Dacă cu iPhone 15 Apple a comis-o pentru că i-a pus un procesor și memorie prea slabe pentru Apple Intelligence, cu 16 nu s-a mai repetat greșeala. Avem aici un procesor nou-nouț și 8GB RAM care te ajută și la funcții AI, dar și să ții câte aplicații vrei tu deschise în fundal. E o mișcare foarte smart care mie mi-a dat sentimentul că iPhone-ul de bază merită din nou să existe după doi ani în care am avut componente de la modelele Pro anterioare.
iPhone 16 folosește un procesor de ultimă generație
Cred că și Apple și-a dat seama că nu e bine să reciclezi anumite componente, oricât de „green” ar fi treaba asta. Pe iPhone 16 și 16 Plus avem deci un procesor A18, similar cu A18 Pro de pe iPhone 16 Pro pe care l-am testat de curând.
Singura diferență între ele este că pe A18 avem un nucleu grafic mai puțin, atât. E o diferență pe care nu o să o simți dacă nu te joci obsesiv pe telefon. Ambele merg la fel de bine și singurul lucru pe care l-am observat a fost că 16 se încălzește puțin mai mult decât 16 Pro, dar e mai rece decât 15 Plus.
Că veni vorba, eu am un 15 Plus care are un Apple A16, procesor cu doi ani mai vechi decât acest A18 și ca să fiu sincer, nu am simțit vreo îmbunătățire în ce privește task-urile uzuale. De ce nu se simte diferența de putere? Din cauza ecranului. Apple se încăpățânează să țină 120hz pentru Pro-uri, că doar de aia îi zice Promotion, dar eu cred că ar fi momentul să o lase baltă. Până și vânzările spun asta, pentru că din ce am văzut până acum, iPhone-urile de bază de anul acesta au cele mai slabe vânzări din ultimii ani. Hmmm, oare de ce?
Altfel, aplicațiile se deschid aproape la fel de repede și sistemul răspunde la fel de bine, chiar dacă în benchmark-uri o să vezi o diferență chiar și de 30% în anumite cazuri. Și în jocuri există o diferență notabilă între ele. Abia peste încă 2-3 ani poate se va observa o diferență mai mare între cele două, când vor mai veni și alte funcții noi de AI.
Apropo de Apple Intelligence, se pare că vom avea și în Uniunea Europeană această funcție începând cu anul următor, deci dacă vrei să încerci și tu AI-ul de la Apple, atunci va trebui să îți cumperi iPhone 16 și nu 15.
iPhone 16 încă bate pasul pe loc la rata de refresh
iPhone 16 și 16 Plus au rămas identice cu cele de anul trecut la capitolul ecran. Ele nu au crescut, sunt tot de 6.1 și 6.7 inch. Nici luminozitatea nu e mai mare, tot 1.000 de niți maxim în modul manual sau 2.000 când ieși cu ele în soare. Luminozitatea minimă cică ar trebui să fie mai mică pe noile iPhone-uri, dar zău dacă eu am văzut vreo diferență față de 15 Plus.
În fine, pentru vizionat conținut și utilizat telefonul afară, ecranul este excelent, nu am ce-i reproșa, dar când am trecut de pe 16 Pro pe 16, cea mai mare și deranjantă diferență a fost la fluiditate, chiar dacă m-am obișnuit după aceea. Sincer, dacă iPhone 16 ar fi avut același procesor ca 15-le de anul trecut, dar un ecran la 120hz, aș fi fost mai impresionat decât de ce avem acum. E ca și cum ai avea un Ferrari în parcare, dar tu doar mergi cu el până în Pipera și înapoi la orele de vârf. Poți să te flexezi că ai o mașină de top, dar tot în ritm cu loganistul vei merge.
Partea bună e că în rest, avem destule schimbări. Față de iPhone 16 Pro, care este practic un 15 Pro cu un buton inutil în plus, aici avem și alte lucruri despre care să vorbim. Da, butonul de cameră, la fel de inutil, este prezent și aici.
Nu stau să detaliez prea mult, pentru că am vorbit deja despre el. Ideea ar fi că poți controla anumite funcții de cameră cu el și poți chiar să faci poze, chiar dacă o să iasă mișcate de zici că ai folosit un filtru vintage de pe Snapchat.
Te invit să urmărești review-ul la iPhone 16 Pro dacă vrei să afli mai multe detalii.
Camere de vlogging pe iPhone 16
Altfel, camerele de aici sunt aproape aceleași ca pe 15, dar poziționarea s-a schimbat și este din nou pe verticală. Cea principală și cea de selfie sunt fix cele de anul trecut și așa cum am spus și în clipul cu 16 Pro, calitatea e aproape identică cu iPhone-urile de acum 3-4 ani, deci nu vei vedea mari îmbunătățiri.
Totuși, după mulți ani de așteptare, iPhone 16 a primit o nouă cameră ultrawide cu autofocus, ceea ce îi permite să facă poze macro. Pozele chiar sunt bune și ți-ar putea ieși niște cadre mișto, dacă te pasionează genul ăsta de fotografie. Am făcut și eu câteva for fun, dar cam atât. Altfel, față de iPhone 15 nu prea sunt diferențe.
Culorile, claritatea și expunerea sunt aproape la fel, deci nu face upgrade pentru camere, decât dacă te interesează modul macro sau dacă ești vlogger. Așa cum am spus în review-ul cu 16 Pro, iPhone 16 primește și el funcția Audio Mix, dar există diferențe, că altfel nu vorbeam de Apple.
Dacă pe iPhone 16 Pro avem 4 microfoane de calitate studio, aici nu știm exact câte microfoane sunt, probabil 2-3, dar știm sigur că ele nu sunt studio.
Ce înseamnă asta? Că nu captează la fel de multe date audio, iar înregistrarea nu va fi la fel de clară. În realitate, rezultatul e similar și iPhone 16 estompează mult din sunetele de fundal, astfel încât tu să te auzi foarte bine și chiar și cu acesta poți înlocui cu succes un microfon extern. Dacă ești vlogger de meserie, tot pe 16 Pro ar fi bine să mergi ca să fii sigur că ai cel mai bun sunet.
Pe partea de conectivitate, nu am avut neplăceri, de data asta, cum a fost în cazul lui iPhone 16 Pro, după cum am zis în review. Semnal și rețea am avut tot timpul și nu a trebuit să dau restart după restart în speranța că telefonul se va conecta la rețea. E drept că am primit o actualizare de când l-am scos din cutie, la iOS 18.1 și poate că asta a mai ajutat puțin. WiFi-ul a mers excelent, la fel și Bluetooth-ul, am conectat boxa externă, căștile, toate au mers fără probleme.
Probleme cu încărcarea pe dispozitivul Apple
Totuși, vă ziceam la început de un necaz. 16-le pe care l-am avut eu la teste nu a vrut să se încarce sub nicio formă pe cablu. Am încercat cred că 4-5 cabluri diferite, care știu sigur că merg și nu a vrut cu niciunul.
L-am pus la 23% la încărcat, tot 23% avea și după 15-20 de minute. L-am mai pus o dată când avea 16%, același lucru. La mine a vrut să se încarce doar wireless și pe MagSafe, adică alternativele mai lente de încărcare.
Ce e mai rău e că am căutat pe net și nu am fost singurul. Pe Reddit există deja mai multe discuții deschise de utilizatori de iPhone 16, toate cele patru modele, care au probleme cu încărcarea fie pe cablu, fie wireless. Telefoane care nu se încarcă deloc sau care se încarcă până la să zicem 62% și după gata.
Mai ciudat este că animația și sunetul de încărcare există atunci când legi telefonul la încărcător, dar după aia nu se întâmplă nimic. Nu știu dacă problema este hardware sau software și tare mi-e teamă să nu avem încă un episod de tip „gate”, cum a fost cel bendgate, de exemplu.
Apple nu a comentat până acum subiectul și update-urile de până acum nu au rezolvat nimic. Altfel, la autonomie, telefonul se descurcă bine, ca până acum. Ține o zi, poate o zi și puțin dacă nu stai prea mult pe el, dar nu este un campion la capitolul ăsta, cum este un Plus sau Max, de exemplu.
Încărcarea se face la fel de repede ca până acum pe cablu, doar că pe MagSafe e mai rapidă la 25W față de 15W. Sper ca măcar la anul să crească viteza de încărcare pe cablu, ca să nu ne mai simțim ca în epoca de piatră.
Merită sau nu să cumperi iPhone 16
Real vorbind, iPhone 16 este unul dintre cele mai bune telefoane în acest moment. Are aproape același procesor ca 16 Pro, are camere foarte bune, o baterie care ține chiar mai bine decât la modelul de anul trecut și suportă AI.
Singurul minus pe care acest model îl are este în continuare ecranul de 60hz, care deja este ridicol. Dacă anul trecut am fost dispus să trec peste acest aspect și mi-am luat 15 Plus, anul ăsta nu aș mai face asta. Nu, nu o să îmi schimb telefonul acum și te sfătuiesc să nu o faci nici tu dacă ai deja un 15 sau chiar 14. Pur și simplu nu sunt destule schimbări, ce faci acum pe telefonul tău, vei face și pe ăsta. Poate puțin mai rapid, dar în niciun caz încât să merite câteva mii de lei în plus.
Dacă ai să zicem un iPhone 12 sau 13 fără Pro în coadă și vrei un model nou, vei avea destule schimbări aici și un boost de performanță care să merite, dar părerea mea, mai bine cumpără un Pro. Dacă ești genul care ține de un smartphone 3-4 ani sau mai mult, vei fi mai câștigat cu modelul de top, pentru că nu sacrifici nimic.
Primești în schimb un ecran mult mai fluid și camere mai bune pentru aproape toate scenariile. Știu că 2.000 de lei nu e o sumă mică și exact pe argumentul ăsta am mers și eu anul trecut când mi-am schimbat telefonul, dar dacă ar fi să o fac din nou, mi-aș lua fără să clipesc un Pro Max.