Lectură de 10 min

REVIEW iPhone 15 și iPhone 15 Plus: cum se prezintă noile telefoane Apple

Abonează-te pe  
Apple a lansat noile telefoane iPhone din acest an și start-up.ro a realizat deja review-ul pentru modelele de bază: iPhone 15 și iPhone 15 Plus. Citește mai departe sau urmărește clipul pentru a aflat mai multe.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Așadar, Apple păstrează tradiția și aduce noutățile aduse pe Pro-urile de anul trecut pe telefoanele de bază. Astfel iPhone 15 este un iPhone 14 Pro fără camera telefoto și fără ecranul Promotion cu rată de refresh variabilă, din păcate. Dacă peste lipsa absenței unui telefoto pot să trec, lipsa unui ecran cu rată variabilă de refresh pe un telefon din această categorie de preț mi se pare inadmisibilă.

iPhone 15

În acest moment poți să cumperi telefoane cu 1000-1500 de lei cu ecrane OLED cu rată de refresh variabilă, iar acest model are un preț de pornire de 4700 de lei. Da, iOS este foarte smooth și animațiile sunt plăcute și fluide, însă atunci când îl compari cu un ecran de 120 Hz se poate observa o diferență mare. Vestea bună este că dacă petreci mult timp cu un ecran de 60 Hz te obișnuiești și nu simți ce pierzi decât dacă ai un alt ecran rapid pe care-l poți vedea.

Altfel Dynamic Island de anul trecut este acum și pe versiunea de bază și asta îmi place. Prefer asta în dauna celebrului notch și vine și cu un plus de utilitate. Folosesc iPhone 14 Pro de la lansare și Dynamic Island vine cu câteva scenarii în care este utilă precum urmărirea unui timer, te ajută să vezi un scor la un meci de fotbal, să controlezi muzica și apelurile. E o adiție bună, dar nu una neapărat revoluționară.

Procesorul A16 Bionic vine pe acest model și asta înseamnă mai multă performanță, dar și o eficiență energetică mai bună față de modelul anterior. Cu acest procesor nu am avut nicio problemă în a rula orice aplicație sau joc cu iPhone 14 Pro și nu e cazul nici aici. Am băgat și sesiuni de gaming de 30 de minute pe acest telefon și s-a încălzit puțin, însă nu prea tare. Dacă-ți iei iPhone 15 mă aștept să-l poți folosi liniștit, fără probleme, 3-4 ani de zile.

În ceea ce privește bateria, acest smartphone se descurcă bine cu cam 6 ore de screen on time cu o singură încărcare sau cam o zi și jumătate de utilizare, în cazul meu. Ceva mai bine decât iPhone 14 Pro, din experiența mea.

Marea schimbare de care nu am vorbit până acum constă în adoptarea portului USB-C. Asta este valabil pe toate modelele din seria 15 și eu nu pot decât să mă bucur. Da, viteza de încărcare a rămas aceeași, dar acum e mult mai simplu să-mi încarc telefonul și nu trebuie să mai stau cu grija unui cablu lighting. De asemenea, deschide noi oportunități de conectivitate, mai ales pe seria Pro. Poți filma în ProRes direct pe un SSD extern, e un card SD, poți conecta telefonul la o conexiune ethernet și așa mai departe. USB-C este de ceva timp pe piață și există numeroase adaptoare și majoritatea gadgeturilor din jurul nostru au acest port.

Deci vei avea o viață mult mai ușoară mai ales dacă treci de la Android la iPhone.

Camera este aceeași de 12 MP din ultimii ani și se descurcă bine. Camera principală este de 48 de MP, la fel ca cea de pe Pro-ul de anul trecut, ce permite un zoom 2x fără pierdere de detalii și mai avem o cameră ultrawide de 13 MP. Spre deosebire de 14 Pro nu ai ProRes sau ProRaw, însă oricum eu personal nu le-am folosit prea mult. iPhone 15 se descurcă foarte bine la capitolul foto și la video.

Îmi place că pe iPhone 15 a fost introdusă opțiunea de a trage poze de 24 de MP, care ar trebui să ofere mai multe detalii decât cele default ale lui 14 Pro care trage la 12 MP sau 48 MP în ProRAW. Recent a fost introdusă funcția de ProRAW la 12 MP. De asemenea, pozele lui iPhone 15 ocupă mai puțin spațiu, ceea ce nu poate decât să ne bucure: 3 MB pozele în modul de 12 MP și 4,8 MB în modul de 24 MP, însă aici nu poți să tragi la 48 MP. Că na, Apple trebuie să facă delimitări artificiale între versiunile Pro și versiunile de bază.

O funcție mișto care e pe iPhone 15 și nu pe 14 este abilitatea de a detecta oameni sau animale pentru funcția de portret. Teoretic cu iPhone 15 nu mai este nevoie să intri în modul portret deoarece poți introduce bokeh în editare. E util în pozele din vacanță sau pentru pozele cu animalele de companie.

Pe video lucrurile stau foarte bine și stabilizarea este excelentă, iar acum vine și modul action pe versiunea de bază.

Deci la nivel de camere vorbim clar de un upgrade față de versiunile anterioare și foarte aproape de ce pot oferi Pro-urile.

Înainte să-l las pe colegul meu Cristi să vă vorbească despre iPhone 15 Plus din perspectiva lui de utilizator cu vechime de iPhone, vreau să mai menționez faptul că acest nou design rafinat îmi place. Marginile nu mai sunt la fel de ascuțite, ceea ce-l face mai plăcut de ținut în mână. Marginile și spatele sunt mate, ceea ce apreciez foarte mult. Modulul de cameră este mic și discret, iar acest roz pal cred că va fi un hit.

iPhone 15 Plus

Cum a spus și Florin, iPhone 15 Plus este o variantă mai „lite” a lui 14 Pro Max și asta e și bine, dar e și rău. Pe alocuri, telefonul se simte puțin prea lite, mai exact la rata de refresh, dar ajungem și acolo. Ca materiale, mie îmi place că anul ăsta, iPhone 15 și 15 Plus nu mai sunt lucioase pe spate, ci mate, ceea ce ajută enorm la amprente, dar telefoanele sunt puțin mai alunecoase. Alftfel, marginile ușor rotunjite fac 15 Plus să fie ușor de ținut în mână.

Ecranul mai mare îl face mult mai versatil pentru mine, pentru că deja poți trata telefonul mai mult ca pe o mini tabletă. Asta dacă nu te deranjează dimensiunile. Eu de asta mi-am și dorit să testez modelul Plus. Am în prezent iPhone 11 și următorul telefon aș fi vrut să fie Pro Max, dar nu știam dacă dimensiunea o să mă încurce. Da, este mai mare decât 11, dar nu cu foarte mult și pe acela deja îl țineam în mare parte cu două mâini, deci practic, nici un dezavantaj. Calitatea display-ului este incontestabilă. Îi lipsește Always-on-Display-ul după care eu unul nu plâng, dar și rata înaltă de refresh. Aici trebuie să fiu de acord cu Florin. Un telefon de 5.500 de lei, cât este 15 Plus, trebuie să aibă măcar 90Hz și nu înțeleg de ce Apple așteaptă atât de mult să le ofere bucuria asta și utilizatorilor obișnuiți.

Eu apreciez totuși că avem aceeași luminozitate și pe 15 Plus și pe 15 Pro Max. L-am luat cu mine la Brașov și pe un soare orbitor ecranul a fost ușor vizibil, ceea ce pentru mine contează enorm, pentru că pe 11 abia îl văd vara sau toamna, de exemplu. Culorile și dynamic range-ul sunt și ele excelente. Am urmărit clipuri pe YouTube, filme și seriale pe Netflix, toate se văd briliant.

Unde mai pui că acum avem Dynamic Island și pe 15 și 15 Plus și este chiar o funcție utilă. Cel mai des am folosit-o pentru Spotify, însă mi-a apărut și când navigam pe Google Maps, în apeluri sau când am comandat un Uber. Se activează și în anumite interacțiuni software, cum ar fi în AirDrop, când dai telefonul pe mut sau atunci când mai ai doar 10-20% baterie. Boxele se aud și ele puțin mai tare, iar sunetul este mai plin, asta pentru că și telefonul este fizic mai mare.

FaceID merge brici, mai repede decât pe 11-le meu, iar asta e sesizabil de fiecare dată când aprinzi ecranul, dar și când faci plăți, de exemplu.

La puterea de procesare îi dau dreptate lui Florin, 14-le de anul trecut cu A15 Bionic a zburat prin tot ce i-am dat să facă, iar A16 Bionic este chiar mai puternic, nu că eu aș fi avut nevoie, dar este de apreciat. Totul se deschide instant, iar cei 6 GB RAM se țin foarte bine în multi-tasking. Nici pe iPhone 11 nu duc lipsă de putere, dar progresul este ușor vizibil în viteza cu care noile modele deschid aplicații sau trec de la una la alta. Ce am observat eu la 15 Plusul meu e ca se încălzește fără să înțeleg de ce în anumite aplicații, cum ar fi în Telegram, dar bănuiala mea e că software-ul nu este încă optimizat 100%.

Asta se va rezolva în timp cu update-urile, dar deocamdată se traduce și într-o autonomie nu foarte grozavă. Mă așteptam la ceva mai mult, dar din nou, în timp se va îmbunătăți optimizarea. Deocamdată, cu o utilizare mai intensă decât de obicei, pe mine telefonul m-a ținut o zi completă și puțin în dimineața următoare. Nu e deloc rău, mai ales că am făcut poze, luminozitatea a stat la maximum mai mereu și telefonul a mers pe 5G mai mult decât wifi. Apropo de 5G, în Brașov am obținut undeva la 570 Mpbs pe download și undeva la 50 Mbps upload, iar în București, vitezele au fost similare.

După ce am revenit acasă, utilizarea mea obișnuită mi-a adus două zile și mai bine de autonomie, deci ceea ce mă așteptam de fapt să văd. Da, autonomia și ecranul, mult mai bune decât la 11-le meu, m-au convins că următorul meu iPhone va fi unul mare, dar va fi Plus sau Pro Max? Asta o să îți spun la concluzie.

Despre cameră ți-a vorbit deja Florin destule, pe 15 și 15 Plus sunt identice, deci eu o să te las doar cu niște sample-uri și poate niște muzică de fundal. De încărcat, 15 Plus se încarcă într-o oră și 40 de minute pe USB-C, altă schimbare majoră cu această generație. Totuși, al meu s-a încins destul de tare la încărcare și iar nu prea înțeleg de ce. Poate că și aici mai sunt niște lucruri de optimizat, dar să ai în vedere că telefonul se va încinge puțin mai tare cu un încărcător rapid. Să nu uit, acum poți limita încărcarea pe iPhone 15 la 80% din setări, dacă îți dorești lucrul ăsta. Poate în viitor, Apple va aduce această funcție și pe celelalte modele, pentru că știu că unii utilizatori chiar își doreau așa ceva.

iOS 17 - cele mai importante schimbări

Nu o să intru în detalii cu toate schimbările aduse de iOS 17, cu care vin aceste telefoane, ci o să mă rezum la doar patru elemente. StandBy este modul care-ți transformă telefonul într-un ceas digital. Mi se pare util pe o noptieră sau pe birou dacă ai un încărcător wireless. Dacă încă folosești doar încărcătorul cu fir nu o să te ajute prea mult.

Contact Posters e mișto deoarece poți să-ți exprimi personalitatea și poți să-ți faci un fel de carte de vizită pe care toți cu iPhone o pot vedea atunci când te apelează. Poți să alegi diferite poze, Emoji și așa mai departe. Mi se pare cool, păcat că e foarte bugged în acest moment.

O a treia schimbare este legată tot de contact posters numită NameDrop și astfel acum poți apropia două telefoane cu iOS17 și astfel poți trimite telefonul tău celuilalt. Deci nu mai trebuie ca o altă persoana să deschidă agenda și tu să-i dictezi telefonul. Not great, not terrible, pretty ok, nu?

Ultima noutate adusă de iOS 17 care are potențial să aibă un impact mai mare decât tot ce am menționat eu până acum este introducerea widgeturilor interactive. Asta te scutește să mai intri în aplicații și poți rezolva ce treabă ai direct din homescreen. De exemplu, to do list-urile le poți bifa fără să mai deschizi o altă aplicație. Poți controla podcasturile cu un widget precum cel al Overcast. Și așa mai departe. Îmi place pentru că elimină nevoia de a intra într-o aplicație doar pentru a face ceva simplu. Dacă ai un tracker de băut apă, nu mai trebuie să intri în aplicație doar să înregistrezi că ai băut paharul cu apă.

Concluzie iPhone 15 și iPhone 15 Plus

iPhone 15 mi se pare un telefon bun. Mi se pare o alegere perfectă pentru cei care au Android dar vor să treacă la Apple, însă nu au buget de Pro. USB-C-ul face trecerea mai ușoară, autonomia e bună, designul este îmbunătățit, iar camerele și performanța îl face face un telefon de lungă durată. În același timp, tot din perspectiva Android, prețul este cam mare, însă deja știm asta, nu?

Personal nu aș alege un iPhone 15 deoarece nu are rată de refresh ridicată și un zoom optic mai mare de 2x tot timpul e binevenit.

Mai departe îl las pe Cristi pentru concluzia lui.

Concluzia mea este că iPhone 15 Plus este un telefon interesant și singurul lui păcat este că nu are o rată înaltă de refresh. Altfel, ecranul mai luminos, Dynamic Island, camera principală de 48 MP și USB-C îl fac să fie un telefon cu adevărat modern, care poate merita cei 5.500 de lei pentru un utilizator obișnuit căruia nu îi pasă deloc de rata de refresh de 60 Hz.

Dacă ar fi să aleg eu, aș merge totuși pe un 15 Pro Max, chiar dacă este mai scump cu 1.700 de lei, pentru că are cei 120 Hz, un procesor mai nou, 8GB RAM și Action Button, pe care eu l-aș reprograma imediat ca reportofon. Unde mai pui că modelul Pro Max are și un zoom optic de 5X și un setup de camere mai capabil, per total.

Spune-ne tu ce model din seria iPhone 15 ai alege și de ce și dacă ți se pare că 60 Hz mai sunt justificați pentru un model flagship în anul 2023. Le mulțumim celor de la iStyle care ne-au oferit produsele pentru review.

Abonează-te pe  


Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: