Huawei are 3 linii de laptopuri. Seria X este pentru cele mai scumpe, mai performante și mai subțiri. Mai avem seria MateBook simplă care vine cu un finisaj de metal, cu laptopuri ușor de folosit la birou sau pentru mici editări video. Dar cei mai mulți oameni vor laptopurile din seria D, adică unele cu ecran mare, frumos, laptopuri de folosit la birou, pe teren sau acasă. MateBook D16 e un dispozitiv de folosit la birou sau în cafenea. Deși are un ecran mare de 16 inci marginile sunt subțiri.
Design și ecran
Laptopul de anul acesta are un aspect office destul de clasic, care păstrează elementele tradiționale de pe laptopurile Huawei. Deși nu este din metal, ci din plastic, se simte foarte solid la atingere și nu dă impresia că e ieftin. Pe spate ai logoul Huawei cu argintiu, iar în partea din față ecranul, care are o cameră web HD în partea superioară.
Ecranul are 16 inci și are un aspect 16:10, cu un raport ecran șasiu de 90%, astfel că marginile sunt subțiri și unitare, cu aceeași grosime aproape pe toate părțile. Huawei a ales ca versiunea de anul acesta să aibă un ecran extins, de 16 inci, care nu se simte totuși atât de mare datorită marginilor subțiri. Motivul e că acesta vrea să fie un laptop pentru multitasking, pentru cei care au deschis un Power Point și un Excel pe ecran în același timp.
Ecranul e un FullView cu rezoluție de 1920 x 1200 de pixeli și o luminozitate maximă de doar 300 de niți. Cu toate că e un laptop de 16 inci cu o tastatură completă, greutatea este decentă, la 1,72 kilograme. Nu aveam pretenția unui laptop foarte ușor, dar e compact și ușor de pus într-un ghiozdan. Am testat acest lucru într-un ghiozdan relativ mic și se potrivește foarte bine.
În zona tastaturii vom avea surpriza să descoperim o tastatură completă de care vom discuta mai mult ulterior. Are numpad, ceea ce arată că e destinată profesioniștilor și un mousepad de dimensiuni medii. Pe margini ai porturi USB și nu numai, dar discutăm ulterior.
Gadgetul vine pe gri și pe un verde în România. Eu am avut varianta gri, care e una clasică de la Huawei, elegantă, lucioasă și care nu atrage amprentele așa de ușor.
Un avantaj în ale productivității e că ecranul se poate culisa până la 180 de grade.
Performanțe tehnice
Laptopul pe care l-am testat eu are un procesor Intel Core i9 de a 13-a generație, dacă vrei specific este modelul 13900H care este o variantă de performanță pentru acest procesor lansat în prima parte a lui 2023.
Avem grafică Intel Iris X Graphics, 16 GB de memorie RAM și o stocare pe SSD de 1 TB. Generația anterioară venea cu un procesor Intel Core i5 din a 12-a generație, deci evoluția e solidă.
Comparativ cu modelul anterior, Huawei menționează o putere de procesare cu 40% mai mare în aplicațiile de productivitate Office, rapiditate de două ori mai mare pentru uneltele de programare și viteze de 6 ori mai mari în aplicații de editare foto-video. Și deși nu e un dispozitiv profesional de editare, poate fi folosit dacă ai nevoie de câteva clipuri simple pentru social media sau pentru a edita imagini.
Laptopul e un upgrade și când vine vorba de baterie, cu o capacitate de 70 de wați oră. Autonomia pe care am întâlnit-o eu în modul Balanced de pe Windows este de aproximativ 7 ore dacă nu folosești prea multe aplicații. Pentru playback video e o autonomie de 15,3 ore. Într-un context de folosire hibridă, în care nu folosești laptopul încontinuu într-o zi la muncă bateria este suficientă fără să ai nevoie de încărcător. Acesta este unul Huawei de 65 de wați.
Huawei se laudă și cu antena wireless de pe acest laptop, prima de tipă Metaline care îmbunătățește conversia semnalului cu până la 51%, asigurând stabilitatea și permite conectivitate până la 270 de metri. Acest lucru va duce la viteze de download mia mari și call-uri mai stabile, din nou un avantaj pentru mediul profesional. Pentru răcire Huawei a dotat laptopul cu tehnologia Dual Shark Fin care permite evitarea supraîncălzirii și oferirea unei performanțe stabile.
Tastatură și trackpad
Cum menționam, ce m-a surprins pe acest laptop e faptul că avem o tastatură completă cu tot cu numpad. Motivul pentru care Huawei a pus acest tip de tastatură e clar. Acesta se dorește a fi un laptop de muncă, pentru cei care lucrează și în Excel și cu numere. Cum a fost experiența cu această tastatură?
Dacă vorbim de experiența standard de scris e una plată, cu o cursă de 1,5 milimetri și soft landing. Seamănă foarte mult cu ceea ce vei întâlni pe Mac, iar în mod tradițional tastaturile de pe laptopurile Huawei mi-au plăcut mult. E rapidă, nu greșești enorm dacă o folosești fără diacritice și ai butoane speciale pentru Calculator, pentru Search, pentru a închide și deschide camera și pentru a te întoarce pe ecranul principal din Windows.
Am apreciat introducerea unei tastaturi numerice, deși personal nu folosesc asta așa de des. Dar aici intervine un compromis. Pentru a înghesui totul în acest spațiu, Huawei a pus un buton de Enter relativ vertical, în care a scobit practic butonul de “dash” sau bară verticală. În engleză nu ai probleme, dar dacă folosești limba română, ei bine acela e butonul pentru litera “â”. Și din păcate am tastat de foarte multe ori pe lângă. Ori apăsam Enter, ori atunci când voiam Enter apăsam acea literă. E un compromis care a fost frustrant, cu care sunt sigur că m-aș obișnui, dar pentru că poziționarea este atât de ciudată, vei avea parte de multe greșeli dacă folosești diacriticile.
Trackpad-ul este unul de calitate, cu dimensiuni generoase, fără să fie extrem de mare. Degetele aluneca foarte bine pe el, nu atingi accidental cu podul palmei și se simte rapid la folosire și precis. Încă de la generațiile anterioare am apreciat trackpad-urile de pe Huawei.
Așadar, aici avem multe bune, dar și un compromis care mie mi s-a părut că încurcă, adică poziționarea tastei Enter în felul acela.
Deasupra tastaturii ai și. butonul de Pornire care are și senzor de amprentă integrat. În plus, pentru că vorbim de un laptop de productivitate am apreciat porturile. Avem două porturi USB-A, unul de 2.0, altul de 3.2, un port USB-C pentru încărcare, dar care poate fi conectat și la DisplayPort și la transmitere de date și un port HDMI. Acesta mi s-a părut important pentru că e tipul de laptop pe care-l vei conecta la un monitor dacă îl folosești în mediul de muncă.
Pentru ce este acest laptop?
Pentru cine e laptopul? Sunt mai multe scenarii în care-l văd folosit. Poate fi un laptop de birou excelent, dacă lucrezi într-o echipă de vânzări, o coordonezi sau dacă lucrezi la corporație. Poate fi un laptop bun pentru programatori, dacă vrei Windows. De asemenea, poate fi laptopul de zi cu zi pentru multimedia, datorită ecranului mare. În plus, procesorul duce o editare video de bază, care să nu conțină enorm de multe elemente. Dacă ești creator pe social media, poți să-l utilizezi lejer.
E un laptop pentru cei care doresc un ecran mai mare decât cele standard de 13-14 inci. Dar per total, eu văd acest laptop în zona de mid level management din companii, un laptop de muncă foarte bun de folosit și care poate fi conectat inclusiv la monitoare externe.
Pentru mediul de business, Huawei a introdus funcții de AI precum anularea zgomotului și îmbunătățirea vocii în apeluri video, noise reduction dacă vorbim de mai mulți speakeri deodată și Sound TrueHD, care permite înregistrări audio la o calitate mai bună. Funcțiile pot fi activate în funcție de nevoi, iar camera laptopului poate fi presetată pentru a te urmări, pentru a urmări privirea ta și pentru a avea un background virtual.
Preț și disponibilitate
Laptopul în configurația aceasta pe care am testat-o eu costă 7.000 de lei pe Huawei Store. Adică Intel i9 H45T3, 16 GB de RAM, 1 TB stocare, Space Gray. Pachetul promoțional la comandă până pe 18 februarie 2024 include și căști wireless FreeBuds 5.
În perioada 8-21 ianuarie clienții care achiziționează laptopul au posibilitatea de a plăti un avans în valoare de 250 de lei care echivalează la final cu 500 de lei. Practic, cu acest avans produsul va costa cu 250 de lei mai puțin la final.
Vorbim de un dispozitiv cu ecran extins de 16 inci, cu o tastatură completă, autonomie bună și greutate mică. De asemenea, performanța este bună pentru birou, dar și pentru editări video și foto de social media. Luând în calcul experiențele anterioare cu laptopurile Huawei, e un cost decent pentru asemenea performanțe tehnice și sunt laptopuri durabile de-a lungul timpului.
Comparativ, dacă vorbim de laptopuri cu același procesor, Asus VivoBook S15 de 15,6 inci costă 6.000 de lei. S14 OLED de la același producător costă 6.500 de lei. VivoBook Pro 16 e 9.000 de lei. Evident, aceste modele sunt diferențiate și de celelalte caracteristici, dar și de dimensiunea ecranului. Huawei e amplasat undeva la mijloc, fiind avantaj de dimensiunea ecranului, dar dezavantajat de modul de organizare al tastaturii, dacă mă întrebați pe mine.
Știm că atunci când testăm telefoane de la Huawei, întrebarea e tradițională. Dar nu are Google. Și acolo am povestit că poți să folosești acele terminale fără probleme. Dacă vorbim de laptopuri, aici nu se văd restricții. Ai toate funcțiile Windows fără probleme. Nu apar asemenea întrebări. Sunt laptopuri gândite pentru nișe extinse. Acesta are avantaje și dezavantaje, dar e un laptop pe care îl poți folosi 2-3 ani fără probleme.