Design Honor Magic7 Pro
La prima vedere, Magic7 Pro nu se diferențiază extrem de mult de generația anterioară, dar există câteva lucruri care mie mi se par importante. Da, nu au revoluționat designul, dar nici nu prea aveau cum să o facă. Telefonul are 223 de grame față de 225 de grame, pe spate modulul camerei este vag mai hexagonal decât cel de anul trecut și grosimea e cu 0,1 milimetri mai mică.
Aici voi spune ce nu-mi place mie la Magic6 Pro, telefon pe care îl am ca daily driver de vreo 6 luni. Designul e cu un ecran ce are colțuri foarte rotunjite. Și nu mai sunt fanul acestora, e un design un pic învechit care era la modă acum ceva ani. Prefer mai degrabă designul cu ecranele mai drepte, vag curbate, cu marginile care să nu fie atât de evidente și ascuțite. Asta mă deranjează la Magic6 și e schimbarea mare de pe Magic7 Pro. Pentru că deși e aproape la fel de greu și mai subțire, ecranul nu se mai termină în hăul curburii, ci e mult mai drept, iar marginile din metal sunt mai evidențiate.
Per total, telefonul arată mai modern, e mai ușor de ținut în mână și ecranul este mai folosibil, mai ales că anterior Honor avea o problemă pe care am identificat-o când foloseam tastatura Gboard - uneori atingeai cumva din greșeală colțurile ecranului mai ales când scriai cu o mână și tastatura dispărea. Era frustrant. Cu ecranul mai drept, Honor Magic7 Pro e un telefon mai elegant, îmi place culoarea gri lunar pe care am avut-o.
Ca majoritatea telefoanelor cu Android moderne, în afară poate de cele de la Samsung, modulul de cameră de tip hublou înseamnă un centru de greutate ciudățel, cu care trebuie să te obișnuiești.
Avantaj pentru Honor mereu - extrem de rezistent telefonul la cădere și la zgârieturi. Asta vine de la un scut NanoCrystal propriu Honor care face ecranul foarte bun.
Față de generația anterioară are rezistență la apă și la praf IP 69 și IP 68, nu doar IP 68.
Specificații tehnice
Ca orice flagship respectabil din 2025, Honor Magic7 Pro vine cu Snapdragon 8 Elite, cel mai puternic procesor de până acum. În folosirea zilnică, fie că vorbim de filmări 4K, browsing, social media și gaming s-a comportat excelent, dar există o steluță importantă aici. Stai cu mine.
Telefonul vine cu 12 GB de RAM și în funcție de model, ai ori 256, ori 512 GB ori 1 TB. Prețul de 6.000 de lei e pentru modelul de 512 GB care devine capacitatea standard de stocare pentru flagshipuri.
De asemenea, are Android 15 cu Magic OS 9 pe care l-a primit și Magic6 Pro acum o lună. Voi vorbi despre AI imediat, doar fac un teasing: vor mai exista update-uri care să aducă lucrurile anunțate.
Display-ul de 6,8 inci are rezoluție de până la 120 de Hz și luminozitate de până la 5.000 de niți, cu luminozitate maximă de 1.600 de niți pe tot ecranul. Excelent din punctul ăsta de vedere.
Bateria pentru modelul european e o problemuță. Și e una pe care am văzut-o discutată pe multe forumuri. Modelul global are 5.800 de miliamperi. Honor 6 avea 5.600 de miliamperi și folosea tehnologia siliciu-carbon, extraordinar de eficientă ca autonomie. Ei bine, modelul european are 5.270 de miliamperi. Și în lumea telefoanelor flagship de 6.000 de miliamperi asta poate fi o problemă destul de mare pentru unii utilizatori.
Da, modul în care Honor face economia bateriei cu AI este extrem de eficient, o știu de pe modelul de anul anterior care mă ține fără probleme două zile dacă-l țin conectat la WiFi. De ce Magic7 Pro are o baterie mai mică? Oficial nu există nicio informație, neoficial e că modelul acesta nu a trecut certificările termice pentru 2025 din UE, mai ales că are Snapdragon 8 Elite, care e mai încingător. Așa că Honor a trebuit să pună o baterie mai mică pentru a putea să treacă certificările.
Asta va fi o problemă pentru mulți utilizatori și nu e un lucru de care te poți feri. Dacă aș face-o, înseamnă că nu aș fi corect cu voi. E un telefon cu autonomie bună? Da. E un telefon cu o tehnologie și mai bună a bateriei față de anul trecut? Da. Este însă ciudat să ai o capacitate mai mică decât anul trecut? Da. Altfel, bateria se încarcă la 100 de wați pe fir în 33 de minute și la 80 de wați cu încărcătoare compatibile în 44 de minute.
Ziceam de steluța importantă la performanță. În Antutu am avut 2.027.024 puncte, mai puțin decât am înregistrat pe OnePlus 13, dar acela e un telefon care a avut timp să fie optimizat software, deci nu-mi fac mari probleme. Unde am fost surprins e că în 3D Mark Wild Life Extreme Test telefonul acesta... nu a trecut testul. 3D Mark are vreo 20 de scenarii pe acel test care încălzesc puternic terminalul, până spre 50-55 de grade Celsius. După 4 teste testul s-a oprit automat pentru că telefonul s-a încălzit, așa că 3D Mark nu a dorit să mai continue. Este asta o chestiune legată de optimizare de software? Posibil. Este însă de menționat? Cam da.
AI - cui folosește?
După toate acestea, mai contează să vorbesc despre AI? Este o întrebare personală legată de scopul AI-ului. Într-o discuție în Slovenia cu Country Managerul Honor legat fix de lucrul ăsta, el zice că AI-ul va deschide noi moduri de a folosi telefoanele. Și cumva să nu ne uităm la ce avem astăzi și să considerăm că doar asta va fi. Depinde. Vom vedea.
Momentan toți producătorii vin practic cu două direcții de AI. Unul e Google Gemini, adică cel adus de producătorul sistemului de operare și integrat deja în aplicații hipercunoscute cum ar fi Gmail sau Google Drive. Dar Gemini merge doar în engleză. Honor are Gemini integrat, deci poți să îl folosești.
Peste Gemini, Honor a adus diferite funcții. Unele sunt mai utile, altele nu. De exemplu, îmbunătățirea conversațiilor cu ajutorul AI e bună - dacă ești într-o zonă cu zgomot, telefonul îmbunătățește izolarea fonică, iar funcția de privacy nu-i lasă pe alții să audă ce vorbești.
Există și zona de live translate, dar care momentan nu e disponibilă în română, ci va fi în următoarea perioadă. Asta e una dintre funcțiile cele mai folositoare ale AI-ului, pentru că altfel toate celelalte sunt în zona de fotografii. Da, eliminarea unui fir de electricitate îmi place, dar altfel foarte rar voi simți nevoia să extind fotografia, de exemplu, cu ajutorul AI-ului.
Inteligența artificială umblă și la îmbunătățirea portretelor și pe cameră la reclădirea imaginilor făcute cu zoom extrem. Dar contează atât de mult? Nu încă.
O funcție interesantă de la Honor e identificarea automată de deep fake-uri, adică imagini video care au fost generate de o altă inteligență artificială. Și am văzut poveștile din 2024, cu clipuri video ce păreau că-l au în prim plan pe Ion Țiriac promițând investiții de top românilor. Și puțini oameni încă sunt pregătiți să identifice un deep fake bun. Singurul mod prin care acest lucru va fi combătut va fi tot prin tehnologie, iar faptul că astfel de tehnologii vin direct pe telefoane, adică cele mai folosite dispozitive ale noastre, e un lucru excelent.
Dar există un mare dar. Unele funcții AI de pe Honor Magic7 Pro nu sunt încă disponibile, ci vor fi în jur de februarie, adică imediat după ce primele dispozitive vor ajunge la oameni după precomandă. Motivul e că funcțiile acestea AI trebuie să treacă reglementările Uniunii Europene, deci pe versiunea globală ele există, nu și pe versiunea europeană.
Performanțele camerelor foto
Ce s-a schimbat tehnic la camerele foto? Ce poți schimba la unele dintre cele mai bune de pe piață în momentul acesta? Eu de asta am Honor ca telefonul meu. Pentru că m-a impresionat la poze.
Modulul principal al camerei, de 50 de megapixeli și dimensiune a senzorului de 1/1.3 este același de anul trecut, cu stabilizare optică. Ultrawide-ul de 50 de megapixeli e și el același de anul trecut, unde am văzut o schimbare este la camera telefoto care ajunge la 200 de megapixeli, cu F/2.6, distanță focală standard de 72 de milimetri, zoom optic 3X și stabilizare optică.
Camera frontală este și ea identică față de anul trecut, 50 de megapixeli cu F/2.0 care scoate rezultate bune.
Așadar, cum îmbunătățești ceva ce este extrem de bun? Honor s-a concentrat pe zona de zoom, pe care am testat-o intens în Slovenia. Aici până la 6X rezultatele sunt excelente și stabile, dacă te duci dincolo de acest nivel intervine inteligența artificială care reconstruiește. Din punctul acesta de vedere, rezultatele sunt încurajatoare, dar mai au nevoie de rafinare. Reconstruirea făcută de AI te ajută pentru social media, dar mai e un pic de lucru.
Însă unde camera excelează e la zona de portrete, excepționale atât pe 1X, 2X, cât și 3X, la zona de filtre Harcourt pe care chiar recomand să le folosești, mai ales cel alb-negru, favoritul meu, la imagini în mișcare și de acțiune, pentru că reușește să blocheze instantaneul mult mai bine. De asemenea, are un mod de Burst Shot pentru a face mai multe imagini deodată și le lipește cu AI ca să îți dea cel mai bun rezultat. Și acesta funcționează excelent.
Îmi place redarea culorilor până acum, foarte curate, foarte naturale, depinde și ce filtru vrei să folosești, Filmează 4K la 24, 30 și 60 de cadre pe secundă și aici stabilizarea optică este excelentă, am filmat din spatele unui ATV și mi-a plăcut mult.
Deci există loc de îmbunătățiri cu update-urile de sistem de operare, zona de zoom e mai bună, dar avem același modul de încredere ca până acum pe Honor. Imaginile nocturne găsesc lumină foarte natural și sunt stabile.
Un lucru de menționat din experiență proprie. Senzorul 3D din camera frontală e unul dintre cele mai bune la deblocat telefonul inclusiv noaptea, la același nivel cu iPhone, și e cam singurul Android care a făcut asta pentru mine. Iar senzorul de amprentă e extrem de rapid, inclusiv la setup, a trebuit să ating de doar 4 ori senzorul pentru a se înregistra.
Preț și disponibilitate
Honor Magic7 Pro are două versiuni cea pe care am avut-o eu, Lunar Gray, sau negru, la un preț de 6.000 de lei. Costul e la nivelul majorității flagship-urilor din clipa de față, efectiv același ca la OnePlus 13. Eu am un Magic6 Pro și întrebarea este - mi-aș face upgrade? Singurul motiv ar fi designul puțin modificat și modernizat, fără marginile atât de curbate, dar altfel diferențele sunt minore.
În plus, simt că Honor Magic7 Pro mai are nevoie de câteva update-uri pentru a ajunge la potențialul său maximum. Bateria de 5.200 de miliamperi e un minus și deși camera este la fel de spectaculoasă ca la Magic6 Pro pe care l-am cumpărat fix din motivul acesta, aici aștept un software update pentru AI-ul care să funcționeze și mai bine pe zona de Zoom.
Există câteva "dar-uri" importante pentru Honor Magic7 Pro care-l va face să fie dificil de vândut anul acesta, dar eu vorbesc aici de un review care vine doar după 4 zile de folosire, așadar mi-ar plăcea să îl văd cum se comportă pe termen lung. Este un telefon cu potențial? Fără îndoială? Dar la Magic6 Pro aproape că nu am avut dubii că este poate unul dintre telefoanele anului, pe când Magic7 Pro pare un pic grăbit sau nefinisat pe alocuri.