Ceasurile inteligente pot face din ce în ce mai multe. Pe lângă faptul că acestea sunt un companion de nădejde al smartphone-ului, devin rapid și instrumente care ne ajută să fim mai sănătoși. Pentru orice problemă totuși ar trebui să te duci la un medic, nu să te crezi în totalitate în aceste dispozitive, indiferent de producător.

De menționat, WATCH D a primit avizul de funcționare acordat de Ministerul Sănătății din România prin intermediul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale prin care se atestă faptul că dispozitivul poate fi considerat unul medical de tip II, conform noii aplicații HUAWEI ECG1. De asemenea, ceasul a primit și certificarea internațională europeană prin care se atestă faptul că poate fi utilizat ca dispozitiv medical.

Ceasurile inteligente pot înregistra bătăile inimii, pașii făcuți sau caloriile arse într-o zi, iar acum Huawei Watch D vine și cu o funcție care te-ar putea ajuta foarte mult. Acest ceas poate măsura tensiunea arterială, iar astfel poți detecta eventuale probleme.

Cum arată și cum funcționează

Huawei Watch D este primul ceas mainstream de la un producător cunoscut care să introducă această funcție. Huawei Watch D folosește o mini pompă inovatoare, presiunea putând ajunge la 40 kPa, ce garantează că tensiunea arterială poate fi măsurată până la 230 mmHg. Ca să nu vă mai țin în tensiune, ceasul „ia” destul de precis tensiunea. L-am comparat cu un tensiometru cumpărat din farmacie și rezultatele au fost similare, uneori aproape la fel, alteori destul de diferite.

Înainte să intru în detalii despre măsurarea tensiunii sau alte funcții vreau să vorbesc puțin despre designul acestui ceas. Huawei Watch D nu este un smartwatch frumos în opinia mea. Este un produs prins între un ceas de mână și dispozitiv medical. În același timp, Watch D este destul de gros (13,6 mm) și de greu (40,9 grame).

Cureaua este una atipică deoarece conține o perniță care se umflă atunci când ceasul măsoară tensiunea, în timp ce exteriorul este din silicon. În pachet sunt două seturi de curele și este imperativ să o porți pe cea corectă pentru măsurători bune.

Astfel, ceasul se prinde bine de încheietură și din cauza grosimii și greutății am fost tot timpul conștient de el, îmi transpira pielea, iar în perioada de test o singură noapte am reușit să dorm cu el deoarece era incomod.

Cadranul este dreptunghiular, iar pe lateral are două butoane. Navigarea este fluidă și familiară. Dacă tragi cu degetul de sus ai acces la scurtături și setări. Din jos în sus și poți vedea notificările: adică mesajele de pe rețelele sociale, mailuri, apeluri ratate și așa mai departe. Poți citi mesajul pe ceas, dar nu poți răspunde. Nu ai opțiunea nici de a folosi anumite mesaje scurte standard. Dacă dai swipe din stânga spre dreapta ai acces la datele despre vreme și poți să controlezi muzica pe care o asculți în căști de la telefon, de exemplu. Invers ai acces la lucruri precum bătăile inimii, oxigenarea sângelui sau datele despre somn.

Dacă apeși primul buton ai acces la toate funcțiile acestui ceas. Și sunt multe. Ai diferite antrenamente, măsurarea tensiunii, măsurarea bătăilor inimii, ECG, oxigenarea sângelui, temperatura exterioară a pielii, date despre somn, stress, exerciții de respirație, notificări, vreme, timer, cronometru, alarmă sau laternă. Mai și posibilitatea de a folosi ceasul ca declanșator pentru fotografierea cu telefonul. De asemenea, acest buton funcționează și ca întoarcere în ecranul principal.

Al doilea buton are o singură funcție: aceea de a accesa funcția de măsurare a tensiunii (funcția poate fi schimbată dacă dorești). Pentru a te asigura că ai o măsurătoare bună trebuie să porți ceasul mai sus pe braț, la un deget distanță de încheietură, iar mâna cu ceasul trebuie pusă pe piept în dreptul inimii, iar palma mâinii celelalte trebuie să sprijine cotul brațului cu ceasul.

De asemenea, trebuie să stai relaxat pe un scaun și ca tălpile să atingă pământul. Apoi după câteva secunde vei simți cum cureaua ceasului se umflă și strânsura acestuia se intensifică, asemănător tensiometrului, însă cu o intensitate mai mică.

După măsurătoare datele îți vor fi afișate pe ecran, apoi știi ce măsuri trebuie să iei pentru ca tu să fii mai bine. Asta îmi place la acest ceas. Față de alte smartwatch-uri, Watch D are potențialul de ați salva viața, asta dacă ai probleme cu tensiunea. Eu niciodată nu am avut și nici acum nu a fost cazul. Dar pentru cei care au probleme un asemenea dispozitiv ar fi util deoarece își pot monitoriza tensiunea oriunde, apoi își pot lua pastilele sau se pot odihni dacă este nevoie.

Dar vă spuneam că nu toate rezultatele au coincis cu cele arătate de tensiometru. Dacă ar fi să fac un procentaj de corectitudine atunci în cazul testelor mele ar fi de cam 80% din 15-20 de măsurători.

Alte funcționalități

În schimb, unde ceasul este foarte precis este la numărarea pașilor făcuți. Nu este păcălit de mișcările mâinilor când stai pe loc și ecranul principal afișează în timp real pașii făcuți. Ceasul monitorizează bine și bătăile inimii, drept urmare ar putea fi folosit și la antrenamente, și cred ca este destul de precis și când vine vorba de oxigenarea sângelui.

În privința somnului nu pot să mă pronunț deoarece l-am purtat doar o noapte după cum am zis. Nu mi se pare potrivit pentru monitorizarea somnului din cauza mărimii acestuia. L-am folosit și pentru o alergare scurtă prin cartier cu GPS-ul activat. A durat destul de mult timp până a făcut conexiunea la satelit, dar apoi nu a pierdut-o și acuratețea a fost destul de bună. Mi-a plăcut că în aplicație mi-a arătat traseul pe o hartă Google Maps 3D și arăta bine.

Apropo de aplicație aceasta este bine realizată, ai toate datele necesare pe ecranul principal, iar apoi poți să intri în detalii despre fiecare dacă dorești. Îmi place foarte mult autonomia lui Huawei Watch D și cu toate funcțiile activate, mai puțin always on display, iar bateria a rezistat cam 5-6 zile.

Huawei Watch D este un ceas interesant, care se adresează clar unei nișe bine definite. Poate că nu este cel mai arătos sau poate că nu este cel mai confortabil de purtat, dar, dacă ai probleme cu tensiunea, ar putea să te ajute.

Huawei Watch D este disponibil acum în magazine și are un preț cuprins între 1800 și 2000 de lei.