La capitolul design nu o să stau foarte mult deoarece avem de-a face cu un laptop cu un look clasic, destul de banal. Este un laptop argintiu realizat din material de calitate, aluminiu și magneziu și e suprinzător de ușor pentru un ecran cu o diagonală de 15,6 inci cu 1,4 kilograme, iar grosimea este de 14,7 mm. Brandingul este minimal și vezi pe capac scris Asus Vivobook.

Ecranul este prins în două balamale, iar tastatura este una întinsă și conține chiar și numpad și are iluminare RGB într-o singură culoare. Touchpadul este mare, degetul alunecă destul de lin pe el, și oferă un click satisfăctor. Deși e un laptop subțire nu duce lipsă de porturi și pe o parte avem două porturi UBS-C pentru transfer de fișiere, încărcare sau display extern, un port HDMI, cititor de carduri microSD și o mufă de căști sau de microfon. Pe partea cealalalt avem două porturi UBS 3.2. Iar în partea de sus a ecranului există o cameră web și un senzor infraroșu pentru deblocarea cu Windows Hello. Cam tot ce ai putea avea nevoie de la un laptop modern.

Specificații Asus Vivobook S15

Asus Vivobook S15 are un procesor Snapdragon X Elite X1E78100 cu 12 nuclee, procesorul grafic integrat este Adreno 741 cu 16 GB memorie virtuală, mai are 32 GB memorie RAM și 1 TB spațiu de stocare.

Un tablou excelent pentru un laptop portabil ca acesta. Snapdragon X Elite X1E78100 este cel mai puțin performant din familia de procesoare X Elite cu 12 nuclee Oryon dintre care 8 pentru performanță și 4 pentru eficiență cu o frecvență maximă de 3,4 Ghz.

Fiind un procesor de tip sistem on chip conține și GPU-ul și un NPU dedicat acelerării unor sarcini pentru inteligența artificială. Acesta are o putere de 45 TOPS (trilioane de operațiuni pe secundă) care să se ocupe de sarcini precum Live Caption în call-uri pentru traduceri sau pentru oamenii cu deficiențe de auz, pentru a face upscaling în anumite jocuri cu Automatic Super Resolution, pentru funcția controversată Recall, pentru creare de imagini sau efecte pentru camera foto.

Care este competitorul principal?

Asus țintește cu acest laptop nomazii digitali, cei care vor un laptop pentru productivitate și portabilitate, utilizatorii de MacBook Air și cel puțin pe hârtie acesta ar trebui să fie mai performant, să aibă o autonomie, cel puțin, la fel de bună ca a unui Air, mai puțin RAM, mai puțină stocare și are un ecran mai slab deoarece acest Asus are un ecran OLED 3K de 120 Hz față de un IPS de 60 Hz. Înainte să vă arăt câteva teste sintetice, performanța în jocuri video și cum se compară cu un Mac cu M1 Pro, hai să vă zic puțin despre experiența de utilizare a acestui laptop.

Vă ziceam la început că eram entuziasmat de aceste procesoare deoarece din ce am văzut în prezentări părea să fie o combinație de puterea unui laptop de gaming cu autonomia unui Macbook cu procesore M. Eu mi-am cumpărat un MacBook Pro cu M1 Pro deoarece doream un computer suficient de performant pentru editare video 4K, dar în același timp portabil și cu autonomie bună. Îl folosesc de vreo doi ani și sunt foarte mulțumit de el. Cum e acest Vivobook S15?

În primul rând, pentru tot ce înseamnă office work este excelent și merge foarte bine pentru browsing, scris, mailuri și alte asemenea sarcini. Dar aici nu e o surpriză deoarece și laptop-urile cu procesoare x86 se descurcau bine aici. L-am dus la nivelul următor și am editat un astfel de video de tip review la rezoluție 4K de 10 minute, cu mai multe clipuri de ilustrație, elemente grafice și tranziții în Davinci Resolve și a mers destul de bine, fără să fiu nevoit să-l bag în priză. A fost exportat în 7 minute și cam 30 de secunde. Hai că nu e rău. Și fără zgomot sau fără să se încingă. Cam aceeași experiență pe care o am și cu Macbook Pro, deși trebuie să recunosc că acolo este o experiență puțin mai smooth.

Apoi am trecut la jocuri video și am avut un mix de rezultate, unele au mers bine, altele mai puțin, iar pentru altele există funcția Auto Super Resolution, tehnologia de upscaling care folosește acel NPU.

În The Rogue Prince of Persia, un joc care nu are cerințe de sistem mari, funcționează bine pe acest laptop cu 70-80 de FPS fără probleme pe cele mai înalte setări. Apoi în Control am văzut în jur de 30 de FPS, în Sekiro am avut chiar și 60 de FPS, în The Witcher 3 în jur de 50 de FPS, iar în Marvel's SpiderMan Miles Morales în jur de 30-40 de FPS, însă cu aici am văzut probleme grafice cu multe artefacte foarte vizibile. Toate aceste rezultate au fost înregistrate la rezoluție 1080p și setări grafice low. În unele titluri precum Sekiro am văzut rezultate bune și pe setări grafice mai ridicate

Titlurile indie sigur vor rula bine pe acest PC, iar alte titluri mai vechi AAA vor funcționa bine. Ce este sigur că cele mai noi jocuri probabil că nu vor rula excelent pe acest PC. Apoi mai există acel Auto Super Resolution care este disponibil în jocuri precum The Witcher 3, Control sau Sekiro. ASR folosește rezoluția 1370 x 766 la care face upscaling. În The Witcher am obținut 17 FPS în plus și am ajuns la o medie de 67 de FPS, însă și calitatea imaginii suferă și pierzi din detalii, iar în unele zone cu multă iarbă și copaci seamănă mai mult cu un tablou impressionist decât o imagine dintr-un joc video.

Și în Sekiro aduce un plus de performanță și la rezoluție FHD cu setări MAX am avut 45 de FPS, iar cu ASR 60 de fps constant deoarece jocul este blocat la 60 de FPS.

Cum se compară cu Macbook Pro M1 Pro?

Acum hai să vedem cum se comportă în teste sintetice și cum se compară cu Macbook Pro. În Geekbench 6 am avut în juir de 2300 de puncte single core și în jur de 10.000 de puncte pe multicore.

Asta pe baterie deoarece atunci atunci când este contectat la priză mai prinde puteri și am văzut în jur de 14.000 de puncte multicore și în testul de GPU al Geekbench am sărit de la 9900 la 20311 de puncte. Dar plusul ăsta nu este valabil în toate testele sintetice sau în anumite sarcini, dar în GeekBench 6 clar ai un plus de performanță când ești conectat la priză.

Pe MacBook Pro cu M1 Pro am avut în același program am avut în jur de 2400 de puncte pe single core și puțin peste 10000 de puncte în multicore. În testul de GPU am avut 38237 de puncte, mult mai mult în acest caz decât Snapdragonul.

Am trecut la Cinebench 2024 și am avut 101 puncte pe single core și 1096 de puncte pe multicore. Pe Mac am avut 111 puncte pe single core și doar 624 de puncte pe multicore deoarece acest procesor are doar 8 nuclee, față de ele 12 ale lui Snapdragon.

Nu mă pricep să folosesc Blender, dar îl folosesc când testez laptop-uri noi și acesta s-a descurcat destul de bine cu un proiect pe care l-a rendat și destul de rapid. Apoi am folosit și benchmarkul Blender și am avut 76,9 samples pe minut în Monsters, 46,6 în junkshop și 27,4 în classroom.

Același set de teste pe MacBook Pro a decurs astfel: 78,5 samplers pe minute în Monsters, 46,6 samples pe minut în junkshop țo 34,8 samples în classroom. Deci rezultate similare, însă doar în classroom Mac-ul a câștigat detașat.

În 3DMark am avut în jur de 1900 de puncte în Steel Nomad Light cu o medie de 14,5 FPS și 1848 de puncte în Time Spy.

Ultimele teste sintetice făcute au fost unele de browser pentru a testa capabilitatea PC-ului și a browserului de a trata diferite pagini web. Cu Speedometer V3 în Chrome am avut un scor de 24,5 puncte, în timp ce pe Mac am văzut 17 puncte și în JetStream V2 am înregistrat 277 de puncte pe Asus și 273 de puncte pe Mac.

După toate aceste teste sintetice și după ce am folosit ambele laptop-uri în scenarii de lucru normale penru mine pot să zic că Vivobook S15 este la nivelul unui Macbook Pro cu M1 Pro. Totuși produsul Apple are un plus de smoothness dat și de sistemul de operare și de aplicații. Dar asta este posibil să se îmbunătățească și pe laptop-ul Asus deoarece nu toate aplicațiile sunt native ARM, altele nu sunt optimizate. Apropo, Adobe Premiere Pro nu este disponibil pentru instalare deocamdată aici, iar Davinci Resolve pentru ARM este în versiune Beta. Sunt și destule aplicații native ARM din mai multe categorii precum browser, Media ca VLC, Netflix, OBS, Teams, Zoom, Photoshop, GIMP, suita Office 365 sau aplicații de coding precum Visual Studio Code, Github și așa mai departe.

În același timp, probabil că Snapdragon are un avans la sarcinii de AI care folosește acel NPU dedicat, dar în viața reală deocamdată nu prea ai ce face cu el.

Apropo de chestii aflate în beta sau pe cale să fie implementate, Copilot al Microsoft nu este disponibil la nivel de sistem în România, deci tasta Copilot este inutilă deocamdată. Funcția Recall nu este implementată în versiunea testată de mine și oricum nu știu exact câți dintre voi ați vrea să o folosiți.

Cocreator este o funcție în Paint cu ajutorul căreia poți crea diferite desene și ilustrații. Poți desena și îi poți zice ce vrei să iasă și AI-ul te ajută cu asta.

Concluzie

Am ajuns la finalul acestui review și cred că mi-am făcut o idee bună despre acest produs. Îmi este clar că laptop-urile cu procesoare Snapdragon Elite X sunt competitive și vin cu performanțe bune și în același timp cu autonomie satisfăcătoare, fiind o alternativă la Macbook Pro sau Macbook Air.

Pe de altă parte nu este nici unicornul pe care-l așteptam și nu se descurcă grozav în jocuri video. Mai sunt mici probleme și cu anumite aplicații, cu optimizării pentru platforma ARM, dar începutul este bun.

Vreau să văd cum evoluează acestă platformă, cum sunt alte laptop-uri cu Snapdragon de la alți producători. Cât despre întrebarea din titlu…nu e un Macbook killer, dar nici departe nu e….dar trebuie să ținem cont și de preț, iar acest Vivobook S15 se va vinde cu 7500 de lei, în timp ce un Macbook Pro cu M1 Pro costă 9500 de lei acum.