Oare mai pot să folosesc un altfel de monitor? Cel pe care-l vedeți în imagine este un monitor OLED de la Asus și nu vreau să mai trec înapoi la unul LED. Stai cu mine să afli de ce poate și tu vrei să faci această schimbare.
Avem telefoane OLED de mulți ani, și televizoarele OLED devin din ce în ce mai populare și mai accesibile, însă monitoare OLED nu atât de des, însă mi se pare un must have pentru orice gamer. De ce? Imagine excelentă și un timp de răspuns super rapid.
Motivele pentru care nu sunt disponibile atât de multe monitoare OLED ar putea fi frica de burn-in din partea consumatorului, dar și disponibilitatea redusă a unor panouri de mărimea unui monitor clasic, să zic. De exemplu, avem foarte multe panouri OLED de dimensiuni mici pentru telefoane, dar și multe mari pentru televizoare. Însă în zona de 25-40 de inci mai puțin. Au început să apară modele OLED cu diferite diagonale și mai multe tehnologii care să prevină efectul de burn-in, deci 2024 ar putea fi anul în care să treci la gaming pe un OLED.
Eu am testat monitorul Asus ROG Swift OLED PG27AQDM și m-a convins să trec la OLED. Eu acasă fac un mix de lucruri: și lucrez, scriu articole, dau mailuri, dar și editez poze și clipuri video, însă mă joc și destul de mult, iar modelul acesta l-am testat mai bine de două săptămâni și mi s-a părut potrivit pentru toate aceste lucruri. În cea mai mare parte.
Design
Hai să începem cu designul și cu funcționalitățile. Primul lucru care mi-a atras atenția este cât de subțire este. Fiind un panou OLED care nu are nevoie de iluminare din spate este normal să fie subțire. Doar în partea de jos este mai gros, unde are incluse și difuzoarele și porturile.
Asus ROG Swift OLED PG27AQDM este un monitor de 27 de inci, însă în realitate suprafața vizionabilă este de 26,5, cu o rezoluție 1440p și o rată de refresh foarte mare de 240 Hz și o luminozitate maximă de 1000 de niți, ceea ce-l face excelent și pentru conținut HDR.
Pe spate monitorul are un Display Port 1.4, două porturi HDMI 2.0, din păcate și nu 2.1, două porturi USB 3.2, o mufă de căști și un port pentru alimentare. Din păcate monitorul are HDMI 2.0 ceea ce înseamnă că nu este neapărat potrivit pentru gamingul pe console. Însă în același timp, rezoluția monitorului nu este una 4K, ci 1440p deci automat nu ai putea să te joci pe console la rezoluție 4K (chiar și dinamică) și cu o rată de refresh ridicată. Astfel prin porturile HDMI pe acest monitor ai putea să te joci la rezoluție 1080p și 240 Hz sau 1440p și rată de refresh 144 Hz.
Dacă-l iei pentru PC atunci ai DisplayPort 1.4 și singura ta problemă este să ai o placă video performantă care să ducă jocurile la rezoluție 1440p și până la 240 Hz.
Altfel asamblarea monitorului este una standard și se poate instala foarte ușor. Standul este clasic pentru Asus și ocupă destul de mult spațiu pe birou, iar butonul de pornire și oprire și pentru schimbărilor se află în mijloc. Este ușor de folosit și intuitiv. Bineînțeles, fiind un monitor de gaming are și iluminare RGB pe birou, dar și pe spatele monitorului. Cel de pe spate este absolut inutil într-un setup ca acesta unde spatele monitorului este la un zid, așa că eu l-am oprit. Cel de pe birou poate fi cool și poți alege ce efecte vrei. În cutie primești și un adaptor pentru montarea pe perete sau pe un suport.
Înainte să trecem la specs și experiența de utilizare vreau să vă arăt scurt diferența dintre un monitor OLED și unul LED. Monitorul meu actual este tot unul ASUS dar LED de 34 de inci și sunt mulțumit de el, însă tot timpul a avut parte de bleeding la colțuri și mi-am dorit mai mult contrast.
Punându-le unul lângă altul vezi imediat că monitorul OLED are un negru profund, nu spălăcit ca cel de pe LED și automat are un contrast mai mare și culori mai aprinse. Fără a da play la niciun film sau joc, doar privind acest wallpaper cred că este clar avantajul OLED-ului.
Imagine și setări
Așa, monitorul de față poate fi setat în mai multe moduri. Și are la Game Visual diferite setări de imagine pentru diferite genuri de joc. El e prestabilit pe modul Racing care arată și cel mai bine, alături de cel de User. sRGB este bun pentru când lucrezi sau când editezi imagini, însă în mod normal l-aș ține pe Racing sau pe User.
La GamePlus are niște unelte care te-ar putea ajuta în gaming, adică o țintă permanentă pe ecran, un timer și un cronometru și un mod numit Sniper car ar trebui să față un zoom în imagine să te ajute să faci niște sniping în shootere fără să te uiți prin lunetă. Eu am încercat funcția în diferite jocuri precum Counter Strike 2, XDefiant și altele și nu a mers. Ținta am putut să o folosesc. Modul FPS și shadow boost vi-l recomand dacă sunteți foarte competitivi și tot ce vă interesează este să reperați mai repede inamicul nu calitatea imaginii.
Tot din meniu poți schimba și diferite setări de iluminare și așa mai departe. M-am jucat pe acest monitor excelentul HellBlade 2 și am făcut-o majoritatea timpului în modul HDR, iar experiența a fost de top. Monitorul afișează un negru profund, uniformitatea excelentă, fără bleeding, fără blooming, cu o luminozitate de vârf bună, culorii vii și contrast mare. L-am jucat pe timp de noapte și pe timp de zi și experiența a fost bună în ambele scenarii, dar trebuie să recunosc că într-o cameră întunecată e folosit cel mai bine acest monitor.
Am jucat și Ghost of Tsushima pe PC și am rămas cu gura căscată la cât de bine poate să arate acest joc care a fost lansat și pe PS4 pe acest monitor OLED. De asemenea, am mai trecut prin jocuri pe care le aveam instalate pe calculator precum Starfield, Diablo 4, Alan Wake 2 și așa mai departe și am testat atât în HDR, cât și în SDR și e excelent. Diferența față de monitorul meu LED e ca de la cer la pământ.
Unde nu e excelent și nu cred că e vina monitorului deoarece această experiență am mai avut-o și pe alte ecrane HDR este Windows HDR. În acest mod Windows o ia cam razna, culorile sunt foarte schimbate, saturate, luminozitatea de la o fereastră la alta e diferită. Nici pe Mac nu am fost mulțumit și imaginea arată ștearsă, fără contrast, indiferent de ce aș încerca. Deci HDR pentru gaming și entertainment, nu pentru muncă.
E un monitor bun și pentru jucătorii mai competitivi dintre voi. Are un timp de răspuns aproape instantaneu, ceea ce are ca rezultat mișcări clare, fără efect de ghost sau altă neclaritate. Pentru că are VRR, suportă G-Sync și FreeSyng Premium și are o rată de refresh de 240 Hz, gameplay-ul în shootere precum Counter Strike e super smooth. Eu am jucat puțin XDefiant, noul free to play shooter al Ubisoft și experiența a fost foarte smooth și simt că m-a ajutat să reacționez mai rapid.
Dacă vă întrebați despre burn-in, vă pot spune că nu am folosit niciun ecran OLED pentru mult timp pentru a vedea cu ochii mei efectele. În schimb, am văzut teste extreme făcute de-a lungul a 2-3 ani și abia atunci se pot observa niște semne, însă uneori dispar dacă folosești funcțiile de întreținere. Are și Asus aici o funcție de curățare a pixelilor și durează cam 5 minute.
Office work și editare video
În schimb, ASUS ROG Swift PG27AQDM este doar decent pentru utilizarea la birou, având probleme cu claritatea textului. Textul nu este la fel de clar ca pe alte ecrane și vezi o urmă de fringing în jurul cuvintelor, de exemplu. Cumva la început este mai deranjant, dar pentru că l-am folosit constant o perioadă îndelungată m-am cam obișnuit. Dar totuși mi-aș fi dorit să nu aibă problema asta. În încăperea în care l-am testat nu este foarte multă lumină și drept urmare nu am avut probleme cu luminozitatea și mi-a plăcut cât de bine combate reflexiile. Unghiurile de vizualizare sunt foarte bune dacă plănuiești să-l folosești într-un setup cu două monitoare.
În același timp, aș zice că este bun și pentru editare video, foto și pentru creatori de conținut. Are o acuratețe foarte bună în modul sRGB, cu Delta E sub 2 și eu l-am folosit în acest mod tot timpul când lucram sau editam video. E suficient de mare încât să lucrez bine pe el, dar trebuie să revin la acea problemă cu claritatea textului, iar unele elemente precum burtierele ar putea să nu fie atât de sharp pe cât ți-ai dori.
De asemenea, trebuie să știi că dacă-l iei doar pentru office și editare să fii conștient că acesta este un monitor OLED și pot apărea probleme de burn-in din cauza elementelor statice pe care le ai pe ecran atunci când lucrezi în Windows sau în Premiere. Personal nu sunt îngrijorat în privința acestui aspect datorită tehnologiilor de prevenire a burn-inului, dar în același timp nici nu-ți poate garanta nimeni că nu se va întâmpla asta.
Concluzie & preț
Așadar, în urma acestui experiment am rămas convins că vreau un monitor OLED ca monitor principal pentru work & play, însă nu sunt convins că acesta ar fi acela deoarece diagonala este puțin cam mică pentru gustul meu, iar pentru scris și citit nu oferă cea mai bună experiență.
Dacă tu te vei juca mai mult pe acest monitor, te vei uita la filme atunci îl recomand 100%, dacă-ți permite bugetul, bineînțeles deoarece nu e un monitor ieftin, iar în acest moment l-am văzut pe la 5300 de lei.