VIDEO - Octavian Palade

Ne-am obișnuit cu noile telefoane Apple care vin la final de an. 2018 marchează acel an în care Apple nu revoluționează, ci îmbunătățește față de generația anterioară. XS e o evoluție discretă pentru iPhone X și e un telefon atractiv pentru cei care au mai folosit dispozitive Apple și care nu au dat banii anul trecut. Dar să trecem prin toate lucrurile obișnuite și să începem cu designul.

Design iPhone XS

Dacă ai pune un iPhone X și un iPhone XS unul lângă celălalt nu ai vedea diferența foarte bine. Am avut noroc că am primit la test varianta Gold, căreia eu i-am zis și Cupru, pentru că marginile imită culoarea acestui material. Am un iPhone X ca telefon personal, deci designul nu a fost o surpriză. Ba chiar deloc.

Ceea ce a făcut Apple anul acesta e să nu facă nimic. Echipa de designeri a lui Jony Ive a șomat și a schimbat culorile în Photoshop. Acest lucru nu e neapărat rău. XS în continuare mi se pare cel mai frumos iPhone de până acum, deoarece nu sunt un fan al versiunii Max, din cauza dimensiunii foarte mari, așa cum nu m-a atras nici iPhone 8 Plus la vremea lui.

În față avem ecranul cu margini ușor curbate pe după șasiu, bretonul deja tradițional și care a creat un trend, iar pe spate avem sigla Apple pe o culoare roz-auriu. Spatele este din sticlă. Evident, avem doar mufa de încărcare, fără mufa de căști, deja istorie la Apple. E un telefon frumos, căruia nu merită să-i pui carcasă, deși e foarte pretențios la zgârieturi. Remarc în continuare faptul că pe spate camera foto are o protuberanță uriașă față de standardul din piață.

Per total, față de anul precedent nu este nici măcar o îmbunătățire, ci doar o diversificare a gamei de culori. Dacă te uiți în jur, la Samsung sau la Huawei, lucrurile nu mai par așa impresionante în ograda Apple.

Designul ca designul, nu ne surprinde că Apple a lansat vizual același telefon. Dar ce știe să facă la nivelul specificațiilor tehnice acest terminal?

Specificații

Versiunea S a fost mereu aceea care a adus îmbunătățiri de hardware sau de cameră foto. Iar iPhone XS nu e vreo diferență.

Display-ul este unul Super Retina HD de tip OLED, cu o dimensiune de 5,8 inci și o densitate de pixeli de 458 de pixeli pe inch. Față de iPhone X, am putut observa diferențe minore, culorile fiind mai puțin saturate, cu o nuanță mai naturală. De asemenea, luminozitatea este discret mai mare față de cea de pe modelul de anul trecut. Dacă ai deja iPhone X, display-ul nu va părea o surpriză și nicio schimbare radicală.

În primul rând, Apple a adus noul procesor A12 Bionic, disponibil și pe versiunea mai mare, XS Max (la care urmează un review). În combinație cu sistemul de operare iOS 12, procesorul livrează aceeași experiență obișnuită de pe flagship-urile Apple, adică una fără probleme, fluidă și care e accentuată de sistemul de operare adaptat unui telefon care nu are butoane fizice sau virtuale.

Memoria RAM este de 4 GB, iar capacitatea de stocare poate fi de 64, 256 sau 512 GB. Am trecut telefonul prin toate chinurile prin care am trecut un Android sau iPhone X și nu m-a surprins deloc. Funcționează perfect în toate jocurile, aplicațiile merg fluid și fără nicio problemă. E un telefon care funcționează, iar asta caracterizează de ani buni toate iPhone-urile.

Evident, nu vei vedea nicio diferență față de modelul de anul trecut. Procesorul poate interveni și să facă lucrurile diferite dacă ești pasionat de zona de realitate augmentată, unde cu ajutorul acestuia performanțele sunt mai fluide.

Unde vei simți diferențe marcante este la viteza conexiunii de internet. Procesorul și placa de rețea sunt noi, așa că am înregistrat în teste comparative viteze de 2-3 ori mai mari față de cele de pe iPhone X. Cu toate acestea, pus cap la cap cu un Huawei Mate 20 Pro de ultimă generație, iPhone XS a fost mult mai slab, viteze atinse de chinezi fiind paote de 6 ori mai mari în numeroase teste.

Toate bune în zona procesorului, să vedem ce contează cu adevărat pe iPhone XS - camera foto și video. Iar aici Apple a adus îmbunătățiri semnfiicative.

Camera foto

Pe hârtie, Apple a adus aceleași camere ca și anul trecut. Doar pe hârtie. Două camere de 12 megapixeli pe spate, una pentru unghiuri largi și un teleobiectiv. Camera frontală are 7 megapixeli.

Care e diferența față de anul trecut? Pixelii sunt mai mari și colectează mai multă lumină. De asemenea, cu ajutorul procesorului A12 Bionic, imaginile sunt procesate diferit și rezultatele sunt incomparabile față de iPhone X. Se vede de la o poștă că iPhone-ul de anul acesta e mai bun.

Procesorul A12 Bionic are o funcție numită Smart HDR, care analizează fiecare fotografie făcută prin procesorul neural. Acesta identifică scenarii, fețe și ajustează imaginile în funcție de acestea, pentru cel mai bun rezultat posibil. Practic, iPhone XS face mai multe fotografii deodată și le îmbină.

Rezultatele sunt relativ impresionante. La lumină scăzută, iPhone XS rămâne unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață și suge mult mai multă lumină de unde poate. Cu toate acestea, uneori imaginile sunt mult prea modificate de către procesor și nu mai par atât de realiste. De asemenea, în modul Portret, ziua, telefonul realizează poze mai reci, dar mai clare față de iPhone X de anul trecut, care aducea o doză de dramatism pozelor, o expunere mai mare și făcea fețele să lucească mai mult. De asemenea, modul de Portrait care făcea fundalul negru, adică Stage Light, a fost mult îmbunătățit și nu mai dă rezultate amuzante și fețe tăiate.

Camera frontală e și ea îmbunătățită față de anul trecut, dar chiar și după update-uri înfrumusețează prea mult fețele și le face prea fine, dând impresia că avem de-a face c uun telefon făcut pentru piața asiatică. Per total, iPhone XS scoate poze bune pentru social media, dar pare că Apple și-a pierdut momentan capacitatea de a face camere care să ducă lucrurile spre un realism mai mare. Simți intervenția software în nenumărate rânduri, dar nu în cel mai bun mod posibil. Per total, Huawei Mate 20 Pro, Samsung Galaxy S9+ și Google Pixel 2XL au camere mai bune sau comparabile cu modelul de la Apple. Dacă ai iPhone X, diferența e mare și se simte, dar dacă începi să compari telefonul cu celelalte de pe piață, lucrurile scârțâie.

La camera video situația stă la fel de bine ca anul trecut. iPhone XS este probabil cel mai bun telefon pentru filmări video și stabilizarea este reușită.

Camera foto contează mult pentru utilizatorii de iPhone. Să analizăm acum și partea software, adică iOS 12, dar și autonomia oferită de acest telefon.

Software și autonomie

iPhone XS vine standard cu ultimul sistem de operare al Apple, iOS 12. Acesta e o îmbunătățire discretă. Dacă-ți place Android, nu vei fi un mare fan, dar nici nu trebuie. Dacă-ți place Apple, ai câteva lucruri în plus.

Pe telefoanele vechi, performanța a fost îmbunătățită. Pe iPhone XS lucrurile merg pur și simplu. Nu am avut bug-uri sau probleme întâmpinate. A fost adăugată opțiunea Screen Time, care analizează în ce aplicații îți petreci timpul. Teoretic e un lucru bun, dar am verificat-o o singură dată și cam atât. Uiți de această opțiune. De asemenea, Memoji sau îmbunătățirile de pe Siri sunt interesante pentru americani sau piețele anglo-saxone, dar pentru utilizatorul obișnuit sunt pur și simplu degeaba.

Ce e în sfârșit și pe iPhone este gruparea notificărilor dintr-o singură aplicație pentru ștergerea lor mai ușoară. În continuare notificările de pe Android mi se par mai intuitive și mai ușor de șters, dar e un pas important făcut de Apple. În plus, pentru că meniul de pe iPhone nu are butoane, închiderea aplicațiilor din fundal era dificilă. Trebuia să ridici o aplicație din partea inferioară, să o dai la dreapta și apoi să apeși lung pe iconița de pe ecran pentru a putea să închizi. Anul acesta pe iPhone, după ce aduci telefonul în meniul de multitasking, lucrurile au redevenit ușoare și poți închide o aplicație din fundal doar cu un swipe înspre partea superioară a ecranului.

Și XS are Face ID și e singura metodă prin care poți să deblochezi telefonul. Rămân impresionat de această funcție așa cum am fost și anul trecut pentru că funcționează ireal de bine. Am încercat tot felul de variante de la Samsung sau Huawei, dar pur și simplu nu au mers la fel de rapid. Cu Face ID nu simt nevoia unei alte opțiuni de autentificare, precum amprenta, fie ea pe buton sau în ecran.

La nivelul bateriei, autonomia e ... Apple. Adică la fel ca în fiecare an pare să fie din ce în ce mai slabă. Telefonul te ține de dimineață până pe la ora 18 poate dacă-l folosești normal, cu puțină navigare, cu puțin browsing și mix de 4G și WiFi. Din păcate, nu te va duce mai mult și pare că are o autonomie mai slabă decât iPhone X. Încărcarea se face prin același clasic încărcător de la Apple. Să duci bateria la 100% durează vreo trei ore și nu se compară cu opțiunile de pe Android. De asemenea, telefonul are încărcare wireless.

iPhone XS e un telefon impresionant, dar care te păcălește, pentru că-l compari mereu cu ceea ce a fost anul trecut. Nici la preț nu te linișește, pentru că rămâne quintessentially Apple. Varianta pe care am testat-o eu, adică Gold de 64 de GB costă 5.500 de lei, mai scump ca majoritatea celorlalte telefoane de pe piață. În varianta de 256 de GB telefonul ajunge la 6.300 de lei, iar monstrul cu jumătate de tera costă 7.900 de lei.

Merită? Afli la final, dar mai întâi să trecem prin punctele pro sau contra.

Puncte PRO iPhone XS

Display foarte bun și îmbunătățit

Viteză de folosire a aplicațiilor și procesor nou

Sistemul de operare e optimizat și funcționează excelent

Autentificare prin Face ID care funcționează ireporșabil

Cameră foto principală mai bună în lumină scăzută

Puncte CONTRA iPhone XS

Design neschimbat față de anul trecut

Cameră frontală care înfrumusețează prea mult

Încărcare lentă

Autonomie scăzută

Protuberanța camerei foto este uriașă

Lipsă de originalitate față de 2017

Concluzie

Am ajuns și la punctul concluziilor. Eu am o teorie. Compar Android cu Android și iPhone cu iPhone. Pentru că sunt deja două universuri diferite. Dacă e să compari XS cu celelalte telefoane de pe piață din 2018, nu cred că intră în top 3, dar e un an de tranziție pentru Apple. Dacă ai Android de top, nu merită să faci upgrade-ul. Același lucru e valabil și pentru cei care și-au cumpărat iPhone X - mai așteptați un an. iPhone-ul, dacă nu ai bani să te dea afară din casă, se schimbă o dată la două generații.

Am iPhone X și-mi place în continuare, nu aș face upgrade-ul la XS. Dar dacă vii de pe iPhone 7 sau iPhone 8 și vrei universul Apple, acesta e telefonul de care ai nevoie.