În primul rând vreau să vorbesc despre niște lucruri ce se vehiculează mult în social media: se rupe, se îndoaie, e construit prost? Acest model nu. Nu am observat defecte de fabricație, e solid și nu l-am simțit să flexeze în vreun fel. Schimbă ceva titanul felul în care se simte telefonul? Nu. iPhone 15 și iPhone 15 Pro sunt la fel la nivel de experiență de utilizare. Finisajul mat și rotunjit al marginilor îi da un alt aspect telefonului și îl face ceva mai plăcut de ținut în mână. În același timp, mi se pare că este și mai alunecos. Marginile lucioase ale lui iPhone 14 Pro mi se pare că oferă o priză mai bună.
Titan și action button
iPhone 15 Pro este puțin mai gros, dar ceva mai ușor decât iPhone 14 Pro. Este un plus dacă simțeai că iPhone-urile din trecut erau prea grele. Se încinge? Da, dar nu în mod exagerat. Nici la încărcat, nici în utilizarea normală. L-am încărcat cu încărcătoare de la Motorola, OnePlus, Samsung și nu am văzut nimic anormal.
L-am folosit cum o fac în mod normal și l-am simțit încălzindu-se după mai mult timp în jocuri sau în utilizarea în soare puternic, însă la fel se întâmplă și cu iPhone 14 Pro. Un prag normal de încingere, să zicem. Am rulat teste de stress test cu 3D Mark și telefonul s-a încins, însă puteam să-l țin în mână. La fel a făcut-o și iPhone 14 Pro, dar acest a obținut rezultate mai slabe și a fost mai puțin stabil decât iPhone 15 Pro.
Merită butonul de acțiune? Oh, da. În esență nu este mare lucru. Un buton care poate fi programat pentru a face anumite lucruri. Sliderul e grozav, însă acest buton este mai util deoarece îți permite să faci multe lucruri mai ușor. Cum îl pui pe mute? Ai un buton în control center.
Altfel poți folosi butonul pentru câteva lucruri de bază precum să deschidă camera într-un anumit meniu, să pornească lanterna, voice memo etc. Multe mi se par utile. Însă cea mai mare utilitate i-o dă shortcuts și astfel poți folosi butonul pentru a deschide o anumită aplicație, pentru a pune un timer, pentru a deschide Shazam și multe altele. În același timp poți folosi butonul pentru automatizări prin casă cu smart home. Ai putea să folosești butonul să aprinzi luminile înainte să intri în casă, să-l conectezi la un smart lock și așa mai departe.
Amplasarea acestuia nu este ideală, fiind cam sus pentru o utilizare a telefonului cu o singură mână, însă bine și așa decât deloc.
Da, nu e primul producător de telefoane care aduce un asemenea buton pe telefoanele sale. Sony are asta de mult, însă acela este dedicat fotografierii și nu poate fi programat pentru altceva. Oportunitate pierdută, însă vedem dacă vor apărea și alții cu o astfel de implementare pe dispozitivele sale
Contează că iPhone are acum USB-C? Dap. Foarte mult. Pe lângă faptul că e mult mai convenabilă încărcarea, USB-C transformă iPhone-ul într-o unealtă de filmat. Acest port te ajută să filmezi în format LOG 4K 24,30 sau 60 FPS direct pe un SSD extern sau pe un card SD. Scapi de toată procesarea agresivă a Apple și te poți juca mai ușor cu culorile și astfel ai putea să te folosești de telefon pentru interviuri, ca o a doua cameră la un setup cu două camere, de ce nu?
Este o utilizare foarte nișată, dar demnă de numele telefonului: PRO - adică pentru profesioniști. USB-C este de mult timp pe Android, însă niciun producător nu a mizat foarte mult pe utilitatea acestuia, sunt curios dacă pe viitor o să vedem un accent mai mare pe o astfel de utilizare din partea producătorilor de telefoane Android.
Camere foto
Și acum să trecem la camerele foto și să vedem cum se compară cu iPhone 14 Pro, dar și cu camere full frame de la Sony.
În ceea ce privește senzorii lui iPhone 15 Pro, Apple nu a făcut schimbări de la iPhone 14 Pro și avem același setup de camere: cameră principală de 48 MP, cameră ultrawide de 12 MP și camera tele cu zoom optic 3x tot de 12 MP. Aici lucrurile s-au schimbat pe partea software și primul lucru pe care-l vei observa este faptul că pe iPhone 15 Pro poți apăsa pe buton de 1x să te facă un zoom mic la 1,2x (28 mm) și 1,5x (35 mm). E o îmbunătățire ce ține mai degrabă de User Interface deoarece și pe iPhone 14 Pro poți face un zoom mic cu degetele. A doua mare schimbare ține de filmarea în Apple Log sau ProRes SDR sau HDR direct pe SSD. În continuare să vedem un comparativ pe video cu iPhone 14 Pro și cu cu două camere Sony full-frame cu distanțe focale similare cu cele ale iPhone-ului.
O a treia schimbare este în modul cinematic de filmare care acum îți permite să filmezi astăzi la 1x și 2x, dar nu la 3x, cum era pe iPhone 14 Pro, însă pe 15 Pro poți trece de la 1x la 2x în timp ce filmezi.
Pe partea de fotografie putem observa că pozele făcute cu iPhone 15 Pro sunt ceva mai sharp, mai detaliate, datorită faptului că în modul default scoate poze la 24 MP, față de cei 12 MP al lui 14 Pro. Diferența este evidentă când o cauți făcând zoom în poze și dacă te uiți la elemente precum scris, semne etc. Ce vreau să zic este că nu e o mare diferență față de 14 Pro din acest punct de vedere.
Un alt lucru pe care l-am observat este faptul că 15 Pro face poze cu un look mai cald. De cele mai multe ori, iPhone 15 Pro oferă mai multă căldură în poze și crește intensitatea culorilor. Nu e o diferență mare, dar este sesizabilă, mai ales în cazul unor culori precum acest roșu de pe tricou. Dacă-ți place mai mult cum face iPhone 15 Pro ține de gust.
Per total, la capitolul camere foto, modelul de anul acesta va fi de interes pentru cei interesați de video și pentru cei care filmează cu iPhone-ul des și vor să aibă parte de cea mai bună calitate în producțiile lor video. Pe partea de poze nu mi se pare că vine cu un upgrade care să te facă să-ți schimbi vechiul iPhone 14 Pro cu Pro-ul de anul acesta.
iPhone 15 Pro - concluzie
Acestea fiind zise, iPhone 15 Pro este un telefon bun, unul care aduce mai multă utilitate și flexibilitate pentru utilizatorii obișnuiți, dar și pentru cei PRO, creatori de conținut datorită butonului, care înlocuiește sliderul și includerii USB-C. În același timp, nu reprezintă un salt extraordinar dacă ai iPhone 14 Pro și eu unul nu o să fac upgrade. Dacă ai un iPhone 12 Pro sau 13 Pro atunci cred că merită upgrade-ul. Pe de altă parte, dacă ai un telefon Android, acum este cea mai bună perioadă să treci la Apple.