Pentru că ți-am prezentat deja GT 5 standard și este foarte similar cu modelul Pro, o să îți spun aici doar care sunt diferențele dintre cele două. Ca să încep cu începutul și cu cea mai mare diferență dintre cele două modele, designul. Varianta Pro a lui GT 5 vine în două carcase, titan pe cel mare, care măsoară tot 46mm, respectiv ceramică pe cel mic, de 42mm. Deci, cel mare e la fel de mare ca varianta standard, dar ăla mic a mai crescut cu un milimetru, o diferență neglijabilă, dar de menționat.

Ambele GT 5 Pro sunt mai grele decât variantele standard, dar e vorba doar de câteva grame, deci în niciun caz ceva ce vei observa. La fel ca versiunea mai accesibilă, Pro-ul este rezistent la apă la adâncimi de până la 50 de metri, diferența fiind că acesta rezistă și la scufundări libere până la 40 de metri. Pentru că le-am purtat pe ambele, nu pot să spun că unul este mai comod decât celălalt, sunt foarte similare, deci partea bună e că nu sacrifici comoditatea, indiferent de ceasul pe care îl alegi.

Dacă e să mă întrebi pe mine, cred că versiunea standard de 41mm este cea mai frumoasă și e mai elegantă, cel puțin dacă îl comparăm cu Pro-ul mic, dar în ce le privește pe cele mari, sunt 50/50 pe care l-aș alege pentru design. Watch GT 5 Pro vine cu aceleași ecrane AMOLED luminoase, dar sticla este din safir pentru o durabilitate mai bună.

Software Huawei Watch GT 5 Pro

Cam aici se termină diferențele la capitolul design și putem trece la software, unde mai există niște lucruri care te vor ghida în alegerea modelului ideal pentru tine. Cel mai important lucru de menționat aici este harta terenurilor de golf, care pe versiunea standard lipsește complet.

Dacă ești pasionat de sportul oamenilor bogați, vei avea nevoie de Watch GT 5 Pro. Nu știi să joci? Nicio problemă, te învață ceasul. Aplicația nu este foarte complicată și o vei învăța repede, pentru că ai două funcții. Mod traseu, unde îți poți descărca harta terenului pe care vrei să joci și teren de antrenament, care include și tutoriale prin care vei învăța să joci. Ceasul te învață cum să ții crosa pentru performanța optimă, dar și pentru cel mai bun echilibru, dacă ești dreptaci sau stângaci.

Poți măsura distanța între lovituri, ai un tabel de punctaj și îți poți revizui traiectoria de pe parcursul jocului. Golf nu am jucat, deci mai multe detalii nu pot să îți dau, dar pot să îți spun cum e la alergat. GT 5 Pro vine cu niște funcții în plus față de modelul standard și aici se văd de fapt diferențele dintre cele două. Ceasul te ajută nu doar să îți evaluezi performanța, dar îți oferă totodată o imagine de ansamblu asupra antrenamentelor pentru a deveni mai bun și să reduci riscul de accidentare.

Ca să beneficiezi de toate bunătățile cu care vine GT 5 Pro pe partea de alergare, trebuie să te antrenezi pe un traseu prestabilit, pe care să îl poți descărca prin aplicația RouteDraw, unde vei avea o imagine de ansamblu asupra distanței sau a topografiei. Astfel, vei vedea și diferențele de altitudine, ca să știi când urmează să urci sau să cobori. Eu nu am avut unde să testez asta și l-am luat rapid la o tură prin parc. Acolo, se comportă cam ca varianta standard.

EKG și sănătate pe Huawei Watch GT 5 Pro

E bine să știi că ceasul măsoară precis pulsul, viteza și tempoul din timpul alergărilor. În funcție de puls și cât de repede alergi îți va spune când te antrenezi mai intens și arzi grăsimi, iar periodic, te va întreba dacă vrei să te recuperezi între reprize. Ca să fac un rezumat, dacă vei alerga în parc sau în jurul casei, ar fi mai înțelept să alegi varianta standard, pentru că nu te vei folosi de RouteDraw, dar dacă ești alergător profesionist și faci des trasee organizate, atunci Pro-ul îți va oferi un avantaj competitiv, teoretic. Ceasul este echipat și cu Huawei TruSense, despre care am vorbit pe larg în review-ul lui GT 5 standard.

Pe scurt, sistemul măsoară peste 60 de indicatori de sănătate și fitness, acoperind șase dintre sistemele majore ale corpului. Adică te ajută să îți monitorizezi mai detaliat corpul, atât de detaliat cât se poate pe un smartwatch. Antenele de tip floarea-soarelui, care oferă o precizie mai bună decât în trecut, sunt și ele prezente, la fel ca pe varianta de bază. Ele îmbunătățesc acuratețea rutelor cu 40%, distanța parcursă cu 30%, iar ritmul de mers sau alergat cu 20%. Alte diferențe la nivel de software sunt funcțiile suplimentare de EKG și rigiditate arterială, pe care nu le găsești pe modelul standard. Mi-am făcut și eu un EKG și te ajută să îți faci o idee despre starea ta de sănătate, dar nu e un dispozitiv medical.

Cum am menționat și în review-ul lui Watch GT 5 standard, GT 5 Pro vine cu Huawei Health +, varianta premium a aplicației de sănătate a producătorului chinez, care promite antrenamente personalizate și variate, dar și alte funcții care să te ajute să rămâi în formă. Cei ce cumpără un ceas nou vor beneficia de 3 luni gratuit, după care abonamentul costă 40 de lei pe lună. Să recapitulăm câteva dintre lucrurile pe care le primești în acest abonament. Antrenamente personalizate, exerciții de respirație sau sunete care te ajută să dormi mai bine. Noile Watch GT 5 Pro, la fel ca cele standard, vin și cu o tastatură pe care o poți folosi în aplicații precum WhatsApp, Telegram sau Messenger, dar printre limbile suportate nu se numără și româna, deci nu ai diacritice sau autocorrect.

Autonomie Huawei Watch GT 5 Pro și recomandări

Altfel, software-ul e identic cu cel de pe GT 5 standard, deci procesul de setup și de operat ceasul este identic. Dacă ai un Android cu Google Play store, trebuie să scanezi codul QR ca să descarci aplicația Huawei Health, pentru că nu o găsești în magazinul digital. Pe orice alt telefon, o găsești în App Store sau în App Gallery. Autonomia pe Watch GT 5 Pro este identică cu cea de pe GT 5, adică până la două săptămâni pe cel mare, respectiv o săptămână pe ăla mic.

Ăsta e și motivul pentru care eu cred că dacă vrei un ceas cu anduranță bună, pe care să te bazezi o zi întreagă chiar dacă pleci de acasă cu 25%, cel mai bine uiți de Apple Watch Ultra și mergi pe GT 5 Pro. Testez noile ceasuri de la Huawei de câteva săptămâni deja și m-am obișnuit cu autonomia mare. Nu îmi fac probleme că o să rămân fără baterie decât dacă ceasul scade sub 15%. Altfel plec fără griji cu el la mână, chiar și mai mult de o zi.

Și așa cred că pot să închid acest review, cui cred că i se adresează GT 5 Pro? GT 5 Pro este potrivit pentru cei care sunt cu adevărat pasionați de sport sau care vor neapărat funcția de EKG pe ceasul lor. Altfel, nu văd de cei ai da 1.900 de lei pe un ceas care face aceleași lucruri ca varianta standard, cu vreo 500 de lei mai ieftină. Autonomia este similară, dacă nu un pic mai mică la varianta Pro a ceasurilor, din cauza funcțiilor pe care le are în plus.

Rezistența la apă este aproape identică, exceptând scufundările, iar monitorizarea sănătății și a sporturilor este aproape aceeași în totalitate. Nu cred că materialele mai fancy de pe GT 5 Pro merită diferența de preț, dacă e să ne raportăm doar la ele. Deci, dacă ești sportiv de performanță sau practici sporturi specifice, cum ar fi scufundări sau golf, atunci GT 5 Pro este clar pentru tine, dar dacă ești un utilizator normal care mai aleargă din când în când prin parc și nu te interesează să ai EKG pe ceas, atunci cumpără-ți GT 5 standard și o să fii mai mult decât mulțumit.