Acest titlu mi-a stârnit curiozitatea atunci când l-am văzut într-un clip de prezentare pentru viitoarele jocuri de Playstation 5. Trebuia să vină la începutul acestui an, însă a ajuns abia acum în septembrie. Amânarea nu a fost degeaba având în vedere faptul că Kena este un joc bine optimizat și fără bug-uri pe PS5. Acesta este disponibil și pe PC.

este un joc action-adventure cu elemente de puzzle, iar protagonistul este Kena, un ghid tânăr care-și folosește abilitățile magice să trimită spiritele din lumea reală în lumea spiritelor. În universul jocului oamenii pot rămâne prinși între lumea reală și cea spirituală și este nevoie de un ghid care să le înțeleagă povestea și să-i ajute să meargă mai departe. Kena ajunge într-un sat abandonat în căutarea unui templu aflat în mijlocul unui munte. Pentru a ajunge acolo ea trebuie să ajute spiritele prinse în această lume. Cu ajutorul unuor companioni numiți rot, niște creaturi mici și negre cu ochii mari super drăguțe, ea explorează această lume și se luptă cu spiritele rele.

Sunt trei mari zone ce trebuiesc eliberate înainte ca Kena să ajungă la templul din munte și să înfrunte boss-ul final. După ce am terminat jocul am stat și m-am gândit la poveste și mi-am dat seama că este o poveste simplă, însă cu pilde, cum s-ar spune, însă problema este felul în care aceasta este povestită. Practic, Kena află abia la finalul fiecărei zone care a fost treaba și cumva intri în poveste fără intrigă și ai parte doar de desfășurarea acțiunii, iar la final vezi și intriga și concluzia.

Drept urmare, nu am reușit să mă atașez de Kena, de celelalte personaje și nici nu am simțit povestea cum și-ar fi dorit creatorii. Lipsa conexiunii emoționale ar putea fi și din cauza faptului că voice actingul este la minim, ceea ce poate sugera o lipsă de buget sau de forță de muncă. Dacă la acest capitol, jocul primește un minus de la mine, în schimb se compensează la nivel de gameplay și grafică.

Gameplay Kena: Bridge of Spirits PS5

Kena are la dispoziție un toiag cu care poate lovi, însă care se poate transforma și într-un arc. Aceasta poate crea un scut de protecție, se poate deplasa rapid dintr-o parte în alta și poate arunca cu bombe. Toate aceste elemente sunt adăugate pe parcurs în arsenalul eroinei noastre și astfel bătăliile devin mai complexe. La nivel de combat l-am simțit similar cu Horizon Zero Dawn și mi-am folosit foarte mult arcul pentru atacuri de la distanță, dar și toiagul pentur când se apropiau de mine sau când voiam să scap dintr-o situație.

În general AI-ul nu prea mi-a pus probleme pe nivelul de dificultate normal, însă boșii pot reprezenta o provocare. Fiecare are o mecanică specială de deslușit pentru a-l răpune și atacuri diverse. Ți se vor solicita îndemânarea, rapiditatea, dar și inventivitatea.

Kena poate crește în nivel și se poate dezvolta în anumite direcții, însă sistemul este destul de simplu, iar spre final ai multe puncte de investit. Poți folosi și acele creaturi drăguțe Rot în lupte și sunt esențiale pentru a învinge boșii. Cu cât de descurci mai bine în lupte cu atât ei prind curaj și îi poți folosi pentru mișcări speciale care dau mult damage. Este un sistem de combat plăcut, fluid, simplu, dar distractiv. În cele 13 ore pe care le-am petrecut în joc nu m-am plictisit deloc. Durata mi se pare bună și cred că dacă ar fi lungit artificial atunci ar fi scăzut din atractivitatea titlului.

Pe lângă combat avem și o parte de puzzle și parkour unde trebuie să sărim dintr-o parte în alta într-un timp scurt, să mutăm piese și să rezolvăm mici puzzle-uri. Este o parte care te mai relaxează și introduce pauze necesare între momentele de luptă. Puzzle-urile sunt bine făcute, fără să fie imposibile sau să ai nevoie de ajutorul walkthrough-urilor ca să le rezolvi. Dacă nu te prinzi imediat poți să apelezi la ajutorul pe care ți-l oferă dezvoltaorii direct în consola PS5 și poți să vezi hints și ce trebuie să faci.

Grafică și prezentare

Jocul arată excelent și poate fi jucat în două moduri pe PS5 - performance (60 fps) și fidelity (30 fps). Am început jocul pe fidelity pentru plusul de sharpness al imaginii și o densitate mai mare a vegetației. Am fost mulțumit de acest mod până când mă tot împiedicam de un boss și am zis să încerc și la 60 de fps. Totul a fost mult mai fluid și parcă am putut să atincipez mai bine mișcările, iar de atunci am rămas la acest mod până la finalul jocului.

Lumea prezentată este vie și colorată, iar zonele prinse de corupție sunt întunecate și însângerate, iar trecerea dintr-o parte în alta este evidențiată și de soundtrack (muzica din zona satului abandonat mi-a adus aminte de muzica pentru The Shire din seria Lord of The Rings). Îmi place când purifici zona cum se luminează totul dintr-o dată.

Se vede că Ember Labs, creatorul jocului, a fost un studio de animație deoarece jocul arată foarte bine, animațiile sunt foarte fluide și plăcute ochiului, felul în care se mișcă personajul și cum reacționează inamicii și mediul înconjurător la abilitățile lui Kena. Se vede și apreciez atenția la detalii la acest capitol. În schimb, de ce am fost dezamăgit a fost faptul că nu prea s-a lucrat la implementarea unor elemente specifice PS5. Nu s-a făcut nimic special cu controllerul (doar atunci când apăsai pe trigger pentru a trage cu arcul), deși este un joc exclusiv Playstation pentru console.

Concluzie

Kena: Bridge of Spirits este un joc care se vede că a fost realizat cu migală și pasiune. Are un gameplay simplu, dar distractiv și ne prezintă o lume frumos colorată și desenată. Nu am reușit să mă conectez emoțional la poveste și cred că narațiunea ar fi putut fi mai bună. Jocul este disponibil pe PS5, PS4 și PC și are un preț de 189 de lei. Eu îl recomand și dacă nu-l cumperi acum că e o perioadă cu multe titluri mari atunci ai putea să-i dai o șansă de sărbătorile de iarnă.