Înainte să trecem la telefon să vă mai spun că odată cu acesta Google a lansat și o nouă pereche de căști și un nou smartwatch. Acestea vor fi disponibile în septembrie așa că abonați-vă dacă vreți să vedeți review-uri și la acelea.

Nu o să insist prea mult pe capitolul design pentru că am văzut cu toții leakurile și clipurile de handson de la lansarea oficială. Eu vă zic impresiile mele. Este un telefon premium cu sticlă Gorilla Glass Victus 2 pe spate și pe față, rama este din aluminiu, marginile sunt drepte și colțurile rotunjite. Este o combinație plăcută de mat și lucios. Modulul camerei este undeva la mijloc dintre ridicol de mare și discret. Personal, îmi place și măcar nu se bălăngăne atunci când e întins pe o masă. În modul sunt trei senzori foto, un bliț destul de puternic și un senzor de temperatură. Astfel ai putea să-ți transformi telefonul în termometru și să vezi temperatura cafelei și așa mai departe.

Ce nu-mi place la design este faptul că Google continuă amplasarea butonului de volum sub cel de power și asta poate fi foarte derutant deoarece 90% din telefoane au butonul de power apoi cel volum deasupra, nu invers cum e aici. O altă chestie ciudată este acest decupaj în partea de sus. Nu e senzor de amprentă, nu e infraroșu și pare că nu face nimic. Am căutat pe internet și am aflat că e un decupaj pentru antena 5G mmWave. Apropo, semnalul e bun, stabil 5G, 4G, apelurile sunt clare. Altfel are certificare IP68 pentru apă și praf și are o greutate plăcută de 221 de grame. Dacă vrei să-l protejezi poți cumpăra și o husă oficială ca aceasta. Este din silicon, în culoarea telefonului și este plăcută la atingere.

Ecranul este mare și are o diagonală de 6,8 inci, ușor mai mare decât cel de pe modelul de anul trecut. Este OLED și rata de refresh și rezoluția a rămas aceeași, însă anul acesta display-ul are un boost de luminozitate cu maximum de 3000 de niți și cu o medie de 2000 de niți. Asta înseamnă că poate fi folosit în soarele puternic de vară. Singura chestie enervantă este că și acesta, ca multe alte telefoane Android suferă de faptul că tinde să scadă prea mult luminozitatea când e activată adaptive brightness. Ecranul mi se pare foarte bun pentru consum media, browsing și jocuri: culorile sunt aprinse, fără a fi exagerate, iar difuzoarele oferă un volum ridicat, însă mi-aș fi dorit puțin mai mult bass.

Functii AI seria Pixel 9

Mai departe, hai să vorbim de ce funcții noi aduce Google pe acest telefon și despre AI, care poate fi chiar util în anumite scenarii. Hai să vă zic ce nu am testat. Pixel Studio, aplicația de geneare de imagine, nu este disponibilă în acest moment, însă probabil va ajunge în curând. De asermenea, Pixel Screenshot nu este preinstalată și aceasta ar trebui să te ajute să-ți organizezi screenshoturile, să cauți atunci când ai nevoie o anumită informație. Mi se pare foarte cool și dacă funcționează ca în demo atunci e foarte utilă.

În apeluri, Pixelul poate lua notițe pentru tine. Funcționează doar pe limba engleză acum, dar nu este disponibilă la momentul realizării review-ului. O altă funcție utilă, dar ne testată este abilitatea de a trimite mesaj atunci când nu ai semnal prin satelit.

Gemini este noul AI al Google și ar putea fi mult mai util decât clasicul asistent Google. Poți interacționa cu acesta prin voce, scris sau prin imagine. Cu Gemini Live te poți conversa și îi poți cere tot felul de lucruri. Poate vorbi și în română dar nu cu toate funcțiile disponibile. Îi poți trimite o poză cu lucruri din frigider și poate sugera diferite rețete. De asemenea, Gemini poate interpreta ce este pe ecran și ținând apăsat pe butonul de power poți activa gemini și acesta poate „citi un video” și-ți poate face un rezumat sau poate identificare anumite ingrediente din video. Poți să te uiți pe TikTok și vezi un scaun care-ți place îl poți întreba pe Gemini.

Apoi mai este Gemini Advanced care nu este gratuit, dar toți cumpărătorii de Pixel 9 primesc un an gratuit. Advanced poate fi folosit pe telefon sau PC, în Gmail, Docs și alte aplicații Google: poate crea rezumate, îți poate da idei pentru un anumit articol, scrie răspunsuri la emailuri și așa mai departe. Totuși verifică tot timpul informațiile date de acesta deoarece de multe ori am primit date eronate așa că nu le lua neapărat de bune și verifică ce-ți spune. Mai ales dacă o să folosești informațiile ca să faci o temă sau un raport.

Aplicația de vreme este ușor modificată și cred că arată foarte bine și ai foarte multe detalii legate de tot felul de indici precum UV, precipitații și așa mai departe. Există și un AI weather report dacă vrei să-ți spună și calculatorul că e super cald afară. Glumesc, poate veni cu info noi care ți-ar fi utile.

Ca și Samsung, Google Pixel 9 XL are un recorder cu opțiunea de a transcrie live discuția. Merge pe engleză, nu și română, dar se descurcă foarte bine și poți copia transcriptul, poți tăia o anumită bucată din audio prin selectarea textului și o funcție interesantă este că poți crea un scurt clip video cu un waveform și cu textul afișat pentru share pe social media. Poți face un story dintr-o discuție sau interviu foarte rapid și eficient. Pretty cool.

Camera Pixel 9 Pro XL

La nivel de hardware de cameră avem de-a face cu trei senzori pe spate: unul principal wide de 50 MP f/1.7 cu stabilizare optică, ultrawide de 48 MP f/1.7 și altul de telefoto tot de 48 MP f2.8 cu zoom optic 5x și care se poate duce până la 30x pe poze și 20x pe video. Camera de selfie a fost schimbată și acum este una cu mai multă rezoluție 42 MP f/2.2 și cu un unghi de captare mai wide. Un setup bun din punct de vedere hardware, dar știm cu toții că Google este renumită pentru procesarea software a imaginilor. Mă așteptam să se descurce bine și nu dezamăgește. Telefonul face poze excelente pe timp de zi și pe timp de noapte pe toate camerele cu anumite mențiuni.

Expune bine zonele întunecate, cât și pe cele luminoase, tonurile pielii arată natural și poate vedea în întuneric. Am făcut această poză pe o alee întunecată cu Pixel și cu un telefon normal midrange care nu are un mod de noapte dedicată. Asta este diferența. Câteodată mi se pare că expune prea mult pe timp de noapte, dar nu e deranjant. Interesant este că nu prea există diferențe la nivel de calitate dintre ultrawide și wide, nici pe timp de noapte, nici pe timp de zi. Aici de obicei vezi clar că ultrawide-ul este mai slab, însă Google face o procesare bună și nu vezi zgomot în imagine și nici nu e soft la colțuri. Camera telefoto la zoom 5x mi se pare foarte bună în lumină puternică, însă în low light se văd anumite limitări

Dacă la fotografii mă așteptam ca Pixel 9 Pro XL să facă o treabă bună, pe video eram curios să văd ce poate face. Sincer, am fost dat pe spate de cât de bine filmează. Clipurile sunt smooth, stabile și cu multe detalii, iar pe timp de noapte procesarea cu night sight este excelentă și elimină zgomotul, fără a șterge din detalii. Filmează 4K până la 60 de FPS nativ, dar poate face și upscaling la rezoluție 8K în cloud. Pentru asta bifezi rezoluție 8K apoi filmarea 4K este trimisă și procesată în cloud. O soluție ok pentru când chiar vrei să filmezi 8K, adică foarte rar.

Acum am că v-am povestit la modul general despre performanța camerelor lui Pixel 9 Pro XL, hai să vedem ce funcții mai găsim în aplicația de cameră. Îmi place că opțiunea pentru video este aici jos la îndemână și poți trece rapid la modurile de video apoi la modurile de poze. Action Pan e drăguț pentru momentele când vrei să surprizi o mașină, un biciclist și să dai impresia de viteză. Cool, dar nu știu exact de câte ori o vei folosi. Long Exposure este clasic. Add me este noua metodă prin care poți face poze de grup cu toți membrii grupului fără să apelezi la un selfie. Faci o poză cu o persoana sau mai multe apoi altă persoană face poză cu tine și AI-ul le lipește automat într-o singură fotografie. Cute și fun de utilizat cu rezultate mixte, însă poate fi o metodă pentru a face o poză cu toată lumea. Modul portret este la 1,5x și 2x și rezultatele sunt destul de bune cu un blur ușor cam pronunțat pentru gustul meu și o o decupare a subiectului de fundal decentă.

Fotografia panoramică este foarte ușor de făcut și cu rezultate bune. Am făcut această poză în parc plin de oameni și cu multe elemente în mișcare și a ieșit bine, iar cu AI-ul poți scoate aproape toate persoanele din cadru dacă dorești. Apropo, funcția asta o să fie excelentă pentru călătorii când ai toți turiștii din lume în cadru.

Pe partea video vreau să menționez modul Pan care ar trebui să te ajute să faci o panoramare mai cinematică a unei scene. Funcționează prin introducerea unui ușor slow motion și eu recomand ca atunci când faci asta să te miști puțin mai repede deoarece dacă ai o mișcare lentă deja acest mod introduce un slow motion prea sacadat. Există și un mod cinematic numit blur însă doar la rezoluțe FHD, apoi ai celelate moduri clasice de filmare, precum timelapse sau slow motion.

Pe partea de editare sunt lucruri interesante atât pe foto, cât și pe video. În orice poză ai diferite sugestii de editare, apoi la unelte ai diferite opțiuni interesante precum Unblur pentru un efect de sharpen pe obiectele în mișcare, magic eraser care te scapă de obiecte nedorite, înlocuirea cerului, best take pentru poze de grup reușite, apoi există acest zoom enhance prin care poți face crop și AI-ul îmbunătățește calitatea. Asta funcționează cel mai bine pe clădiri sau fără să faci un zoom foarte mare.

La magic editor se întâmplă lucruri mai interesante și acum poți schimba fundalul, poți genera tot felul de lucruri, poți muta oameni într-o poză și așa mai departe. Poți face o reîncadrare și AI-ul poate genera extra detalii și așa mai departe.Asta este foarte cool și acum manipularea imaginilor este mai ușor ca niciodată. Asta e bine pentru creativitate, dar poți și păcăli mai multă lume mult mai ușor.

Pe video poți îmbunătăți imaginea în editare, poți adauga extra stabilizare, poți scoate sunetele, vocile și zgomotul de fundal și poți adăuga tot felul de efecte în timp real. Pretty cool.

Combinația asta dintre hardware, software, poze, video, editare și AI mi se pare fantastică aici și cu noul Pixel cred că e mai ușor ca niciodată să faci conținut de calitate și cum dorești tu.

Performanță

Pe partea de performanță o să fiu destul de scurt pentru că nu sunt foarte multe de zis. Telefonul are noul procesor Google Tensor G4 pe 4 nm cu 16 GB RAM și un spațiu de stocare de la 128 GB până la 1 TB în funcție de versiune. Nu am cifre exacte pentru voi deoarece nu am putut instala Geekbench 6 sau 3DMark acum pe acest model, însă din utilizarea zilnică vă pot spune că se comportă la fel de bine ca flagshipurile cu Snapdragon 8 Gen 3.

Aplicațiile rulează foarte bine, la fel și jocurile și în Aslphat Legends Unite am avut constant 60 de FPS pe setări grafice înalte. Nici acesta nu este imun la supraîncălzire și după 15 minute de joc la setări grafice înalte il vei simți cald, dar nu atât de încins încât să dea crash jocul sau să se sacadeze. De asemneea, Tensor G4 este suficient de rapid și cu sarcinile de inteligență artificială și se descurcă mai rapid în anumite scenarii de editare cu AI decât Snapdragon. Deci din punctul meu de vedere, Tensor G4 este în linie cu procesoarele Snapdragon, Apple sau Exynos. O să rulez niște teste când voi putea instala aplicațiile.

Bateria este de 5000 mAh ce se poate încărca destul de rapid la 37 de wați cu încărcătorul Google care lipsește din cutie și ar trebui să ajungă la 70% în 30 de minute. Cu încărcătoarele mele nu am reușit această performanță și am ajuns la 50% în 30 de minute. Autonomia este destul de bună și nu vei sta cu emoții o zi întreagă de utilizare intensă. Altfel te poate duce o zi și jumătate, fără probleme.

Concluzie

Înainte să închei mai trebuie să menționez că noul Pixel vine cu Android 14 preinstalat, nu 15 cum poate sperai. Acesta nu este gata și poate s-ar lansa cândva în octombrie.

Bun. Google Pixel 9 Pro XL nu e un nume nepărat frumos, dar telefonul este de recomandat. Nu are minusuri majore și vine cu niște plusuri impresionante pe anumite segmente. Performanța este satisfăcătoare, dar telefonul se poate încălzi, încărcarea e decentă, însă nu ai încărcător, iar luminozitatea adaptivă nu e grozavă. Pe de altă parte ai parte de un cameraphone potent pe poze și video cu toate cele trei camere, ai autonomie bună și unele funcții AI chiar utile. Dacă până acum întrebarea unui om care voia un telefon bun, dar nu știa ce să ia era Samsung sau iPhone eu cred că putem zice acum Samsung, iPhone sau Google Pixel? Răspunsul? Poate într-un video viitor.

Google Pixel 9 Pro XL este disponibil la precomandă de la 5949 de lei.