Pentru că am testat recent Nokia X30 5G, un telefon din același segment și cu specificații tehnice destul de similare, am ales să compar cele două terminale pentru a te ajuta să decizi care ar fi cel potrivit pentru tine.

Design și construcție

Să începem cu design-ul, un aspect important de care trebuie să ții cont, pentru că nu toate telefoanele sunt la fel de ergonomice.

Spre deosebire de Nokia X30, care are un design destul de pătrățos, similar iPhone-urilor din ultimii ani, Honor Magic 5 Lite merge pe o linie de design care aduce cu flagship-urile Android. Astfel, acest telefon seamănă mai degrabă cu un Galaxy S23 Ultra, fiind curbat pe față și pe spate, însă cu colțuri tăiate relativ drept.

Trebuie menționat că device-ul celor de la Honor este mai mare, astfel că această construcție s-ar putea dovedi destul de incomodă, mai ales pentru cei cu mâini mici. Honor Magic 5 Lite vine în trei culori, Titanium Silver, Emerald Green și Midnight Black, cel pe care l-am avut eu la teste. Spatele telefonului este din sticlă, iar marginile, dintr-un aluminiu mat.

Deci, în ce privește ergonomia, Nokia X30 este un telefon mai prietenos de ținut în mână, fiind mai mic și cu un design cu margini drepte și ecran și spate plat.

Display

La capitolul display, treaba stă diferit, pentru că pe Honor Magic 5 Lite avem un ecran OLED curbat de 6.67 inchi cu o rezoluție FullHD+ și o rată de refresh de 120hz. În același timp, ecranul poate afișa până la un miliard de culori și reduce lumina albastră pentru a nu îți obosi ochii. Prin comparație, Nokia X30 are un ecran plat de 6.43 inchi cu aceeași rezoluție, însă rată de refresh de 90hz.

Astfel, ecranul de pe Honor este mai mare și mai rapid, cu margini mai subțiri, deși eu nu sunt un mare fan al ecranelor curbate, pentru că înregistrează din când în când atingeri accidentale. E bine să știi că ecranul de pe Honor este și mai luminos, suficient cât să îl facă mai ușor vizibil în lumină puternică, deși nici cu Nokia nu vei avea probleme la acest capitol.

Așadar, la ecrane, depinde ce preferi, vrei un telefon cu display mai mare, mai rapid și mai luminos sau vrei un device mai ușor de folosit cu o mână și cu ecran plat?

A, ca să nu uit, difuzorul pe Honor Magic 5 Lite este tot unul singur, ca pe Nokia, însă de data aceasta este ceva mai calitativ, deci chiar dacă vei auzi filmele și jocurile tot dintr-o parte, măcar le vei auzi mai clar.

Specificații tehnice și performanță

Dar performanța, cum e cu performanța? La acest capitol, aceste două telefoane sunt identice, aproape. Ambele modele vin cu Snapdragon 695 5G, 6GB RAM și 128 GB stocare în versiunea de bază, însă Nokia X30 are și o variantă cu 8GB RAM și 256 stocare. Pe Honor, memoria RAM poate fi extinsă cu ajutorul funcției RAM Turbo, care sacrifică 5 GB din stocare pentru mai multă memorie operativă.

Ambele telefoane merg foarte bine, cât timp nu le forțezi în jocuri intense, cum ar fi Asphalt 9, unde framerate-ul este limitat din cauza puterii reduse. Honor Magic 5 Lite am observat că se încălzește puțin mai tare decât Nokia X30, însă nu este nicidecum deranjant. Aș vrea să menționez că deși telefonul celor de la Honor are un ecran mai rapid care îl face să se miște ceva mai repede prin sistem, acesta tinde să mai agațe din când în când, lucru mai sesizabil pe un ecran atât de rapid. Prin comparație, Nokia X30 este mai bine optimizat și nu am observat frânări în sistemul de operare, lucru datorat cel mai probabil sistemului Android 12 în varianta foarte apropiată de cea stock.

Să nu crezi că Honor este lent, pentru că nu este așa, telefonul instalează aplicații și actualizări cel puțin la fel de repede ca Nokia X30, însă optimizarea își spune aici cuvântul. Dacă tot suntem la capitolul software, trebuie să precizez că ambele dispozitive vin cu Android 12, însă suportul mai îndelungat îi revine tot lui Nokia X30 5G. Așadar, acesta va primi trei upgrade-uri de sistem și trei ani de actualizări lunare de securitate, iar de cealaltă parte, Honor va primi cel mai probabil undeva la doi ani de actualizări.

Deci, dacă vrei telefonul mai durabil în timp și cu o performanță care, probabil se va păstra mai bine, Nokia X30 este alegerea mai potrivită, din punctul meu de vedere.

Pentru deblocare, ambele telefoane suportă deblocare facială și au senzori de amprentă în ecran. Deblocarea facială funcționează foarte bine pe amândouă, la fel și senzorii de amprentă, deși pe Honor el este poziționat puțin mai jos. Asta îți poate pune probleme în unele situații, deoarece telefonul este puțin mai mare.

Totodată, dacă îți dorești un haptic feedback premium, vei găsi acest lucru doar pe Nokia X30, cel de pe Honor fiind în cel mai bun caz mediocru.

Baterie și încărcare

În ce privește bateria și încărcarea, aceste două telefoane sunt destul de diferite. Honor Magic 5 Lite are o baterie de 5.100mAh cu încărcare super rapidă de 40W, în vreme ce pe Nokia X30 a fost instalată o baterie de 4.200mAh cu încărcare rapidă la 33W.

Atât în ce privește autonomia, cât și viteza de încărcare, Honor iese câștigător pe hârtie, iar rezultatele confirmă acest lucru. Deși la niciunul dintre cele două capitole diferențele nu sunt pe cât de mari te-ai aștepta, el ține ceva mai mult și se încarcă puțin mai repede. Ambele telefoane mi-au oferit două zile de utilizare fără bătăi de cap, cu jocuri, filme și seriale, însă dacă le folosești mai intens, Nokia X30 va ceda primul.

Totuși, nu este totul roz la acest capitol, pentru că niciunul dintre aceste device-uri nu vine cu încărcător în pachet. Acest lucru îl dezavantajează în mod deosebit pe Honor Magic 5 Lite, pentru că vei avea nevoie de un încărcător de la producător sau de la Huawei cu o putere de cel puțin 40W pentru a beneficia de încărcarea super rapidă. Am încercat să îl conectez la încărcătoare de 30, 45 și chiar 65W, însă cu niciunul nu a vrut să se încarce mai repede de 3 ore de la 5 procente. Totuși, cu un adaptor Huawei de 65W, telefonul s-a încărcat în puțin peste o oră de la 5 la 100%, destul de impresionant pentru bateria de 5.100mAh.

De cealaltă parte, Nokia este mai permisiv cu încărcătoarele, astfel că am obținut timpi de încărcare similari cu diverse adaptoare cu USB-C pe care le aveam prin casă.

Așadar, la autonomie, bilă albă pentru amândouă, însă în ce privește încărcarea, Nokia X30 va fi mai ușor de încărcat într-un timp scurt, asta dacă nu cumva mai ai pe acasă un încărcător Honor sau Huawei de cel puțin 40W.

Camere

Probabil cele mai mari diferențe, dincolo de mărimea fizică, le vei vedea la camere. Nokia X30 merge pe un setup curat cu doar două camere pe spate, o principală de 50 MP și una ultra-wide de 13 MP și una pe față, de 16 MP. Honor a ales să pună pe spatele lui Magic 5 Lite trei obiective pe spate și unul pe față. Camerele, o principală de 64 MP, un ultra-wide de 5 MP și un macro de 2 MP sunt completate de o cameră frontală de 16 MP.

Modulul de camere de pe Nokia X30 arată mai premium, asta și pentru că este înconjurat de metal, ceea ce îl face mai rezistent. Dar nu doar atât, am spus și în review-ul acelui telefon că nu îmi place să văd camere inutile, de tip macro sau depth pe spatele telefoanelor. Dincolo de acest aspect, depinde de tine ce cameră preferi. Mie îmi place mai mult cum captează Nokia X30 momentele, pentru că pozele ies mai naturale, dynamic range-ul este mai aproape de realitate, iar culorile sunt foarte aproape de cum le percepe ochiul. Prin comparație, Honor Magic 5 Lite are culori mai saturate, însă care pot să nu corespundă în totalitate cu realitatea, iar fotografiile ultra-wide nu ies la fel de clare.

Pe partea de video, tot Nokia primește puncte bonus de la mine pentru că are stabilizare optică pe modului principal, chiar dacă ea nu este comparabilă cu un flagship, însă îi oferă avantaje față de restul midrange-urilor. Totuși, poți filma decent și cu Honor Magic 5 Lite, însă trebuie să ții telefonul puțin mai ferm, ceva ce eu nu prea pot să fac, deja asta e clar pentru toată lumea.

Concluzii

Așadar, pe care să îl alegi? Depinde ce îți dorești de la un telefon, vrei să ai un dispozitiv mai bine construit, cu materiale mai premium și reciclate și suport software mai îndelungat, îți iei Nokia X30. Dacă vrei un device cu un ecran mai mare, cu margini mai subțiri, autonomie mai bună și un design care să iasă în evidență, atunci Honor Magic 5 Lite este pentru tine. Indiferent de alegere, nu vei da greș cu niciunul din aceste două terminale, fiind două device-uri echilibrate în categoria lor de preț.