Lectură de 7 min

REVIEW Huawei Watch Ultimate - ce alegi între un ceas normal și unul ca acesta?

Abonează-te pe  
Huawei Watch Ultimate, varianta din 2024, este tipul de gadget care poate fi un cadou foarte bun pentru un bărbat și poate fi purtat și pe munte și la birou, fără să strici "eu sunt maratonist". Noi l-am testat și acum vă spunem pentru cine este.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Design Huawei Watch Ultimate

De ceva ani marii producători de smartwatch-uri au început să vină în zona dominată de branduri de nișă, cum era Garmin, adică în cea pentru cei care fac activități fizice intense, care se duc la maratoane, fac diving, maratoane. Apple și Samsung au ales să meargă pe un design de dreptunghi cu colțuri rotunjite, cel făcut deja celebru de Apple Watch, dar acela nu mă încântă în mod special.

Huawei a intrat în această zonă cu Ultimate, iar modelul de anul acesta aduce funcții care nu sunt pentru toată lumea, dar dacă sunt pentru cinci persoane, atunci Huawei și-a atins scopul. Un ceas care arată elegant, care poate fi purtat la sacou și nu numai, care este mare și impresionant. E un ceas greu și de dimensiuni extinse, așa că voi spune că este doar pentru bărbați, pentru că s-ar potrivi foarte straniu la mâna unei femei. Până și-n imaginile de prezentare Huawei folosește doar bărbați.

Ceasul are un ecran de 48,5 milimetri și o grosime de 13 milimetri, e destul de mare, iar dimensiunea încheieturii poate fi de la 140 la 210 milimetri, în timp ce fără curea ceasul cântărește 76 de grame. Ecranul are 1,5 inci și e și el din cristal safir, așa că e rezistent. Eu am testat asta din greșeală, când am izbit ceasul de două ziduri și nu s-a zgâriat. Promit că nu am făcut-o intenționat.

Huawei a venit anul acesta cu o construcție din ceea ce se numește metal lichid, zirconiu. Avantajul său este că nu se deformează la temperaturi mari, nu este afectat de apa sărată și e de 4,5 ori mai rezistent și de 2,5 mai tare decât oțelul inoxidabil.

Ceasul vine în 3 variante - unul ce combină elementele verzi și albe, așa cum am avut eu, unul albastru și unul negru. Cureaua de ceas pe care am avut-o eu era cea din titaniu, dar există și una din material textul dacă vrei să te asortezi mai bine atunci când ai activități mai relaxante.

Ai 3 butoane. Unul de acțiune în partea stânga unde poți seta o funcție specială pe care să o activezi direct, de exemplu cea de alergat sau de expediție, în dreapta jos ai buton de acțiune care e setat pe antrenamente, de obicei, iar în dreapta sus coroana rotativă ce îți permite să mergi înapoi în meniuri, să crești sau să scazi dimensiunea aplicațiilor.

Software Huawei Watch Ultimate - este compatibil cu Android?

Așadar, la nivel de design ai un ceas ce îmbină eleganța și rezistența, cu materiale mai bune decât la ceasuri precum cele din seria GT de la Huawei. Ecranul e unul de tip LTPO AMOLED de 1,5 inci cu rezoluție 466 pe 466 de pixeli, nimic special și nou aici, e un ecran cu luminozitate bună și claritate a detaliilor foarte bună.

Ceasul este compatibil cu Android, fie că e vorba de telefoane Huawei, fie telefoane normale, de la Android 8 în sus, dar și cu iOS 13 în sus. Conexiunea se realizează prin aplicația Huawei Health pe care o instalezi pe oricare dispozitiv, iar apoi ai funcții de productivitate standard. Poți vedea notificările de apeluri, poți vedea mesajele de pe aplicațiile precum WhatsApp, Messenger, SMS și ai câteva mesaje standard pe care le poți seta ca să ai răspunsuri rapide. Limitarea pe care o ai pe dispozitivele Huawei conectate la alte branduri e că, realist, designul acesta al notificărilor și mesajelor nu este ideal și atunci când ștergi notificările, nu se oglindesc și pe telefon imediat, doar le poți vedea, nu le poți șterge. O chestiune care nu este de azi, ci pe cam toate dispozitivele Huawei din ultimii cinci ani.

Cantitatea de Watch Faces disponibile pentru ceas este foarte mare, de la unele adaptate pentru funcții noi aduse pe Ultimate, cum sunt cele de golf, dar și unele care imită destul de bine ceasurile obișnuite și elegante. Alegerea fețelor de ceas se face și de pe ceas, dacă le ai descărcate, dar și prin Huawei Health, dacă vrei să le descarci de acolo, unde ai variante gratuite, dar și unele pe bani. Poți alege un Watch Face care să se potrivească activității pe care o faci, de exemplu dacă ești pe terenul de golf, un lucru pe care nu-l zic întâmplător acum.

Funcții speciale de golf, diving și antrenament

Ultimate e pentru cei care fac activități, nu pentru cei care vor un ceas de notificări și să meargă la sală din când în când. Altfel nu are sens din punct de vedere financiar să-l cumperi.

Ultimate vine cu funcții dedicate golfului. Da, e ultramega nișă și tind să cred că un singur om ajunge aici. DAR! Eram în oraș și aveam ceasul la mână, am zis cuiva despre funcția de golf și, șocant, chiar joacă golf. Așa că i s-a părut o funcție foarte interesantă asta unde ar putea să-și urmărească evoluția, fie că e pe terenul de golf, fie pe cel de antrenament. O zic sincer, am fost mândru în acel moment.

Huawei Watch Ultimate are funcții numite Advanced Golf Course Mode, unde a introdus 15.000 de trasee de golf din toată lumea. De exemplu, în București poți să descarci Bucharest Golf Club și ai harta integrală a sa. Dacă ești pasionat de acest sport vei vedea traseul în mod 3D, direcții, măsurători ale distanței. Asta pentru cei avansați. De asemenea, din aplicație poți să personalizezi datele pe care le primești, dacă nu vei face tot traseul unui teren de golf, de exemplu. Ajuți un AI să îți dea noi recomandări dacă faci asta. Pe teren, primești distanța în timp real față de gaură, cred că așa se numește, că nu sunt golfer, unghiul și îți permite să te ajustezi, să vezi inclusiv obstacolele. Evident, pentru un necunoscător, toate aceste date sunt neimportante, dar pentru cei experimentați e o metodă ușoară de a-ți face jocul mai clar.

Dar dacă vrei să te duci să te antrenezi ceasul îți monitorizează puterea loviturii, tehnica, tempoul, astfel încât să poți să urmărești modul în care devii mai bun.

Pentru că e un ceas de expediții, are hărți destinate acestor lucruri. Să zicem că te duci la munte. Vei avea altitudine, puls, timpul petrecut pe traseu, dar foarte important poți să-ți setezi și punctul de start și cel de întoarcere, în așa fel încât să primești navigație, inclusiv satelitară, pentru a nu te pierde. Totul se realizează prin Offline Contour Maps pe care ți le descarci în funcție de locul unde te afli. De asemenea, ceasul are și un mod prin care luminozitatea scade și ai un ecran bicolor care să nu te deranjeze, chiar dacă e noapte și nu ai vrea să ai un ecran extrem de luminos. Sau care să aibă reflexii puternice în soare. Ruta este marcată clar pe hartă cu portocaliu și poți avea diferite puncte pe care să le imporți, dacă ai mai făcut expediții în acele zone. Poți să lași și markere pe traseul virtual, ca să știi data viitoare dacă ai dat de o cabană, de un pericol și la următoarea tură să navighezi mai bine. Bineînțeles, ai funcții de sănătate deja tradiționale care se îmbină cu acestea - pulsul, oxigenarea sângelui.

Ceasul merge și la scufundări până la presiuni de 10 atmosfere, asta înseamnă cam 100 de metri. Ceasul are o funcție de monitorizare panoramică a scufundărilor și adaptează ecranul pentru a funcționa mai bine în apă. Ceasul are patru funcții, de la scuba diving recreațional, până la scufundări libere, tehnice și expediție subacvatică.

Pentru zona de sănătate, butonul din dreapta jos este esențial, pentru că dacă pui degetul pe el poți să faci o analiză ECG timp de 30 de secunde pentru a identifica riscuri de tensiune arterială crescută. Deși nu e un dispozitiv medical, te poate ajuta să vezi dacă ai probleme și să contactezi un doctor.

Preț și disponibilitate

Nu e un ceas pentru oricine și ai opțiuni de la Huawei numeroase dacă vrei ceva pentru notificări și mici activități fizice. Acesta e nișat, e pentru aventurieri, pentru cei care știu că-l vor folosi cu adevărat.

Huawei Watch Ultimate costă pe site-ul oficial Huawei 4.499 de lei, dar ai o ofertă în perioada 3 - 26 decembrie în campania Giving Forward, unde ai un cupon de reducere de 15% - A15CRACIUN - ceea ce înseamnă că ceasul va costa 3.824,15 lei și beneficiezi și de garanție extinsă. E valabil în toate cele 3 culori și cureaua de titaniu.

Prețul este unul comparabil cu cel al lui Apple Watch Ultra 2 GPS, dimensiunile sunt asemănătoare, doar că Watch Ultimate este mult mai adaptabil pentru cei care nu vor să aibă doar un gadget la încheietură, ci inclusiv un accesoriu vestimentar mișto.

Pentru mine și pentru majoritatea dintre voi Ultimate e prea mult. Nu la preț, dar la funcții. De asta ai Watch GT5 Pro sau Watch 4 Pro Space Edition la costuri mai bune și design asemănător. Dar dacă te numeri printre acei oameni care m-au întrebat în oraș lucruri pe care nu le știam despre golf, atunci ai o opțiune interesantă.

Intrăm din ce în ce mai mult în epoca gadgeturilor care vin cu îmbunătățiri nu pentru toată lumea, ci doar pentru anumite nișe, iar asta e un lucru bun. Huawei Watch Ultimate face treabă pe această nișă și Huawei surprinde alegând un sport care la prima vedere nu e jucat de multă lume. Dar află de la mine că-n lume sunt 66,6 milioane de jucători, cu 5 milioane mai mult decât acum 8 ani.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: