Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 8 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Cum în ultima vreme am început să îmi pun cartela în toate telefoanele pe care le primesc la teste, fie și doar câteva zile, nu puteam rata oportunitatea de a vedea cum e viața fără serviciile Google preinstalate pe un telefon cu Android. O să îți povestesc puțin mai încolo despre experiență per total, dar ca un mic spoiler, poți să folosești fără probleme un telefon Huawei în 2023 și poate că ar trebui să și încerci.
O să încep cu unboxing-ul, ceva nu foarte interesant în prezent, dar Huawei nu s-a zgârcit și a pus lucruri interesante în cutie, o cutie mare, ca în zilele bune. Prima dată vei găsi telefonul, niște maculatură și o cheiță pentru SIM. Dacă sapi mai adânc, vei găsi un cablu de date USB-A la USB-C și un încărcător SuperCharge de 88W.// Acest încărcător este destul de interesant, pentru că pe lângă puterea mare pe care o are, este compact și are două porturi, un USB-A și un USB-C, deci este singurul încărcător de care vei avea nevoie, indiferent de ce vei vrea să încarci cu el. Nu vei putea folosi ambele ieșiri simultan, pentru că porturile sunt lipite, dar chiar și așa, este un adaptor puternic, versatil și neașteptat de compact.
Să trecem acum la construcția telefonului, care este exact așa cum te-ai aștepta, adică premium. Pentru protecție, ecranul este acoperit cu sticlă Kunlun Glass, rama este din aluminiu, iar spatele este de sticlă și are o textură mată foarte interesantă. Cred că este cel mai fin telefon pe care am pus mâna vreodată, iar rezistența la amprente este surprinzătoare. //Că veni vorba de protecție, pe ecran am găsit aplicată și o folie de sticlă. Ai de ales între patru culori, Violet, Negru, Verde și acest Rococo Pearl pe care eu l-am avut la test sau marmură, cum îmi place mie să îi zic. Fără exagerare, aceasta este culoarea mea preferată de pe toate telefoanele pe care le-am testat până acum, poate și datorită rezistenței la amprente. Serios, nu am șters telefonul nici măcar o dată de când îl am și dacă nu îți spuneam asta, nu aveai cum să îți dai seama. Feedback-ul haptic este și el demn de un flagship, așa cum te-ai aștepta.
Trecem mai departe la ecran și difuzoare, alte puncte forte ale lui Huawei P60 Pro.
Huawei a dotat P60 Pro cu unul dintre cele mai bune ecrane de pe piață. Avem aici un OLED LTPO cu o rată de refresh de până la 120Hz care poate afișa până la un miliard de culori. Ecranul de 6.67 inch are o rezoluție de 2700X1220 de pixeli și suportă și afișare de conținut HDR, însă nu în toate aplicațiile. Eu am reușit să vizionez astfel de clipuri doar în YouTube, deci limitarea ar putea veni din software, dar chiar și așa acesta este un ecran luminos pe care îl vei putea vedea lejer și în soare puternic.//
Difuzoarele m-au surprins, pentru că nu mă așteptam să se audă atât de tare și de clar, în același timp. Sunetul este puternic, iar în partea de sus avem perforații pentru difuzor, astfel că în filme sau jocuri, calitatea audio este mai bună, iar sunetul este mai bine echilibrat.
Nota 10 la ecran și sunet, chiar nu am ce îi reproșa lui P60 Pro la acest capitol. Mai departe avem performanța și sistemul de operare, unde am mai multe să-ți povestesc.
Să trecem repede peste performanță, care este mai mult decât adecvată pentru un telefon de top în 2023. P60 Pro vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, deci nu cel mai modern, dar nu am simțit nici măcar o secundă lipsa de putere în acest sens față de Galaxy S23 Plus pe care l-am testat de curând. De fapt, P60 Pro este la fel de rapid și chiar mai fluid, datorită optimizărilor făcute de Huawei pe acest terminal. Telefonul vine în două configurații, 8GB RAM și 256 GB stocare, cel pe care l-am avut eu, și 12 GB RAM cu 512 stocare.
Telefonul se mișcă fulgerător prin sistem, dar foarte fluid în același timp și mi-a amintit cumva de experiența de pe iPhone. Aplicațiile se deschid foarte repede, jocurile merg exact ca pe un flagship de ultimă generație și nici nu se încălzește aproape deloc, ceea ce m-a surprins foarte plăcut.
Am promis că îți vorbesc despre experiența de utilizare fără servicii Google preinstalate. Ei bine, am avut ceva emoții la început că nu o să mă descurc să îl configurez, dar nici vorbă, Huawei P60 Pro a știut singur ce trebuie să facă pentru a-mi pune pe tavă aplicații precum YouTube, Google Maps, Google Chrome sau Instagram. De fapt, majoritatea aplicațiilor pe care le-am instalat pe acest terminat nu au fost oficiale, ci preluate din surse terțe prin intermediul AppGallery. Chiar și așa, nu am avut parte de crash-uri, telefonul nu s-a încălzit și autonomia a fost și ea neașteptat de bună, având în vedere că am folosit aplicații teoretic neoptimizate.
Cel mai important pentru mine, aplicațiile bancare și cele pentru plăți pe care le-am folosit, respectiv BT Pay și 24Pay, sunt oficiale și merg aproape fără probleme. Singurul inconvenient pe care l-am descoperit eu, deși trebuie să îl atribui software-ului nefinalizat sau lipsei de optimizări din partea dezvoltatorilor, este că nu puteam trimite bani prin BT Pay către alte persoane, indiferent de câte ori îmi scanam amprenta. Altfel, toate bune, plățile cu cardul au mers fără bătăi de cap.
Pentru aplicațiile Google, telefonul este foarte deștept și ți le găsește de cum le cauți în AppGallery, cu excepția lui Gmail, dar pentru aceasta am folosit Yahoo Mail ca alternativă. Dacă vrei să instalezi o aplicație precum Google Maps sau YouTube, de exemplu, telefonul te întreabă dacă vrei să folosești Gbox pentru instalare și autentificare, iar după ce accepți, procesul este identic cu cel de pe telefoanele obișnuite cu Android. Cum spuneam, nu am întâmpinat crash-uri, iar aplicațiile terțe nu au consumat resurse peste măsură, deci autonomia nu a fost afectată.
AppGallery primește în continuare aplicații și jocuri constant, iar printre altele, am văzut că Subway Surfers urmează să fie adăugat în magazin cât de curând. De fapt, am fost ușor surprins să văd că nu sunt foarte multe jocuri din Play Store pe magazinul celor de la Huawei, dar mult-iubitul meu Asphalt 9 este prezent, deci am băgat sesiuni îndelungate de gaming pe P60 Pro. Cum spuneam mai sus, telefonul stă neașteptat de rece, iar gameplay-ul este fluid și rapid.
Pe partea de conectivitate, Huawei P60 Pro este echipat cu WiFi6 și suportă viteze de până la 1 Gigabit pe un router compatibil, Bluetooth 5.2, NFC și 4G. Din păcate, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, telefoanele Huawei nu vin cu suport pentru rețele 5G, însă asta nu e neapărat o problemă. Da, 5G-ul este util în anumite situații pe telefon, dar așa cum am mai spus și în trecut, 4G-ul este suficient de dezvoltat în România și vitezele sunt decente.// Eu am obținut până la 140 Mb/s în Orange, deci situația nu este chiar atât de tragică. Partea bună este că, dacă vrei să descarci fișiere de mari dimensiuni, poți face acest lucru prin WiFi, dacă și rețeaua ta este suficient de rapidă. La apeluri nu am avut probleme, nu mi-a pierdut rețeaua, iar calitatea audio atât pentru mine, cât și pentru interlocutori a fost exact așa cum mă așteptam.
Un alt lucru pe care nu mă așteptam să îl folosesc atât de mult este funcția de telecomandă, acționată cu ajutorul senzorului cu infraroșu. Dincolo de fascinația pe care o au oamenii atunci când te văd că schimbi canalele cu telefonul, poți folosi o telecomandă electronică, în loc să o cauți pe cea a TV-ului tău, foarte tare, nu?
În ce privește bateria, Huawei P60 Pro are o celulă de 4.815 mAh, ce asigură autonomie pentru întreaga zi sau mai mult, dacă nu îl forjezi așa cum am făcut-o eu, cu Netflix și jocuri cât e ziua de lungă sau fotografii într-o zi însorită. Cum spuneam și mai sus, aplicațiile teoretic neoptimizate nu strică experiența pe partea aceasta, iar când vine vremea încărcării, te poți baza pe adaptorul de 88W din pachet.// Dacă pui telefonul la încărcat, de la 5% o să ai o baterie plină în 36 de minute, foarte rapid, dar dacă vrei să se încarce și mai repede, poți activa modul „turbo” din centrul de notificări, iar P60 Pro ajunge la 100% în fix 30 de minute. Telefonul suportă și încărcare wireless la 50W cu încărcătorul potrivit, însă eu nu l-am avut și oricum, prefer alimentarea pe cablu. De asemenea, avem și wireless power share pentru încărcarea unei perechi de căști, de exemplu.
Huawei P60 Pro este un smartphone dedicat fotografiei, așa cum au fost toate terminalele din această serie, iar pentru o imagine de ansamblu mai detaliată a camerelor, o să te îndrum către clipul făcut de colegul meu, Florin, pe această temă, care va veni curând.// Totuși, pot să îți povestesc și perspectiva mea, pe scurt. Așadar, pozele făcute cu Huawei P60 Pro ies foarte detaliate, culorile sunt naturale, iar dynamic range-ul este foarte bun, indiferent de obiectivul cu care fotografiezi. Că veni vorba, pe spate avem trei camere oneste, o principală de 48 MP, un modul telefoto de 48 MP cu zoom optic 3.5X, ambele stabilizate optic, completate de o cameră ultrawide de 13 MP.
Pe față, Huawei a pus pe P60 Pro o cameră de 13 MP cu un câmp vizual mai mare decât găsești în mod obișnuit. În ce privește videografia, atât pe spate, cât și pe față, telefonul filmează până la 4K 60 FPS cu posibilitatea de HDR. Deci, opțiuni foarte multe, iar ce m-a impresionat cu adevărat la acest telefon au fost portretele, în special cele realizate cu modul 3.5X, pentru că au un aspect foarte asemănător cu fotografiile realizate cu un DSLR. În fine, nu o mai lungesc aici, pentru că vreau să îl las pe Florin să îți povestească mai multe în clipul său, dar de la mine, mare bilă albă pe partea de camere.
Să tragem linie, prețul lui P60 Pro va fi undeva la 1.000 de euro pentru varianta de 8 GB RAM cu 256 stocare și probabil cu 100 mai mult pentru cel cu 12 GB și 512. Sigur, pentru unii dintre voi, lipsa serviciilor Google îl exclude din start de pe lista de cumpărături, însă eu aș zice să îi acordați o șansă, pentru că nu este deloc greu de configurat, iar experiența de utilizare este una cu adevărat specială. În mod ironic, este primul Android cu care nu am avut nici un fel de bug sau glitch în utilizare, nu mi-a picat rețeaua și nu am avut probleme reale, dincolo de aplicația bancară, care cel mai probabil are nevoie de optimizări din partea dezvoltatorului.
Altfel spus, Huawei P60 Pro este un dispozitiv foarte bine construit, cu componente de top și un software neașteptat de stabil, iar camerele sunt din altă ligă. Spuneți-mi voi în comentarii dacă ați fi dispuși să vă cumpărați un Huawei în 2023 și de ce da sau de ce nu. Dacă v-a plăcut videoclipul și vreți să ne susțineți, un like și un share sunt apreciate. Eu am fost Cristi, iar până data viitoare, toate cele bune!