Mio MiVue 795 este un produs lansat anul acesta și care se încadrează în clasa premium a camerelor de bord. Vine cu un ecran de 2,7 inci care nu e atât de mare încât să deranjeze, dar nici atât de mic încât să nu fie de nefolosit.

Poate înregistra 1600P la 25 de fps, 1440P la 30 de fps și 1080P la 30 de fps, ceea ce e foarte util pentru filmări de calitate. De asemenea, are un senzor CMSO pentru lumină redusă, ca și noaptea să poți să vezi filmările bine și o diafragmă de F 1.8.

Camera salvează înregistrările mp4 și are un unghi de vizualizare de 150 de grade. În plus, înregistrează și audio. Memoria acestuia se bazează pe un card microSD de până la 128 de GB și poate funcționa până la 60 de grade. Cu toate acestea, nu vă lăsați camera-n mașină vara, în soare plin. Bateria e de 240 de miliamperi, dar funcționează alimentat la mașină.

Suportul se montează pe parbriz și este rotativ, pentru a găsi unghiul potrivit și are un cablu destul de lung pentru a putea să-l ascunzi în mașină, de exemplu, ca să nu ai cabluri peste tot. Alimentarea se realizează printr-un încărcător auto clasic.

Cum funcționează Mio MiVue 795

Odată ce alimentezi camera aceasta pornește automat, introduci cardul microSD în ea și apoi înregistrează automat și suprascrie filmările vechi, dacă nu mai are loc.

Personal, mi-a plăcut designul și faptul că arată destul de bine, dar în continuare ce mă deranjează, deși înțeleg că e de funcționalitate, e că aceste camere au cabluri foarte lungi și foarte groase, așadar a trebuit să fac niște aranjamente ciudate în mașină ca să poată să iasă bine și să nu arăt ca un camionagiu. Dar avantajul e că poți să montezi camera la nevoie, dacă ai un drum lung.

Funcționalitățile sunt simple, nu îți trebuie vreun training special să o folosești, ci doar setezi calitatea video-ului și ce să-ți afișeze pe ecran. Ecranul tactil nu e cel mai responsiv, iar dimensiune asa nu-l face tocmai ideal pentru degetele mari. Oricum ar fi, vă recomand să trageți pe dreapta dacă vreți să găsiți vreun meniu în cameră și să nu conduceți când faceți asta.

Altfel, înregistrările sunt de calitate și fiecare durează 3 minute, pentru a putea fi împărțite mai ușor. Apoi sunt suprascrise dacă spațiul de stocare de pe card nu este suficient.

De asemenea, pe margine ai cinci butoane ușor accesibile. Am pus mai jos câteva exemple de filmări, pentru că asta contează cel mai mult la o asemenea cameră de șosea.

Fiilmare 1

Filmare 2

Filmare 3

Filmare 4

Filmare 5

Funcții inteligente pe camera Mio

Mio vine cu mai multe funcții smart care să te ajute dincolo de filmarea traficului.

Mio are modulul GPS incorporat în cameră și înregistrează locația unde te afli, dar și viteza. Chiar dacă dovezile video încă sunt nereglementate bine în România, e foarte util pentru a putea să arăți un video asiguratorului, de exemplu, în caz de accident și să se vadă atât viteza, cât și locul unde s-a înregistrat acesta. Toate sunt afișate pe înregistrare.

MiVue 795 are și sisteme de avertizare pentru șoferi, prin care aceștia sunt anunțată că depășesc involuntar banda, iar dacă vei conduce mult, camera va ști și-ți spune că ești obosit și ar trebui să tragi pe dreapta. În plus, are un sistem de avertizare sonoră pentru coliziune frontală, un lucru important dacă mașina ta nu are astfel de sisteme inteligente deja incorporate.

Camera salvează filmările în mod automat, acestea fiind suprascrise altfel peste cele mai vechi, dacă înregistrează schimbări bruște de direcție sau un impact. Acest lucru e făcut cu ajutorul unui senzor G cu 3 axe.

Și știm cu toții că am găsit măcar o singură dată mașina zgâriată în parcare de cineva. Și de multe ori cei care fac asta ori nu știu, ori pleacă pur și simplu de la fața locului. Dacă nu ai pe cineva care să te ajute, să fi văzut numărul de înmatriculare, nu mai ai ce face. Mio MiVue 795 are un mod de parcare prin care activează camera dacă detectează mișcare în fața mașinii. Atenție, însă! Modul acesta funcționează doar cu un Mio Smartbox, care e un sistem ce se conectează direct la bateria mașinii pentru a oferi energie camerei și când motorul este oprit.

Preț și disponibilitate

Mio MiVue 795 e disponibilă pe piața din România de câteva luni, ba chiar prima oară când am început să o folosim a fost cu câteva zile înainte de începerea stării de urgență în București. Ulterior am luat o pauză, dat fiind că nu mai eram atât de mobili.

În momentul de față camera Mio MiVue 795 costă 550 de lei aici, redusă de la prețul original de 900 de lei. E mai scumpă decât altele de pe piață, dar are o calitate mai bună și multe alte funcții smart care te ajută.

Concluzie

Per total, camera e utilă pentru cei care vor una pe care să o pună pe mașina lor să monitorizeze traficul, dar și să aibă funcții inteligente. E una din categoria premium și arată bine, plus calitatea videoclipurilor realizate mi-a plăcut.

Dacă ar fi să recomand camera pentru cineva, ar fi potrivită pentru cei cărora le place să investească în gadgeturi utile pentru mașina lor, dar și celor care intenționează să o folosească mai mult timp, în așa fel încât investiția să merite.