Am început să joc Avowed după ce jucasem câteva ore din Kingdom Come Deliverance 2 și trecerea a fost una destul de evidentă, deși vorbim tot de RPG-uri first person, însă Avowed se simte mai degrabă ca o mâncare fast food, în timp ce Deliverance 2 e mai degrabă fine dining. Ceea ce nu este un lucru rău deoarece și mâncarea fast food și cea de fine dining și au rosturile lor. Însă este important să-ți calibrezi așteptările.
Poveste
Avowed face parte din același univers cu Pillars of Eternity și cu lumea creată pentru acele jocuri. Doar că acesta nu mai este un RPG izometric clasic, ci un first person RPG. Totuși, nu trebuie să fii jucat Pillars of Eternity înainte deoarece de multe ori în dialog poți vedea explicații ale unor termeni, personaje sau zei.
Există un character creator și-ți poți face personajul cum dorești. Există multe moduri prin care să ți-l personalizezi după bunul plac, dar eu am mers pe unul pregătit de Obsidian. În joc te-ai născut atins de un zeu, godlike, iar asta a făcut să-ți apară o înflorire ciupercată, ca să zic așa pe față și pe cap. Automat oamenii te-au izolat și te-au tratat ca pe un ciudat. Regele ținutului te-a luat alături de el, iar acum te-a trimis într-o misiune importantă pe continentul numit Living Lands pentru a pune capăt unei boli care face ravagii numite Dreamscourge, prin care oamenii înnebunesc, le apar pe piele astfel de ciuperci și apoi încep să atace pe oricine.
Când începi jocul nu-ți alegi clasa, doar distribui niște puncte în categorii precum Might, intelligence etc. Deci cumva de la început trebuie să te gândești care ar fi stilul de joc. Eu am zis să merg pe magie și mi-a plăcut până la jumătatea jocului când mi se pare că eram prea fragil și am schimbat într-un luptător melee. Poți face respec la abilități și astfel poți încerca mai multe clase și moduri de joc într-un singur playtrough, ceea ce eu am apreciat deoarece aproape niciodată nu mai am timp să joc un joc de mai multe ori, doar ca să vad alte clase.
Treptat descoperi care ar putea fi motivul pentru care a apărut acest Dreamscourge și care ar fi rolul tău în toată povestea și pe drum începi să aduni alături de tine companioni. Îl ai pe Kai care este un luptător și are rol de tank, Marius care este un vânător și abilități de control, Giatta care este un animancer și specializat în vindecare și Yatzli care este vrăjitoare.
Povestea evoluează frumos și îmi place că te ține prins, nu se dezvăluie dintr-o dată și conversațiile cu o entitate care te vizitează în vis sunt mai mult niște ghicitori decât dialoguri clare. Apoi pe lângă misiunea principală mai este și povestea ținutului Living Lands, care era un fel de no man's lands, unde vin oamenii care vor o a doua șansă și nu prea le place autoritatea, doar că asta se schimbă odată ce imperiul Adyran se extinde în această zonă. Deci există acest conflict dintre locuitori și adyran, inclusiv cu tine care ești trimisul împăratului.
Revenind la companioni, aceștia au propriile lor povești și stiluri de joc și spre final va trebui să decizi pe cine ei cu tine în misiuni deoarece doar 2 te pot însoți odată. Sunt destul de mișto scriși cu Kai și Marius cu cele mai interesante povești, după părerea mea, dar nu sunt la nivelul personajelor din Baldurs Gate 3, de exemplu.
Fiind un RPG Obsidian ai parte și de alegeri care influențează povestea, felul în care anumite personaje vor reacționa.
Limba română, inspirație pentru dialect „dwarfian”
O altă chestie pe care vreau să o menționez aici înainte să trec la gameplay este faptul că Marius și alți dwarfi se trag din români. Glumesc, însă dialectul creat pentru acești dwarfi din joc este împrumutat din limba română și o să vedeți expresii și cuvinte precum ducte dragu, cantec, vrică, fuitu meu și nume românești precum Petru, Ilinca etc. Asta a fost făcut cu intenție, directorul jocului declarând că s-a săturat ca dwarfii din jocuri și filme să aibă accent scoțian. Foarte cool.
Gameplay Avowed
Faptul că nu ai clase prestabilite îți dă o oare care libertate și poți încerca diferite stiluri de joc în funcție de ce arme găsești. De aceea, pentru o perioadă am fost un magician pistolar. Mi-a plăcut. În joc ai mai multe tipuri de arme, tipice jocurilor fantasy, dar și pistoale sau puști. Magia e puțin altfel în joc și trebuie să ai echipat un grimoire, adică o carte de vrăji pentru a le putea face. Treptat le poți învăța și le poți face și fără grimoire. De exemplu, poți avea o carte cu fireball, blizzard, alta cu ceva poison sau lighting. Apoi pe măsură ce crești în nivel poți investi puncte în diferite ramuri pentru fighter, hunter și wizard și poți să alegi ce vrei de unde vrei.
Armele sunt pe categorii: common, fine, excepțional etc și le poți îmbunătăți și tu prin crafting și uprading. De fapt, asta am făcut eu majoritatea jocului deoarece nu am găsit niciun wand bun, din păcate. Dar am găsit destule arme unice precum săbii, pistole sau topoare. Care mi-au fost utile atunci când am dat respec și m-am făcut fighter. Poți avea 2 seturi de arme și poți schimba între ele în lupte și asta conferă mai mult dinamism. De asemenea, ai abilități de godlike și abilitățile companionilor pe care le poți controla tu sau îi poți lăsa pe ei să le utilizeze.
Venind după Kingdom Come deliverance 2 primul lucru pe care l-am observat este că atacurile melee nu au aceeași fizicalitate, nu pare că lovești ceva real. Acesta a fost și un motiv pentru care am ales magia inițial deoarece se potrivea mai bine acestui joc. Ai parry, dodge și block, însă nu există prea multă strategie în joc și în general e destul de simplu jocul. Zonele și misiunile au niveluri prestabilite și dacă treci peste multe questuri secundare s-ar putea să-ți fie dificil la un moment dat deoarece nu ai suficient de multe puncte în abilități și nici gear bun.
Ce mi-a plăcut la joc este tocmai această libertate de a juca. Poți să ai un topor și un grimoire, un pistol și un scut și poți găsi tot felul de arme care să-ți schimbe stilul de joc. Diversitatea inamicilor și a zonelor e destul de ok. Ai patru zone mari și late cu un look diferit și anumiți inamici specifici, dar unii se repetă și sunt peste tot. Îmi place că abilitățile Godlike le dobândești doar dacă descoperi anumite zone din regiuni și astfel încurajează explorarea dacă vrei să le obții pe toate.
Altfel gameplay-ul, cum am zis, este unul destul de basic, funcțional și destul de fun, însă nu aduce nimic nou neapărat. Poți opri acțiunea și te poți vindeca sau folosi abilitățile tale sau ale companionilor, hack and slash inamicii și te ferești de loviturile puternice. Cam același lucru e valabil și la boși sau la inamici mai puternici, doar că trebuie să o faci pentru mai mult timp și să ai mai mare grijă. Pe alocuri e foarte arcade, în sensul în care poți fura orice de oriunde, te poți teleporta aproape tot timpul și ai multe astfel de puncte, nu trebuie să te stresezi prea mult cu strategia. Cumva e la capătul celălalt al lui Deliverance 2, ceea ce nu e rău, revenind la analogia cu fast food și fine dining, dar trebuie să știi ce vrei.
Pe partea de questing sunt ușor dezamăgit deoarece în timp ce misiunea principală curge bine, nu prea am găsit misiuni secundare interesante. Majoritatea sunt foarte simple, fără întorsături de situație sau cu personaje interesante. Cred că pot număra pe degete misiunile secundare mai interesante, care oferă ceva mai mult decât ce este la suprafață.
Prezentare
La nivel de prezentare cred că Obsidian a făcut o treabă bună și Avowed are un look și un artstyle distinct - foarte floral, verde, natural. Personajele sunt mișto desenate și pielea oamenilor mi s-a părut foarte bine realizată și majoritatea celor cu care o să vorbești sunt arătoși, indiferent că vorbim de femei sau de bărbați, ca să nu ne acuzați că discriminăm. Muzica, efectele speciale, efectele sonore toate sunt de înaltă calitate și ajută la imersiunea.
Voice actingul este unul foarte bun și nu am sesizat niciunul nepotrivit, chiar și la personaje random care nu-ți dau misiuni. Însă nu mi-a plăcut că personajul tău nu are voce. Adică o să-l auzi când face vrăji și alte onomatopee, dar el nu vorbește. Înțeleg ideea din spate că îi dai tu propria voce din mintea ta etc, dar aș fi preferat să aud o voce deoarece astfel mă apropii mai mult de personaj. Așa mi se pare doar un personaj de joc video, mai artificial. Și probabil că nu a fost vorba de cost deoarece toți companionii au voce și sunt dialoguri destul de lungi. La fel și personajele care dau misiuni secundare au parte de voice acting.
La nivel de performanță pot să spun că pe PC-ul meu a rulat bine cu o placă NVIDIA RTX 4080 Super și la rezoluție 4K am avut în jur de 60 de FPS pe setări grafice ultra cu ray tracing activat și cu DLSS, iar cu frame generation în jur de 90-100 de FPS. Depinde și de zonă și de acțiune, însă am observat că jocul nu utilizează la maximum placa video și am văzut și o utilizare de 60% în anumite momente. Deci cred că mai poate fi optimizat. L-am instalat și pe Steam Deck și este funcțional cu 30-40 de FPS pe setări low și cu AMD FSR activat.
Bug-uri și crash-uri nu am avut și experiența de joc a fost bună până la un moment dat când se bloca la shader cache de fiecare dată când porneam jocul. Am șters shader cache-ul din steam și documentele din appdata ca să rezolv problema. Dar funcționa doar temporar deoarece după ce închideam jocul și îl reporneam iar se bloca. Poate scot un patch, hot fix pentru asta sau poate a fost doar în cazul meu. Nu e game breaking, dar e enervant să faci asta de fiecare dată când vrei să te joci. (UPDATE - cei de la Obsidian au un patch pregătit care va rezolva problema asta plus altele)
Concluzie Avowed
Avowed mi-a plăcut, este un joc solid, dar nu m-a dat pe spate cu niciunul dintre elementele sale: fie că vorbim de gameplay, poveste sau prezentarea generală. Outer Worlds parcă a fost mai interesant, a mers mai mult pe umor și tot anul acesta ar trebui să primim și un sequel. Sunt curios dacă Avowed o să găsească succesul necesar pentru ca Microsoft să aprobe o continuare. Jocul se lansează pe 13 februarie pentru cei care l-au precomandat și pe 18 ajunge și pe Game Pass. Dacă aveți un abonament atunci clar merită încercat. Dacă nu, poate așteptați să apară la reducere.