Apple Watch, indifferent de ce model e, e smartwatch-ul de folosit pentru utilizatorii de iPhone: are multe funcții ajutătoare și se interconectează cel mai bine cu telefonul. După această perioadă de testare, Pixel Watch 3 pare să fie la fel pentru un telefon Pixel sau pentru Android în general cum e Apple Watch pentru iPhone.

În primul rând, Pixel Watch 3 mi se pare un smartwatch complet care face de toate: te ajută cu somnul, sănătatea și cu sportul cu date bune despre cum lucrează corpul tău, inima și folosește un proces de gamificare pentru a te face să te îmbunătățești din punct de vedere fizic, apoi mai are tot felul de funcții de productivitate, dar la fel ca și Apple Watch are o baterie care lasă de dorit.

Cumva am simțit că acest ceas nu are niciun punct minus mare, însă o intru în mai multe detalii pe segmente și categorii și o să încep cu designul, display-ul și conectivitate.

Acest ceas se distinge de altele prin prisma designului și are această formă circulară, de monedă dacă vrei, dar nu a pus o ramă în jurul display-ului. Asta îi dă un aspect mai elegant, dar în același timp cred că-l faci mai vulnerabil deoarece îl poți lovi mai ușor și astfel se poate crăpa sticla display-ului.

Mai are o rotiță pe lateral care poate fi folosită pentru a naviga prin meniuri, aplicații, ce poate fi și apăsată pentru a te întoarce la meniul principal sau pentru a deschide secțiunea de aplicații. Lângă se află un alt buton mic care deschide cele mai recente aplicații folosite. Din ce am găsit eu nu poți schimba funcțiile acestor butoane.

Pe lateral mai are un difuzor și un microfon, iar pe spate are senzorii pentru sănătate. Pentru prinderea curelelor are un sistem foarte simplu și le poți da repede ușor jos când vrei să le schimbi. În pachet primești o pereche de silicon fie neagră, fie albă și încărcătorul. Ceasul din imagine este cel de 41 de mm, dar anul acesta Google a scos și o versiune de 45 mm. 41 mm e cam micuț pentru un ceas bărbătesc, dar pe încheietura mea subțire cred că arată bine. Însă dacă ar fi să-mi cumpăr unul aș alege versiunea de 45 mm.

Mai trebuie să știi că are certificare IP68 la apă și praf și rezistă la scufundări de până la o adâncime de 50 de metri. Pe partea de conectivitate mai vreau să menționez că suportă eSIM (În România se vinde doar modelul cu WI-FI), dar poți descărca muzică și-l poți conecta la căști wireless și să ieși astfel la alergat, de exemplu.

E foarte ușor la 31 de grame, fără curele, și abia îl simți la încheietura mâinii și am putut să dorm cu el în toată această perioadă. Foarte rar l-am mai dat jos după ce am alergat și am transpirat.

Calitate construcției este premium. La fel și display-ul. Este unul Actual LTPO de tip OLED capabil să se ducă la o luminozitate maximă de 2000 de niți și la una minimă de 1 nit. La fel și rata de refresh variabilă de la 1 la 60 Hz. Asta face ca display-ul să fie luminos și foarte smooth atunci când ai nevoie și să funcționeze la minim atunci când nu ai nevoie.

Bineînțeles că are Always on display și cu toate funcțiile activate te poți aștepta la o autonomie de cam 24 de ore. Se duce înspre 36 de ore de utilizare dacă îi dezactivezi always on display. Dacă adaugi un eSIM și asculți muzică de pe el atunci s-ar putea duce mai jos autonomia, însă cert este că o să-l încarci zilnic, fie seara înainte de culcare, fie dimineața. Totuși, ce mi-a plăcut este că se încarcă destul de repede și în 24 de minute ai 50% din baterie, iar complet se încarcă în 60 de minute.

Bineînțeles avem și NFC și Google Wallet pentru plăți cu ceasul.

Deci avem 4G, Bluetooth 5,3, Wi-Fi cu bandă de 2,4 GHz și 5 Ghz, dar și Ultrawide band, o funcție pe care nu o vedem atât de des pe ceasuri smart pentru Android. Această funcționalitate îți permite să deblochezi telefonul fără amprentă sau cod dacă porți ceasul la mână. Totuși, atenție că nu este cea mai sigură metodă deoarece se poate debloca telefonul dacă îl ia cineva de lângă tine și e în apropierea ceasului. Ultrawide band e mai interesant ca utilizare cu alte dispozitive, de exemplu să descuie o yală smart când apropii ceasul de ușă. Pentru aceste funcții mai sensibile precum plata cu ceasul trebuie să pui un pin din 4 cifre pe care-l reintroduci atunci când dai ceasul jos de la mână.

De asemenea, are GPS și-l poți folosi pentru a naviga printr-un oraș străin sau pentru antrenamente. Este compatibil cu orice telefon Android 10 sau mai nou și ai nevoie să instalezi două aplicații pentru a beneficia la maximum de acest dispozitiv: Pixel Watch și Fitbit. Ceasul are și funcții de find my phone și poți controla telefonul de la distanță pentru a face fotografii sau clipuri video.

Înainte să trec la experiența de utilizare, senzori și antrenamente vreau să mai menționez că are un procesor Qualcomm SW5100 și unul Cortex M33, 2 GB RAM și un spațiu de stocare 32 GB pentru aplicații și muzică și funcționează cu Wear OS 5.0.

Senzori, sport și somn

Ce senzori are și cum te poate ajută să fii mai sănătos? Are senzori roșii și infraroșii pentru monitorizarea saturației oxigenului (SpO2), senzori electrici multifuncționali compatibili cu aplicația ECG, senzor optic de ritm cardiac, accelerometru pe 3 axe, giroscop, senzor de lumină ambientală, senzor electric de măsurare a conductanței pielii (cEDA) pentru urmărirea reacției corpului și un senzor de temperatură a pielii.

Deci cu ceasul poți să vezi activitatea, ritmul cardiac, să monitorizezi somnul, să monitorizezi activitățile sportive. Tot ce înseamnă date și analiza lor se face în aplicația Fitbit și acum mi se pare că fac o treabă mai bună ca niciodată și se apropie de experiența oferită de Oura cu o interpretare solidă și complexă a datelor despre somn și activitate fizică.

La fel ca și pe Garmin sau Oura primești un scor pentru daily readiness, adică cât de pregătit ești pentru ziua aceasta și scorul te ajută să știi dacă trebuie să te forțezi sau să o lași mai moale. Apoi mai exista ceva ce se numește Cardio Load care te ajută să te antrenezi mai bine. Îți dă un scor zilnic și dacă vrei să-ți îmbunătățești fitnessul trebuie să încerci să ajungi la acest scor în fiecare zi. Dacă nu fie îți menții fitnessul, fie regresezi.

Eu folosesc Oura Ring de 2 ani și am încredere în datele afișate deoarece de multe ori s-au potrivit cu starea mea de fapt, iar Pixel Watch 3 mi-a dat rezultate similare, indiferent că era vorba de activitatea fizică sau monitorizarea somnului. Cum ziceam, un alt lucru care-mi place este că ți se explică mai bine toate aceste funcții și le înțelegi mai ușor și multe nu mai sunt incluse în fitbit premium, ci sunt oferite gratis, spre deosebire de alții care le țin sub un paywall.

Fitbit premium îți oferă acces la antrenori și antrenamente și îți poate personaliza antrenamentul în funcție de pregătirea ta fizică. De asemenea, antrenamentul îl poți modifica în funcție de bunul plac, mai poți adăuga sesiune de odihnă, reprize, apoi trimiți antrenamentul pe ceas și nu te mai uiți la smartphone.

Google Pixel Watch 3 este un bun pentru cei care vor să facă sport, însă excelent pentru cei care aleargă deoarece îți oferă foarte multe date despre cum alergi: ritmul cardiac, mărimea pasului făcut, câți pași pe minut ai făcut, care a fost timpul în contact cu pământul, oscilația pe verticală. Pentru un alergător începător ca mine chestiile astea mă ajută deoarece sunt și explicate și mă ajută să înțeleg ce fac greșit și unde trebuie să progresez.

Poate singura funcție pe sănătate pe care nu o înțeleg neapărat este acel răspuns al corpului. Din când în când de-a lungul zilei vei primi o notificare deoarece ceasul a detectat o schimbare și te întrebă cum te simți. Uneori e simplu: eram fericit sau stresat, alteori eram pur și simplu normal, nu simțeam că am ceva anume, dar senzorul detectease o schimbare.

Fitbit este pentru sport și date, iar aplicația Pixel Watch este pentru setări și personalizări. Poți schimba fețele de ceas și ai multe de unde alege. Multe îmi plac și găsești unele minimaliste, altele pline de date, altele analog. De asemenea, îmi place că personalizarea unei fețe de ceas nu se limitează doar la culori, ci și la adăugarea anumitor informații care te interesează precum bătăile inimii, caloriile și altele.

Poți schimba și adăuga ce fel de ecrane te interesează pe ceas și poți avea informații despre sănătate, pentru productivitate, recorder sau alte funcții pentru siguranță. Apropo, are două funcții de safety precum Safety Check care pornește un timer si dacă nu confirmi pe ceas trimite automat locația ta contactelor selectate la emergency. Emergency Sharing distribuie locația ta în timp real și poți suna imediat la 112 sau anumite contacte oricând dorești.

Tot din această aplicație faci update-uri și tot felul de schimbări ale diferitelor setări.

Acum ne îndreptăm spre final și vreau să întăresc ceea ce am spus la început zicând că acest smartwatch mi se pare opțiunea numărul 1 pentru Android: are toate funcțiile de productivitate și conectivitate de care ai avea nevoie, are multe date explicate frumos despre sport și somn, e plăcut și ușor de purtat. Singurele chestii ar fi faptul că autonomia nu este grozavă, nu se încarcă wireless, iar designul poate nu e pe placul tuturor.

Pixel Watch 3 de 41 mm este disponibil la precomandă în acest moment la aproape 2000 de lei, iar versiunea de 45 mm ajunge la 2240 de lei. Nu este ieftin, însă și poate face tot ce vrei. Deci dacă-ți place aspectul, nu te deranjează autonomia atunci e best buy pe Android.