HyperX a pornit ca un producător de memorii RAM de gaming, o divizie a Kingston. Asta se întâmpla acum 20 de ani. Între timp lucrurile au evoluat. HyperX și-a diversificat portofoliul, iar în februarie anul trecut HP a cumpărat divizia HyperX de la Kingston. Acum, compania are tot felul de periferice de gaming de la tastaturi, căști la microfoane și monitoare. Monitoarele urmează să le testez, însă acum vorbim despre două microfoane HyperX: QuadCast S și ProCast.

HyperX QuadCast S și HyperX ProCast

Unul este un microfon de top cu conexiune USB, iar celălalt este unul dedicat profesioniștilor. Hai să vedem ce este cu ele și care este potrivit pentru tine.

QuadCast S este un microfon USB cu efecte RGB ce pot fi schimbate sau oprite. Însă iluminarea RGB nu este doar plăcută ochiului, ci servește și o utilitate. Atunci când apeși pe capul microfonului acesta se va opri din înregistrare și iluminarea se oprește. Așa știi imediat când microfonul este pe mute sau nu.

Acesta este echipat cu un suport integrat anti-vibrații, are un buton în partea de jos pentru ajustarea gain-ului microfonului, ieșire de 3,5 mm pentru monitorizarea microfonului în timp real și are și un pop-filter integrat. Butonul de gain este util, însă se mișcă prea ușor și-l poți mișca fără să vrei atunci când muți microfonul. Cablul type A la type C este detașabil și destul de lung pentru cam orice setup ai dori. Conectezi microfonul la PC și în câteva secunde ești gata să înregistrezi.

Ca dimensiuni, cele două microfoane sunt similare, însă ProCast este mai bine construit și asta se simte la atingere, dar și la greutate. ProCast cântărește în jur de 370 de grame, în timp ce QuadCast are 250 de grame. De asemenea, ProCast are un design mai serios, dacă vrei, fără iluminare RGB, însă vine și fără stand și fără cablu XLR. Ca să-l folosești trebuie să cumperi un mixer sau o sursă cu phantom power. QuadCast S vine cu cablu USB și tot ce trebuie să faci este să-l introduci într-un port USB. Deci când vine vorba de ușurință de utilizare este clar că QuadCast S este câștigătorul.

ProCast are un pop filter ce poate fi atașat. Noi ți-l recomandăm deoarece mai oprește din sunetele explozive sau consoanele oclusive. Asta este evident și în testul nostru de sunet. Ambele microfoane au adaptor pentru a fi conectate la stative sau la brațe de microfon. Toate exemplele de sunet nu au fost editate, însă calitatea rezultatului poate fi crescută cu o editare minimală de eliminare a zgomotului de fundal etc

Florin Cașotă · Test microfon HyperX ProCast cu și fără pop filter

La nivel de aspect și construcție, ambele mi se par frumoase și bine construite. Totuși ProCast este mai greu, arată mai profi și-mi place foarte mult că poți vedea capsula condesantor prin grilaj.

Când vine vorba de funcții microfonul QuadCast S oferă patru tipare polare – stereo, omnidirecțional, cardioid și bidirecțional. Modul stereo este unul ciudățel și nu prea îi văd rolul. Cel omnidirecțional este bun atunci când ai mai multe persoane la o discuție și microfonul poate capta vocile la 360 de grade. Modul cardioid este perfect pentru streaming sau voice over. Cel bidirecțional este potrivit pentru interviuri și discuții 1 la 1.

HyperX ProCast este un microfon cu condensator profesional, care dispune de o conexiune XLR, un singur tipar polar cardioid și o capsulă condensator cu diafragmă mare, suflat cu aur, pentru o performanță audio de calitate superioară.

Ce înseamnă un tipar polar cardioid? Înseamnă că microfonul captează doar sunetul care vine din fața lui, nu și din altă direcție. Deci dacă vorbești și te îndepărtezi de microfon calitatea audio se va diminua. De asemenea, amplasarea microfonului trebuie aleasă atentă astfel încât vorbitorul să stea în fața lui majoritatea timpului. Deci ProCast este potrivit pentru podcast, voice-over poate și pentru streaming.

Pe de altă parte, cum spuneam mai devreme, QuadCast oferă patru tipuri de tipare polare, ceea ce înseamnă că are o varietate mai largă de utilizare: podcast, voiceover, streaming, dar și discuții cu două sau mai multe persoane. Ai putea amplasa QuadCast pe o masă și toți vorbitorii din jurul ei se vor auzi. Clar e mai bine să ai microfoane dedicate pentru fiecare, însă dacă nu ai poți să te descurci și așa.

Am lăsat ce e mai important pentru final: calitatea înregistrărilor. Am făcut mai multe teste și câștigătorul mie îmi este clar. Nu degeaba are cuvântul Pro în titulatură, dar asta nu înseamnă că ar trebui să fugi la magazin să-l cumperi în dauna QuadCastului. Mai departe vă las să vă faceți și voi o părere cu câteva teste de sunet. Am făcut testele în studio, la același volum și setări și pe modul de înregistrare cardioid pentru QuadCast.

Florin Cașotă · Test microfon HyperX ProCast
Florin Cașotă · Test microfon HyperX QuadCast S

Sper că și voi ați sesizat acel plus de calitate adus de ProCast: vocea este mai plină, mai profundă și ceva mai clară, mai plăcută per total. Totuși, cu ProCast ar trebui să folosești acel filtru ca să mai scapi de acele consoane ce pot fi deranjante. QuadCast nu este foarte departe de ProCast și vine cu acel plus de funcționalitate și cu un preț mai mic.

Concluzie

Pe care să-l cumperi? Depinde de ce vrei să faci cu el. Dacă vrei să faci un setup profi de podcast atunci ProCast este alegerea mai bună. Dacă ești mai la început de drum sau dacă folosești un microfon mai ieftin atunci QuadCast poate fi o alegere excelentă pentru podcasting, voice over sau streaming.

QuadCast S este o alegere mai potrivită pentru majoritatea oamenilor deoarece este ușor de utilizat și are mai multe tipuri de tipare polare pentru utilizări diverse și are și un preț mai mic. HyperX ProCast se vinde la un preț recomandat de 250 de dolari (nu pare să fie disponibil deocamdată în magazinele din România), în timp ce QuadCast S costă de la 450 de lei în sus, în funcție de magazin.