Huawei a intrat pe piața laptopurilor de doi ani și spre deosebire de lumea Android, aici are voie să folosească toate softurile americanilor, având device-uri cu Windows funcțional în totalitate. Matebook de anul trecut mi-a plăcut extraordinar de mult și aproape m-a convins varianta cu Intel I7 să o cumpăr, făcând tranziția de la MacBook.

Varianta de anul acesta vine în multiple configurații, dar eu am încercat cea mai accesibilă, cu procesor AMD Ryzen 5 și un cost rezonabil. Vin de pe un MacBook Pro, generația 2018. Ei bine, Huawei mi-a plăcut enorm ca un replacement pentru laptopul meu actual. Și o zic cu toată responsabilitatea.

Design Huawei Matebook 13

Huawei a păstrat aceeași linie ca anul trecut, update-urile fiind mai degrabă discrete și la nivel de hardware. Designul mi-a plăcut de anul trecut, fiind unul compact, cu un aspect diferit de tip 3:2 laptopul fiind mai îngust decât celelalte de pe piață și un pic mai... adânc sau lung. E un design care personal îmi place mult, pentru că se adaptează atât pentru ghiozdan, cât și pentru genți mai mici.

Laptopul e construit din aluminiu și are colțurile cromate destul de elegant, fără să fie ascuțite. Nu e cel mai ușor laptop din categoria sa, fără să fie totuși greu. Are 1,3 kilograme și are o grosime de 14,9 milimetri. Așadar, deși nu e cel mai ușor și nici cel mai subțire, laptopul reușește să transmită un caracter compact.

Pe spate avem logoul Huawei, iar pe ecran este o cameră web foarte mică. Butonul de pornire rotund din partea superioară dreaptă a tastaturii ascunde și un cititor de amprente, iar tastatura este una pe care o vei cunoaște rapid. Este practic punerea în scenă a tastaturii de MacBook într-o formulă cu Windows. Ceea ce nu e rău, e o tastatură foarte bună, un pic mai dură decât cea de pe MacBook, cursa tastelor, deși scurtă, este mai flexibilă, nu atât de seacă. Ceea ce poate să-ți placă sau nu. Mie mi-a plăcut. Pe partea dreaptă ai o mufă USB C, iar pe partea stângă încă un USB C care e și alimentare, dar și o mufă de căști.

Touchpad-ul nu este atât de înalt, dar este destul de lat. Voi vorbi mai în detaliu ulterior. Ecranul are marginile foarte înguste, dar nu în totalitate, având un centimetru în laterale și 2 centimetri sus, iar jos are 3 centimetri de bandă neagră.

Așadar, în privința designului MateBook mi-a plăcut încă de anul trecut și faptul că nu s-a schimbat e un lucru bun. E un corp solid, dar transportabil și cu un design minimalist.

Ecranul Huawei MateBook 13

Ecranul are 13 inci și o rezoluție 2K 2160 pe 1440 de pixeli. Raportul dintre ecran și șasiu este de 88% și cum spuneam orientarea este de 3 pe 2. În unele variante există și touchscreen, dar acesta e clasic.

Rezoluția este excelentă și nivelul de detalii e la standardul la care te-ai aștepta, iar culorile redate sunt corecte, fiind afișate foarte bine între culori destul de calde și culori reci. Per total, chiar dacă e un ecran luminos și lucios, nu m-au deranjat culorile niciodată, ci mai degrabă fac experiența una foarte bună.

Pentru cei care vor să lucreze și seara târziu și nu vor să fie deranjați de luminozitate, ai setări pentru a face culorile adaptate - acel yellow tint pe care-l vedeți și pe telefoane. Deși nu sunt fanul său, pentru cei care lucrează până târziu e easy on the eyes.

Altfel, chiar și când am lucrat de pe balcon luminozitatea a fost bună, cu mici probleme cauzate de luciul ecranului, dar e un laptop glamour, nu neapărat unul în totalitate business, ca să aibă un ecran mat. Voi vorbi și mai târziu despre performanțele sale inclusiv în jocuri, pentru că am vrut să exagerez un pic cu testul.

Ecranul e unul care mi-a plăcut mult, iar performanțele procesului AMD Ryzen 5 nu sunt deloc mai prejos. Deși e cel mai ieftin laptop din seria MateBook 13, Ryzen 5 aduce viteze bune și nu mi-a cauzat niciodată probleme.

Performanțe și specificații tehnice

Huawei MateBook 13 e echipat cu procesorul AMD Ryzen 5 3500U cu placă video Radeon Vega Mobile Gfx. Memoria RAM este de 8 GB, iar capacitatea de stocare este de 512 GB.

Ce am făcut cu acest laptop? În principiu l-am folosit ca un laptop de birou, pentru a-mi înlocui folosirea zilnică a MacBook-ului, cu browser deschis în 10 tab-uri, mail, mai multe programe deschise în același timp (Facebook Messenger Desktop, Telegram, Spotify, Evernote, WhatsApp Desktop). Laptopul a dus cu brio și nu am avut probleme de blocare, nu am întâlnit momente în care să gâfâie și, mai mult, nu am simțit că procesorul trage de el pentru sarcinile acestea.

De asemenea, ca să-l duc un pic mai departe și poate pentru că având Mac nu prea mă joc, mi-am instalat un titlu relativ simplu, dar care-mi place mie mult - Pro Cycling Manager 2020. Dincolo de faptul că trebuie să-i modifici zoom-ul de pe ecran și, de la 150%, atât cât este standardul, îl duci la 100% pentru acest joc, laptopul m-a surprins.

Hai să spunem destul de clar - nu e cel mai greu joc, dar are mult design, mișcări constante și decor avansat. Jocul a funcționat optim la setările medii de design, fără să aibă probleme. În momentul când l-am dus în grafică High, atunci a încetinit la frame-uri. Bun, nu te vei juca pe acest laptop, dar dacă ești un casual ca mine, merge pentru câteva sesiuni.

Per total, procesorul m-a surprins, fiind și cel mai ieftin din gamă. Ca orice reviewer care se respectă mă gândeam că iau varianta de top, dar de unde. Și nu am fost dezamăgit.

Nu am făcut editare video pe el și nu cred că poate duce atât de bine, ci doar la nivel de câteva minute și cel mult Full HD, așa cum mai fac uneori pe MacBook. Dar nici nu vei dori să faci asta vreodată pe un asemenea laptop, pentru că e o mașină multimedia și de business.

La nivelul autonomiei, ai trei opțiuni - Better Battery, Better Performance și Best Performance. Pe ultimul mod autonomia va fi de aproximativ 2 ore jumătate, iar dacă te duci în Better Battery eu am reușit să duc vreo 6-7 ore, depinde de folosire, fiind destul de intensă la mine. Avantajul e și încărcătorul din pachet care are Quick Charge și ai 2 ore de folosire la o încărcare de 15 minute. Atenție, încărcarea trebuie făcută cu laptopul închis pentru a avea aceste performanțe.

Așadar, la performanțe laptopul a dus foarte bine. Ca un detaliu, nu se încălzește enorm de mult nici în task-uri foarte delicate, ceea ce am apreciat. Vei simți sub palma dreaptă căldură, dar e suportabilă.

Tastatură, trackpad și productivitate

Tastatura e pe gustul meu. Seamănă mult cu cea de pe MacBook fără ca acest lucru să fie o problemă. Cursa e scurtă, dar cum ziceam, o simți relativ elastică. Aproape mi-a adus aminte de tastele cauciucate de pe laptopurile HP.

Ca așezare a butoanelor, avem o tastatură fără numerică, normal, cu taste pătrate și spațiu destul între ele ca să ai cursivitate la tastat. Există și butoanele de funcții, care pot fi activate sau dezactivate din tasta Function. Mi-a plăcut că Function rămâne sau nu pornit, nu trebuie să-l apeși de fiecare dată. De acolo poți să controlezi luminozitatea, volumul, microfonul sau să deschizi PC Manager.

Trackpadul e folosibil, nu e ideal, nu e cel mai bun, dar nu e cel mai rău. Mi s-a părut cam greu de apăsat, iar controlul tactil destul de imprecis, dar eu am folosit în mare parte laptopul cu ajutorul unui mouse bluetooth. Nu zic că e slab, ci pur și simplu că ar putea beneficia de niște îmbunătățiri. Plus că materialul din care e făcut nu te lasă să te miști foarte bine cu el, e un pic sticky.

La nivel de productivitate, ai protecție prin amprentă care e prezentă direct în butonul de start, iar dacă ai un telefon Huawei ai acces la Huawei Share, prin care poți să transferi documente între laptop și telefon sau tabletă.

Mi-a plăcut PC Manager, un soft al Huawei prin care poți să vezi ce drivere ai de actualizat, cum funcționează PC-ul și acolo poți să conectezi și telefonul Huawei și să-l controlez. E un soft simplu, care nu te încurcă, ci îți oferă ce ai nevoie. Faptul că driverele pot fi actualizate de acolo mi s-a părut eficient. Altfel, e singurul soft preinstalat de către Huawei.

O să vorbesc scurt și despre Windows aici. Știu ce zici. E Huawei. Și da, nici pentru mine lucrurile nu sunt neapărat de înțeles. Pe mobil au fost interziși la servicii Google, dar Windows le dă dreptul să folosească fără nicio problemă. E un laptop care folosește același Windows 10 pe care-l știi în mod normal, fără briz briz-uri, fără modificări, cu toate facilitățile și oportunitățile pe care ți le dă sistemul de operare.

Bun, înainte de punctele pro și contra, să vorbim despre preț. Pentru că mi se pare competitiv.

Varianta pe care am avut-o eu la test costă în acest moment 3.500 de lei. E redusă de la prețul standard de 3.700 de lei. Varianta cu Intel Core i5 costă 3.900 de lei, iar i7 ajunge la 5.700 de lei. Practic, la prețuri mai mici vei găsi Huawei MateBook D14 și D15, dar designul e mai simplist acolo.

Din punctul meu de vedere, e unul dintre best buy-urile de pe piață în momentul de față. Hai să vorbim și despre punctele pro sau contra.

Pro

  • Ecran de calitate 2K
  • Cititor de amprentă în butonul de pornire
  • Design modern, ecran cu margini subțiri
  • Tastatură foarte bună și rapidă
  • Performanțe bune ale procesorului AMD Ryzen 5
  • Windows 10 Home curat

Contra

  • Trackpadul putea fi mai bun
  • Orientarea ecranului poate fi pentru unii mumă, pentru alții ciumă

La nivel de concluzie nu pot decât să repet ce am zis până acum. Huawei MateBook 13 e un best buy, mai ales în varianta cu AMD Ryzen 5. Lăsați orice preconcepție despre Huawei, când e vorba de laptopuri, chiar dacă nu au experiență pe piață, fac o treabă excelentă. Sunt dispozitive simple, fără briz-briz-uri, cu tot ce ai nevoie pentru această categorie de laptopuri destinate folosului personal și mobilității. Și asta vine de la un MacBook fan și utilizator de Apple de peste 6 ani pe laptopuri.