Eu am petrecut ultima săptămână și puțin cu Watch GT5 46mm și cu cel de 41mm, dar Huawei a mai lansat și modelele GT 5 Pro, Watch D2 și Watch Ultimate Green. Până vom avea contact cu ele, o să îți spun ce mi-a plăcut mie la Watch GT 5 standard și ce aș vedea îmbunătățit în viitor.

Construcție și ecran

Adevărul e că e greu să faci un ceas inteligent care să iasă în evidență în prezent și nici nu prea ai de ce, până la urmă e un ceas. Ai două opțiuni, fie îl faci rotund, cum e cazul aici, fie pătrat, cum e cazul lui Apple Watch, de exemplu.

Chiar dacă pentru smartwatch-uri consider că un ecran pătrățos este mai ergonomic, pentru că vezi mai mult pe aceeași suprafață, cel rotund are clar un aspect mai „de ceas”, dacă pot spune așa. Pe cel de 46mm, Huawei a mers pe o ramă octogonală, deci partea exterioară are opt laturi destul de evidente, dar care privite de sus, fac să pară că ceasul e tot rotund. Ceva similar se întâmplă și pe cel mic, dar acolo laturile sunt mai multe și mai finuțe și nu se văd decât dacă te uiți atent. Cumva îmi dau seama că cel de 41mm este mai mult un articol de modă, în vreme ce ăsta mare este un ceas pentru oameni mai activi.

Culorile pe care le-am avut eu? Auriu pentru cel mic, foarte arătos și clar un accesoriu de purtat la mână de doamne sau domnișoare mai ales la ocazii speciale, dar nu numai, iar pe cel mare, argintiu cu o curea albastră de silicon și ceva material textil. Personal nu pot să zic că mi-au plăcut prea tare curelele. Cel de 41mm are o brățară împletită din oțel, care-mi ciupește foarte tare părul de pe mâini, iar la cel mare, cureaua de silicon îmi face încheietura să transpire puțin, deși acum că s-a mai răcit afară, nu mai e o problemă așa mare.

Oricum, astea sunt problemele mele și pe tine s-ar putea să nu te deranjeze, dar e bine să știi că ceasurile și brățările / curelele sunt foarte bine făcute și pot fi schimbate. Ambele Watch GT 5 standard sunt făcute din oțel, fără să fie prea grele, deci sunt rezistente și arată foarte bine, indiferent de ocazie.

Ecranele sunt AMOLED pe ambele și se văd foarte bine, chiar și în soare puternic, dar ca la telefoanele cu Android, ajustarea luminozității se face cam brusc și cam mult. Deci, dacă ești la soare și treci printr-un loc umbrit, coboară parcă puțin prea mult și brusc, dar asta se poate rezolva din software. Sistemul de vibrații este surprinzător de bun, mai bun aș zice decât la Apple Watch, vibrațiile fiind ferme, dar mai finuțe.

Experiența de utilizare

Cumva mă așteptam să fie mai greu să le conectez la telefon, mai ales că am iPhone, dar Watch GT 5 se conectează foarte ușor la orice telefon, cât timp nu ai un Android obișnuit. Dacă ai iPhone, Samsung sau evident, Huawei, pur și simplu intri în magazinele respective de aplicații și găsești Huawei Health. Pe Google Play, totuși, nu o să-ți apară aplicația lor, dar Huawei s-a gândit la asta și a pus un cod QR pe cutia ceasurilor, astfel încât să nu descarci cine știe ce aplicație necurată de pe net. Deci bravo pentru asta.

După ce l-ai conectat, te poți juca pe el, să îl configurezi după pofta inimii. Dacă ești mai nepretențios ca mine, probabil o să îți placă fața de ceas cu care vine din pachet, dar dacă nu, ai în aplicația Health o secțiune unde vei găsi multe alte cadrane. Pe cadranul cu care vine în cutie poți vedea ora, pașii, autonomia și caloriile arse, dar aceste informații pot fi personalizate. Always-on-display-ul este foarte interesant, cumva similar cu cel de pe Apple Watch, face o tranziție de la cadranul obișnuit la unul care consumă mai puțină baterie, fără să fie prea minimalist, mie îmi place mult.

Poți face și screenshot-uri acum dacă ții apăsate cele două butoane laterale ale ceasului, dar pe iPhone nu am reușit să îl fac să îmi salveze capturile de ecran în galerie, pentru că nu am găsit setarea respectivă.

O nouă aplicație de sănătate și măsurători mai precise

Cât despre funcțiile pentru sănătate, Watch GT 5 dispune de Huawei TruSense. Oficialii companiei spun că acest sistem măsoară peste 60 de indicatori de sănătate și fitness, acoperind șase dintre sistemele majore ale corpului. Senzorii monitorizează ritmul cardiac al utilizatorului și datele sistemului nervos autonom. Aceste date sunt introduse într-un algoritm care produce o evaluare a stării de bine a utilizatorului și a nivelului de stres, pentru a ajuta utilizatorii să se bucure de beneficiile unui corp și ale unei minți sănătoase.

Eu l-am purtat la mână ca pe un ceas obișnuit și l-am lăsat să-mi măsoare pulsul și cam atât. L-am folosit o dată pentru un exercițiu de mers în aer liber. Până să înceapă exercițiul propriu-zis, ceasul își va căuta semnalul GPS cel mai bun, iar anul acesta, GT 5 vine cu un sistem de antene de tip floarea-soarelui, care îi oferă o precizie mai bună decât în trecut.

Astfel, spune Huawei, acuratețea rutelor este cu 40% mai bună, distanța parcursă este cu 30% mai precisă, iar acuratețea ritmului de mers sau alergat este cu 20% mai bună. Din ce am văzut eu, ceasul se adaptează destul de precis la poziționarea ta în timpul antrenamentelor și mie mi-a făcut o hartă exactă a străzilor și aleilor pe care am mers. La finalul antrenamentelor, vei avea la dispoziție un sumar detaliat cu ruta pe care ai parcurs-o, numărul de calorii pe care le-ai ars, pulsul, dar și alte detalii care te-ar putea interesa.

Real vorbind, nu îi lipsește nimic față de alte ceasuri din categoria lui de preț și iese în evidență cu măsurarea mai precisă a poziționării, dar și cu citirea mai exactă a semnelor vitale. Ca funcții suplimentare, Watch GT 5 te poate ajuta să afli cât de bine dormi prin funcția TruSleep, care analizează respirația din timpul somnului și îți poate oferi până la 200 de evaluări personalizate ale calității somnului. Eu nu pot să port ceasuri în timp ce dorm, așa că nu am încercat această funcție.

Altfel, ceasul îți poate măsura continuu date despre sănătate, cum ar fi pulsul și temperatura pielii. Nu ai EKG pe Watch GT 5, această funcție fiind rezervată pentru modelul Pro.

Odată cu noul Watch GT 5, Huawei a lansat varianta premium a aplicației Health, pe care o numește Health+. Cei ce cumpără un ceas nou vor beneficia de 3 luni gratuit, după care abonamentul costă 40 de lei pe lună. Ce primești de banii ăștia? Antrenamente personalizate, exerciții de respirație și meditație, sunete care te ajută să dormi mai bine, dar și un nutriționist personal digital, printre altele. Noile Watch GT 5 vin și cu o tastatură pe care o poți folosi în aplicații precum WhatsApp, Telegram sau Messenger, dar printre limbile suportate nu se numără și româna, deci nu ai diacritice sau autocorrect.

Autonomie și încărcare

Nu pot să nu menționez cel mai impresionant lucru pentru mine la acest ceas, adică bateria. Din experiențele mele anterioare cu smartwatch-urile, eram obișnuit ca un astfel de gadget să țină o zi și cam atât, poate o zi jumate. Dar Watch GT 5 mi-a depășit complet așteptările, pentru că nu l-am încărcat decât o dată într-o săptămână și asta ca să văd în cât timp se încarcă, pentru că ar mai fi avut un sfert din baterie.

Te poți aștepta ca acest ceas să te țină cel puțin 5 zile cu toate funcțiile activate și Always-on-Display, iar dacă nu îl porți mereu la mână, o să îl încarci aproape la două săptămâni. Wow, atât pot să zic, având în vedere că dacă ceasul meu nu începe ziua cu măcar 80%, probabil nici nu o termină.

O oră de mers pe jos în aer liber a însemnat 7% baterie consumată, dar dacă nu activam funcția de antrenament și doar îl lăsam să îmi măsoare pașii și pulsul, cu siguranță consuma mai puțin. De încărcat, se încarcă în cam o oră de la 26% la full, destul de bine. Oricum, având în vedere cât de mult durează o încărcare, nu o să te superi că îl ții 60 de minute la priză.

Pe cel mic te poți aștepta la cel mult o săptămână de utilizare cu aceleași funcții. Încă un test practic cu cel de 46mm: L-am încărcat luni pe la prânz și l-am purtat zilnic până joi circa 8-10 ore în fiecare zi. Au trecut trei zile și suntem tot în jurul prânzului și mai are 75% baterie, deci ce zici de asta?

Preț și concluzii

Să vorbim și de prețuri. Watch GT 5 de 46mm costă 1.399 de lei, în vreme ce GT 5 de 41mm costă 1.499 de lei, probabil pentru că ăsta din urmă vine cu acea brățară împletită de oțel, care este mai scump de produs.

Oricum ar fi, eu cred că aceste ceasuri merită cumpărate doar pentru autonomia extinsă pe care o au. Ce altceva îți mai oferă? Măsurători mai precise ale antrenamentelor, poziționării geografice și a funcțiilor vitale. Ecranul este luminos, construcția este foarte bună, ai și NFC pentru plăți, un difuzor care se aude tare și vibrații surprinzător de bune.

Îi lipsește ceva? Eu cred că nu. Chiar dacă nu sunt un utilizator foarte pretențios de smartwatch-uri și mă rezum la monitorizarea pașilor și a pulsului, sunt convins că acest model poate satisface nevoile utilizatorilor cel puțin la fel de bine ca un Galaxy Watch sau un Apple Watch.

Dacă ai GT 4 de anul trecut, merită să faci upgrade? Nu cred, decât dacă vrei cele mai precise măsurători posibile pentru antrenamente sau tastatura, care poate va veni oricum printr-un update și pe modelul mai vechi. Altfel, aș rămâne liniștit pe GT 4 și aș aștepta versiunile ulterioare.

Ceasurile vin cu o ofertă specială între 19 septembrie și 31 octombrie.

Astfel, pe site-ul oficial Huawei Store ai cadou Huawei FreeBuds 5i + 12 luni de garanție extinsă și 3 luni de abonament Huawei Health+ dacă le comanzi.

De asemenea, pachetul extra conține Smart Huawei Scale 3 la 49 de lei și 9,9 lei pentru o curea de ceas.