Să-ți iei un laptop portabil, dar și performant este mai ușor ca niciodată acum deoarece ai mai multe opțiuni cu Windows sau Mac. Totuși încă mai trebuie să ții cont de multe elemente astfel încât să fii sigur că ceea ce vei cumpăra va fi ce ai nevoie pentru următorii ani de zile. Hai să vedem cu ce aveam de-a face aici.
Design & utilizare
Lenovo Yoga Pro 7i este un exemplu bun de cum ar trebui să arate un laptop premium. Are un look minimalist, dar luxos. Acesta este realizat din aluminiu și laptop-ul are greutate, dar fără să te rupă, având doar 1,5 kg și un profil subțire de 15,6 mm. Are un look de business, iar capacul se deschide foarte ușor cu o singură mână. Marginile și colțurile sunt rotunjite, astfel încât să fie mai ușor de ținut și de transportat. Tastatura este mare, flancată de două grilaje pentru difuzoare, iar în partea de jos se întinde un trackpad generos. Din păcate, aspectul este premium este știrbită de toate aceste stickere care ne indică că avem de-a face cu un procesor Intel, placă video și acest sticker care descrie pe scurt laptopul. Vestea bună este că le poți dezlipi, dar te vei chinui puțin.
Display-ul are o diagonala de 14,5 inci, iar marginile negre sunt foarte mici, iar în partea de sus regăsim o cameră web. Yoga Pro 7i nu face economie la capitolul porturi și are suport Thunderbolt 4, 2 porturi USB-C și un port USB-A, o ieșire HDMI 2.1 și Wi-Fi 6E pentru conectivitate wireless de mare viteză și un buton pentru pornire și un slider pentru blocarea camerei. Mi-ar fi plăcut să aibă un cititor de carduri SD, însă, din păcate, nu le poți avea pe toate.
Tastele sunt retroiluminate și în stilul clasic Lenovo sunt ușor concave și e o plăcere să scrii pe acest laptop. Au o distanță de acționare plăcută, tastele nu sunt zgomotoase și ai tot ce ai nevoie, inclusiv tasta Copilot pentru AI.
Trackpadul este din sticlă, degetele alunecă bine pe el și ai suficient spațiu. Acesta poate funcționa printr-un singur tap oriunde pe suprafață și o atingere cu două degete pentru right click, dar și cu o apăsare mai puternică în stânga pentru click și în dreapta pentru right click.
Lenovo Yoga Pro 7i are un ecran tactil IPS de 14 inci și cu o rezoluție mare 3K și o luminozitate bună de 400 de niți, iar rata de refresh este de 120 Hz pentru gameplay smooth. Display-ul acoperă 100% din gama de culori P3 și are suport pentru Dolby Vision, deci te poți baza pe el și pentru creare de conținut, dar și pentru seriale și filme.
Mie personal îmi place foarte mult că există și o versiune sensibilă la atingere deoarece cred că poate îmbunătăți experiența de consum media, de citit, dar și productivitatea, câteodată e mai ușor să atingi cu degetul pe ecran decât să miști un mouse. Totuși trebuie să ții cont că este un ecran glossy și vei avea probleme cu reflexiile și cu amprentele lăsate.
Altfel display-ul este foarte bun pentru utilizarea generală, însă ar fi fost perfect dacă era un model OLED nu IPS LED, însă măcar așa stai liniștit că nu vei avea burn-in pe ecran. Și pentru filme sau jocuri este în regulă, iar alături de sunetul puternic care vine din difuzoare, laptop-ul oferă o experiență de consum media on the go foarte bună.
La nivel de design, portabilitate nu am de ce să mă plâng și poate mi-aș fi dorit un cititor de carduri și dacă ecranul era OLED, însă și acest IPS e foarte ok.
Lenovo Yoga Pro 7i - specificații și performanță
Însă ai avea degeaba un laptop ușor și subțire, dacă nu este suficient de performant cât să ducă ce ai tu nevoie să facă.
În inima acestei mașini se află procesorul Intel Core Ultra 9 185H, care aduce îmbunătățiri semnificative, față de versiunile anterioare ale Intel, atât în puterea de procesare, cât și în eficiența energetică.
Intel Core Ultra 9 185H este un procesor de top din familia Meteor Lake, și are o configurație de 16 nuclee, constând din:
- 6 nuclee de Performanță (P) cu o frecvență turbo maximă de 5,1 GHz
- 8 nuclee Eficiente (E)
- 2 nuclee Eficiente cu Consum Redus (LPE)
Această arhitectură hibridă permite o performanță și o eficiență energetică optimă, în funcție de sarcina de lucru. Dacă bagi editare video sau gaming, atunci se activează nucleele de performanță, dacă laptop-ul e în standby sau utilizat foarte puțin atunci intră în funcțiune cele cu consum redus.
De asemenea, procesorul are 24 MB memorie cache L3 pentru acces mai rapid la date și performanță, în general, îmbunătățită, are suport pentru memorie RAM DDR5 cu viteze de până la 7467 mt/s. În cazul de față, Yoga Pro 7i are 32 GB RAM la 7467 mt/s viteză. Spațiul de stocare este sub forma unui SSD de 1 TB cu viteze de scriere și de citire de aproximativ 2000 MB/s la scriere și aproximativ 4000 MB/s la citire.
Bineînțeles, acesta are și procesor grafic integrat Arc cu o frecvență maximă de 2,35 GHz office work, light gaming. Totuși, modelul Yoga Pro 7i este dotat și cu o placă video dedicată NVIDIA RTX 4060 pentru sarcinile în care ai nevoie de procesare video mai serioasă. Nu putea fi un procesor în 2024 pe un laptop care să nu aibă o unitate NPU pentru sarcini de AI. Deci dacă ești interesant de astfel de lucruri atunci vei fi mulțumit.
Intel Core Ultra 9 185H este proiectat cu eficiența energetică în minte și are un consum de bază de 45W, făcându-l potrivit pentru laptopuri subțiri și ușoare, dar care să nu facă rabat de performanță. Deci despre browsing, editare texte, Excel și consum media este fără cusur și poți să ai câte taburi de chrome dorești tu deschise.
Laptopul gestionează sarcini de editare video 4K fără probleme, datorită CPU-ului puternic și graficii dedicate. Cele 16 nuclee ale procesorului 185H permit gestionarea ușoară a fișierelor video și un video scrubbing rapid și eficient, iar placa video dedicată face ca timpi de randare să fie reduși. De exemplu, un clip de 9 minute si 21 de secunde a fost exportat în 4 minute si 17 secunde cu o editare minimală, câteva efecte, titluri. Nimic complicat.
Am rulat și alte câteva Benchmarkuri si în Cinebench24 am avut 108 puncte pe single core și 161 de puncte pe single core, iar în Geekbench 6 în jur de 2500 de puncte pe single core și aproximativ 14500 pe multi-core, adică scoruri similare sau mai mari decât alte laptop-uri cu procesoare de la AMD precum Ryzen AI HX 370, Snapdragon X Elite sau M1 Pro sau M2 Pro de la Apple.
Iar în 3D Mark TimeSpy am avut un scor general de 8446 și aici vedem și cum evoluează frecvențele și temperaturile, iar procesorul Intel se poate duce foarte sus la chiar 98 de grade Celsius în unele momente, potrivit 3DMark, dar măcar laptop-ul nu se încinge foarte tare la suprafață și nici nu devine foarte zgomotos. În timpul testului Cinebench am văzut maximum 38 de grade la suprafață în partea de sus a tastaturii și o medie de 48 db.
Am instalat și Indiana Jones and the Great Circle și am rămas surprins că la începutul jocului am avut constant 60 de FPS la rezoluție FHD și setări grafice recomandate low-medium cu DLSS Auto. De asemenea, interesant este că prin legarea priză nu schimbă performanța, jocul rulând la fel, indifirent că e pe baterie sau nu.
Autonomie, preț & concluzie
Autonomia nu este cea mai mare pe care ai văzut-o pe un laptop, dar poate duce o zi de muncă de tip office - browsing, mailuri, editare și ceva consum media. Cam 6 ore de utilizare continuă în acest mod cu Wi-Fi, luminozitatea la jumătate. Dar vestea bună este că încărcătorul din pachet e foarte rapid și în 30 de minute de încărcare s-a dus la 70% de la 0%, ceea ce este foarte bine.
Deci eu mă declar mulțumit de modul în care funcționează și alături de celelalte elemente precum designul premium, display-ul de calitate cu touch, mi se pare că formează un tot unitar foarte atrăgător.
Lenovo Yoga Pro 7i este un laptop pentru birou, călătorie, portabil și frumos și cu un procesor performant. Nu este perfect, însă face multe lucruri bine, iar prețul de aproximativ 8500 de lei la care l-am găsit acum mi se pare foarte bun.