Lectură de 8 min

REVIEW Huawei FreeBuds 4 Pro - căștile aproape de perfecțiune?

Abonează-te pe  
Huawei FreeBuds 4 Pro ar putea fi cele mai bune căști in-ear din momentul de față. Au o calitate audio excelentă, dar excelează la izolarea fonică în apeluri, unde teoretic poți vorbi la telefon în timpul unui concert și nimeni nu va ști că ești la festival.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Când vine vorba să cumperi căști de mici dimensiuni de tip in-ear nu ai nevoie de multe argumente în afară de calitatea sunetului, eliminarea zgomotului din jur în apeluri și un design de calitate. Aș putea să-ți fac o prezentare complexă despre diferențele dintre căști, dar adevărul e că știm să recunoaștem doar căștile care au un sunet prost, nu și cele care sunt excepționale. Iar când vine vorba de in-ear, lucrurile sunt simple. Ai nevoie de izolare fonică, să poți asculta muzică în așa fel încât să identifici toate instrumentele și detaliile, dar și să ai calitate excelentă în apeluri. Aici intervine microfonul, dar în 2025 vine și AI-ul să ne ajute.

Designul căștilor Huawei FreeBuds 4 Pro

Huawei FreeBuds 4 Pro au o formă clasică de earbuds, dar rafinată. Cutia circulară încape foarte bine în buzunar, iar căștile sunt de mici dimensiuni. Fiecare cască are 5,8 grame și se simte confortabilă în ureche, în timp ce toată cutia de încărcare are 47 de grame.

Ceea ce am apreciat la designul FreeBuds 4 Pro e faptul că tija deși este de dimensiuni mici are câteva detalii extrem de utile. În primul rând, deși forma e rotunjită, suprafața de contact este plată și îți permite să accesezi posibilitatea de a schimba volumul ușor cu ajutorul degetului, prin control tactil. De asemenea, pe margine este un intrând foarte clar conturat și ștanțat pe care-l folosești pentru apăsarea haptică. Eu am setat acest lucru pentru a întrerupe muzica sau pentru a răspunde la apeluri. Pe tijă ai și un element de design frumos, o cheie sol stilizată și inserții aurii cu negru, la fel de elegante.

Mai sunt căști care au controalele astea tactile, la apăsare touch, dar mai degrabă prefer feedbackul haptic pentru că ai un control mult mai bun. Căștile au o formă de lacrimă la care se adaugă dopurile ce pot fi de 6 feluri. Da, ai auzit bine, de 6 feluri. Motivul e simplu și îl apreciez. Huawei vine în cutie cu dopuri de cauciuc, tradiționale, dar și cu dopuri de spumă care sunt folosite la căștile profesioniste. Acestea din urmă asigură o izolare fonică mai bună și o potrivire mai strânsă în ureche, fără să te incomodeze prea mult.

Am de ceva vreme mai multe perechi de căști din acele cu fir care se potrivesc pe după control, monitoare de control practic. Le folosesc pentru interviuri și streaming și îmi place materialul de spumă pentru că se mulează mai bine în interiorul urechii și asigură o izolare de calitate. Huawei a venit cu toate opțiunile posibile, inclusiv 3 dimensiuni. Eu am ales dimensiunea medie a dopurilor, având o ureche relativ mică.

Căștile sunt stabile în ureche, fără să fie incomode, nu mi-au căzut niciodată și poți să le pui în diferite moduri, fie perpendiculare, fie la un unghi, în funcție de cum îți este mai confortabil. Le-am avut cu mine în avion, pe aeroport, la birou, acasă, în timp ce dormeam. Nu am simțit presiune suplimentară și nici nu am simțit că stau să cadă. Iar eu sunt destul de specific la căști pentru că am un canal intraauricular destul de mic, așa că nu multe căști îmi stau perfect. De asta mult timp am folosit căști în formă de lacrimă, fără dopuri la capăt.

Dar lucrurile astea sunt destul de banale, contează mai degrabă calitatea audio. Și spre deosebire de alte căști, voi vorbi mai întîi despre calitatea în apeluri.

Calitatea în apeluri

Când ai căști de mici dimensiuni le vei folosi la birou, pe drum, acasă, dar pe lângă muzică, le vei folosi pentru că sunt ușor de conectat la un telefon și poți să iei apeluri. Căștile sunt compatibile foarte bine cu Android, iOS, dar și cu Harmony OS de la Huawei. Nu sunt mari diferențe între sistemele de operare, evident pe iOS ai setări mai simple, în timp cde pe Android și Huawei poți să setezi mai bine calitatea audio. Însă o știi și tu - nimeni nu umblă la egalizator la căști decât dacă e expert.

Am vrut să încep cu apelurile pentru că Huawei a făcut ceva excelent anul ăsta. Și voi începe cu testul practic. Am vorbit la telefon într-un experiment care să recreeze condiții extreme. Adică mi-am dat boxa pe la 90 de decibali și mi-am sunat un coleg. Am discutat cu el fără probleme și m-a auzit fără să prindă niciun pic din muzica care duduia în jurul meu. Calitatea a fost excelentă și singurul moment când a avut probleme a fost când am făcut ceva și mai imbecil.

Adică am luat boxa și am dus-o lângă ureche. Atunci au fost mici întreruperi pentru că izolarea fonică lucra prea puternic pentru acel volum. La 90 de decibeli am putut să fiu auzit fără probleme și nici să nu-și dea seama că ascult muzică, o îmbinare de hardware și software. Pentru mine lucrurile au fost bune, adică l-am auzit bine, deși izolarea fonică nu era la fel de bună precum mă auzea el. Adică auzeam muzica și îl auzeam și pe el.

Cum se întâmplă asta? Huawei promite izolare fonică până la 100 de decibeli pentru zgomotul de fond, ceea ce teoretic ți-ar permite să vorbești cu cineva în timp ce ești la un concert. Asta se întâmplă cu ajutorul unui microfon de tip VPU cu transmisie osoasă care preia vibrațiile direct de la oase ceea ce înseamnă că permite izolarea mai corectă a vocii celui care are căștile. De asemenea, Huawei a dotat căștile cu AI Call Noise Cancellation, un algoritm care analizează frecvențele sunetului și închide volumul muzicii, de exemplu, ca să-ți lase doar vocea în prim plan.

Dacă folosești dopurile din spumă cu memorie vei avea o izolare fonică mai puternică, cu aproximativ 30% față de generația anterioară. Asta se simte și față de dopurile de cauciuc tradiționale.

Am folosit căștile pentru apeluri și pe stradă sau în mașină și au funcționat la fel de bine. Din punctul meu de vedere, deși Huawei nu zice asta în materialele de marketing, sunt niște căști de productivitate excelente, pentru cei care sunt toată ziua la telefon și nu vor să folosească niște dispozitive over ear sau dispozitive profesionale.

Calitatea sunetului la muzică

Când vine vorba de a asculta muzică, eu le-am folosit pentru diferite genuri, de la rock, rap, jazz sau clasică. Știam deja de la generațiile anterioare că Huawei e în topurile producătorilor când vine vorba de calitatea sunetului pe earbuds, așa că aceasta este o evoluție discretă pe care nu o vei simți extraordinar de mult, decât dacă ai un auz extraordinar. Dar calitatea bass-ului este bună, auzi cu claritate toate instrumentele, iar dacă folosești setările de Spatial Audio uneori vei fi de-a dreptul luat prin surprindere. Uneori chiar m-a speriat efectiv Spatial Audio pentru că nu știam dacă ascult la căști sau ascult la o boxă din cameră, atât de bine amplasează sunetul și te transpune acolo în atmosferă.

Când asculți la birou poți să ai trei setări - Izolare fonică, natural sau transparență. La izolare fonică nu îți vei mai auzi colegii deloc, în timp ce natural este destul de puternic cât să știi că vorbește cineva cu tine, dar fără să te deranjeze. Modul transparency este foarte util atunci când ești pe stradă și vrei să auzi ce se întâmplă în jurul tău.

Lucrurile acestea, calitatea sunetului și identificarea precisă a instrumentelor vin tehnic printr-un sistem de drivere duale montate de Huawei. Tehnic vorbind Huawei FreeBuds 4 Pro permit 2,3 Mbps de transmisie losless a sunetului. De asemenea, au și un codec L2HC 4.0 care permite căștilor să transmită sunetul așa cum a fost intenționat de artist. Sunt primele din industrie cu această calitate, dar în funcție de ce dispozitiv folosești, vei simți sau nu asta. În primul rând, trebuie să asculți muzică pe un serviciu de streaming de calitate. În plus, de exemplu, pe iPhone-uri nu există această compatibilitate cu sunetul losless. Nu e vina Huawei, Apple nu permite nimănui accesul la protocolul său care este disponibil doar pentru AirPods.

Driverele duale permit frecvențe de până la 48 de Khz, iar driverul dual ajunge la un nivel maximum posibil de 130 de decibeli pe care nu îl recomand, bineînțeles. Căștile au un EQ la care s-a lucrat împreună cu oameni de la Conservatorul din Beijing despre care vă pot povesti încă cinci minute, dar nu știu câți dintre voi veți folosi setările predefinite pentru muzică clasică sau pentru muzică pop. Ceea ce trebuie să știi e că reproducerea sunetului se face de la frecvențe de 14 Khz până la 48 de Khz.

Pentru mine cea mai bună calitate a sunetului s-a văzut clar când le-am folosit împreună cu Huawei Mate X6, pentru că toate setările erau acolo și toate optimizările făcute. Calitatea a fost cea mai bună, la fel și zona de spatial audio. Dar ce am mai apreciat e și conectivitatea căștilor. Au fost stabile mereu, fie că le-am folosit cu Honor, Huawei, Samsung sau chiar cu console portabile de jocuri. Și trecerea naturală de la a ascuta pe telefon sau pe un MacBook a fost foarte ușoară, fără să fiu nevoit să le conectez din nou.

Când vine vorba de autonomie, Huawei promite 33 de ore cu tot cu carcasă. În folosirea de zi cu zi autonomia a fost extinsă, a trebuit să le încarc cam o dată la 4-5 zile în funcție de cât de mult ascultam, ceea ce e mai mult decât suficient și am putut să am sesiuni de o zi la birou, cu muzica pornită, oprită, apeluri fără să mă gândesc că trebuie să le pun din nou în cutie. Pur și simplu le puneam în ureche și acolo rămâneau până plecam.

Preț și disponibilitate

Huawei FreeBuds 4 Pro costă 1.000 de lei în momentul de față pe Huawei Store și vin în 3 variante de culori, negru, alb sau un verde absolut superb și primești și 50% reducere la achiziția unei singure căști dacă ți-o pierzi, ceea ce nu pare un lucru mare, dar eu mi-am pierdut de 3 ori căști prin avioane. Și nu știam ce să fac după aceea, de unde iau eu o singură cască?

Căștile sunt în limita superioară de preț pentru earbuds de calitate, dar dacă ne uităm în stânga și în dreapta lucrurile stau tot pe acolo. Samsung are Buds 3 Pro la 1.000 de lei, dar personal nu sunt un mare fan al acelora, iar Apple vinde AirPods Pro 2 pe la 1.050 de lei. Așadar, nu e o diferență de cine e mai ieftin, ci mai degrabă de cine e mai bun. Din punctul meu de vedere la calitate audio și la izolare fonică la ascultat muzică lucrurile sunt la același nivel sau insesizabil, în timp ce Huawei excelează când vine vorba să izoleze fonic în apeluri, un lucru extrem de important. M-au surprins și am vrut să le testez mult timp ca să-mi fac o idee până să vă povestesc pe ele.

Ce pot spune după ce am testat 2 luni aceste căști? În momentul de față mi se par cel mai bun all-rounder cu calitate audio excelentă, izolare fonică, un mod de transparență excelent, calitate în apeluri și microfoane bune. Plus un design confortabil. De asemenea, am apreciat că vin și cu dopuri de cauciuc, dar și din acelea cu spumă cu care m-am obișnuit deja de la alte căști cu fir.

Verticala de căști nu știu cât de departe poate să mai meargă, mai ales în zona aceasta de dispozitive mici. Pentru cei mai mulți dintre voi căștile astea vor fi prea mult și vă veți duce spre cele mai ieftine, dar pentru cineva care apreciază muzica bună și vorbește mult la telefon, sunt niște căști de drum extraordinare.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: