gaming, atunci acest laptop ar putea fi bun și pentru creatorii de conținut, editori foto, video sau ilustratori deoarece panelul este calibrat din fabrică și Asus ne asigură că acesta acoperă 100% din gamutul de culoare DCI-P3.

Nici la nivel audio, laptop-ul nu e mai prejos: are 2 tweetere și 2 woofere care oferă un volum și o calitate impresionantă pentru un laptop. În plus are suport și pentru Dolby Atmos pentru o experiență.

Tastatura este una completă, cu numpad, și iluminată RGB. Tastele direcționale sunt mari și există și cinci taste pentru scurtături în partea de sus. Experiența de tastare este foarte plăcută, iar tastele sunt late și moi. Touchpad-ul are o mărime bună, însă problema mea cu el este că e prea în stânga și trebuie să mă obișnuiesc puțin cu el pentru că în loc de left click dădeam right click deoarece nu mă duceam suficient de mult în stânga. Nu face zgomot la click și are un strat de sticlă pe deasupra, iar degetele alunecă bine.

Înainte să închei aș vrea să menționez și software-ul Armory al Asus. Mi se pare unul dintre cele mai bine făcute de acest fel. Poți să vizualizezi toate datele despre computerul tău, frecvențe, temperaturi, overclock. De asemenea, poți să faci macro-uri, să alegi diferite tipuri de setări pentru display (normal, racing, FPS etc), faci actualizările necesare și constrolezi iluminatul RGB.

Ca să trag o concluzie, dacă vrei un PC foarte performant, dar care să fie și portabil atunci Asus ROG Strix Scar 18 e o opțiune foarte bună. Poate cea mai bună la momentul actual. Pe de altă parte, prețurile pentru laptop-urile RTX 4090 sunt mari. Am găsit acest model la un preț de 22.105 lei pe eMAG, însă o versiune cu 2 TB în loc de 1 TB. 4000-4500 de euro pe un laptop este mult, chiar dacă laptop-ul de față nu are puncte negative mari. În același timp și sistemele premade cu RTX 4090 sunt la fel de scumpe, însă acela va avea un plus de performanță față de acest laptop, dar nu va fi portabil.

Per total, în testele mele RTX 4090 aduce un plus de performanță în jocuri curprins între 5 și 15% în funcție de titlu, comparativ cu RTX 4080, iar asta nu știu dacă este suficient pentru mulți dintre noi având în vedere că acest model este cu cam 30% mai scump decât Legionul cu RTX 4080 testat anterior, fără să luăm în considerare alte elemente precum ecran, experiență de utilizare aspect etc.

Abonează-te pe  
Pe aceeasi tema: