Era sâmbătă dimineață și mă uitam pe telefon și toată lumea juca și lăuda Baldurs Gate 3, abia se lansase joi. Eu în acel weekend plecasem de la București și de aceea nici nu cumpărasem jocul pentru că știam că nu o să fiu la calculator. Era după amiază și aveam FOMO. Citind review-uri am văzut că cineva menționa că este disponibil pentru MacOS și că vine și pe GeForce Now. Aveam Macbook-ul cu mine și mi-am zis „why not?”. Știam că nu prea o să am timp de el, dar acolo măcar 30 de minute.

Am cumpărat repede jocul apoi am dat să-l descarc cu un hotspot făcut de la telefon că nu aveam Wi-Fi acolo. Păi stai că are 130 GB și durează foarte mult. Am pornit GFN și l-am găsit acolo. L-am pornit, conectat tot prin hotspot la telefon și am petrecut următoarele 2-3 ore jucând o parte din primul capitol BG3. Happy kid! Fiind un joc mai lent și pe ture nu am avut probleme cu conexiunea pe hotspot. În unele momente imaginea se strica foarte mult, în altele arăta foarte clar (deoarece se ajusta pentru tipul de conexiune). Cert este că mi-am satisfăcut dorința pe moment.

Tot timpul am fost un adept al could gamingului sau, mai degrabă, a promisiunii cu care vine. Gaming de oriunde și fără restricții hardware. Doar internet să ai. În același timp am fost și dezamăgit de el. La început adiția de jocuri era lentă, Google a intrat în scenă cu promisiuni doar ca să închidă serviciul mai târziu. Amazon cu Luna, Xbox și Playstation cu serviciile lor de streaming de jocuri nu sunt disponibile oficial în România.

Un jucător care a rămas constant este NVIDIA și serviciul lor de cloud gaming GeForce NOW. Am fost membru de la lansarea în România a serviciul și m-am jucat câteva titluri astfel. Cei drept nu foarte multe deoarece am un PC de gaming și consolă și de cele mai multe ori mă joc local. Am șansa de a avea acces la PC-uri performante și atunci nevoia de a accesa un astfel de serviciu apare de cele mai multe ori la mine atunci când nu am acces la acestea.

În schimb, un coleg de la serviciu are statut de membru fondator când ajuta NVIDIA să găsească bug-uri etc. Și acum este membru Ultimate și se joacă doar acolo deoarece are doar computere de la Apple care nu sunt bune pentru gaming. Pe Macbook cu Geforce NOW a jucat Cyberpunk 2077, Assassins Creed Valhalla și altele. Recent au intrat foarte multe jocuri pe serverele NVIDIA prin GamePass, altele sunt adăugate săptămânal și m-am gândit să văd cum mai e experiența.

Ce este GeForce NOW și cât costă?

GeForce NOW este o platformă de cloud gaming unde te conectezi la magazinele preferate de jocuri digitale, cum ar fi Steam, Epic Games Store, Ubisoft Connect și EA, pentru a accesa biblioteca ta de jocuri.Dacă nu ai niciun joc sau mai puține, poți oricând să-l cumperi din magazinul preferat apoi să-l joci , fără a fi necesară descărcarea jocului.

Însă pe GeForce NOW găsești și cele mai populare jocuri Free-To-Play precum Fortnite, Genshin Impact, Call of Duty Warzone și așa mai departe. Deci nici măcar nu trebuie să cumperi un joc dacă vrei să te joci. Eu sunt membru Ultimate al GFN și asta vine cu un preț de 22 de euro pe lună, dar am acces la cea mai bună experiență: adică PC-uri cu RTX 4080, rezoluție 4K și până la 240 FPS și sesiuni de gaming de 8 ore.

În același timp există și un abonament Free unde nu cheltuiești niciun ban, dar ai limită de timp de joc de o oră și vei juca pe un PC basic. Între cele două se află Priority ce-ți dă acces la PC-uri care suportă ray tracing, rezoluție FHD și până la 60 de fps, iar acesta costă 11 euro pe lună. Dacă nu te-ai convins doar din ce am zis eu aici poți să încerci tu o zi de abonament fie priority (4,3 euro), fie ultimate (8,8 euro), să vezi cum merg jocurile și care abonament este potrivit pentru tine.

Ce jocuri sunt disponibile

În acest moment pe platformă sunt mai bine de 1800 de jocuri video de la diferiți publisheri din magazine precum Steam, Epic Games Store sau GOG. Nu știu despre voi dar eu am zeci dacă nu sute de jocuri pe care nici nu le-am jucat dar le-am primit de pe Epic Games Store, Amazon Prime Gaming și pe care le adaug la colecție, iar pe multe le pot juca și online. Printre cele mai noi jocuri disponibile pe platformă sunt Still Wakes the Deep (lansare nouă pe Steam și Xbox, disponibil pe PC Game Pass, 18 iunie) sau Skye: The Misty Isle (lansare nouă pe Steam, 19 iunie)

Unele titluri sunt adăugate pe GeForce NOW chiar în ziua lansării, altele ajung poate după 1-2 săptămâni sau 1-2 luni. Cyberpunk 2077 Phantom Libery a venit în ziua lansării în cloud, iar din viitoarele anticipate jocuri precum Black Myth Wukong sau Star Wars Outlaws, ce se lansează cu DLSS 3.5 și ray reconstruction, sigur vor fi disponibile în cloud din ziua lansării sau imediat după.

Cum este experiența și cum folosesc eu GeForce NOW

Cum am zis, sunt norocos și am acces la un desktop PC performant, laptop de ultimă generație și console. Deci gadgeturi pe care să mă joc am. De aceea, prefer gamingul local când e posibil însă am avut și momente când am preferat GFN. De ce? Pentru că în cloud gaming laptop-ul rămâne silențios, nu se încinge, nu face zgomot, iar acasă am o conexiune foarte bună. Cel mai des am folosit GeForce NOW să mă joc pe Macbook Pro sau pe Steam Deck, însă am avut o experiență bună și pe un TV LG pe care l-am testat recent și acolo m-am logat în cont, am legat un controller la TV și m-am jucat instant.

M-am jucat pe Macbook conectat la Wi-Fi jocuri cu grafică impresionantă la setări grafice Ultra precum Avatar: Frontiers of Pandora, unde am avut în jur de 80 de FPS și 20 ms latență (ping), Cyberpunk 2077 cu toate la maximum, inclusiv path tracing și am avut între 50 și 60 de FPS și 30 ms latență (ping). Chiar și într-un joc super rapid precum Forza Horizon cu toate opțiunile de ray tracing ultra am avut o experiență de cursă excelentă cu 90-100 de FPS și 19 ms latență.

Poți folosi acest serviciu de cloud gaming și dacă ești mai competitiv din fire deoarece jocurile de aici vin cu tehnologia NVIDIA Reflex care reduce latența la minimum. Am intrat în Warzone și Fortnite și jocurile au rulat bine cu o latență între 20 și 30 ms cu 75 FPS în cazul Call of Duty și 120 FPS în cazul Fortnite. Pe desktop PC-ul conectat prin cablu la internet în cazul Fortnite am văzut o îmbunătățire a latentei la 17 ms, însă în cadrul Cyberpunk 2077 a rămas la fel, adică 30 ms. Jocurile s-au simțit smooth și cred că dacă aș fi făcut un test în blind mi-ar fi fost greu să-mi dau seama ce joc rulează nativ și care nu.

Pe Steam Deck mai folosesc GeForce NOW și experiența este bună în cea mai mare parte. De exemplu, în Fortnite am avut 120 FPS și 30 ms latență pe consolă conectat la Wi-Fi. Experiența de gaming în sine pe Steam Deck e foarte bună, însă până intri e mai greu. Cele mai multe astfel de jocuri necesită logarea într-un cont de Steam, Ubisoft, EA, GOG, Epic Games și așa mai departe și nu există un automatic sign in pentru majoritatea și de fiecare dată când începi o sesiune nouă de gaming trebuie să te loghezi din nou. Asta nu e o problemă pe un laptop că scrii repede username-ul și parola, însă pe Steam Deck e mai dificil că nu ai o tastatură fizică și ar trebui să conectezi una cu bluetooth doar pentru această sarcină.

Eu sunt fan cloud gaming și cred că reprezintă o alternativă bună la gamingul clasic. Nu zic acum să vă vindeți PC-urile și să vă jucați doar online, însă GeForce NOW poate fi o soluție în mai multe scenarii. Poți să-l folosești când nu ai acces la PC sau consolă sau poate ai un calculator vechi și nu ai buget de upgrade, dar vrei să joci viitorul Star Wars Outlaws păi atunci ai putea să-ți faci o lună abonament Ultimate și-ți trăiești fantezia în universul Star Wars. Sau poate ești doar console gamer, dar apare un joc exclusiv PC care-ți atrage atenția. Doar nu o să-ți cumperi un PC doar pentru asta? Îți faci abonament, te joci pe TV.

Cât despre latență, lag, nu cred că e cazul să te îngrijorezi dacă nu participi într-o competiție. Poți să te joci foarte bine și așa și nu o să simți lagul decât atunci când ai probleme cu conexiunea. Eu m-am jucat și pe hotspot de la telefon cu 4G și nu a fost o experiență extraordinară, dar a funcționat.