Lectură de 7 min

Review Asus ROG Zephyrus S GX701: un monstru blând pentru gaming

Abonează-te pe  
Acesta este review-ul start-up.ro pentru Asus ROG Zephyrus S GX701, unul dintre cele mai interesante laptopuri de gaming apărute anul acesta, care poate sta pe biroul cuiva care vrea să facă și editare video la calitate mare, dar vrea să se și joace și să muncească.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Asus e unul dintre acei producători care încearcă să arate că laptopurile nu sunt doar pentru birou, productivitate și portabilitate, ci poți să faci și gaming pe ele. Dar pentru a îmbina cel mai bine lumile acestea, laptopurile de gaming devin mai mici, mai subțiri și mai portabile.

Zephyrus GX701 e cel mai subțire laptop de gaming, dar asta nu-l face neapărat foarte ușor de cărat, nu vă faceți speranțe. Dar e un laptop de 17 inci care poate sta teoretic pe biroul cuiva care vrea să facă și editare video la calitate mare, dar vrea să se și joace și să muncească. Fiecare are câte un mic compromis și le voi trece în revistă mai încolo. Să începem cu designul, care este unul interesant și special.

Design Asus ROG Zephyrus S GX701

Laptopul are un ecran de 17 inci, foarte generos și are un șasiu cu o grosime de 18,7 milimetri. Nu vorbim aici de laptopuri subțiri în general, ci de laptopuri de gaming, care sunt niște monștri de netransportat. Raportul dintre șasiu și ecran este de 81%. În părțile laterale și în cea superioară avem margini subțiri de 6,9 milimetri. Rama inferioară e groasă.

Ceea ce devine interesant e zona de tastatură și trackpad. Tastatura e amplasată inferior, fără să lase loc de suport pentru încheieturile mâinii. Avem o tastatură realizată dintr-un material care imită pe alocuri cauciucul, dar care se simte foarte bine, iar fonturile literelor sunt foarte interesante și potrivite pentru a transmite o notă futuristă. În partea superioară avem cele două ventilatoare imense care ocupă mai mult spațiu decât tastatura în sine.

Trackpad-ul a fost poziționat în partea din dreapta și vom vorbi mai târziu despre capacitățile sale. El poate fi transformat într-o tastatură numerică virtuală sau poate fi dezactivat la nevoie. Tastatura e retroiluminată și putem modifica acest lucru, dar vom vorbi separat despre acest lucru.

Un amănunt interesant și pe care l-am iubit la acest laptopul este rotița de volum poziționată deasupra tastaturii, în partea din stânga. Nu are o motivație practică esențială, dar tocmai din acest motiv mi se pare că e o adiție de design și de funcționalitate excelentă. Senzația folosirii sale e una foarte satisfăcătoare. În partea din dreapta avem butonul de oprire.

Laptopul are o balama specială care îl face să ridice tastatura într-un unghi discret, pentru un confort superior atunci când tastezi sau te joci.

Așadar, designul este unul slim pentru gameri, dar destul de futurist ca să știi cu ce fel de dispozitiv ai de-a face. Personal mi-a plăcut mult, deși e ciudățel rău la prima impresie și nu e foarte sobru. Să trecem însă la ce așteaptă mulți, capacitățile tehnice ale acestui laptop.

Specificații tehnice

Procesorul de pe laptop este un Intel Core i7-8750H, iar placa grafică este una Nvidia GeForce RTX 2080, cu 8 GB VRAM. Memoria RAM a laptopului testat a fost de 24 de GB, iar capacitatea de stocare de 1 TB pe SSD. Cu ajutorul tehnologiei Intel Turbo Boost, procesorul funcționează în mod normal la 2,2 Ghz, dar poate ajunge și la 3,9 Ghz.

Pentru optimizarea performanței, Asus vine cu software-ul deja tradițional Armoury Crate care are mai multe moduri, de la Silente, Balanced sau Turbo. De asemenea, există deja profile prestabilitate pentru anumite jocuri. Poți să schimbi și între modul G-Sync și cel Optimus, făcute pentru gaming și pentru economisirea bateriei.

Ecranul e unul de 17,3 inci Full HD, cu o rată de refresh de 144 de Hz, cu Nvidia G-Sync și Pantone Validated. De asemenea, e 100% sRGB și are un timp de răspuns de 3 milisecunde.

Cum se simte asta în folosirea în jocuri? Culorile sunt mai pline și mai saturate, mai apropiate de cele din realitate. Fiind un fan al jocurilor de tip racing, am instalat Project Cars și mi-a plăcut foarte mult aranjarea culorilor.

Per total, la nivelul experienței de folosire, laptopul nu a avut nicio o problemă în editare foto și video, iar în jocuri nu mi-a făcut nicio problemă. Ceea ce este frapant însă e zgomotul ventilatoarelor. În momentul când jocul pornește, diavolul se trezește la viață din acest laptop și ai de-a face cu dragonii din Game of Thrones. E zgomotos, dar nu se încălzește exagerat de mult, ceea ce înseamnă că ventilatoarele își fac treaba foarte bine.

În testele de performanță, Asus Zephyrus e mereu în top 3 laptopuri de gaming, dar are avantajul de a fi mai compact decât majoritatea celorlalte. Veți găsi în alte locuri testele sintetice care vorbesc despre performanțe, eu voi spune ceea ce am testat în folosirea de zi cu zi, în jocuri și în editare video. E un device performant și care duce jocurile fără nicio problemă. Cred că performanța e cea mai mică problemă a acestui laptop și voi vorbi mai încolo despre cele câteva lipsuri mari.

Autonomia nu e atât de importantă la un laptop de gaming, dar dacă îl folosești ca laptop pe birou, pentru browsing, de exemplu, te poate ajunge la 3 ore, ceea ce e deja destul de bine. Nu vei vedea nicio cafenea cu el, dar pentru situații extreme, bateria e una bună și autonomia rezonabilă.

La nivel audio avem două boxe în părțile laterale ale tastaturii și trackpad-ului care pot duce un nivel al sonorului foarte înalt, care nu păstrează însă fidelitatea foarte bună a sunetului. Nu e o dezamăgire, ci mai mult o constatare. Poți să dai lejer o petrecere cu boxele din Zephyrus.

Așadar, avem de-a face cu un device de top pentru gamingul mobil și pentru editare video de înaltă clasă. Și am pomenit de lipsuri, iar acestea nu sunt la perfromanță, ci la câteva aspecte de practicalitate. Lipsuri care mă surrpind venind dinspre Asus. Să vorbim de tastatură, trackpad și porturi.

Tastatură, trackpad și porturi

Cum spuneam, tastatura e una foarte solidă, cu taste mari și fonturi foarte bune. Materialul din care e construită o face rezistentă. Poziționarea ei nu mi se pare tocmai cea mai confortabilă, iar timpul de acomodare e mai mare decât la alte laptopuri. De obicei pot să scriu fără probleme după o oră de folosire, la Asus Zephyrus m-am obișnuit abia după prima zi.

În spatele tastaturii ai retroiluminarea care poate fi modificată prin softul Armoury Crate unde ai 10 moduri prestabilite de lumină prin Aura Effects. Acestea variază de la ploaie la curcubeu sau cometă. Practic, ei un discobol sub tastatura aceasta dacă vrei să întorci priviri. La fel de bine poți să-ți modifici singuri configurația retroiluminării pentru mișcări sau culori preferate.

Trackpad-ul este și nu prea. Adică da, avem un trackpad folosibil, dar poziționarea sa e îndoielnică. Pot să-nțeleg acest lucru. E un laptop de gaming, deci nu vei avea nevoie efectivă de el. În folosirea de zi cu zi recomandarea mea e să dezactivezi trackpad-ul pentru că altfel îl vei atinge accidental și va duce la comenzi neașteptate. De asemenea, o metodă e să-l dezactivezi și să-l lași cu tastatura numerică virtuală pornită, o adiție de la laptopuri mai de business făcute de Asus. Per total, nu ai de ce să-l folosești, dar trebuie să ai grijă la început să-l setezi ca să nu te încurce mai mult.

La nivelul porturilor pot spune că am fost surprins. Înțeleg că e un laptop subțire de gaming și că internetul, cel puțin în anumite zone, e foarte bun și fără fir, dar uneori ai nevoie de un cablu Ethernet în gaming. Pe partea din stânga avem o mufă HDMI, un USB 3.0, un USB-C și mufa de căști. În partea dreaptă ai încă două mufă USB 3.0 și una USB-C. Lipsesc două lucruri. Un slot de card și o mufă Ethernet. Pentru ambele ai adaptoare, fără îndoială, dar acest laptop este pentru gaming sau pentru multimedia intens. Deci ai nevoie și de internet bun și de un slot unde să pui rapid un card. Aceste două elemente lipsesc cu desăvârșire.

Am trecut în revistă toate elementele acestui laptop, iar dacă vrei să afli mai multe despre cum se comportă în teste sintetice, voi pune în articolul care însoțește acest video mai multe link-uri către site-uri care o fac mai bine ca noi.

Înainte de pro sau contra, vreau să vorbesc despre preț. Iar aici am o strângere în stomac. Găsești varianta pe care am testat-o eu la 18.409 lei. Acesta e prețul pe care l-am văzut eu în România, care înseamnă vreo 3.800 de euro. E un laptop pe care dacă-l vei vinde vreodată vei primi clar măcar o ofertă cu “Schimbi cu Dacia Logan?”. E cel mai scump laptop din clasa sa și are lipsuri, așa că prețul poate fi asumat doar de cineva care dorește să facă gaming performant și editare video. Cumva, trebuie să-ți câștigi banii cu acest laptop ca să merite cumpărarea.

Teste sintetice și alte review-uri

Pro

  • Performanțe tehnice fabuloase
  • Ecran excelent și redare a culori de clasă mondială
  • Design reușit și carcasă rezistentă
  • Tastatură confortabilă după ce te acomodezi cu ea
  • Boxe puternice

Contra

  • Nu are mufă Ethernet
  • Nu are slot de card
  • Trackpad-ul e poziționat ciudat și, în general, nu trebuie să-l folosești
  • Prețul e de speriat dacă nu intenționezi să faci bani cu el

Concluzii

Ce poți spune după ce ai testat un laptop de 3.800 de dolari? În primul rând, mă bucur că putem să-l returnăm la Asus și nu l-am stricat. În al doilea rând, laptopurile de gaming sunt device-uri entuziasmante și care lărgesc posibilitățile și limitele unui device. Poate nu va fi un succes enorm de piață, dar e o platformă pe care se poate experimenta și construi. Mie mi-a plăcut enorm, mai ales că nu mai e atât de mare ca oricare alt laptop din clasa sa.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: