Lectură de 8 min

REVIEW iPhone 14 Pro: tips & tricks, curiozități de la un utilizator de Android

Abonează-te pe  
De cam trei săptămâni sunt utilizator de iPhone. Nu, nu vreau să sune ca un anunț de la alcoolici anonimi, dar pentru prima dată de când există smartphone-urile, un iPhone devine telefonul meu principal.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

În ultimii ani am testat fiecare model de iPhone, însă niciodată nu am fost suficient de convins să sar gardul în tabăra Apple. În continuare o să găsiți o parte din motive, însă acest video nu este plin de laude, ci de tips and tricks, curiozități, ce îmi place și ce nu-mi place la acest telefon.

De ce am trecut la iPhone? Pentru că acum pot spune că nu duc lipsa de aproape nimic din ce au de oferit flagship-urile Android. În trecut nu eram mulțumit de ecranele telefoanelor Apple, însă acest model are unul dintre cele mai bune de pe piață: e foarte luminos, acuratețea culorilor este mare, are o rată de refresh variabilă de până la 120 Hz și este o plăcere să-l folosești indiferent de ce faci.

Always on Display și insula dinamică

Anul ăsta Apple a implementat și Always-on Display și mie îmi place. Da, consumă mai multă baterie, însă nu atât de mult pe cât credeam. Din ce am înțeles și update-ul la iOS 16.1 a crescut autonomia, însă pentru că eu am primit telefonul pe 5 noiembrie am trecut direct la această versiune. Îmi place nivelul de personalizare al acestuia și widget-urile pe care le poți pune pe lockscreen. Apple continuă să aducă îmbunătățiri și în versiunea 16.2 vei putea deazactiva wallpaper-ul pentru cei care se plângeau că e prea luminos și chiar și notificările, dacă dorești să vezi doar ceasul și widgeturile.

Rămânem la ecran să vorbim puțin și de dynamic island. Mi-a plăcut încă de la prezentare deoarece rezolvă o problemă hardware prin software și e foarte elegant executată. Pentru mine utilitatea este limitată în acest moment deoarece nu foarte mulți dezvoltatori au dezvoltat aplicațiile acestora pentru ea.

O folosesc pentru muzică, pentru timer și-mi place că-ți arată indicațiile din Apple Maps acolo. De asemenea, acum cu Campionatul Mondial de Fotbal ar putea fi utilă pentru microbiști prin live activities și poți vedea scorurile în direct pe lockscreen sau pe insulă. O altă aplicație care are suport pentru asta este Flighty și îți va afișa informațiile de care ai nevoie despre zborul tău într-un mod similar, însă nu am avut ocazia să o folosesc încă. Pun pariu că va deveni și mai utilă această funcție pe măsură ce timpul trece.

Camere foto iPhone 14 Pro

Un al doilea motiv pentru care am ales iPhone 14 Pro sunt camerele foto. În sfârșit, Apple a trecut la o cameră cu mai mulți megapixeli. Mărimea senzorului este mai importantă (și senzorul este mai mare decât în trecut), dar și numărul mare de megapixeli ajută, de exemplu acel crop 2x, fără pierderea calității. De asemenea, poți realiza fotografii RAW de 48 MP ce conțin foarte multe detalii și îți oferă o flexibilitate mult mai mare în editare.

90% din timp sunt foarte mulțumit de fotografiile realizate de camera de 48 MP: acestea sunt foarte bine expuse, cu multe detalii și cu o gamă dinamică mare, însă atunci când faci fotografii normale de 12 MP de multe ori iPhone-ul aplică un sharpness mult prea mare și imaginea arată prea digitală. Însă pot rezolva asta prin fotografierea în pro-res raw și apoi o editez cum vreau eu în Lightroom. Portretele arată foarte bine de cele mai multe ori cu un bokeh foarte natural la f/5.6 și decuparea subiectului de fundal iese bine 90% din cazuri.

Apropo de decupare, o funcție care-mi place foarte mult este faptul că poți scoate fundalul din poze. Poți scoate fundalul de la obiecte, oameni sau animale și astfel poți să o faci un sticker pentru WhatsApp sau le poți folosi pentru thumbnails sau alte designuri. Poți face asta și cu mai multe poze deodată, însă inainte trebuie să le salvezi într-un folder apoi să le selectezi pe toate și vei avea funcția de remove background pentru toate.

iPhone 14 Pro trece automat în night mode atunci când fotografiezi o scenă întunecată, însă poate nu de fiecare face asta, așa că poți activa tu manual funcția și poți seta chiar un timp lung de expunere de 10 secunde. Pretty nice.

Camera ultrawide este foarte wide și asta îmi place și poți face niște fotografii foarte interesante. De asemenea, are și funcție de cameră macro, care nu mă interesează prea mult personal, însă mă enerva că trecea automat în acest mod, dar există o funcție în setări pentru asta și astfel o vei putea activa manual.

Camera telefoto este ok, nu extraordinară și duc puțin lipsa zoom-urilor uriașe fără pierderi de detalii de pe telefoane ca Samsung sau Huawei cu zoom optic 5, 10x. Totuși, nu cred că voi avea nevoie neapărat de o astfel de cameră prea des în utilizarea zilnică.

Pentru că sunt mare iubitor de camere foto/video și creare de clipuri video am fost foarte atras de iPhone pentru capabilitățile sale de filmare. Modul cinematic a primit un upgrade și acum poți filma 4K la 24 de fps cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare. Ai putea imita un efect de cameră foarte scumpă cu un iPhone și un trepied. Iar eu plănuiesc să folosesc mai mult acest telefon în crearea unor astfel de clipuri.

Mai mult îmi place că poți schimba punctul de focus și după filmare în editare pe telefon. Poți crea și keyframe-uri pentru momentul când dorești să se schimbe focusul. Însă cum telefonul mi se pare că nu este foarte potrivit pentru editare video, pot trimite clipul pe Macbook și pot ajusta focusul și acolo dacă doresc. Însă dacă modul cinematic nu se descurcă așa cum vreau eu o să folosesc modul de filmare normal care creează un bokeh natural și frumos atunci când subiectul este aproape de cameră, iar în astfel de review-uri subiectul va fi cam tot timpul în prim-plan. Deci telefonul îmi va fi util.

Action Mode nu mă pasionează atât de mult, însă este foarte impresionant. Nu mai ai o rezoluție 4K, dar și cea 2K este mai mult decât suficientă pentru prezent. Stabilizarea normală face o treabă excelentă, însă action mode o duce la nivelul următor atunci când faci mișcări extreme Dacă filmezi într-un mediu prost iluminat atunci poți activa Action Mode Lower Light, care va ilumina mai bine scena, însă va scădea nivelul de stabilizare.

Ecosistemul Apple

Un al treilea motiv pentru care am trecut la iPhone 14 Pro este că de cam jumătate de an lucrez și editez video pe un MacBook Pro 14, pe care-l iubesc apropo și dacă sunt doritori pot să fac un clip despre toată experiența mea cu el, ce pot face, ce mă deranjează și așa mai departe. Revenind, îmi place foarte mult integrarea telefonului cu laptopul.

Pot trimite poze cu ușurință cu AirDrop, pot răspunde la apeluri de pe laptop, pot seta do not disturb de pe un dispozitiv și se activează pe ambele. Apropo, apreciez mult focus modurile și am unul pentru somn, unul pentru filmări ca acestea când nu vreau să-mi intre nicio notificare și unul personal. Treci foarte ușor de la unul la altul și ai mai mult control asupra ceea ce îți este afișat.

Deși Macbook-ul are o cameră web excelentă pentru laptop-uri, acum pot folosi iPhone-ul drept webcam și mai există și acea funcție numită continuity camera prin care poți face un apel video pe telefon apoi să treci pe laptop și invers și funcția prin care poți să folosești camera ultrawide pentru a filma biroul din fața laptopului mi se pare foarte interesantă. Mai departe, în arsenalul meu a intrat și o pereche de căști AirPods gen 3 și îmi place foarte mult cum pot să trec de la un dispozitiv la altul extrem de rapid și faci.

Știam toate poveștile despre integrare și despre cum funcționează dispozitivele Apple împreună, însă să vezi și să experimentezi pe pielea ta mi se pare fantastic. Și știu că există anumite aplicații, funcții care leagă PC-ul Windows la telefonul Android, însă niciuna nu a funcționat bine pentru mine sau nu atât de bine pe cât mi-aș fi dorit.

Android vs iOS

Am trecut de la Android la iOS cu destulă ușurință și mi-am transferat mesajele, agenda, WhatsApp-ul și majoritatea aplicațiilor fără probleme. Totuși mi-a luat puțin să mă obișnuiesc cu anumite lucruri.

Apple a introdus navigarea prin gesturi cu iPhone 10, însă Android cred că o face mai bine. De ce pe iPhone nu pot să fac swipe din dreapta pentru a reveni în ecranul anterior? De ce trebuie să-mi lungesc degetul mare tocmai în stânga. Nu-mi place că uneori trebuie să-mi folosesc mâna stângă pentru a activa un buton în partea din stânga sau dreapta sus, nu-mi place că nu pot să închid toate aplicațiile din fundal în același timp.

Nu-mi place meniul de setări și mi se pare prea complicat. De ce să nu am acces la setările de cameră direct din cameră? De asemenea, căutarea în setări nu funcționează bine. Pe Android găsești mult mai ușori ce cauți, chiar dacă nu știi în ce categorie este.

Îmi place că de fiecare dată când instalez o nouă aplicație mă întreabă dacă vreau să primesc notificări, iar de cele mai multe ori nu vreau și-mi place că pot alege ca acea aplicație să nu mă urmărească pe internet. Îmi place că atunci când îmi fac un cont cu Apple ID pot alege o adresă de mail random, nu adresa mea personală, astfel sunt mai bine protejat. Îmi place cum sunt aranjate notificările în lockscreen.

Știu că nu e ceva wow, dar mi se pare utilă și funcția cu dublu tap pe spatele telefonului pentru a face ceva, să aprinzi lanterna, screenshot sau altceva.

Un alt lucru util pe care-l poți face cu telefonul, mai ales dacă ești student este că poți copia textul din imagini și chiar din video. Nu mai este nevoie să scrii manual pagini de text doar le copiezi și în câteva zeci de secunde ești gata.

Îmi place aspectul telefonului și această culoare mov, însă urăsc să văd că se prind foarte multe scame în jurul camerelor foto și mai greu scapi de ele. I-am luat o carcasă, dar nu și un screen protector. Îmi place foarte mult funcția magsafe, mai ales cu bateriile externe și cu suporturile de mașină.

Marele punct negativ iPhone 14 Pro

Este un telefon greu și eu apreciez asta, dar nu mă omor după marginile lucioase. Marele punct negativ rămâne portul lighting și încărcarea destul de lentă. În ultimii ani am fost obișnuit prost de telefoanele Android cu încărcare super rapidă, iar acum am revenit la 20 de wați (pentru o parte de încărcare). Autonomia este bună, de o zi de utilizare moderată cu always-on activat, iar cu el dezactivat pot să-l mai folosesc și a doua zi câteva ore.

Totuși, sunt dispus să accept acest inconvenient pentru că primesc mai mult în schimb. Aș mai putea vorbi și mai mult despre experiența mea cu acest telefon, dar o să mă opresc aici și poate o să mai revin punctual pe anumite subiecte precum camere foto sau personalizare lockscreen.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: