Lectură de 10 min

REVIEW Huawei MatePad Pro 12.2 - tableta nu te face artist, dar sigur te ajută

Abonează-te pe  
Huawei MatePad Pro 12.2, o tabletă cu un ecran mat, cu tehnologii care să te facă să crezi că desenezi pe o tabletă grafică și cu o aplicație special gândită pentru asta, GoPaint. Acesta este review-ul nostru video.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Huawei MatePad 12.2 Pro are un display numit Tandem OLED care este mat, un lucru foarte rar. Asta aduce reflexii mai puține, deci creatorii vor putea să facă lucrurile mai bine, de oriunde. E un display anti-glare, să nu strălucească și elimină 99% din lumina ambientală, ca să poți vedea cât mai precis culorile.

Tandem OLED înseamnă practic trei display puse unul peste altul, adică nano-level pixel stacking, ceea ce duce la o luminozitate excelentă, fără să schimbe calitatea culorilor, adică 2.000 de niți. Toată tableta e optimizată în jurul acestui lucru, inclusiv senzorii de tip Natural Light Sensing care ajustează luminozitatea în funcție de ambient, dacă vrei să te duci să desenezi în parc.

Ecranul de 12,2 inci are o rezoluție de 2,8K, are margini subțiri, în care e integrată și camera frontală, ca să nu o vezi în timp ce desenezi. Marginile au 4,6 milimetri, cele mai subțiri pe o tabletă de 12 inci în toată lumea, iar rata de refresh maximă e 144 de Hz. Mă duc un pic mai departe în geek mode, Huawei MatePad are o acuratețe a culorilor profesionistă, atât sRGB, cât și P3, tranziții mai bune de culoare.

Display-ul PaperMatte Display aduce culori mult mai bine evidențiate și separate la nivel de detaliu. Ca să compar cu ceva ce știți deja, seamănă foarte mult cu o experiență HDR de pe televizor comparată cu una obișnuită. Pe alte dispozitive, chiar și cele mai scumpe, culorile par mai seci.

Avantajul pe care l-am văzut eu la acest display mat este exact ceea ce zice că face - nu reflectă lumina precum unul glossy. Fie că te duci la o cafenea, că bate soarele în casă sau ești în mașină. E un ecran care-și menține consistența culorilor în mod repetat, în multiple experiențe de folosire, iar culorile sunt extraordinar de bine conturate, puternice, saturate. Dacă un display normal lucrează mult din lumina din spate, acesta se menține foarte precis în multiple scenarii. Și când am folosit tableta pe post de dispozitiv de scris mi s-a părut excelent. Pe lângă asta are și funcții de confort pentru ochi, cum ar fi PWM dimming la 2880 de Hz care-ți permite să o folosești și pe seară și să nu obosești ochii înainte de somn. Acum nu mai poate nimeni să-ți zică despre cum îți strici ochii când te uiți la ecran.

Toate aceste lucruri vin într-un corp foarte subțire. Doar 508 grame cântărește dispozitivul singur și are doar 5,5 milimetri grosime, fiind cea mai ușoară și subțire tabletă de 12 inci de pe piață.

Software pe Huawei MatePad Pro 12.2 - ce știe să facă Harmony OS

Întrebarea pe buzele tuturor este dacă un dispozitiv de la Huawei poate fi folosit la adevărata sa putere, pentru că nu are acces nativ la aplicațiile Google. Răspunsul foarte simplu este că da, dar mereu există și un "dar" în privința asta.

Huawei MatePad Pro are sistemul de operare Harmony OS 4.2 dezvoltat de către Huawei și da, nu are acces nativ la aplicațiile native Google așa cum te-ai obișnui de pe un alt dispozitiv.

Tableta are nevoie de un pic de timp pentru a te obișnui cu ea. Intenția Huawei este de a face totul mai ușor pentru utilizator, ceea ce înseamnă că ai deja aplicații sugerate numeroase. Ideea e bună, realizarea nu este excepțională. Ai deja foarte multe foldere odată ce deschizi tableta și deși nu sunt instalate, sunt foarte confuze inclusiv pentru oameni care au mai trecut prin testarea de dispozitive Huawei. Ce zice Huawei? Poate fi greu să înțelegi ce poți instala pe o tabletă ca asta, deci îți arătăm noi câte opțiuni avem. Tot acest bloatware sugerat poate fi eliminat și poți trece prin metodele clasice.

Ai 3 direcții mari și late pe Huawei astăzi: App Gallery e magazinul lor de aplicații nativ, unde găsești softurile native create, cum ar fi cele bancare, de exemplu. Dar App Gallery e integrat și cu alte magazine neoficiale de aplicații, precum Apk Pure, de unde poți descărca aplicații disponibile pe Android, dar care nu au fost portate oficial pe Harmony OS. Majoritatea celor pe care le folosesc eu sunt compatibile.

Mai sunt două lucruri aduse de Huawei și care îți aduc experiența Android aici. Odată ai G Box, care într-un mod simplu explicat e un sandbox, adică un mediu sigur din care poți instala aplicații Google. E ca și cum ai avea un mediu extern Huawei direct pe aplicație. De acolo poți instala Google Play Store și de acolo descarci toate aplicațiile de care ai nevoie ca și cum ai fi pe un Samsung.

Ce a mai adăugat Huawei se numește microG, care nu e o aplicație în sine, ci e ceea ce numim un trigger. Practic, cauți YouTube în AppGallery, ți se spune că trebuie să instalezi microG. O faci, iar apoi toate aplicațiile Google primesc același tratament. Adică sunt îndemnate să facă la fel precum ai făcut anterior.

Am reușit să instalez toate aplicațiile de care am avut nevoie, practic mi-am copiat toate aplicațiile pe care le am pe telefonul meu personal, un Honor Magic 6 Pro, care acces nativ la serviciile Google. Nu am întâmpinat nicio problemă cu ele, doar că trebuie uneori să faci un pas suplimentar să aprobi instalarea pentru că ar fi din surse necunoscute.

La nivel de optimizare, sunt lucruri la care mai e de lucrat, dar eu nu consider această tabletă una de productivitate. Aplicații precum Facebook sau Instagram nu funcționează pe ecranul integral, ci funcționează într-un mod vertical, ca și cum ar emula experiența de pe telefonul mobil, fără să fie optimizate pe ecranul mare.

La nivel de software, tableta vine cu numeroase aplicații pentru creație. GoPaint, Nomad Sculpt, FlipaClip, HiPaint. Toate acestea sunt pentru creatorii care doresc să picteze, să creeze ilustrații, să facă ilustrații 3D. GoPaint, aplicație dedicată pentru această tabletă are peste 150 de pensule și 80 de parametri integrați. De asemenea, M-Pencil a crescut nivelul de sensibilitate de la 4096 la 16384. Nu zic nimic cifrele astea, dar îți spun că e mult mai sensibil.

Specificații tehnice pentru tableta Huawei MatePad Pro 12.2

Dar, Vlad, cum merge această tabletă? Poate să-mi înlocuiască laptopul? Nu. Că nu ăsta e scopul ei. Din punctul ăsta de vedere Huawei e destul de clar aici. E o tabletă de creatori. De elevi la Tonitza, de artiști, de ilustratori care fac asta for a living pe social media. Nu se dorește o tabletă de business care să înlocuiască laptopul. Că nici iPad Pro nu se vrea acest lucru, ci se vrea mult pentru creatori. Dacă Apple se duce în zona de videografie și editare foto-video, Samsung se duce în zona de business categoric, cu tablete care funcționează aproape ca niște laptopuri, Huawei a ales acestă nișă a creatorilor.

Nu vei găsi multe detalii despre procesorul de pe MatePad Pro 12.2, poate pentru că este unul creat de Huawei, adică un Kirin 9000S pe 7 nanometri. Huawei vrea să arate că poate face un procesor cu 100% componente din China, ca să nu mai intre în zona sancțiunilor americane. Ai diferite variante - 256, 512 sau 1 TB de stocare și 12 sau 16 GB de RAM.

Dincolo de partea de creație, am încercat să folosesc tableta ca pe un dispozitiv secundar pentru filme, pentru a scrie email-uri după program, pentru a scrie câteva texte și social media. Lucruri de productivitate de care ai avea nevoie. Deși Kirin 9000s nu e la fel de puternic precum procesoare de la Qualcomm, Samsung sau Mediatek, experiența a fost una fluidă în toată experiența de folosire.

Fie că am folosit câte o aplicație de streaming, fie social media sau am făcut un picture in picture pe anumite aplicații, nu am simțit un lag care să mă deranjeze sau care să facă experiența una neplăcută. Da, dacă o pui la teste sintetice va sta mai slab, vorbim de un procesor care probabil se încadrează în zona de mid range premium, de fapt. Dar dacă tu scrii în documente, desenezi, te uiți pe streaming, atunci nu vei avea probleme considerabile.

Contează să zic că nu toate jocurile funcționează la un frame rate bun? Și, de asemenea, nu toate jocurile sunt optimizate pentru această tabletă? Eu o zic, poate e cineva interesat. Am jucat Real Racing, deși tableta e prea mare pentru acest titlu, instalat prin G Box și a funcționat excelent, cu o rată de detalii foarte bună.

Huawei a montat un vapor chamber pentru răcire cu 105% mai mare decât pe generațiile anterioare și un strat dublu de grafen, astfel încât răcirea să fie eficientă. În folosirea curentă nu am simțit vreodată o problemă de încălzire.

Punctele bonus pe specificații merg la baterie, cu o capacitate de 10.100 de miliamperi și încărcare la 100 de wați cu încărcătorul Huawei original. 55 de minute până la 100% pe o tabletă este excelent. Autonomia tabletei în folosirea mixtă a fost de aproximativ 2 zile și un pic.

Unul dintre lucrurile care m-a impresionat, dar din nou, nu știu cât de folositor e în viața reală e sunetul. Tableta are 4 difuzoare pentru un sunet cât mai complet, grupate două câte două pentru un sistem de 8. Primul lucru care te impresionează e volumul foarte puternic. Ulterior calitatea sunetului este una bună la nivelul acesta, poți umple lejer o sufragerie dacă folosești tableta fără să fie conectată la boxe externe. Personal mi s-a părut cel mai bun sunet de pe o tabletă până în momentul de față, la nivel de volum și claritate. Pentru un dispozitiv care poate fi și de entertainment e un punct bonus.

Accesorii - Glide Keyboard și M-Pencil

Huawei MatePad Pro 12.2 vine în mod standard cu tastatura Glide Keyboard care se conectează printr-o tehnologie nouă numită NearLink. De asemenea, încărcarea se face la fel din tabletă. Pachetul cadou pentru tabletă include un M-Pencil pentru ilustrație care se montează în interiorul husei tastatură și stă bine acolo.

Coperta tastatură completează foarte bine designul tabletei și se montează magnetic pe tabletă. Am avut varianta pe alb, realizată dintr-un material ce imită cumva pielea întoarsă. Ideea de bază aleasă de Huawei e eleganța, atât în privința designului auriu al tabletei, dar și al husei.

Tastatura este una de calitate, nu are un joc foarte lung și nici nu vibrează enorm. Mi-ar fi plăcut ca tastele să aibă mai degrabă textura aproape cauciucată a suportului de mâini, acum au o textură un pic prea de plastic pentru gustul meu. Se poate tasta fără ecou puternic pe o suprafață plană, dar și atunci când o ții în brațe. Dimensiunea tastelor e suficientă pentru a nu face mari greșeli, iar trackpad-ul este unul de tabletă. Adică nu e senzațional, dar își face treaba. Ce nu îmi place aici e faptul că apăsarea la click e destul de puternică, așa că te bazezi mai mult pe faptul că poți face click doar tactil.

Ai numeroase moduri de a folosi husa, dar puțin confuze pe alocuri. Poți să o folosești ca un sprijin pentru tabletă, când o folosești pentru grafică, pentru a avea un unghi potrivi. Ai două unghiuri de sprijinire în modul de laptop.

Ce m-a deranjat? Momentul când eliberezi tableta ca să închizi husa nu este precis, iar M-Pencil are tendința să iasă din suportul său magnetic unde se și încarcă. Și toate modurile de folosire ale suportului de tabletă sunt un pic confuze pentru mine. Până te prinzi durează un pic.

M-Pencil funcționează bine și îți aduce aminte de un pix BIC, are 16.384 de puncte de presiune, ca să funcționeze cât mai precis. Cu toate acestea, în aplicația GoPaint poate fi un pic confuz cum să folosești punctele de presiune, lucru pe care l-a pățit și colega mea Alexandra atunci când a testat a treia generația a acestui pix inteligent.

Avantajul lui M-Pencil este că nu are lag la scriere și îl poți folosi și pentru artă, dar și pentru notițe, mai ales că ecranul mat al tabletei o face excelentă pentru notițe, ca un înlocuitor de dispozitive precum reMarkable. Din acest motiv Huawei a umblat și la aplicația Huawei Notes pe care a îmbunătățit-o, inspirată chiar de gadgetul lor care e competitor cu reMarkable, MatePad Paper.

Cât costă Huawei MatePad Pro 12.2

Huawei MatePad Pro 12.2 costă în varianta de 12 GB RAM și 512 GB stocare în culoarea Gold, singura disponbilă 5.000 de lei. Prețul e competitiv pentru un dispozitiv de artă, cu tastatură și Pencil inclus, care intră la competiție cu iPad Pro, de exemplu, care ajunge standard la 5.900 de lei.

Oferta de lansare pentru varianta de 12 GB RAM și 512 GB stocare este de 5.000 de lei și include cadou M-Pencil și 12 luni de garanție extinsă, iar pentru 200 de lei primești încărcător SuperCharge.

Pentru cei care vor un dispozitiv pentru creație, notițe, un gadget secundar pe lângă laptop și telefon, e un cost pe care-l dai și care pare mult la început, dar care își recuperează banii treptat. Gândește-te că un remarkable este 3.300 de lei și poți doar să iei notițe.

Așa că mixul ăsta de accesorii primite, de performanță bună, de focus doar pe artă, face din MatePad Pro 12.2 un device eficient ca preț. Cu toate acestea, are și părțile sale complicate. Husa mi s-a părut un pic complicat de folosit până o înțelegi, conectivitatea NearLink poate fi un pic confuză, mai ales că uneori tableta nu iese din modul de tastatură fizică și nu poți să folosești tastatura virtuală.

De asemenea, nu am găsit o modalitate bună de a adăuga diacritice pe această tabletă. Aș mai pune la puncte complicate meniurile Huawei, pe care le lăudam, dar care pe această tabletă sunt un pic confuze și mi-a fost destul de greu să găsesc de unde să fac setările tastaturii, de unde conectezi M-Pencil și așa mai departe.

Huawei a mai rămas pe piață cu două zone puternice. Tabletele și dispozitivele audio, căștile. Și face treaba bună în acestea. Câte tablete de productivitate poți avea? Câte înlocuitoare de laptopuri? Această tabletă nu e pentru oricine. Dar dacă vrei un dispozitiv de creativitate și ilustrație, s-ar putea să fie pentru tine.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: