În prezent laptop-urile devin tot mai performante, dar și mai subțiri, iar asta duce la o eliminare a unor porturi care sunt utile pentru activitățile zilnice sau pentru activitățile creative. De aceea, este nevoie de un gadget precum Kingston Workflow Station și cititoarele care pot fi folosite individual sau împreună cu stația.

Noi am primit pentru review aceasta Workflow Station alături de trei cititoare independente și mai avem loc de unul. Stația o conectezi la PC cu un cablu USB-C, iar cititoarele le poți insera în stație. Stația de lucru și cititoarele Kingston oferă un sistem flexibil de transfer video, foto și audio din mai multe surse simultan. Avem un cititor pentru două carduri SD, un cititor pentru două carduri microSD și un cititor cu un port USB-C și USB 3.2. Stația are nevoie de alimentare, dar cititoarele nu. Poți să le folosești împreună sau separat.

Nu este rar când filmăm podcasturi cu trei camere și am nevoie să copiez trei filmări diferite de pe trei carduri diferite pe SSD-ul intern sau extern. Înainte introduceam fiecare card în parte și le copiam pe rând. Cu Kingston Workflow Station pot să le copiez pe toate trei în același timp, două cu cititorul de carduri SD și altul cu cititorul de microSD. Iar dacă am nevoie să le copiez pe un SSD extern pot să-l conectez la laptop prin cititorul mini-hub care are un port USB 3.2 și unul Type C.

Kingston Workflow Station și cititoarele acceptă viteze USB 3.2 care duc la un proces de post-producție mai rapid. Pentru o flexibilitate sporită, cititoarele de carduri pot fi utilizate în deplasare. Când ai nevoie să copiezi filmările de pe carduri pe laptop conectezi cititorul și îți vezi de treabă.

Designul nu este extraordinar, construcția este din plastic și stația și cititoarele, în sine, sunt foarte ușoare la câteva zeci de grame. Asta înseamnă că sunt foarte portabile, dar probabil nu foarte rezistente la căzături și bușituri. Mi-ar fi plăcut ca aceste cititoare să se atașeze mai puternic de stație deoarece în acest moment există un joc destul de mare (se bălăngăne în stație) deși sunt conectate la hub. Altfel, stația Kingston arată bine și se potrivește pe un birou office.

Dar acum hai să-l punem la teste concrete să vedem la ce viteze să ne așteptăm folosind acest hub. În primul rând, trebuie să conectezi Kingston Workflow Station la un port USB-C minim 3.2 pentru a beneficia de viteze mari. De exemplu, într-un test de viteză cu BlackMagic Disk Speed am avut în jur de 800 Mb/s la scriere și aproximativ 300 MB/s la citire pe SSD-ul extern Kingston introdus în mini-hub-ul stației. Conectat la un port USB-C 3.1 la desktop am avut viteze mult mai mici de 180 MB/s la scriere.

Asta se va vedea și în viteze de scriere de pe carduri. De exemplu, am copiat 44 GB în 11 minute pe USB 3.1, în timp ce pe USB 3.2 cele 8 fișiere de 44 GB s-au copiat în mai puțin de jumătate din timp, adică în 4 minute și 37 de secunde. Deci verifică specificațiile porturilor laptop-ului sau PC-ului tău pentru a vedea dacă ai unul cu viteze 3.2 ca să știi că beneficiezi de aceste viteze mari de transfer.

Când nu-l folosești pentru transfer de fișiere ai putea să-l utilizezi să-ți încarci telefonul, laptop-ul sau alte accesorii, dacă stația e conectată la un PC. Dacă e doar băgată în priză atunci încărcarea nu va merge. Mie mi se pare foarte util la birou deoarece în fiecare zi copiez fișiere de pe carduri, încarc accesorii, folosesc SSD-uri externe și transfer tot felul de lucruri dintr-o parte în alta.

Acest hub este unul destinat profesioniștilor, celor care lucrează cu multe medii de stocare sau care au nevoie de rapiditate și eficiență. În funcție de cât de mare e fluxul tău de lucru s-ar putea justifica un astfel de hub sau nu, dar măcar de un cititor de carduri sigur ai nevoie dacă ai și o cameră foto/video.

Kingston Workflow Station + miniHubul (USB-C + USB 3.2) costă 357 de lei, iar cititorul pentru carduri SD 108 lei, în timp ce cititorul pentru carduri microSD 122 de lei.