Așadar, să analizăm cele două tablete și să începem cu designul. Înainte de toate trebuie să va spun că ambele sunt tablete premium ce sunt construite cu materiale de calitate, sunt subțiri și plăcute la atingere. Vorbim de sticlă și aluminiu. MatePad 11 cântărește 485 de grame și are o grosime de 7,2 mm, iar Tab S7 cântărește 498 de grame și este puțin mai subțire la 6,3 mm.
Ambele au două perechi de difuzoare pe laterale pentru un sunet impresionant atunci când vizionezi filme sau când te joci. De asemenea, regăsim clasicele butoane de pornire și volum și sertarul pentru SIM. Asta dacă ai achiziționat un model care are și conexiune LTE. Tab S7 de la noi este doar cu Wi-Fi, deci nu ai posibilitatea de a introduce o cartelă. Totuși, există versiune cu 4G, dar și cu 5G.
Ambele vin cu conectori magnetici pentru stylus și tastatură și se încarcă printr-un port USB-C. Menționam mai devreme acele difuzoare și pot să zic că sună impresionant, iar sunetul lui MatePad 11 este ajustat de către Harman Kardon, iar cel de pe Tab S7 de către AKG. Ce are în plus tableta Samsung este faptul că vine cu un senzor de amprentă pe lateral și astfel beneficiezi de un plus de securitate.
La acest capitol ambele tablete pot să zic că stau excelent. Atât Tab S7 cât și MatePad 11 arată excelent, se simt bine în mână și preferința pentru una sau alta stă la latitudinea fiecăruia.
În termen de display, vorbim de ecrane similare. Pe Huawei MatePad 11 avem un display IPS LCD de 10,95 de inci cu o rezoluție QHD de 2560 pe 1600 de pixeli și o rată de refresh de 120 Hz. Galaxy Tab S7 are un ecran LTPS TFT de 11 inci cu aceeași rezoluție și tot cu rată de refresh de 120 Hz. Amândouă au un raport de aspect 16:10, ceea ce înseamnă că sunt bune pentru utilizarea pe verticală, dar și orizontală, iar marginile negre sunt suficient de mici, cât să nu fie deranjate, dar suficient de mari pentru a împiedica atingerile accidentale. Totuși tableta Huawei are un raport corp/ecran puțin mai mare la 86% față de 83% cât are Tab S7.
Oricum ar fi să le luăm, acestea sunt ecrane excelente pentru browsing, consum media sau jocuri video. Rata de refresh de 120 Hz face ca toate acțiunile să fie mult mai line, iar rezoluție înaltă adaugă un plus de claritate indiferent de ceea ce faci.
Huawei MatePad 11 vs Samsung Galaxy Tab S7
Și la acest capitol vorbim de specificații similare. Tableta Huawei are un procesor Snapdragon 865 5G, în timp ce tableta Samsung are Snapdragon 865 5G+. Acel plus reprezintă o diferență de performanță de 9-10%, pe hârtie deoarece un nucleu rulează la o frecvență mai ridicată. În realitate, ambele tablete sunt performante și nu vei sesiza diferențe între ele în jocuri sau aplicații. În sarcinile de zi cu zi, ambele tablete se descurcă excelent, fie că vorbim despre browsing sau multitasking.
M-am jucat Asphalt 9 și Wild Rift pe ambele tablete și nu am sesizat nicio diferență între ele, nici la nivel de performanță, dar nici la nivel grafic. Deci poți să te joci cele mai noi titluri la setări grafice rdicate fără probleme.
În ceea ce privește memoria RAM și spațiul de stocare, Huawei MatePad 11 are 6 GB RAM, iar Tab S7 găsești cu 6 sau 8 GB RAM, iar MatePad 11 este disponibil cu 64, 128 GB sau 256 GB stocare, în timp ce Samsung oferă până la 512 GB. În cazul de față, ambele tablete au 6 GB RAM și 128 GB stocare, însă acest spațiu poate fi extins cu un microSD de până la 1 TB.
În ceea ce privește autonomia, Tab S7 are o baterie de 8000 mAh comparativ cu cea de 7150 mAh. Samsung promite 15 ore de redare video pe Tab S7, iar Huawei promite 12 ore de playback video. Tab S7 are și fast charging la 45 de wați în timp ce MatePad 11 suportă încărcare la doar 22,5 wați.
Așadar, când vine vorba de performanțe e foarte greu să faci diferențe între ele. În browsing și jocuri funcționează perfect, doar autonomia putând fi un element în plus pentru Samsung. Dar elementul distinctiv va fi sistemul de operare. Hai să vorbim despre acesta!
HarmonyOS vs Android
Samsung Galaxy Tab S7 vine cu sistemul de operare Android 10 și OneUI 2.5 însă poate fi actualizat la Android 11 și OneUI 3.1 Dacă ai un telefon Samsung atunci vei fi foarte familiar cu experiența de utilizare a tabletei.
Pe de altă parte, Huawei MatePad 11 rulează sistemul de operare al companiei HarmoyOS 2.0. Este prima interacțiune cu acest sistem de operare, însă deja îmi place foarte mult. Este arătos, aduce puțin cu iOS și iPad OS, în opinia mea, ușor customizabil și funcționează bine. Ai gesturile obișnuite și experiența de utilizare este similară cu cea a unei tablete cu Android.
Da, aici nu veți găsi preinstalate aplicații precum Facebook, Gmail sau Google Maps. Dar asta nu înseamnă că nu le poți folosi. De exemplu ca să instalezi Instagram este foarte simplu și tot ce trebuie să faci este să cauți în Huawei App Store sau Petal Search apoi vei fi direcționat automat în APK Pure și de acolo descarci pachetul de date necesar instalării. Este scanat pentru viruși apoi se realizează instalația. E aproape la fel de simplu ca instalarea din Google Play Store.
Sistemul de operare HarmonyOS se bazează pe integrarea sa pe cât mai multe dispozitive, fie că e vorba de telefoane, ceasuri, tablete sau dispozitive de Internet of Things. De aceea lucrul cu mai multe dispozitive este mai ușor ca niciodată: poți muta fișiere direct prin swipe de pe telefon pe tablete, poți pune în attach fișiere din telefon pe un mail de pe laptop cu Windows.
În plus, o altă modalitate de folosire a Harmony OS ar fi cea de ascultat muzică. Poți asculta muzică pe telefon și să conectezi direct din widgetul aplicației de muzică sonorul spre o boxă smart sau spre căștile Huawei. Tableta ar putea fi folosită și ca un display secundar la laptop și poți să tragi fișiere dintr-o parte în alta foarte simplu.
De asemenea, îmi place experiența de lucru multi-window de pe HarmonyOS. E un mod de lucru simplu și intuitiv. Știu, și Android are asta, dar cumva este mai natural de folosit pe MatePad.Experiența de utilizare este similară cu cea de Android, ai swipe de sus pentru notificări și pentru scurtături, ai meniul de setări pentru tot ce vrei să schimbi. Apropo de asta, îmi plac toate opțiunile de personalizare și poți schimba felul în care arată iconițele, dimensiunea fontului și așa mai departe.
Este un sistem de operare aflat la început, dar unul care îmi pare deja matur și foarte eficient dacă ești în ecosistemul Huawei. Drept urmare, nu cred că ar trebui să-ți fie frică să cumperi o astfel de tabletă doar pentru că nu rulează Android.
În concluzie, la această categorie, chiar alegerea oricui e subiectivă, Harmony OS 2.0 e un sistem de operare foarte solid, cu posibilități multiple pentru cei care sunt în ecosistemul Huawei, rapid și cu un design optimizat. Așadar, când vine vorba de această zonă, voi spune că Harmony OS 2.0 este un sistem de operare de viitor.
Camere foto
Poate că pe tablete camerele foto nu sunt foarte importante, dar trebuie să vorbim și despre ele deoarece dacă o ai la îndemână vei vrea să faci o poză sau să filmezi animalul de companie. Huawei MatePad 11 are o singură cameră foto pe spate de 13 MP f/1.8 și poate filma 4K la 30 fps sau 1080p tot la 30 fps. Camera frontală este de 8 MP f/2.0 și filmează FHD la 30 fps, deci e bună pentru apeluri video.
În celălaltă tabără vorbim de două camere principale pe spate: una wide de 13 MP f/2.0 și alta ultrawide de 5 MP f/2.2. Pentru filmare vorbim tot de 4K la 30 fps și FHD la 30 fps. La fel ca și în cazul MatePad 11, Tab S7 are o cameră de selfie tot de 8 MP f/2.0 cu capabilități de filmare FHD.
Pe Huawei ai opțiunile clasice de foto, video, beautify, panorama, timelapse și posibilitatea de a scana documente. În schimb pe Tab S7 ai în plus mod de fotgrafiere de noapte.
Greu de diferențiat (Vezi video pentru exemple de fotografii și video realizate cu cele două tablete). Sunt mașini de productivitate solide, nu atât pentru a face fotografii, cât pentru apeluri video în aplicațiile preferate. Poți cu succes să lași laptopul acasă și să faci ședințe video pe ele dacă te duci în oraș.
Accesorii tabletă
Până acum am vorbit doar despre tablete, dar acestea pot fi însoțite și de accesorii. Atât Samsung Galaxy Tab S7 cât și Huawei MatePad 11 suportă stylusuri și tastaturi dedicate.
Samsung Galaxy Tab S7 include în cutie un stylus pentru ca tu să desenezi, să iei notițe sau să-l folosești la browsing. Huawei are un stylus numit M-Pencil, care este inclus în pachet în perioada de promoție. Despre asta imediat. Ambele vin cu 4096 de niveluri de presiune și se atașează magnetic de tablete, încărcându-se în acest fel. Ambele stylusuri se comportă excepțional, sunt precise și au latență scăzută. Practic, desenând cu un stylus pe ecran ai senzația că scrii cu un stilou sau pix direct pe hârtie. Păcat că nu sunt talentat la desen deoarece experiența de utilizare este excelentă și cred că poți realiza niște opere interesante.
Poate cel mai important accesoriu este atașarea unei tastaturi externe bluetooth. Nicio tabletă nu include asta în cutie, insa le poți cumpăra separat. În cazul Samsung această costă în jur de 500-600 de lei. Pentru Huawei noi avem aici Huawei Smart Magnetic Keyboard, ce este o tastura este excelentă și oferă o experiență de scris bună. Tastele au o cursă satisfăcătoare de 1,3 mm și nu am avut nicio problemă în a o folosi pentru a redacta articole. Și aceasta este inclusă în pachet în perioada promoțională, apoi va avea un preț de 399 de lei, la fel și stylusul M-Pencil.
Preț Huawei MatePad 11 și Samsung Galaxy Tab S7
După cum am văzut până acum, cele două tablete se luptă de la egal în toate categoriile discutate, însă pentru că aceste gadgeturi nu sunt gratis trebuie să luăm în considerare prețul, iar Huawei MatePad 11 costă mai putin decât Samsung Galaxy Tab S7. MatePad 11 are un preț de 1999 de lei la precomandă în perioada 26 iulie – 8 august, în timp ce acest model de Tab S7 este acum 3200 de lei, redus de la 3500 de lei. Mai mult, în această sumă primești și M-Pencil, dar și tastatura externă. Chiar și după perioada promoțională, MatePad 11 va fi mai ieftin decât Tab S7.
Avantajul la această categorie este clar pentru Huawei, care a venit cu un raport calitate/preț imbatabil pentru această categorie.
Am pornit acest video cu gândul de a stabili care dintre cele două tablete e mai bună, însă ce am realizat, în primul rând, este că îmi place să folosesc o tabletă. Ceea ce este o revelație pentru mine. Ecranul mare o face excelentă pentru browsing si filme, tastatura externă și un mouse o fac foarte bună pentru productivitate on the go, iar stylusul mi se pare un must pentru elevii și studenții care vor să-și ia notițe.
Având în vedere toate aspectele menționate în acest video, pot să spun că prefer MatePad 11 în dauna lui Tab S7 deoarece vine cu funcții premium, însă la un preț mai mic și în plus, sistemul de operare Harmony OS este o surpriză foarte plăcută pentru mine și oferă o integrare excelentă a produselor Huawei.