Dacă Portocala Mecanică (romanul lui Anthony Burgess sau filmul lui Stanley Kubrick) are în centrul său muzică clasică și ultra-violență, Doom (ca serie) este definită de muzică heavy metal și ultra-violență împotriva demonilor.

Doom Eternal, cel mai nou shooter din serie, nu face notă discordantă și te întâmpină cu aceeași muzică și cu o violență și mai viscerală (probabil și datorită îmbunătățirii calității grafice), cu lupte rapide, adrenalină, arme interesante și momente de parkour.

Ce faci în Doom Eternal

Acțiunea din Eternal se petrece la doi ani după cea din Doom (2016), iar în acest scenariu Pământul a fost invadat de către forțe demonice și 60% din populație a fost eliminată deja. Doom Slayer (adică tu) se întoarce pe planetă cu un nou arsenal, noi abilități, și cu o dorință nemărginită de a ucide demoni și a a salva omenirea.

Ce să mai, povestea există în acest caz pentru a fi un mijloc de a te transporta dintr-o zonă în alta unde să împuști și să dezmembrezi tot felul de demoni. Nu te aștepta la ceva mai profund. Până la urmă vorbim de Doom, nu de un joc cu o poveste complexă și personaje bine definite.

Cum se joacă Doom Eternal

Cu pușca în mâini, fugind dintr-un loc în altul. Doom este un first person shooter unde scopul tău este să golești o locație de inamici înainte să treci la următoarea. Pentru a face asta ai la dispoziție arme familiare, însă cu un “twist”.

Pentru fiecare armă ai la dispoziție două moduri (de exemplu, shotgun-ul are un mod care-ți permite să tragi cu un “sticky bomb”, și un mod în care-ți transformă shotgun-ul într-o armă semiautomată). Left click este atacul normal și right click este cel dat de modul activat (poți să treci de la unul la altul destul de rapid prin apăsarea unui buton).

În arsenalul tău mai ai la dispoziție un mic aruncător de flăcări, o drujbă, grenade și puteri supraomenești. Poți executa celebrul double-jump și prin apăsarea unui buton te poți mișca foarte rapid într-o anumită direcție.

Unde mai pui că multe locații au un nivel de verticalitate ridicat și astfel luptele devin rapid haotice și pline de adrenalină. M-am distrat de-a lungul jocului și diversitatea armelor și a modurilor face ca lucrurile să nu devină plictisitoare.

Mi-a plăcut că de-a lungul jocului obții tot felul de puncte pe care să le folosești pentru a-ți îmbunătăți armele, armura și să primești tot felul de bonusuri. Pe nivelul de dificultate “Hurt me plenty”, este nevoie să te folosești de toate aceste puncte, să schimbi armele și să știi punctele slabe ale inamicilor pentru a reuși să învingi jocul.

Partea de multiplayer încă nu am jucat-o , însă mă aștept să fie la fel de distractiv, poate chiar mai mult.

Jocul ar fi trebuit să fie lansat anul trecut, însă a fost amânat pentru această primăvară și pare că perioada extra de lucru a fost binevenită deoarece jocul arată excelent, nu am întâlnit bug-uri și este foarte bine optimizat.

Am testat jocul pe PC și l-am jucat la setări grafice maxime (ultra nightmare) și am avut experiență impecabilă pe o rezoluție 1440p, având constant peste 144 de FPS. Ce-i drept, am rulat jocul pe un sistem format dintr-un procesor AMD Ryzen 5 1500X ( nu e cel mai potent procesor), 16 GB RAM și o placă video Nvidia RTX 2080 Ti (probabil cea mai bună placă video de pe piață). Totuși, chiar și așa, jocul este foarte bine optimizat și necesită multe resurse să-l rulezi bine la peste 60 FPS la o rezoluție Full HD.

Nivelurile sunt dominate de culoarea roșie, structuri imense, distrugere și sânge, însă mai există și variație și mai dai și de un nivel cu zăpadă, de exemplu. Armele arată bine și sunt distincte atât ca look cât și ca utilizare.

Mi-a plăcut și partea de explorare și trebuie să-ți pui mintea la contribuție pentru a vedea cum poți să ajungi într-un anumit loc să deblochezi un secret, să iei o viață extra sau armură.

Muzica este un alt element demn de menționat. După cum ziceam și la început, Doom Eternal este dominat de heavy metal și vei auzi cele mai rapide melodii în timpul scenelor de luptă.

Într-un final, Doom Eternal este un FPS distractiv, ce nu se îndepărtează prea mult de origine, însă este destul de original, încât să te țină legat de ecran și să nu te plictisească.

Jocul este disponibil pe PC, PlayStation 4, Xbox One și-l poți cumpăra de aici, de pe Steam sau de oriunde altundeva dorești.