Lectură de 3 min

REVIEW Days Gone PC - atingerea potențialului maxim

Abonează-te pe  
Sony continuă strategia de aducere a jocurilor de PS4 și pe PC și cred că avem doar de câștigat. A fost Horizon Zero Dawn, iar acum urmează Days Gone.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Acesta nu o să fie un review clasic, ci mai degrabă o analiză a felului în care jocul se comportă pe PC. Am făcut un review al jocului la momentul lansării pe PS4 și-mi păstrez părerea: Days Gone este un joc bun, dar nu se ridică la nivelul altor jocuri exclusive precum The Last of Us sau God of War.

Jocul spune povestea lui Deacon Saint John, un biker devenit drifter, după ce lumea a fost distrusă de eliberarea unui virus care transformă oamenii în zombies sau freakers în cazul de față. În nebunia exploziei virusului, Deacon se desparte de soția lui Sarah, iar apoi o crede moartă deoarece tabăra unde este dusă a fost distrusă de freakers. La doi ani după acest eveniment, Deacon trebuie să supraviețuiască în această lume dură, alături de prietenul Boozer, în timp ce face diferite servicii și misiuni pentru taberele din zonă. În același timp, urmărește indicii care ar putea duce la descoperirea a ceea ce s-a întâmplat cu Sarah.

E o poveste ok, fără să strălucească, cu unele personaje interesante, altele standard, însă lungită artificial cu vreo 5-6 ore și cu prea multe misiuni repetitive. Days Gone începe greu și abia după o vreme începe să prindă viteză atât din punct de vedere al poveștii, cât și al gameplay-ului.

La nivel de gameplay jocul nu este din tiparele unui titlu open world și oferă momente de stealth, shooting și progresie. AI-ul nu este extraordinar, însă poate prezenta o provocare din cauza faptului că nu ai foarte multe resurse la dispoziție.

Poate cel mai interesant element de gameplay al Days Gone este lupta cu hoarda de zombie, însă jocul este construit în așa fel, încât te pune să faci asta foarte târziu, iar asta ar putea îndepărta jucătorii care caută așa ceva la acest joc. Deci dacă luptele cu hoardele de zombii ți se par atrăgătoare atunci trebuie să ai răbdare cu Days Gone.

Totuși, vestea bună este că dacă vrei să faci doar zombie killing atunci poți încerca modurile de joc Challenge, unde ești provocat să faci anumite lucruri într-un timp record sau să setezi un scor cât mai mare.

În cazul portării pe PC a jocului, consider că Days Gone și-a atins potențialul maxim: arată impecabil, portarea este de calitate și rulează excelent.

Unul dintre lucrurile pe care le-am remarcat la joc la lansare a fost grafica bună, deși l-am jucat pe un PS4 Slim la rezoluție 1080p, iar acum am fost dat pe spate de felul în care jocul arată pe PC. L-am jucat cu setările grafice very high (adică la maximum) la rezoluție WQHD și am fost impresionat de texturi, animații, detalii și atmosferă. Mi-a plăcut foarte mult felul în care ploaia schimbă pământul și devine mocirlos, motocicleta alunecă mai mult și hainele lui Deek se udă treptat. Oricum, plimbarea cu motocicleta prin lumea postapocaliptică la detalii grafice înalte este un deliciu.

Fețele personajelor, pielea sau părul sunt redate excelent și arată cât se poate de real, păstrând proporțiile bineînțeles.Credibilitatea este crescută și de voice actingul și lip sync-ul de calitate. La capitolul sunet m-a deranjat inconsistența de volum la Deacon - uneori parcă vorbește în șoaptă, alteori zbiară.

Atmosfera este ajutată și de tehnologia de iluminare și Oregonul virtual arată excelent, indiferent că e vorba de apus sau răsărit.

Am rulat jocul pe un sistem format dintr-un procesor Ryzen 5 5600x, Nvidia RTX 2080 Ti și 16 GB RAM și am avut constant în jur de 100 de fps cu scădere spre 70 de fps în momentele solicitante. La nivel de optimizare și bug-uri, totul a fost aproape perfect. Nu am văzut probleme cu texturile cum a fost la lansare, nici glitch-uri vizuale, cu o singură excepție: luptele cu lupii, aici, în două cazuri am avut niște glitch-uri grafice ciudate. Apropo de lupi, probabil cei mai enervanți adversari, zici că sunt blindați și mor abia după 10 gloanțe trase în zona capului. Nici freakersii nu rezistă atât de mult.

Portarea pe PC mi se pare că este făcută aproape fără cusur și dacă nu ai știi că e un joc de PS4 probabil ai crede că e nativ pe PC. Totul funcționează bine cu mouse-ul și cu tastatura și poți asocia acțiunile oricăror taste dorești. Singura chestie ciudată pe care am observat-o este că în unele momente camera se „lipește” în anumite unghiuri și trebuie să dai cu mouse-ul de vreo 2-3 ori ca să o duci unde vrei. E ca și cum ai fi intrat într-un stick on target mode.

Acestea fiind zise, prin această portare pe PC Days Gone și-a atins potențialul: arată și rulează excelent, dar rămân problemele de structură și de gameplay, care ar putea fi îndreptate doar prin lansarea unei continuări. Dacă nu l-ai prins pe PS4 atunci eu zic că merită achiziția pe PC, dacă ești atras de acest gen de joc.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: