De ce această comparație? Pentru că poate fi perspectiva unui om care-și schimbă telefonul după câteva generații. Dacă S23 Ultra e pentru cei care schimbă telefonul anual, S23+ e pentru cei care vor un terminal bun, dar care poate au un dispozitiv mai vechi.

Am acest telefon de aproape cinci ani, iar timp de trei, el a fost device-ul meu principal zi și noapte. Chiar dacă bateria nu îl mai ține cine știe ce, performanțele și ecranul m-au făcut să îi dau o nouă viață ca dispozitiv mobil pentru gaming.

Design și construcție

Dar să revenim la noul S23+, care este realizat din aluminiu pe margini și sticlă protejată cu Gorilla Glass Victus 2 atât pe față, cât și pe spate. Telefonul are un design drept, ecranul și spatele fiind plate, ceea ce îmi place.

Ambele telefoane, deși sunt câțiva ani diferență între ele, sunt rezistente la apă și sunt certificate IP68 la o adâncime de 1.5 metri timp de 30 de minute, deci, surprinzător, la acest aspect nu avem diferențe.

Ce diferențe vedem la 5 ani distanță? Practic o distanță între stiluri de design ale timpului. S9 a mers pe un design care părea mai premium la vremea respectivă, adică față și spate curbate cu ramă de aluminiu, dar care pe modelul mic nu a adus probleme de ergonomie.

S23+ vine în patru culori, Phantom Black, Crem, Lavandă și Verde, cel pe care l-am avut eu și care îmi place foarte tare, pentru că are așa un aspect militar.

Display

La capitolul ecran avem diferențe destul de mari între aceste două dispozitive, însă trebuie să îi dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Da, este evident că telefoanele din prezent au evoluat mult față de cele de acum cinci ani din punct de vedere al ecranelor, pentru că au rate de refresh mai mari, afișează mai multe culori și sunt mai luminoase.

Însă dacă te uiți la un film sau pe YouTube, nu o să observi prea multe diferențe la calitatea imaginii între Galaxy S9 și S23+. Ambele pot reda conținut HDR, luminozitatea pe S9 se duce până la 1.100 de niți, în vreme ce pe noul model, ea ajunge până la 1.750 în condiții speciale.

Cele mai mari diferențe le vei simți la rata de refresh, care pe S9 este standard la 60hz, iar pe S23+ este de până la 120hz, și la dimensiunea propriu-zisă a panourilor, care pe vechiul telefon este de 5.8 inchi, iar pe cel nou, 6.6. Ambele au Always-on-Display, însă culmea, rezoluția mai mare o vei găsi pe S9, care poate fi setat până la 2960X1440, în vreme ce S23+ are o rezoluție fixă de 2340X1080.

Sigur, acest aspect nu face o diferență reală în ce mă privește pe mine, pentru că nu pot vedea pixelii pe niciunul, dar este ciudat să vedem că un model de top de acum cinci ani are un ecran în teorie mai clar decât unul lansat acum câteva săptămâni. Ecranul rapid de pe S23+ nu face diferența decât în interfață și în anumite jocuri, dar ajungem și acolo.

Boxele sunt stereo pe amândouă, iar sunetul este tunat de AKG, și deși S23+ se aude clar mai tare, iar sunetul este puțin mai dinamic, nu pot să spun că S9 m-a dezamăgit, fiind primul flagship al companiei care a integrat două difuzoare. Apropo, un lucru care a dispărut de pe S9, însă nu pot să zic că l-am folosit prea mult, este jack-ul de căști.

Specificații tehnice și performanță

Ei bine, la acest capitol am observat eu cea mai mare diferență și este clar că anii pe care Galaxy S9 îi are în spate nu îl ajută prea tare. Deși telefonul încă se ține destul de bine pentru un Android de acum jumătate de deceniu, nu pot să nu remarc cum S23+ zboară prin orice i-am dat să facă. Instalat jocuri și aplicații grămadă? Nicio problemă. Actualizări în Play Store? Nici atât. Nu doar că telefonul ăsta e foarte rapid, dar nici nu se încălzește foarte tare.

Eu nu am testat modelele S din anii precedenți, însă acest nou device reușește să rămână relativ rece chiar și când îl pui serios la treabă. Vechiul S9 se ține și el destul de bine pentru vârsta lui și mai ales pentru faptul că este un Android, însă procesorul Exynos 9810 pe 10 nanometri și dimensiunile mai reduse îl fac să se încălzească mai repede și mai tare, iar cei 4GB de memorie RAM nu îți permit să ții multe aplicații pornite în fundal.

Pe S23+ avem platforma Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 for Galaxy, ceea ce presupune faptul că procesorul a primit niște optimizări speciale pentru flagship-urile de la Samsung. Telefonul vine și cu 8 GB de RAM și 256 stocare, aceasta fiind configurația de stocare de bază de anul acesta.

Astfel, jocurile pe S23+ sunt o plăcere și am jucat o mulțime de titluri, însă telefonul abia dacă s-a încălzit. E drept, nu toate jocurile te vor lăsa să te bucuri de toți cei 120hz, iar Asphalt 9, ce mă joc eu zilnic pe telefon, e blocat la 60hz. Dar de ce să mă plâng, interfața este mare și mai bine spațiată mulțumită ecranului mai mare, iar culorile sunt de vis, tipic unui Samsung de top.

Totodată, Galaxy S9 a primit două upgrade-uri de sistem, de la Android 8 la versiunea 10 a sistemului de operare, în vreme ce S23+ pleacă din start cu Android 13 și OneUI 5.1, iar Samsung promite patru upgrade-uri de sistem pentru noul model. Având în vedere cât de bine se ține încă S9-le meu pe Android 10, sunt aproape convins că S23+ nu va avea probleme nici chiar pe Android 17, atunci când acesta va fi lansat.

Ca opțiuni de deblocare, pe ambele avem senzori de amprentă și deblocare facială, însă senzorii sunt diferiți, pentru că pe cel vechi avem un scanner tradițional, plasat pe partea din spate, care funcționează repede și bine, iar pe noul model avem un senzor de amprentă ultrasonic în ecran, care cumva este mai rapid și cel puțin la fel de precis. El este poziționat nu foarte jos, ceea ce îl face mai comod de utilizat. Deblocarea facială pe S9 mie nu mi-a mers consistent aproape niciodată, însă cu S23+ nu am avut probleme decât în condiții de lumină foarte scăzută, altfel, nota 10.

La conectivitate, S23+ suportă 5G, WiFi 6e și Bluetooth 5.3, în vreme ce S9 venea cu WiFi5, Bluetooth 5.0 și 4G. Feedback-ul haptic a fost și el îmbunătățit la noul model, deși chiar și cel de pe S9 se simțea suficient de premium, mai ales pentru vremea sa.

Baterie și încărcare

Știi că ți-am spus mai devreme că la performanță am văzut cea mai mare diferență, dar cred că m-am răzgândit. Autonomia pe Galaxy S9 nu a fost niciodată punctul forte al modelului, iar după cinci ani, cred că poți să-ți dai seama că lucrurile nu au mers decât în jos, foarte jos. De fapt, dacă mă joc pe el două-trei ore Asphalt, ceea ce știu că nu este sănătos, trebuie să îl încarc de vreo 2-3 ori pe zi, iar încărcarea de 15W nu este cea mai rapidă. Nu știu cum se face că telefonul se descarcă repede și dacă nu îl folosesc, dar de încărcat, tot îi ia vreo oră și 40 de minute.

În fine, partea bună și la acest capitol este că Galaxy S23+ stă mult mai bine, pentru că ține mai bine de o zi chiar și cu sesiunile mele îndelungate de gaming, stat pe rețele sociale și uitat la filme HDR. Nu pot să zic că am fost impresionat de autonomie, care ține o zi jumătate în cel mai bun caz la modul meu de utilizare, dar mi-a plăcut să văd că vitezele de încărcare sunt mult mai acceptabile.

Cu un încărcător care știe și 45W, am reușit să alimentez S23+ de la 5 la 100% în puțin peste o oră, iar acest telefon știe și încărcare wireless la 15W și wireless power share la 4.5W, funcție pe care am folosit-o ca să îmi încarc căștile. Pe S9 avem doar încărcare wireless la 9W.

Camere

Un alt aspect care s-a schimbat drastic de acum cinci ani pe telefoane este legat de camere, care la vremea respectivă nu erau prea multe. S9 a venit cu o singură cameră pe spate, un obiectiv de 12 MP cu diafragmă variabilă cu stabilizare optică și cu o cameră selfie de 8 MP cu autofocus, alături de care mai exista un modul de 2 MP, care avea doar rol de iris scanner.

Pe S23+ situația stă altfel, pentru că avem o principală de 50 MP stabilizată optic, un obiectiv telefoto de 10 MP cu zoom 3X, stabilizat și el, iar nu în ultimul rând, o cameră ultra-wide de 12 MP cu unghi de 120 de grade. Pe față, telefonul are o cameră de 12 MP cu autofocus. În ce privește pozele, evident că S23+ îți va oferi o calitate mai bună în ce privește culorile, dynamic range-ul, dar și multitudinea de posibilități atunci când faci fotografii.

Prin comparație, obiectivul de pe S9 este limitat în ce privește posibilitățile de fotografiere cu zoom sau cu unghi larg, însă claritatea, dynamic range-ul și stabilizarea sunt în continuare mai mult decât acceptabile, chiar dacă vorbim de un flagship de acum cinci ani. Pe timp de noapte, inteligența artificială îl ajută pe S23+ să tragă cadre mai bune, însă diafragma variabilă de pe S9 își spune cuvântul și reușește să capteze încă poze foarte bune atunci când nu e multă lumină în jur.

Pe partea de video, S9 poate filma până la 4K 60 FPS, ceea ce pentru vremea lui nu era deloc rău, dar și aici lucrurile au evoluat repede și S23+ poate să filmeze 8K la 30 de cadre pe secundă. Dacă te bucurai că de acum, acest flagship pleacă din start de la 256 GB memorie, să știi că filmările 8K mănâncă memoria foarte repede.

Concluzii

Așadar, dacă ai și tu un Galaxy S9 pe care l-ai folosit ca telefon principal până acum, felicitări, ești un utilizator sustenabil de telefoane și meriți un premiu. Poți să te premiezi liniștit cu Galaxy S23+, care la 5.500 de lei îți oferă cam tot ce ți-ai putea dori de la un flagship, iar momentan, poți să îți cumperi varianta cu 512 GB stocare la același preț cu modelul de 256 GB.

Mie unul mi-a plăcut foarte mult Galaxy S23+ și îl consider un smartphone complet care oferă de toate, pentru toți, de la materiale de calitate, la unul dintre cele mai bune ecrane de pe piață și performanță de top, fără compromisuri. Este un dispozitiv mai clasic decât S23 Ultra, dar în afară de micile diferențe la cameră, nu sunt diferențe majore.