Lectură de 7 min

REVIEW Huawei FreeArc - posibil unele dintre cele mai confortabile căști de pe piață

Abonează-te pe  
Huawei FreeArc sunt căști pentru cei pasionați de sport, cu o formă în trend - pe după ureche. Sunt unele dintre cele mai confortabile căști pe care le-am purtat până acum, deși nu sunt pentru toată lumea. Și au un cost excelent.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Design

Ce am descoperit este însă că aceste căști pe care le testez astăzi sunt cele mai confortabile pe care le-am purtat vreodată. Designul de acest tip l-am văzut multă vreme la căști pentru sport care aveau acea cordelină pe după gât. În ultimii doi ani au apărut căștile de tip Clip, cum sunt Huawei FreeClip, care sunt foarte confortabile, dar în dorința de a veni cu noi forme de căști, am văzut de ceva luni apariția căștilor pe după ureche. Fie că vorbim de Beats Powerbeats Pro 2, Nothing Ear, Shokz OpenFit 2 sau Soundcore Anker AeroFit 2. De data asta e timpul Huawei FreeArc să vină cu acest design și sunt foarte curios. Pentru că sunt un fan al căștilor de la Huawei.

Designul e unul deschis, ceea ce nu îți va aduce izolare fonică, dar o prezență permanentă pentru sport și plimbat în oraș, fără să riști să fii călcat de mașină. Practic căștile fabricate din așa-numit silicon lichid se pun pe după ureche și ai difuzorul la intrarea urechii, iar al doilea element al acestui design numit C-Bridge sub lobul urechii. Căștile sunt extrem de flexibile și ușoare, extrem de stabile pe după ureche.

De ce ai avea nevoie de ele? Pentru mine sunt căști bune pentru cicliști, pentru cei care aleargă, dar și pentru cei care vor căști relaxante pe după ureche pentru plimbări. Arată mai bine, de exemplu, acoperite de părul lung decât la mine, pentru că sunt destul de mari și nu se integrează neapărat în orice altă ținută decât una sport sau relaxată.

Sunt frumoase sau nu? Asta e o întrebare grea. Sunt mai degrabă căști foarte practice și foarte comode de purtat. E ca un costum de ciclism. Nimeni nu arată bine în lycra mulată. Așa și cu aceste căști. FreeClip sau FreeBuds Pro sunt adevărate accesorii frumoase și cu un design reușit, FreeArc sunt pur și simplu extrem de utile.

Ele vin în 3 culori - negru, alb și verde. Am decis ca de data asta să-mi aleg la test o culoarea mai fistichie, îmi place verdele ăsta. Ceea ce nu menționez de obicei vreau să zic aici. Pe cât de ușoare și integrate bine pe după ureche sunt căștile, pentru că ele ocupă un spațiu mai mare, carcasa nu este cea mai confortabilă. E o carcasă dreptunghiulară destul de mare și greu de pus în buzunar. Nu prea ai ce face din punctul ăsta de vedere, niște earpods sunt foarte mici și poți să te joci cu carcasa mai ușor.

Cum se poartă căștile și din ce materiale sunt

Dacă atunci când a venit FreeClip am avut un moment în care m-am întrebat cum se poartă, cum se pun pe după ureche, la FreeArc nu am avut problema asta. Forma lor este destul de evidentă și se așază după ureche fără probleme, indiferent de dimensiune. Cârligul de la capăt, numit Comfort Droplet, pentru forma sa de lacrimă cică, se pune sub lobul urechi, iar așa numitul Acoustic Bean, adică partea de unde iese sunetul, stă la intrarea urechii. În principiu nu am făcut mari modificări, așa cum le-am așezat au fost perfecte. Dacă porți ochelari poți să pui căștile peste rama acestora, nu stau înghesuite. Promisiunea Huawei e că pe măsură ce trece timpul ele se vor mula mai mult pe urechea ta pentru că sub silicion există și un aliaj de nichel și titan care le permite să se potrivească mai bine.

Materialul din care sunt făcute este un silicon lichid, care e ca un cauciuc extrem de confortabil. Ce am descoperit la această formă e cât de bine stă în ureche. Inițial, fiind foarte ușoare, te gândești că vor cădea, dar nu am avut astfel de probleme. Stau confortabil și uiți că le ai la ureche. Sunt foarte bune și pentru cei care vor să aibă o cască bluetooth mereu în ureche pentru apeluri, de exemplu. Eu ascultam muzică la calculator și aveam și o cască, doar ca să răspund oamenilor la telefon. FreeArc are rezistență IP57 la apă și la praf.

Conexiune

Ca să le conectezi ai două modalități. Una e mai simplă - adică aia clasică - Bluetooth direct la telefon, fie că e iOS sau Android. Eu le-am testat și cu iPhone 16 și cu Honor Magic6 Pro și s-au conectat foarte rapid odată ce deschizi carcasa și apeși butonul de pairing timp de 10 secunde - ceea ce mi s-a părut vag cam mult.

Mai poți conecta căștile prin instalarea aplicației Huawei AI Life pe care pe Android o poți avea prin App Gallery. Aceasta îți poate oferi mai multe opțiuni de ascultare pe care nu le ai în mod obișnuit, adică patru moduri - Default, Elevate, Treble boost și Voices, ultima fiind potrivită pentru apeluri mai degrabă. Acestea schimbă calitatea audio și setările de egalizare. În rest din aplicație poți să modifici și gesturile de pe cască, dar și să le upgradezi la ultima generație de firmware.

Am apreciat controalele tactile de care mă temeam un pic. Fiind căști ușoare credeam că vor fi instabile. Dar având o suprafață destul de mare de contact funcționează excelent. Dubla apăsare te lasă să închizi muzica, apelurile sau să treci la următoarea melodie. Ai double tap sau triple tap pentru a seta asta. Dacă ții apăsat respingi un apel, iar la swipe poți să scazi sau să crești volumul.

Cum se aud - calitate audio

Dar până la urmă contează cum se aud aceste căști. Primul lucru de spus. Nu izolează fonic. Sunt căști deschise. Deci scopul lor e să poți asculta muzica, dar și mediul înconjurător.

Vei asculta cu ele muzică la sală, le vei folosi la birou sau în mers. O iau pe rând. Calitatea sunetului mi s-a părut impecabilă pentru nivelul acesta, au un driver de 17 pe 12 milimetri și sunetele au fost clare, chiar dacă am trecut prin rock, muzică italiană sau rap. Unde am observat că dispozitivul își arată limitele inerente e dacă mărești volumul peste 75% și în piesele care au nevoie de mai mult bass și cu un instrumental mai complex. Pur și simplu la nivelul acela sunetul exista, dar fără să fie de o claritate bună. Am testat de curând FreeBuds 4 Pro, deci am coborât de destul de sus. Limita FreeArc este la 50-60% volum de muzică pentru o ascultare cât mai clară.

Le-am folosit în birou și în mers, dar am testat și în spații aglomerate. În momentul acesta trebuie să crești volumul pentru a putea să auzi cât mai clar. Nu sunt ideale pentru metrou, de exemplu, decât dacă duci volumul destul de sus, dar apoi vei avea sound leakage.

La acest tip de căști îngrijorarea este dacă se aude în jurul tău ce vorbești sau ce asculți. DIn testele mele, într-o cameră perfect liniștită, dacă ai volumul 50% la telefon nu se aude absolut nimic lângă tine. Iar la 50% volumul este suficient cât să asculți muzică relaxat, fără să te deranjeze cei din jur. Dacă treci peste 50% deja sunetul se va scurge în exterior, cu tot ajutorul driverelor. Pentru că Huawei spune că device-ul are Reverse Sound Waves System ca să minimizeze scurgerile de sunet. Dacă vrei izolare completă, din nou, nu sunt pentru tine.

Cum ziceam, în aplicația AI Life ai și egalizatoare. Am folosit doar cel pentru Voce și mi s-a părut că face vocile din apeluri mult mai clare. Altfel, nu am umblat în afară de Default, ceea ce vor face 99% dintre oamenii care folosesc aceste căști.

Și apropo de voce, căștile vin cu smart triple noise cancellation care combină izolarea fizică, cea cu inteligență artificială și o tehnologie numită beamforming. Am vorbit la aceste căști din mers și am fost auzit fără probleme, iar la mine lucrurile stăteau excelent. Din nou, m-am temut de asta, dar e un test peste care au trecut. Conform testelor Huawei, căștile izolează vântul până la 4 metri pe secundă. Și un lucru pe care l-am apreciat e că de la o vreme încerc să nu mă plimb mereu cu telefonul după mine dacă sunt la birou sau în casă. Căștile au o conectivitate foarte bună și la distanțe mai mari decât cele obișnuite ale celorlalte device-uri. Așa că am putut să fiu în bucătărie, de exemplu, iar telefonul era pe birou în altă cameră și am putut să răspund la telefon sau să ascult în continuare un podcast. Am apreciat asta și la birou, că aveam muzică în ureche, mă duceam la o țigară sau la baie și puteam să am căștile cu mine fără să mai am telefonul.

Preț și concluzii Huawei FreeArc

Fiecare cască permite 7 ore de ascultare continuă de muzică, iar autonomia împreună cu carcasa este de 28 de ore. Personal am uitat să încarc aceste căști, probabil am făcut-o în timpul testului o dată la cinci zile, eu folosindu-le și pentru a mă juca pe Steam Deck, și pentru apeluri, muzică la birou, dar și pe drum.

Cu 10 minute de încărcare a carcasei ai 3 ore de ascultare suplimentară prin fast charging. O funcție pentru utilizatori de Huawei care mi s-a părut interesantă e că poți conecta două dispozitive FreeArc la același telefon Huawei. Pentru cei care fac sport împreună sau vor să asculte un podcast în timp ce sunt cu bicicleta. Ai și conectivitate dual device, adică laptop și telefon, de exemplu.

Acum ajung la preț unde lucrurile-mi plac mult. Costă 600 de lei, foarte decent, dar până pe 7 aprilie ai 100 de lei discount pe Huawei Store, 12 luni de asigurare împotriva pierderii unei căști și la 50 de lei iei și un Huawei Band 9.

Cum rămâne atunci? FreeArc sunt o nișă. Ele sunt poziționate pentru sportivi și pentru cei care fac yoga. Sigur vor putea fi folosite pentru asta. Eu le văd însă în zona căștilor confortabile și care au un sunet mai mult decât decent. Eu le-am folosit cu plăcere la birou, unde nu îmi place mereu să mă izolez, la plimbare, în mers. Am ajuns să îmi placă enorm că nu le simt. Sunt noile căscuțe de taximetrist dacă vrei.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: