Fizic, el nu se diferențiază cu aproape nimic față de modelul anterior, însă acest lucru nu este neapărat rău. În ce privește design-ul, nu sunt prea multe de spus, iPhone 14 păstrează același aspect ca anul trecut, ecranul este acoperit cu Ceramic Shield, iar pe spate avem sticlă obișnuită.

Marginile dispozitivului realizate din aluminiu sunt drepte, păstrând linia de design introdusă de Apple în 2020. Telefonul se simte bine în mână și este destul de compact, fiind o alegere bună pentru cei care vor un smartphone mai mic. Singurul lucru care diferențiază iPhone 14 de iPhone 13 este gama de culori, iar acest model vine în cinci culori, albastru, mov, midnight, starlight și PRODUCT (RED).

La capitolul ecran nu există nicio diferență, ceea ce este și bine, și mai puțin bine. Este bine pentru că avem același ecran OLED de 6.1 inchi cu o luminozitate tipică de 800 de niți care îl face vizibil chiar și în lumină puternică. În modul HDR, ecranul atinge și 1200 de niți, așadar te poți uita lejer și la filme sau seriale pe acest telefon.

Partea mai puțin bună vine din perspectiva ratei de refresh, care a rămas la 60 Hz, însă pe mine nu mă deranjează foarte tare acest lucru, întrucât iOS are animații foarte fluide chiar și cu un ecran de acest fel. Mi-ar plăcea totuși ca la anul, Apple să implementeze măcar ecrane la 90 Hz pe modelele de bază.

Trecem mai departe la performanță și baterie, partea mai controversată legată de acest terminal. iPhone 14 încorporează același procesor A15 Bionic de anul trecut, de data aceasta varianta cu 5 nuclee grafice. La capitolul viteză, smartphone-ul ar trebui să fie foarte similar cu predecesorul său, chiar dacă pe partea grafică ar putea avea un mic avantaj.

Performanță iPhone 14

Ce este cu adevărat important este faptul că iPhone 14 vine acum cu 6 GB de memorie RAM, iar această creștere față de modelul anterior înseamnă că vei putea ține active mai multe aplicații în fundal, iar viteza de răspuns a telefonului este mai bună. Sigur, A16 Bionic este ceva mai rapid și mai eficient decât A15, însă eu cred că utilizatorii obișnuiți nu vor observa această diferență, pentru că procesoarele Apple, chiar și cele de acum câțiva ani, sunt în continuare foarte rapide.

La capitolul baterie, iPhone 14 m-a dus liniștit o zi, cu o rezervă de 20-40% în funcție de cât de mult l-am folosit, ceea ce pentru mine este mai mult decât mulțumitor. Bateria poate fi încărcată pe fir, wireless și prin MagSafe, iar vitezele au rămas ca la modelele precedente. În ce privește autonomia, acest model ar trebui să fie suficient pentru majoritatea utilizatorilor, însă cei care își folosesc mai intens smartphone-ul ar trebui să opteze pentru 14 Plus sau pentru 14 Pro Max.

iPhone 14 rulează excelent iOS 16, nu am întâmpinat nicio problemă în ce privește stabilitatea sau autonomia bateriei. Noul Lock Screen îți oferă nenumărate posibilități pentru a-ți personaliza telefonul. Poți alege între fundaluri recomandate care se schimbă în funcție de condițiile meteo sau poziția geografică sau chiar wallpapere cu emoji. De asemenea, telefonul îți va sugera automat fundaluri personalizate din galerie și poți selecta și un mod aleatoriu care să îți schimbe în permanență fundalul de pe ecranul de blocare.

Alte funcții notabile din iOS 16 ar fi opțiunea de a activa procentajul bateriei pe modelele de telefoane cu notch sau activarea feedback-ului haptic pentru tastatură.

Ce este mai important, din punctul meu de vedere, este că Apple a implementat pe modelele de bază de anul acesta noul Photonic Engine, care ar trebui să ajute la fotografii, în special în lumină scăzută. Că veni vorba de camere, iPhone 14 vine cu ceva îmbunătățiri și aici. Avem o cameră principală nouă de 12 MP cu f/1.5 și un modul selfie cu autofocus tot de 12 MP, cu f/1.9, iar camera ultrawide a rămas aceeași ca anul trecut. Pozele realizate cu iPhone 14 sunt clare, culorile sunt foarte bune, la fel și dynamic range-ul.

iPhone-ul păstrează aceeași procesare cu care suntem obișnuiți, ceea ce înseamnă culori naturale, lucru care îmi place. De asemenea, această procesare se păstrează atât pe camera principală, cât și pe cea ultrawide, iar această consistență este de lăudat, pentru că unele telefoane tind să altereze ușor calitatea imaginilor între cele două module. Camera frontală se descurcă foarte bine, mai puțin în modul de noapte, unde fotografiile ies ușor neclare.

În lumină scăzută, camerele de pe spate nu au probleme, mai ales cea principală, care scoate fotografii clare, luminate suficient pentru a face totul vizibil, dar în același timp fără a avea un aspect supra-procesat. Pe partea de video, iPhone-urile au stat întotdeauna foarte bine, iar noul iPhone 14 vine cu un Action Mode menit să ofere o stabilizare și mai bună decât modelele precedente. Rezultatele sunt într-adevăr impresionante, iar acest mod de filmare oferă o stabilizare foarte bună chiar și atunci când alergi sau miști foarte tare telefonul.

Merită să cumperi iPhone 14?

Din punctul meu de vedere, la 4.899 de lei, iPhone 14 își merită banii, însă în aproape aceeași categorie de preț îți poți cumpăra iPhone 13 Pro-ul de anul trecut. Pentru aproximativ 400 de lei în plus, 13 Pro îți oferă același procesor și memorie RAM, un ecran mai luminos cu rată de refresh la 120 hz și o cameră telefoto.

Față de iPhone 13, modelul de anul acesta poate fi mai atractiv prin sistemul de camere îmbunătățit, dar și prin cei 6 GB de RAM, care ajută la îmbunătățirea performanței.