Seria Batman Arkham și-a găsit un loc în lumea jocurilor video datorită realizării un sistem de luptă foarte fun și satisfăcător și pentru că simula foarte bine fantezia de a fi Batman. WB Games Montréal a contribuie la crearea acestei serii și s-a gândit să meargă mai departe cu un joc în același stil, dar fără Batman.

Batman a murit. Patru discipoli de-ai lui trebuie să rezolve misterul morții sale și să oprească haosul creat de criminali în orașul Gotham, în lipsa cavalerului negru. Nightwing, Batgirl, Red Hood și Robin trebuie să facă asta, iar tu ca jucător îi vei putea controla pe rând pe toți.

Jocul începe direct cu ultima luptă a lui Batman și se încheie cu cei patru găsindu-l printre rămășițele unei explozii. Mai departe, aceștia sunt hotărâți să afle cum s-a întâmplat asta, de ce, cine este cu adevărat vinovatul și în același timp trebuie să mențină ordinea în Gotham. Apoi eroii ușor ușor dezvăluie acest mister, care se duce către o entitate numită Court of Owls, o societate secretă compusă din elita bogată a orașului. Însă la fel de interesant este modul în care fiecare dintre cele patru personaje se raportează la Batman.

Pentru toți a fost un model și toți au amintiri cu el și fiecare îi duce lipsa. În același timp, toți au fost în umbra lui și acum trebuie să demonstreze că pot reuși și fără el și criminalilor trebuie să le fie frică de ei. Într-un moment din poveste, The Penguin chiar zice că nu-i este frică și nici nu-i bagă în seamă.

Mi-a plăcut latura asta și povestea, cât am văzut din ea, mi se pare unul dintre punctele forte ale jocului. Menționez că nu am terminat jocul dintr-un cumul de factori, însă am jucat în jur de 15 ore, astfel încât să-mi fac o idee despre gameplay și calitatea jocului.

În ceea ce privește narațiunea nu pot să dau un verdict, însă semnalele sunt bune. Ce mă deranjează puțin este că sunt anumite probleme de continuitate, ca să zic așa. Pentru că poți schimba personajele constant, au existat momente când un personaj îi spunea lui Robin, de exemplu, despre ce a făcut într-o misiune anterioară, dar în aceea am fost cu Batgirl. Poate părea mărunt, dar te poate scoate din atmosferă. De-a lungul aventurii vei întâlni și villani celebri precum Harley Quinn, Mr Freeze sau Clayface.

Gotham Knights Gameplay

Înainte să întrebi, da, Gotham Knights se simte aproape ca un joc Arkham, cu lupte fluide, contraatacuri și evitări la mustață. Diferența aici fiind dată de eroul pe care-l controlezi la momentul respectiv. Toți mi-au plăcut, dar preferații mei au fost Robin și Nightwing deoarece sunt mai agili și se mișcă mai repede, iar Batgirl și Red Hood sunt mai lenți, dar au lovituri mai puternice.

Cu cât te lupți mai bine, cu atât mai repede se umple momentum bar, iar odată plin poți efectua atacuri speciale. Fiecare are mai multe atacuri speciale și le poți utiliza în funcție de situație. Ce nu-mi place aici este că unele sunt condiționate de anumite activități în open world: să bați 5x inamici de tipul y și trebuie să faci asta pentru fiecare personaj în parte. E un pic cam mult.

Am jucat Gotham Knights pe PS5 și, da, jocul nu are un mod performance, însă pentru mine chiar nu a fost o problemă. Clar, luptele ar fi mult mai fluide la 60 FPS, însă și așa este destul de lin combatul și cred că pentru gamerul obișnuit asta nu va fi o problemă. Sunt curios să văd cum va fi jocul pe un PC cu 60,100 FPS și cu o rată de refresh mare.

De-a lungul jocului ai parte și de scurte momente de detectiv și de puzzel-uri. Pe cele pe care le-am văzut nu sunt complicate, dar mai sparg din monotonie, însă unele mie mi s-au părut prea abstracte și le-am rezolvat prin metoda trial and error, nu prin gândire.

Jocul îți oferă posibilitatea să alegi ce personaj vrei, dar cumva te împinge să te specializezi pe unul singur. Fiecare are caracteristici și teoretic sunt mai buni la anumite lucruri, însă nu știi specificul misiunii pe care-l vei avea înainte, deci ai putea să-l iei pe Red Hood într-o misiune stealth, când acolo s-ar fi potrivit mai bine Robin.

Jocul este unul open world și plin cu misiuni secundare și lucruri de făcut. O formulă cam învechită, după gustul meu, însă ce mă deranjează este faptul că rămâi în urmă dacă faci doar misiunile principale. La un moment dat, jocul îmi recomanda să am level 12-13 pentru o misiune și eu aveam atunci abia level 9. Am mai alergat în jur după activități secundare și am intrat la level 11. Nu a fost deosebit de dificil, însă atunci când ești la același nivel sau mai sus e mai bine și jocul e ceva mai distractiv, părerea mea.

Poți să explorezi lumea singur sau în mod cooperativ. Fiecare membru al familiei Batman poate debloca mișcări speciale, lovituri și abilități în modul cooperativ. Ce îmi place este că poți face misiuni secundare în co-op, dar și principale și amândoi veți putea progresa, iar atunci când vine rândul tău la acea misiune vei fi întrebat dacă vrei să o repeți sau să treci mai departe. Nu am avut ocazia să încerc acest mod, dar cred ca destul de cool.

Apropo de lumea open-world, o poți traversa cu ajutorul gadgeturilor sărind de pe o clădire pe alta sau cu motocicleta. Niciunul dintre aceste moduri nu sunt foarte interesante. În seria Arkham puteai și plana și astfel era mai fun, dar aici nu sau nu am descoperit eu încă, iar motocicleta e foarte lentă, niciodată nu am avut impresia de viteză și orașul la nivelul străzilor este foarte plictisitor cu puțină lume și puține mașini. O altă chestie care mă deranjează este că nu poți face accident cu motocicleta oricât de mult ai încerca.

Revenind la super eroi și la progresie, indiferent cu cine joci o misiune, toți vor dobândi experiență, care aduce puncte ce pot fi investite în tot felul de abilități pasive sau active. De asemenea, progresul echipamentului este unitar și vei debloca noi costume la aproape fiecare level, ceea ce este foarte cool deoarece nu te plictisești niciodată.

La nivel vizual, jocul arată bine, însă fără să impresioneze și nu te duce cu gândul la next-gen gaming și cred că ar fi rulat bine și pe consolele vechi și este destul de segmentat cu multe ecrane de încărcare. Îmi plac costumele, animațiile și varietatea locațiilor prin care te plimbi, însă orașul pare părăsit și lipsit de viață, personajele nu arată grozav, iar lipsync-ul nu este cel mai bun. Nu este nimic neînregulă cu el, dar nu este la nivelul AAA.

La final să vă spun ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Gotham Knights și apoi tragem o concluzie.

Mi-a plăcut sistemul de luptă, varietatea inamicilor și a abilităților celor patru personaje. Mi-a plăcut setup-ul narativ și personajele. Îmi place ideea de joc cooperativ.

Nu mi-a plăcut că poate fi grindy și că te poți simți ca și cum lucrezi, nu să te distrezi. Lumea open world nu este prea atrăgătoare și multe activități secundare sunt copy and paste. Vizual și la nivel de sunet, jocul nu este la rang AAA.

Per total, aș spune că jocul este suficient de bun, însă nu extraordinar și nu mai bun decât jocurile cu Batman în rolul principal. Cum spuneam și la început, umbra lui Batman este mare și este greu să ieși din ea, iar Gotham Knights face unele lucruri bine, însă la unele eșuează. Nu prea înțeleg de ce în 2022 avem aceeași formulă de open world și cred că este timpul ca dezvoltatorii să renunțe la ea.

Este un joc destul de fun și cred că va fi apreciat mai mult de cei care preferă jocurile open-world și de fanii DC care știu poveștile celor 4, însă mai puțin de cei care preferă experiențe cinematice singleplayer.

O să vreau să termin jocul și dacă îmi voi schimba părerea radical voi face un update. Până atunci, Gotham Knights va fi disponibil de mâine, 21 octombrie pe PlayStation 5, Xbox Series X|S și pe PC.